Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Τριμερής συνάντηση Ελλάδας,Ισπανίας,Πορτογαλίας
  • [03] Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ
  • [04] Καταργείται η λίστα φαρμάκων
  • [05] Βοήθεια προς τις ΗΠΑ στέλνει η Ελλάδα
  • [06] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή
  • [07] Συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ
  • [08] «Αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης»

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ.Καραμανλή ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε χθες, συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, στην συνάντησή του με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Ο κ. Καραμανλής είπε: "Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Σε ένα χρόνο, εάν δεν γίνει κάτι κοσμογονικό, θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα που θα μας δώσουν την αίσθηση της απογείωσης της ελληνικής οικονομίας. Στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης μην περιμένετε κάτι διαφορετικό. Είμαι προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις".

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις απόψεις όλων των εταίρων και τις συνθέτει με στόχο το καλό ολόκληρης της κοινωνίας. Ο κ. Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει εκλείψει ο κίνδυνος για γενικευμένα φορολογικά μέτρα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι από το 2007 θα γίνει σταδιακή μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα στο πρότυπο που ακολουθήθηκε για τις επιχειρήσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνάντηση είπε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ περαιτέρω, θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Γιώργος Κασιμάτης τόνισε ότι ζήτησαν από τον κ.Κ. Καραμανλή επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος και σημείωσε ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος γιατί έχουμε μπροστά μας ακόμη ένα δύσκολο χρόνο. Η αγορά, ανέφερε, χρειάζεται ηρεμία και τη δημιουργία του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος.

    Σημείωσε επίσης ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερο νοικοκύρεμα στα δημοσιονομικά, να γίνουν σύντομα πράξεις οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από 3,5% και να υπάρξει ενίσχυση των εξαγωγών της τουριστικής βιομηχανίας και άλλων τομέων.

    Οι νόμοι που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Κασιμάτης, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ υπογράμμισε πως χρειάζεται έμφαση και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση , τις υπηρεσίες και τη διακίνηση.

    Σε ένα χρόνο, είπε ο κ. Κασιμάτης, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια οικονομία που πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Ωστόσο, σημείωσε, ότι η χρονιά που διανύουμε πρέπει να είναι ένας χρόνος σκληρής δουλειάς.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, οι οποίες θα δίνουν και ελαφρύνσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [02] Τριμερής συνάντηση Ελλάδας,Ισπανίας,Πορτογαλίας

    Οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2007-2013 είναι το αντικείμενο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας σε επίπεδο υφυπουργών εξωτερικών, σήμερα στην Αθήνα. Στην συνεδρίαση αναμένεται επίσης, να συζητηθούν και άλλα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    [03] Συνεδρίαση κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, συνεδριάζουν σήμερα οι Συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί στην συνέχεια με τους βουλευτές του Κινήματος από τη Μακεδονία.

    Εν τω μεταξύ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ασχολήθηκε με θέματα παιδείας, ο πρόεδρος του Κινήματος δήλωσε ότι η παιδεία είναι η πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ και το πρώτο εθνικό ζήτημα για την επιβίωση και τη συμμετοχή του Ελληνισμού στο νέο διεθνές περιβάλλον.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε ένα πλαίσιο αρχών και δεσμεύσεων του κόμματος με βάση εισήγηση την οποία παρουσίασε η αρμόδια τομεάρχης Μαρία Δαμανάκη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει, ως κυβέρνηση, την παιδεία με το 40% των πόρων που θα εξασφαλίσει η χώρα από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και στον προϋπολογισμό να φτάσει τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν και άλλες μορφές χρηματοδότησης, από ιδιωτικούς πόρους, για την παιδεία.

    Στο θέμα της χρηματοδότησης από ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κράτησε επιφυλάξεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τον υποστήριξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι και ο ίδιος δεν είχε ψηφίσει τη διάταξη του συντάγματος, που απέκλειε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των στόχων του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, είναι τα παιδιά που θα τελειώνουν το σχολείο να έχουν καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας, να γνωρίζουν αξιόπιστα την αγγλική, να γνωρίζουν καλά μαθηματικά και να ξέρουν να χειρίζονται τη νέα τεχνολογία.

    Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζονται μεγάλες διοικητικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει η αποκέντρωση στην παιδεία για να απαλλαγεί από το γραφειοκρατικό και ασφυκτικό μηχανισμό του κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα έξοδα που κάνει η κάθε οικογένεια για τις σπουδές των παιδιών, τονίζοντας ότι τα σημερινά αδιέξοδα στην παιδεία οδηγούν στην παραπαιδεία και την ταξική παιδεία. Εμείς, τόνισε, θέλουμε να ξέρει ο γονιός ότι τα λεφτά του δεν πάνε χαμένα και δεσμεύτηκε ότι εάν δεν εξαλειφθεί το κόστος για κάθε οικογένεια τουλάχιστον θα μειωθεί δραστικά το οικονομικό βάρος.

    [04] Καταργείται η λίστα φαρμάκων

    Κατάργηση της λίστας φαρμάκων και της θεώρησης συνταγών προβλέπει το προσχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Στόχος του είναι η πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα. Επίσης, τα λεγόμενα "ακριβά φάρμακα", θα χορηγούνται εκτός από τα δημόσια νοσοκομεία και από το ιδιωτικά φαρμακεία. Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι γίνεται πράξη η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για ένα σύγχρονο, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης με επίκεντρο τον πολίτη.

    [05] Βοήθεια προς τις ΗΠΑ στέλνει η Ελλάδα

    «Δεν έχει αναφερθεί κανένα δυσάρεστο συμβάν μεταξύ των Ελλήνων, που ζουν στην πληγείσα περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών από τον τυφώνα Κατρίνα και οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις αμερικανικές, όπου έχουν εντοπίσει Έλληνες, έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του, το πρωί, στη ΝΕΤ, με θέμα την προσφορά αναπτυξιακής βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας προς τα θύματα του τυφώνα.

    Ο κ. Στυλαινίδης αναφέρθηκε στη βοήθεια, που προσφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και - ειδικότερα - η Hellenic Aid, που περιλαμβάνει άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, εκπαιδευμένο προσωπικό της ΕΜΑΚ και ένα ή δυό κρουαζιερόπλοια , τα οποία θα διαθέτουν ιατρείο και χειρουργείο και θα φιλοξενήσουν ασθενείς και αστέγους.

    Επιπλέον, πρόσθεσε πως η βοήθειά μας στις χώρες, που πλήγηκαν από το «τσουνάμι» συνεχίζεται.

    «Περνάμε στη δεύτερη φάση βοήθειας », είπε, χαρακτηριστικά, « με επίκεντρο τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανακατασκευή ψαρολίμανων κλπ.» .

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε την αξία της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής διπλωματίας «ως εργαλείο γιά την ενδυνάμωση του φιλελληνικού πνεύματος , το οποίο, με τη σειρά του, αποφέρει καρπούς στην εξωτερική μας πολιτική».

    Εν τω μεταξύ, ο Μάθιου Μπράϊζα, αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ-αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη την ευγνωμοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης γιά την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς ανακούφιση των πληγέντων στη Νέα Ορλεάνη.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσάρλς Ρίς, δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Μπράϊζα ευχαρίστησαν και πάλι την ελληνική κυβέρνηση γιά την άμεση αντίδρασή της και τόνισε πως «η ενέργεια αυτή αποδεικνύει ακριβώς πόσο βαθιά σχέση φιλίας συνδέει τις δυο χώρες. Ο κ. Μπράϊζα τόνισε ότι μένει να διευθετηθούν οι λογιστικές και τεχνικές λεπτομέρειες για την παροχή της βοήθειας».

    [06] Συνεδρίασε η κυβερνητική επιτροπή

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης για τη χρήση της δημόσιας πληροφορίας που ενσωματώνει σχετική Κοινοτική Οδηγία, ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος πρόκειται για τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Δημόσια Διοίκηση που είτε τις διαμορφώνει η ίδια, είτε από την επικοινωνία της με τους πολίτες.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, καθιερώνει ενιαίους κανόνες για τα κράτη-μέλη και σημείωσε ότι και η οικονομική διάσταση της δημόσιας πληροφορίας είναι μεγάλη, αφού υπολογίζεται ότι πρόκειται για το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

    Η διαχείριση της δημόσιας πληροφορίας θα διευκολύνει και την πάταξη της γραφειοκρατίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ τόνισε ότι τίθενται εγγυήσεις ώστε να μην παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα και να διασφαλίζεται το εμπορικό, οικονομικό και βιομηχανικό απόρρητο.

    Επίσης, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, εξαιρούνται πληροφορίες που αφορούν θέματα Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι θεσπίζονται και ρυθμίσεις ώστε να αποφεύγεται η κερδοσκοπία ιδιωτών από τη διαχείριση της δημόσιας πληροφορίας.

