Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κουμουτσάκος: Απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία
  • [02] Έκκληση Ανάν στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια των ΗΠΑ από το πέρασμα της Κατρίνα. Κονδύλια 10 δις δολ από τον Μπους στους πληγέντες
  • [03] Στα ύψη παραμένει το πετρέλαιο
  • [04] Eρντογάν:"Η Τουρκία δεν θα κάνει άλλες υποχωρήσεις προς την ΕΕ".
  • [05] Χάος σε Νέα Ορλεάνη και Λουιζιάνα απο τον τυφώνα "Κατρίνα".
  • [06] Επαφές Παπανδρέου με παραγωγικούς φορείς
  • [07] Νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ.
  • [08] Μολυβιάτης: Βελτιωμένη η νέα πρόταση

  • [01] Κουμουτσάκος: Απάντηση της ΕΕ στην Τουρκία

    Περαιτέρω βελτίωση χρειάζεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Κουμουτσάκο, το νέο σχέδιο κειμένου της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μονομερή δήλωση της Άγκυρας (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας) που παρουσίασε χθες η βρετανική Προεδρία στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

    Το κείμενο θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER ) το οποίο θα συνεδριάσει, στις Βρυξέλλες, στις 7 Σεπτεμβρίου.

    «Η νέα πρόταση της Προεδρίας, παρά την αισθητή βελτίωσή της, η οποία την καθιστά βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, χρειάζεται και άλλες βελτιώσεις», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος και εξήγησε ότι, κατόπιν πολύωρης συζήτησης, διαπιστώθηκε έλλειψη κοινού παρονομαστή, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου να ζητήσουν τη συνέχιση της συζήτησης στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων.

    Η εισήγηση έγινε δεκτή, καθώς υποστηρίχθηκε και από άλλους εταίρους.

    [02] Έκκληση Ανάν στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια των ΗΠΑ από το πέρασμα της Κατρίνα. Κονδύλια 10 δις δολ από τον Μπους στους πληγέντες

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους για την έκτακτη χρηματοδότηση με 10,5 δισ. δολάρια των θυμάτων από την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα. Ο Μπους ήδη έχει ενημερώσει το Κογκρέσο πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ζητήσει επιπλέον κονδύλια, μόλις θα είναι γνωστή η έκταση της καταστροφής που έπληξε τη Λουϊζιάνα και το Μισισίπι.

    Την ίδια στιγμή, ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σπεύσει σε βοήθεια των ΗΠΑ μετά την επέλαση του καταστροφικού τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος προκάλεσε «τεράστια καταστροφή».

    «Οι ζημιές είναι χειρότερες απ'όσο φανταζόταν αρχικά ο κάθενας από εμάς», τονίζει ο Αναν στο ανακοινωθέν του.

    «Οι Αμερικανοί, που πάντοτε υπήρξαν τόσο γενναιόδωροι στην ανταπόκρισή τους στις καταστροφές σε άλλες περιοχές του κόσμου, επλήγησαν με τη σειρά τους από μία τρομερή μοίρα. Γνωρίζω πως ομιλώ εξ ονόματος ολόκληρης της ανθρωπότητας εκφράζοντάς τους την ολόψυχη συμπάθειά μου και προσφέροντάς τους όλη τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη», τονίζει ο Αναν.

    Νωρίτερα, το Γραφείο Συντονισμού και Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA), με επιστολή του συντονιστή έκτακτης βοήθειας Γιαν Έγκελαντ προς τον αμερικανό πρεσβευτή στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, είχε προσφερθεί να βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές νβ αντιμετωπίσουν την καταστροφή που προκλήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα στον αμερικανικό Νότο, τόνισε η εκπρόσωπος του ΓΓ Μαρί Οκάμπε.

    Εν τω μεταξύ, τριακόσιοι στρατιώτες, που επέστρεψαν από το Ιράκ, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα Μ-16 εισήλθαν στην πόλη της Νέας Ορλεάνης, έχοντας διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον όσων επιδίδονται σε λεηλασίες, "κι ελπίζω να το πράξουν", τόνισε η κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Καθλίν Μπλάνκο.

