Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα 70 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου
  • [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πράγα
  • [03] Συναντήσεις Αλογοσκούφη με ΣΒΒΕ-ΓΣΕΕ
  • [04] Εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού δικτύου με χρηματοδότηση του ΕΠΤΑ
  • [05] Ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει επικίνδυνα την πόλη της Νέας Ορλεάνης
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας στην Πράγα
  • [07] Κριτική ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς

  • [01] Τα 70 δολάρια το βαρέλι έφθασε η τιμή του πετρελαίου

    Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε για λίγο το φράγμα των 70 δολαρίων σήμερα το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης καθώς ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει επικίνδυνα τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η τιμή του πετρελαίου για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου έφτασε στα 70,80 δολάρια το βαρέλι πριν υποχωρήσει στα 69,75 δολάρια στις 05.15 (ώρα Ελλάδος), αυξημένη κατά 3,62 δολάρια από το κλείσιμο των 66,13 δολαρίων την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

    Τη δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσαν οι φόβοι για καταστροφές στα αμερικανικά διϋλιστήρια στον Κόλπο του Μεξικού από τον κυκλώνα Κατρίνα. Ηδη, οι αρχές εκκένωσαν προληπτικά 21 πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Μισσισίπι και της Νέας Ορλεάνης.

    "Η αγορά φαίνεται να έχει πραγματικά τρελλαθεί" λέει ο αναλυτής Τέτσου Εμόρι της εταιρίας Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο. "Οι άνθρωποι ανησυχούν σοβαρά για τον εφοδιασμό σε βενζίνη και πετρέλαιο" λέει ο ιάπωνας αναλυτής. Προσθέτει πάντως δύσκολα θα κρατηθεί η τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια.

    [02] Επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πράγα

    Στην Πράγα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Τη Δευτέρα, ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση το πρωί με τον πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους και λίγο αργότερα θα έχει συνομιλίες με τον Τσέχο πρωθυπουργό κ. Γίρι Πάρουμπεκ.

    Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι διμερή θέματα, κυρίως θέματα εμπορικών συναλλαγών και τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επίσης, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την ΕΕ και κυρίως τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ για τα έτη 2007-2013, καθώς επίσης και τη διεύρυνση της ΕΕ με το θέμα της Τουρκίας. Στην ελληνική αποστολή μετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας.

    Την Κυριακή το απόγευμα πάντως, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην πόλη της Πράγας μαζί με τη σύζυγό του Νατάσα που τον συνοδεύει.

    [03] Συναντήσεις Αλογοσκούφη με ΣΒΒΕ-ΓΣΕΕ

    Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που προκαλεί στις επιχειρήσεις η εκρηκτική άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε σήμερα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Μυλωνάς, τόνισε ότι "οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να είναι ανοιχτοχέρηδες" σε μια περίοδο που το κόστος λειτουργίας τους έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η παραμονή σε υψηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις τιμών στην αγορά.

    Ακόμη εξέφρασε τον προβληματισμό των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα για το αν θα μπορέσουν τελικά να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "μας τρομάζει το θέμα του πετρελαίου".

    Το Προεδρείο του ΣΒΒΕ κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων μετά από τη συνάντηση, χαρακτήρισε θετικά τα βήματα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι αυτά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται με την επίκληση κάποιων προβλημάτων.

    Για το εργασιακό καθεστώς, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρές, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη απόδοση.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στα έργα στη βόρεια Ελλάδα εκφράστηκε η ικανοποίηση του Συνδέσμου, καθώς τονίστηκε ότι "πολλά από αυτά έχουν δρομολογηθεί".

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με ΓΣΕΕ

    Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ ενόψει των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει για τις 10 Σεπτεμβρίου, παρουσίασε σήμερα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη το προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι πρωτεύον ζήτημα για τα συνδικάτα είναι η κατάργηση του νέου νόμου για τις υπερωρίες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η ΓΣΕΕ θα ζητήσει διορθωτικό ποσό στους μισθούς για τις απώλειες που είχαν τα εισοδήματα το 2005 λόγω της αύξησης του κόστους του πετρελαίου και των τιμών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα της μονιμότητας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, ο κ. Πολυζωγόπουλος επέκρινε την κυβέρνηση ότι παίζει με το θέμα αυτό και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

    Σε ό,τι αφορά στα αιτήματα για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους τη χειμερινή περίοδο, λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι το θέμα αυτό τίθεται τώρα με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού.

