Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίσεις Αλαβάνου
  • [02] Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία
  • [03] «Ο στόχος μου δεν είναι συγκυριακός»
  • [04] Στην καπνοβιομηχανία "Κεράνης",η Α.Διαμαντοπούλου.
  • [05] Kρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή
  • [06] Καραμανλής:"Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται".

  • [01] Επικρίσεις Αλαβάνου

    H συνεργασία ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς χωρίς αποκλεισμούς, άρα και με το ΚΚΕ, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του επομένου έτους παραμένει η σταθερή πολιτική θέση του Συνασπισμού, όπως την διατύπωσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με την ομιλία του ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΚΕ, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μετώπου κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρύθμισης 2005-2008 που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι πρόγραμμα μεταρρύθμισης, είναι το τελεσίγραφο του ΣΕΒ» και πρόσθεσε ότι «με το πρόγραμμα αυτό παραδίδεται κυριολεκτικά η χώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κέρδη των επιχειρηματιών μέσα από την έννοια της ανταγωνιστικότητας αναγορεύονται σε πρώτη προτεραιότητα, ενισχύεται η διαδικασία φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κωφεύει στο επίδομα θέρμανσης σε αντιδιαστολή με πολλές χώρες της ΕΕ».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο συνεχίζει να κλιμακώνει το νεοφιλελεύθερο δρόμο, που άνοιξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιχειρεί να τον ολοκληρώσει, σε μια εποχή μάλιστα που τα μοντέλα αυτά -όπως βλέπουμε και στις ΗΠΑ με τον προβληματισμό που αναδείχθηκε από την υπόθεση του κυκλώνα της Ν. Ορλεάνης, αλλά και στην Ευρώπη με τα δημοψηφίσματα- αποτυγχάνουν και έχουν την αποδοκιμασία των πολιτών», υποστηρίζοντας ότι «καθυστερημένα η ΝΔ προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε πειραματόζωο των πιο ακραίων δογμάτων».

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Αλαβάνος και έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σχολιαζοντας την χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ , ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «δεν είδαμε καμία εναλλακτικότητα» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «αντίθετα κινείται σε ένα κοινό πεδίο αντιλήψεων με την κυβέρνηση και σ΄ έναν ανταγωνισμό αν θα ανοίξουν νέα μέτωπα ιδιωτικοποίησης».

    Μας έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ΟΑΕΔ, είπε ο κ. Αλαβάνος. Ο κ. Παπανδρέου είπε να φύγει ο ΟΑΕΔ από το δημόσιο έλεγχο και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους -δηλαδή και τον ΣΕΒ- ενώ η θέση του εργατικού κινήματος είναι «δημόσιος ΟΑΕΔ με τριμερή συμμετοχή και διοίκηση και τριμερή χρηματοδότηση»

    Μιλώντας για την πολιτική του Συνασπισμού ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το ζήτημα δεν είναι ποιος θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Κυριακόπουλο, αν θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ ή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά πώς ο κ. Κυριακόπουλος δεν θα κάθεται στο τραπέζι της διαμόρφωσης των βασικών οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών επιλογών της χώρας μας.

    Εδώ, είπε ο κ. Αλαβάνος, «πρέπει να αναπτύξουμε ένα σκληρό και επί της ουσίας μέτωπο απέναντι στην πολιτική της ΝΔ, με προσανατολισμό την ανάπτυξη μεγάλων κοινωνικών αγώνων για την ήττα της κυβέρνησης και της πολιτικής της».