    «Έχουμε 300 στρατιώτες της Εθνοφυλακής του Άρκανσω που έφθασαν στη Νέα Ορλεάνη, έχοντας επιστρέψει από το Ιράκ, καλά εκπαιδευμένους, ετοιμοπόλεμους κι υπό τις διαταγές μου για να ανακτήσουν τον έλεγχο στους δρόμους της πόλης, η οποία έχει παραδοθεί στο χάος και στην αναρχία», τόνισε η Μπλάνκο. «Έχουν γεμάτα τα Μ-16 τους. Γνωρίζουν καλά πώς να πυροβολούν και να σκοτώνουν κι είναι παραπάνω από πρόθυμοι να πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο κι ελπίζω να το κάνουν».

    Τέλος, η αμερικανική Εθνοφρουρά «δεν επιβεβαιώνει» τις φήμες για βιασμούς μέσα στην περίμετρο του κολοσσιαίου κλειστού σταδίου της Νέας Ορλεάνης, όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες κάτοικοι πριν και μετά την επέλαση του φονικού τυφώνα, όπως ανακοίνωσε στέλεχός του σώματος.

    [03] Στα ύψη παραμένει το πετρέλαιο

    Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε προσωρινά κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι, για να ανακάμψει ελαφρώς, στη συνέχεια, καθώς επαναλήφθηκε η λειτουργία ορισμένων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πληγείσα από τον τυφώνα «Κατρίνα» περιοχή.

    Οι απώλειες ήσαν, ωστόσο, περιορισμένες, καθώς η Ουάσινγκτον προέβη στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να περάσουν μήνες για την πλήρη αποκατάσταση μετά το πέρασμα του τυφώνα.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχασε, αρχικά, έως και 57 σεντς στο βαρέλι, με την τιμή του να υποχωρεί στα 68,90 δολάρια στη διάρκεια διαπραγματεύσεων στην Ασία, για να ανακάμψει, στη συνέχεια, στα 69,07 δολάρια.

    Πτωτικά κινείται η τιμή του Μπρεντ, υποχωρώντας στα 67,27 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 45 σεντς στο βαρέλι.

    Οι τιμές της βενζίνης - κινητήριος μοχλός της αγοράς πετρελαίου λόγω φόβων για σημαντικές πιέσεις στα ήδη χαμηλά επίπεδα των εν λόγω διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων - κινήθηκαν πτωτικά, με απώλειες 6,96 σεντς στο γαλόνι (υποχώρησαν στα 2,339 δολάρια το γαλόνι, σε σύγκριση με το ιστορικό ρεκόρ των 2,339 δολαρίων, που άγγιξαν την Τετάρτη).

    «Η αίσθηση μου είναι ότι η πίεση στην αγορά βενζίνης είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι φανταζόμασταν αρχικά», τόνισε ο υπεύθυνος στη Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο γιά χάραξη στρατηγικής στις αγορές εμπορευμάτων, Τέτσου Εμόρι.

    «Με τις βλάβες στα διυλιστήρια να μοιάζουν πιό σοβαρές από ό,τι αυτές μετά το πέρασμα του Ιβάν πέρυσι, δε βλέπω σημαντική υποχώρηση των τιμών σύντομα», πρόσθεσε.

    [04] Eρντογάν:"Η Τουρκία δεν θα κάνει άλλες υποχωρήσεις προς την ΕΕ".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει άλλες υποχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση εν όψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου.

    "Πλέον η Τουρκία δεν έχει τίποτε περισσότερο να δώσει (στην ΕΕ). Κάναμε τα πάντα σε σχέση με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης", δήλωσε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Νάπολη της Ιταλίας που μεταδόθηκε ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

    "Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου", είπε αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που έδωσε το "πράσινο φως" για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο 2005.

    Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε "ορισμένες χώρες" ότι χρησιμοποιούν το θέμα της ένταξης της Τουρκίας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

    "Ας σταματήσουμε να δημαγωγούμε και ας προσπαθήσουμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα. Αυτό επιθυμώ και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση", είπε.

    Η Γαλλία, η κοινή γνώμη της οποίας είναι ευρέως εχθρική απέναντι στην τουρκική ένταξη , έχει δηλώσει ότι είναι αδιανόητο για την Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις πριν αναγνωρίσει την Κύπρο.

    Η ηγέτις της γερμανικής αντιπολίτευσης Αγγελα Μέρκελ έχει καλέσει επανειλημμένως την Ευρωπαϊκή Ενωση να προτείνει στην Τουρκία μια προνομιακή εταιρική σχέση στη θέση της πλήρους ένταξης.