    Αύριο η ΓΣΕΕ μαζί με την ΑΔΕΔΥ πρόκειται να παρουσιάσουν από κοινού σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη το διεκδικητικό πλαίσιο των συνδικάτων ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει.

    Την Πέμπτη η ΓΣΕΕ, επίσης στη Θεσσαλονίκη, θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της για την οικονομία.

    [04] Εκσυγχρονισμός σιδηροδρομικού δικτύου με χρηματοδότηση του ΕΠΤΑ

    Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) η χρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τη μελέτη και υλοποίηση των οποίων έχει αναλάβει η ΕΡΓΟΣΕ.

    Πρόκειται για την κατασκευή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Τιθορέα-Λιανοκλάδι, μήκους 54 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 565,5 εκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 274 εκατομμυρίων ευρώ αφορά σε έργα αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής του άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση της ταχύτητας των συρμών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, το ποσοστό χρηματοδότησης του ΕΠΤΑ ανέρχεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των έργων αυτών, τα οποία εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Σιδηρόδρομοι-αεροδρόμια-αστικές συγκοινωνίες» της περιόδου 2000-2008, θα επιτευχθεί μείωση του χρόνου διαδρομής των συρμών intercity Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κατά, τουλάχιστον, 40 λεπτά.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μιά σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ώστε το τραίνο να γίνει ένα γρήγορο, ασφαλές και άνετο μέσο μαζικής μεταφοράς.

    [05] Ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει επικίνδυνα την πόλη της Νέας Ορλεάνης

    Ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις σαρώνουν τις ακτές της Λουϊζιάνα, στον κόλπο του Μεξικού, καθώς ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει επικίνδυνα την πόλη της Νέας Ορλεάνης, παρά το γεγονός ότι έπεσε από την πέμπτη στην τέταρτη βαθμίδα της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

    Στην Νέα Ορλεάνη στις 11.00 (ώρα Ελλάδος) έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα και στις ακτές της Λουιζιάνα με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.

    Μετά από εντολή του δημάρχου Ρέι Νέτζιν, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Ορλεάνης για να γλυτώσουν από τον κυκλώνα που κατευθύνεται προς την πόλη με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 248 χιλιομέτρων την ώρα. Αν και η εκκένωση της πόλης άρχισε από χθες, μέχρι σήμερα το πρωί χιλιάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στους αυτοκινητόδρομους και στις εξόδους της Νέας Ορλεάνης. Πολλοί κάτοικοι κατευθύνονται για μεγαλύτερη ασφάλεια στην γειτονική πολιτεία του Τέξας, σε απόσταση 425 χιλιομέτρων.

    Στην πόλη έχουν παραμείνει πάντως αρκετοί κάτοικοι, οι πιo φτωχοί και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν. Ηδη κάπου 26.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Superdome, το γιγαντιαίο κλειστό γήπεδο της πόλης, για να σωθούν από τον κυκλώνα.

    Οι δρόμοι της πόλης είναι έρημοι και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λεηλασιών.

    Στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) το κέντρο του κυκλώνα ήταν σε απόσταση 208 χιλιομέτρων, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, ανακοίνωσε το Κέντρο Κυκλώνων του Μαϊάμι.

    Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παρά την υποβάθμιση της ισχύος του κυκλώνα χιλιάδες σπίτια μπορεί να καταστραφούν από την μανία της Κατρίνα.

    Ο κυκλώνας έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο επτά ανθρώπων στις νότιες περιοχές της Φλόριντα και υποχρέωσε τις επιχειρήσεις πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού να διακόψουν την παραγωγή τους στις παράκτιες πλατφόρμες, που παρέχουν το 42% του αμερικανικού πετρελαίου και το 20% του φυσικού αερίου, γεγονός που τίναξε στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας στην Πράγα

    Διπλό μήνυμα προς την Τουρκία και προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έστειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Γίρζι Παρόουμπεκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Πράγα.

    Αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η στρατηγική της χώρας μας δεν μεταβάλλεται, ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της προοπτική, ωστόσο, λαμβάνουμε υπόψη μας όλα τα νέα δεδομένα.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώνει όλα τα κριτήρια που της έχουν τεθεί στην πορεία της προς την Ευρώπη. Η Τουρκία με την πρόσφατη δήλωσή της, με την οποία συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Σύνδεσης, δημιούργησε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι δεν μπορεί η Τουρκία να δημιουργεί ασάφειες ως προς την ουσία και την έννοια της υπογραφής της στο Πρωτόκολλο Σύνδεσης, καθώς επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας και δεν έδειξε διάθεση συνεργασίας. Αυτή είναι μία παράμετρος που πρέπει να σταθμιστεί και η οποία βαρύνει την εξέταση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αυτής.

    Απο την πλευρά της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Καραμανλής, δεν υπάρχει η προοπτική για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

    Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη συνάντηση που είχε με τον φίλο πρωθυπουργό της Τσεχίας κ. Γίρζι Παρόουμπεκ και ότι συζήτησαν τα καίρια θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, όπως είναι η περαιτέρω πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η επικύρωση της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης.

    "Μας απασχόλησε και το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών, το ύψος δηλαδή του προϋπολογισμού και των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στις χώρες της ΕΕ για τα έτη 2007-13, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι χώρες μας έχουν συνεργαστεί επιτυχώς στο θέμα αυτό, στο πλαίσιο της ομάδας των 17 κρατών-μελών που στηρίζουν ενεργά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πολιτική της συνοχής."

    "Μείναμε σύμφωνοι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, να συνεχίσουμε τη συνεργασία αυτή, ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε απο κοινού τις θέσεις μας. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία που θα διασφαλίζει τη σημασία της πολιτικής της συνοχής, το δίκαιο επιμερισμό του κόστους της διεύρυνσης και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν απο το διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης των 25 κρατών-μελών. Η συμφωνία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη."

    Ανέφερε, επίσης, ότι ξεκινούν πάλι μία σειρά απο συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και ότι έχει σημασία να υπάρξει συμφωνία με εκείνες τις χώρες-μέλη που έχουν κοινές απόψεις και να επιδιώξουν μία λύση στη βάση της πρότασης που είχε καταθέσει η προηγούμενη Λουξεμβουργιανή προεδρία.

    Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμη τις γενικότερες εξελίξεις σε ότι αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ανέπτυξε στον πρωθυπουργό της Τσεχίας τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας μας, ενόψει των προσεχών συζητήσεων στα αρμόδια κοινοτικά όργανα και τον ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρωτόκολλο προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας.

    Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός είπε ότι "διαπιστώσαμε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων" και ευχαρίστησε τον κ. Παρόουμπεκ για τη φιλοξενία και την ουσιαστική συζήτηση, ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα.

    Απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, κ. Παρόουμπεκ είπε ότι ήταν μία πολύ σημαντική και καλή συζήτηση και ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο πρωθυπουργοί. Ανέφερε ότι εξέτασαν τα προβλήματα της δημοσιονομικής προοπτικής του 2007-2013. "Εχουμε εκφράσει τη γνώμη μας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που αφορούν τις υποψήφιες χώρες, είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι Ελλάδα και Τσεχία έχουν παρόμοια άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τον κοινωνικό και πολιτικό της χαρακτήρα.

    [07] Κριτική ΠΑΣΟΚ για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς

    Ιδιαιτέρως έντονη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό άσκησαν τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολουθείται στην "αξιοποίηση της Ολυμπιακής κληρονομιάς και τον πολιτισμό", σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος Μαρία Δαμανάκη, τα μέλη του Συντονιστικού Οργάνου της ΚΟ Ανδρέας Λοβέρδος και Ευαγγελία Σχοιναράκη, καθώς και ο επικεφαλής της Επιτροπής Μεταολυμπιακής Αξιοποίησης και Σχεδιασμού Νάσος Αλευράς.

    Η κα Δαμανάκη έκανε λόγο για απουσία σχεδίου και έργου της κυβέρνησης Καραμανλή τόσο στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων όσο και στους τομείς του πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν αληθεύει ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί καθημερινά τους υπουργούς του, θα θέλαμε να μάθουμε αν αξιολογεί και τον εαυτό του στο υπουργείο Πολιτισμού και αν είναι ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί;"

    Ο κ.Λοβέρδος υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι "ο κ.Καραμανλής πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, ως το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ως δείγμα αυτοκριτικής στον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησής του".