    Ειδικότερα για την Ολυμπιακή ο κ. Αλαβάνος πρότεινε την διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον της επιχείρησης, αν δηλαδή οι πολίτες θέλουν δημόσια Ολυμπιακή ή επιθυμούν την ιδιωτικοποίησή της, ενώ ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του κόμματός του στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς και με τη συμμετοχή του ΚΚΕ

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα στη ΔΕΘ με τις οποίες επέκρινε έντονα το Συνασπισμο ο κ. Αλαβάνος ο σημείωσε ότι «οι χαρακτηρισμοί του ΚΚΕ απέναντί μας δεν κάνουν τόσο ζημιά στον ΣΥΝ, όσο κάνουν ζημιά στην υπόθεση συνολικά της Αριστεράς. Ενισχύουν την απαισιοδοξία, την ματαιότητα, την παραίτηση. Το να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο θα κάνει διπλή τη ζημιά».

    [02] Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία

    Σε "θρίλερ" εξελίχθηκαν οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία . Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης της Αγγελα Μέρκελ προηγούνται με ποσοστό λιγότερο της μιας μονάδας και τρεις μόλις έδρες των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ στις χθεσινές πρόωρες εκλογές ,σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

    Συγκεκριμένα οι χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν 225 έδρες , έναντι 222 των σοσιαλδημοκρατών , 61 των Φιλελευθέρων, 54 για το Κόμμα της Αριστεράς και 51 για τους Πράσινους.

    ]Ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί με την ηγεσία της υποψήφιας των συντηρητικών Ανγκελα Μέρκελ τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης "ευρέως συνασπισμού" ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης (CDU-CSU).

    "Οι Γερμανοί ψήφισαν ξεκάθαρα στο ζήτημα του υποψήφιου για την καγκελαρία", τόνισε σε τηλεπτική του συνέντευξη ο Καγκελάριος σύμφωνα με τον οποίο η Ανγκελα Μέρκελ έχασε τις εκλογές.

    [03] «Ο στόχος μου δεν είναι συγκυριακός»

    Αποφασισμένος να προχωρήσει το σχεδιασμό που ξεκίνησε όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το δρόμο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα επηρεαστεί από τις χρήσιμες, αλλά εντελώς συγκυριακές δημοσκοπήσεις, καθώς, όπως τόνισε, η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για όλα τα θέματα και σχεδόν σε κάθε απάντηση που έδωσε άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε ηγέτη παλαιάς κοπής και άτολμο να προχωρήσει σε σοβαρές αλλαγές. Επίσης, επανέφερε το θέμα της παραίτησής του από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού, την οποία, όπως ανέφερε, χρησιμοποιεί μόνο για δημόσιες σχέσεις.

    Επέκρινε επίσης τον κ. Καραμανλή για τη στάση που τηρεί στο θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τη μη αναγνώριση της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής παρέδωσε τα όπλα πριν δώσει τη μάχη. Ενώ, μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και το βέτο που είπε ο κ. Καραμανλής ότι θα βάλει για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, είπε ότι το βέτο είναι ένα δύσχρηστο όπλο, το οποίο θα πρέπει να ξέρει κανένας να χρησιμοποιεί, αλλά η κυβέρνηση δεν ξέρει.

    Επίσης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για τη θέση που πήρε στο ζήτημα της Ολυμπιακής, αναφέροντας ότι ο πρωθυπουργός με τη δήλωσή του στη Θεσσαλονίκη πριν από μία εβδομάδα, ουσιαστικά υπονόμευσε το μέλλον της εταιρίας.

    Για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συντηρείται από την κυβερνητική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτή την πολιτική κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τη μεσαία τάξη φτωχή. Επίσης την κατηγόρησε για εγκατάλειψη των αγροτών και των υποσχέσεων που τους είχε δώσει προεκλογικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο στόχος του δεν είναι συγκυριακός, αλλά είναι ευρύτερος και έχει σχέση με την επομένη των εκλογών, τις οποίες, όπως τόνισε, πιστεύει ακράδαντα ότι θα κερδίσει το κόμμα του.