    Ωστόσο ούτε η γαλλική κυβέρνηση ούτε η Αγγελα Μέρκελ, φαβορί για την καγκελαρία στις εκλογές αυτού του μήνα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν δηλώσει ότι θα ασκήσουν βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την προσδοκία ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταλήξει στο κείμενο της κοινοτικής αντιδήλωσης στη διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ιακώβου,σε δηλώσεις στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου από το Νιούπορτ της Ουαλίας, είπε ότι το κείμενο θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι στο νέο κείμενο θα υπάρξει λεκτικό που δεν θα αναφέρεται σε «ντε γιούρε» ή διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας,αλλά κάτι πολύ πιο ενθαρρυντικό, το οποίο όμως δεν προσδιόρισε.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι το κείμενο που παρουσίασε η Βρετανική προεδρία στο χθεσινό Συμβούλιο των υπουργών περιείχε πολλές ασάφειες, ενώ παράλληλα χρειάζεται να γίνουν πολλές λεκτικές αλλαγές.

    Τέτοιες αναφορές, είπε, είναι η αναφορά στο ψευδοκράτος, ως καταδικασμένο μόρφωμα και δεν καθορίζεται ο έλεγχος που πρέπει να ασκηθεί στην Τουρκία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο νομικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε γραπτώς τη θέση του και σύμφωνα με αυτήν η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία συνιστά και ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι συμφωνεί με την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζάκ Στρο για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου, όπως είχε καθορισθεί στο Ευρωπαϊκό

    [05] Χάος σε Νέα Ορλεάνη και Λουιζιάνα απο τον τυφώνα "Κατρίνα".

    Δραματική είναι η κατάσταση στις αμερικανικές πολιτείες οι οποίες επλήγησαν από τον κυκλώνα "Κατρίνα", ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άτομα.

    Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι στην πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη.

    Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουϊζιάνα πρέπει να απομακρυνθούν από την πολιτεία άλλα 300.000 άτομα. Ανέφερε ότι ο κυκλώνας έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη Λουϊζιάνα. Στρατιώτες έχουν πάρει διαταγή να πυροβολούν και να σκοτώνουν όσους διαπράττουν λεηλασίες στην πόλη, όπου κυριαρχεί το χάος.

    Τις πληγείσες περιοχές θα επισκεφθεί σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους. Η Αμερικανική Γερουσία αποφάσισε να διατεθούν στην κυβέρνηση περίπου 10 δισ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση και αρκετές χώρες έχουν προσφερθεί να στείλουν βοήθεια στις περιοχές αυτές.

    Το μεσημέρι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Αντώναρος ανέφερε οτι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη Ελλήνων στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης που επλήγη από τη θεομηνία.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η ελληνική πολιτεία μόλις έγινε γνωστή η θεομηνία κινητοποίησε τις προξενικές αρχές και τους άλλους κρατικούς διαύλους επικοινωνίας στις ΗΠΑ ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, η συλλογή των στοιχείων είναι εξαιρετικά δυσχερής, καθώς λόγω της κατάστασης οι επικοινωνίες είναι πολύ δύσκολες.

    Μόλις έχουμε στοιχεία, κατέληξε ο κ. Αντώναρος, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα.

    [06] Επαφές Παπανδρέου με παραγωγικούς φορείς

    Διαδοχικές συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης . Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ενώ πρόκειται ακόμα να συναντηθεί με τις διοικήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης , και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης .

    «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια τα οποία ήταν υπό την ευθύνη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και, δυστυχώς, ξεκάθαρα είπα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια απογοήτευσε τους μικρομεσαίους», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Β. Ελλάδος, Σταύρος Ζαχαρέλης, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δεν θα θέλαμε βεβαίως να μας απογοητεύσει η ΝΔ, ούτε και ο ίδιος σαν αντιπολίτευση, στεκόμενος δίπλα στα προβλήματα των μικρομεσαίων ως έχει χρέος».

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαχαρέλης στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνονται μια φορολογική ελάφρυνση για τις πολύ μικρές, μικρές και οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις, με κάθε πρόσφορο τρόπο, και φορολογικά και μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους.

    Ο κ. Ζαχαρέλης εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προτάσεις των μικρομεσαίων.