    [07] Συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Επίδομα θέρμανσης στα φτωχότερα στρώματα ζήτησε να καταβληθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο συζήτησε θέματα ακρίβειας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα μεγάλου μέρους των φόρων που εισπράττει η κυβέρνηση από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και χαρακτήρισε ένα τέτοιο μέτρο κοινωνικά δίκαιο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καλπάζουσα, όπως την χαρακτήρισε, ακρίβεια.

    Χαρακτήρισε επίσης σκόπιμη την αδράνεια της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, με την οποία βοηθά κάποιους λίγους να κερδοσκοπούν και να πληρώνει ο απλός καταναλωτής.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η ΝΔ συμβολίζει τη νέα κερδοσκοπία, τη νέα ακρίβεια και τη νέα φτώχεια.

    Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε "κοστούμι διαφθοράς και αδιαφάνειας"το νομοσχέδιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    [08] «Αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης»

    Η πιλοτική εφαρμογή ενός νέου θεσμού, του κοινοτικού αστυνομικού, ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών νομού Θεσσαλονίκης.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», τόνισε ότι αρμοδιότητες του κοινοτικού αστυνομικού θα είναι η διεκπεραίωση υποθέσεων καθημερινότητας των πολιτών, η διενέργεια επειγουσών προανακριτικών πράξεων και γενικότερα η διευθέτηση αστυνομικών ζητημάτων. Κοινοτικοί αστυνομικοί που θα λειτουργήσουν ως βασικά περιφερειακά όργανα των αστυνομικών τμημάτων, θα εγκατασταθούν στους δήμους Μίκρας, Αξιού, Αγίου Αθανασίου, Λαχανά, Χαλκηδόνας, Βερτίσκου, Εγνατίας, Μυγδονίας, Αρεθούσας, Κορώνειας, Μαδύτου και Ρεντίνας, καθώς και στις κοινότητες Πεύκων και Ευκαρπίας. Συνολικά, από τους 16 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους δεν λειτουργούν αστυνομικά τμήματα, κοινοτικοί αστυνομικοί εγκαθίστανται σε 14, ενώ δεν θα εγκατασταθούν στους δήμους Τριανδρίας και Αγίου Παύλου που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βουλγαράκης εξήγγειλε επίσης την ίδρυση δύο υποδιευθύνσεων αστυνομίας και 12 αστυνομικών τμημάτων, εκ των οποίων 4 από αυτά ιδρύονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα υπόλοιπα 8 στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούνται αστυνομικές δυνάμεις των 26 έως 140 ατόμων και καταργούνται τα 5 πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα και οι 13 αστυνομικοί σταθμοί.

    Με την εφαρμογή του προγράμματος αναδιοργάνωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ιδρύονται 12 τμήματα ασφαλείας εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, δύο τμήματα δίωξης ναρκωτικών, καθώς και τμήματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, φύλαξης μαρτύρων, στρατηγικής και ανάλυσης στοιχείων εγκληματικότητας. Επίσης αναβαθμίζεται η λειτουργία του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος. Προβλέπεται ακόμη, η λειτουργία βάσης στάθμευσης ελικοπτέρου της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, η ίδρυση δύο τμημάτων Τροχαίας από διάσπαση της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και επίκειται, από τέλη Σεπτεμβρίου, η λειτουργία του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στα διόδια Μαλγάρων. Εντάσσονται στην Υποδιεύθυνση αλλοδαπών δύο τμήματα, ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης, ιδρύεται Υποδιεύθυνση ειδικών αστυνομικών δυνάμεων βόρειας Ελλάδας, στην οποία εντάσσονται τμήματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, συνοδών ανιχνευτών αστυνομικών σκύλων και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ).

    Για την υποστήριξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης και με δεδομένη την ανάγκη μίσθωσης οικημάτων ορισμένων νέων υπηρεσιών, θα απαιτηθούν για το 2005 δαπάνες ύψους 486.000 ευρώ και για καθένα από τα επόμενα έτη, περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Για την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών, θα αυξηθεί η οργανική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού κατά 440 θέσεις, ενώ, ήδη, η ΓΑΔΘ ενισχύθηκε με επιπλέον δύναμη - 34 αξιωματικούς, 19 ανθυπαστυνόμους και 50 αστυφύλακες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 6 September 2005 - 13:51:57 UTC