    Πέρα, όμως, από την επίθεση προς τον πρωθυπουργό, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν ότι η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων αποδεικνύεται από την πράξη ότι μετετράπη σε "γενική γραμματεία Ολυμπιακής απαξίωσης", ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν "ερμητικά κλειδωμένες και εγκαταλελειμμένες", προκαλώντας αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, που "πλήττουν το διεθνές κύρος της χώρας" και πως αποτελεί "επινόηση" το κόστος των 100 εκατομμυρίων για την ετήσια λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων.

    Ο κ.Αλευράς, από την πλευρά του, απαίτησε από την κυβέρνηση να πει στον ελληνικό λαό τι πρόκειται να κάνει με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει "αδιαφάνεια" στην αξιοποίησή τους. Μάλιστα, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν γραπτώς από την κυβέρνηση να αποστείλει τους διαγωνισμούς και τα σχέδια των συμβάσεων για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

    Για τον αθλητισμό ο κ.Λοβέρδος είπε ότι εκτός από την ομάδα της υδατοσφαίρισης γυναικών, όλες οι άλλες εθνικές ομάδες "απέτυχαν παταγωδώς", καθώς η Πολιτεία δεν προσφέρει αυτά που είχε υποσχεθεί, ενώ οι αθλητές κάνουν παράπονα για τη στάση της κυβέρνησης.

    Για τον τομέα του πολιτισμού, η κα Σχοιναράκη τόνισε ότι το αρμόδιο υπουργείο "κατέστησε τους μείζονες πολιτιστικούς φορείς επαίτες, για τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα", ενώ "γιγαντώθηκε" και η γραφειοκρατία.

    Για το νέο οργανισμό του υπουργείου Πολιτισμού, επισημάνθηκε ότι έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλους τους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, ότι "οι συντάκτες του εργάστηκαν στο όνομα του βολέματος των ημετέρων", δημιουργώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες νέες διευθύνσεις.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος σχολιάζοντας τις καταγγελίες στελεχών του ΠΑΣΟΚ περί «αδράνειας» του πρωθυπουργού, υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού, τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αρμοδιότητά του ως υπουργού Πολιτισμού. Αυτές οι δηλώσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι ανάξιες οιουδήποτε σχολιασμού, πρόσθεσε.

    Απάντηση Φ.Πετραλιά

    "Η προαναγγελθείσα ανακοίνωση της "Μαύρης Βίβλου" του ΠΑΣΟΚ για το υπουργείο Πολιτισμού εξελίχθηκε σε μυθιστόρημα κακής ποιότητας, που προσπαθεί απλά να αντικαταστήσει το έλλειμμα πολιτικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης". Αυτό τόνισε, με δήλωσή της η αναπληρωτής, υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου των τομεαρχών του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού.

    Η κα Πετραλιά πρόσθεσε ότι για το σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στους 18 μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα για την αξιοποίηση της άυλης και υλικής κληρονομιάς της χώρας οι Ελληνες πολίτες έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρόσθεσε δε ότι "πολύ πριν το ΠΑΣΟΚ ξεκινήσει τις ασκήσεις αντιπολιτευτικής τακτικής, στις οποίες επιδίδεται λόγω της αδυναμίας του να παρακολουθήσει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, οι απαντήσεις είχαν δοθεί με πλήρη σαφήνεια και διαφάνεια. Μόνο ως πολιτικό θράσος, μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι, οι υπεύθυνοι για τα βάρη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σηκώνουν σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι, εξαιτίας της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας που επέδειξαν στην Ολυμπιακή προετοιμασία της χώρας, μιλούν σήμερα για διαφάνεια και έλλειψη σχεδιασμού".

    Τέλος, η κα Πετραλιά κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "να εγκαταλείψουν την μικροκομματική τους τακτική, να απομακρυνθούν από τις πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος και να αναγνωρίσουν την ανάγκη της χώρας για μεταρρυθμίσεις".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 August 2005 - 20:06:22 UTC