    Ο κ. Ζαχαρέλης επανέλαβε ότι «εκείνο που έχει σημασία για μας είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των πολύ-πολύ μικρών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την φάση δεν θα διαψευσθούν οι προσδοκίες μας διότι σε διαφορετική περίπτωση η ανεργία των εργοδοτών θα είναι σε μεγάλα επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική οικονομία ιδιαίτερα με την διόγκωση της ανεργίας».

    Τέλος ο κ. Ζαχαρέλης θεώρησε ως πολύ θετική την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου στους μικρομεσαίους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν «ο κ. Παπανδρέου συμμερίστηκε τις επικρίσεις των μικρομεσαίων στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε «καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο, για μας διέγνωσε ότι έπρεπε να γίνουν κινήσεις και πράξεις οι οποίες δεν έγιναν»

    Συνάντηση Παπανδρέου-ΣΒΒΕ

    «Δώσαμε κάποιες πληροφορίες στον κ. Παπανδρέου από το πως αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Β. Ελλάδα και επίσης του αναφέραμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά για μας, για να συμβούν το επόμενο διάστημα για να δώσουν μια αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό που κάνουμε στην Βόρειο Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    «Τονίσαμε τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης σαν μόνη διέξοδο προς τα μπρός και επίσης του αναφέραμε τέσσερα σημαντικά θέματα που η γρήγορη υλοποίησή τους θα βοηθήσει την επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδος νβ αναπτυχθεί περισσότερο και να λύσει κάποια δικά της προβλήματα», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

    Οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδος ανέφεραν στον κ. Παπανδρέου το πως βλέπουν την περιφέρεια της Β. Ελλάδος μέσα στο Δ` ΚΠΣ, καθώς και στο θέμα της αναδιανομής των πόρων του Γ ΚΠΣ, που πρέπει να έχουν σημαντική περιφερειακή διάσταση, για την «ζώνη καινοτομίας» της Θεσσαλονίκης ως σημείο αναφοράς των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος, για την ανάγκη διευκόλυνσης των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων ώστε να μην μετακινούνται ολικώς ή μερικώς με την δημιουργία κάποιων ζωνών με ειδικό καθεστώς στις παραμεθόριες περιοχές καθώς και για την αναγκαιότητα ύπαρξης στην Θεσσαλονίκη αναβαθμισμένης πολιτικής παρουσίας που να έχει σχέση με την στρατηγική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την συνεχή ενασχόληση με θέματα ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τις παρευξείνειες περιοχές στις οποίες οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις έχουν καλύτερη πρόσβαση.

    Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «ο πρόεδρος μας υποστηρίζει στα βασικά μας θέματα και θα είναι μαζί μας και στην βζώνη καινοτομίαςβ, όσο και στο θέμα του κέντρου στρατηγικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια που θέλουμε να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη».

    [07] Νέος κύκλος επαφών του πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ.

    Τις θέσεις τους για την οικονομία αλλά και τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος μετέφεραν στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία βγαίνοντας χαρακτήρισαν σημαντική, εποικοδομητική και διεξαχθείσα σε καλό κλίμα.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιώργος Μυλωνάς δήλωσε ότι "μεταφέραμε τις εκτιμήσεις μας για το πώς επηρεάζουν οι μεταρρυθμίσεις την αγορά, τώρα και στο μέλλον".

    Πρόσθεσε ότι κατέθεσαν στον πρωθυπουργό τέσσερις προτάσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη "διείσδυση" των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις τους ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η πρώτη είναι η δημιουργία μίας ζώνης καινοτομίας για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία και ότι δεσμεύτηκε να το προωθήσει περαιτέρω.

    Η δεύτερη πρόταση αφορά στη δημιουργία ζωνών ελευθέρου εμπορίου στα σύνορα, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην μετακινούνται στις βαλκανικές χώρες.

    Ο πρωθυπουργός επιφυλάχθηκε στο θέμα αυτό, λόγω των κοινοτικών παραμέτρων και των νομικών περιορισμών που ενδεχομένως υπάρχουν.

    Τρίτη πρόταση των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος είναι να μειωθούν οι περιφέρειες, έτσι ώστε να οργανωθεί καλύτερα η απορρόφηση των κονδυλίων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

    Τέταρτη πρόταση είναι να δημιουργηθεί Κέντρο Σχεδιασμού Επιχειρηματικότητας υπό την εποπτεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Μυλωνάς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το φορολογικό και το εργασιακό δεν το συζήτησαν με τον κ. Καραμανλή, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα το οποίο το χειρίζεται η κυβέρνηση.

    Τέλος, ο κ. Μυλωνάς ερωτηθείς για τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικοί φορείς στη Θεσσαλονίκη απάντησε ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή και απαιτείται συνεργασία με όλους τους φορείς.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με ΣΕΒ

    "Περίοδο τομών και μεταρρυθμίσεων" χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος το διάστημα που διανύει τώρα η χώρα. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε πως αυτή η περίοδος των τομών και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και στο μέλον και από την αποτελεσματικότητα όλων αυτών των μέτρων θα κριθεί το μέλλον της χώρας μας.

    "Ευθύνη για αυτό", υπογράμμισε ο κ.Κυριακόπουλος, "έχουν όλοι. Οχι μόνο όσοι κυβερνούν τη χώρα, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι, τόνισε ο κ.Κυριακόπουλος, ότι έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους και θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια που είναι για το καλό του τόπου.

    [08] Μολυβιάτης: Βελτιωμένη η νέα πρόταση

    Οι βασικές ελληνικές επιδιώξεις υπάρχουν στο δεύτερο κείμενο - πρόταση αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην μονομερή δήλωση (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας) με την οποία η Άγκυρα συνόδευσε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Σύνδεσής της με τα 10 νέα κράτη - μέλη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από το Νιούπορτ της Ουαλλίας, όπου συμμετείχε στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Μολυβιάτης ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν και η νέα πρόταση της βρετανικής Προεδρίας είναι ουσιαστικά βελτιωμένη από την προηγούμενη, «το κείμενο χρειάζεται ορισμένες αλλαγές προκειμένου να αντανακλά με μεγαλύτερη πιστότητα το γενικό πνεύμα και τον κοινό παρονομαστή των θέσεων που παρουσιάσαμε Ελλάδα και Κύπρος, αλλά και άλλα κράτη - μέλη».

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στην διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου «έγινε σαφές ότι υπάρχει η σταθερή αντίληψη ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεκινήσει, αφού βεβαίως υπάρξει η βεβαιότητα ότι η Τουρκία εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και την μετέπειτα εφαρμογή του προς όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις».

    Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην προκαθορισμένη ημερομηνία (3 Οκτωβρίου 2005) και έκανε λόγο για μακρά διαδικασία η οποία θα απαιτηθεί για την προσαρμογή στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επενέλαβε δε την σταθερή ελληνική θέση ότι «η πλήρης ανταπόκριση της Τουρκίας στους όρους και στα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί είναι λογικό να οδηγήσει στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας».

    Σημειώνεται ότι η πρόταση της βρετανικής Προεδρίας παραπέμπεται στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COREPER) το οποιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιούλ

    Τις τελευταίες εξελίξεις σην προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕυρωπαΪκή Ένωση συζήτησαν νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η σύντομη κατβιδίαν συνάντηση των δύο αξιωματούχων πραγματοποιήθηκε στο Νιούπορτ της Ουαλλίας, στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερντογάν: Δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε άλλο

    "Εχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να δεχθούμε τίποτε άλλο σε αυτή τη φάση", παρατήρησε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται στην Ουαλία στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    "Η μόνη ημερησία διάταξη που βρίσκεται μπροστά μας είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του για την Ιταλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Η Τουρκία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο", επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι "η προσοχή μας είναι συγκεντρωμένη σε αυτό το θέμα και σε κανένα άλλο".

    Γκιούλ: Η Τουρκία θα εγκαταλείψει την ΕΕ, εάν της επιβληθούν νέοι όροι για την ένταξη

    Η Τουρκία θα εγκαταλείψει τον στόχο της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν η ΕΕ επιβάλει νέους όρους ή προσπαθήσει να προσφέρει στην Αγκυρα μια εταιρική σχέση που δεν θα είναι πλήρης ένταξη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο περιοδικό The Economist.

    "Εάν προτείνουν κάτι λιγότερο από την πλήρη ένταξη ή οποιουσδήποτε νέους όρους, θα φύγουμε. Και αυτή τη φορά θα είναι οριστικό", είπε ο Γκιούλ σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού.

    "Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να κάνει υποχωρήσεις αυτή τη φορά. Από την πλευρά μας τηρήσαμε τους όρους της συμφωνίας, η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τους δικούς της", δήλωσε ο Γκιούλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2005 - 16:19:31 UTC