    Από τους πολίτες, όπως είπε, δεν ζητά να αλλάξουν προτίμηση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά να ακούσουν το ΠΑΣΟΚ, και να δούν τις αλλαγές που έκανε και τις νέες προτάσεις του. Και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα πεισθεί από το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ερώτηση για τις κατηγορίες που απευθύνει στη Νέα Δημοκρατία για σχέσεις της με οικονομικά συμφέροντα και "παιχνίδια της με μέσα ενημέρωσης", ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν κατηγορεί εκείνος τη Νέα Δημοκρατία, αλλά στελέχη της, τα οποία αναδεικνύουν σκοτεινές πλευρές της λειτουργίας του κόμματος και ο κ. Καραμανλής τα διαγράφει. Και τόνισε ότι δεν θα ήθελε να φθάσει ποτέ ο ίδιος σε ένα τέτοιο σημείο.

    Για τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι αυτό που ο ίδιος επιθυμεί είναι να έχουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία να ασκούν υπεύθυνη και δημιουργική κριτική.

    Σχετικά με το θέμα των μεταναστών και τις χθεσινές αναφορές του στο θέμα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από ρατσιστικές απόψεις.

    Ερωτηθείς αν θα αναλάβει τις ευθύνες του σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας, ο κ. Παπανδρέου απαντώντας απέρριψε την υπόθεση αυτή, τονίζοντας ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και θα έχει μια άλλη πορεία η χώρα και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι έχει υιοθετήσει μια πορεία προς τα πίσω για τη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αποκάλυψε ότι όχι μόνο γνωρίζεται προσωπικά με τον κ. Καραμανλή, αλλά και ότι είχαν κοινές παρέες στη Θεσσαλονίκη. Το θέμα, όμως, τόνισε, δεν είναι οι συμπάθειες και οι παρέες, αλλά αν αναλαμβάνει κανένας τις ευθύνες του. Και κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν ανταποκρίθηκε στις ευθύνες που ανέλαβε, δεν είναι όσο ο ίδιος και πολλοί άλλοι περίμεναν τολμηρός, ενώ υιοθέτησε τις πιο συντηρητικές λογικές. Ενώ, απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναγνώρισε ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μόνος του να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, αλλά τόνισε ότι αυτός είναι ο δρόμος που επέλεξε ο κ. Καραμανλής, για τον οποίο, είπε, ότι μακάρι να ήταν πολιτικός της νέας σχολής.

    Σχετικά με το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί και κατηγορείται ότι δεν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η αντιπολίτευσή του δεν είναι ούτε σκληρή ούτε ήπια, είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση. Τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και θα πετύχει τη νίκη στις επόμενες και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει όπως η κυβέρνηση Καραμανλή, που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει.

    Σχετικά με τις αλλαγές που υποσχέθηκε ο ίδιος να κάνει όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως η αλλαγή για τον ίδιο είναι μια μόνιμη διαδικασία, έχουν ήδη γίνει αρκετές αλλαγές, υπάρχουν νέα πρόσωπα, νέες προτάσεις και νέα δυναμική.

    Σε ερώτηση για όσα λέγονται περί ανεπάρκειάς του και έλλειψης "τσαμπουκά", αλλά και αν είναι ο διάβολος με το αγγελικό πρόσωπο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ούτε "τσαμπουκάς" είναι, ούτε "τζάμπα μάγκας". Και σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό διάβολος με αγγελικό πρόσωπο, είναι φράση που χρησιμοποίησε για να τον χαρακτηρίσει ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν φοβήθηκε ποτέ του να πάρει δύσκολες αποφάσεις και το έπραξε πολλές φορές ως υπουργός Εξωτερικών. Ζήτησε, επίσης, να μην εκλαμβάνεται ως δείγμα αδυναμίας το αν φωνάζει ή όχι. Αυτά είναι αστεία πράγματα και στερεότυπα του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, τόνισε ότι το πολυεπίπεδο της διοικητικής δομής της χώρας συνεπάγεται τεράστιο κόστος με σπατάλη πόρων και δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, είναι υπέρ της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να καταργείται η εκπροσώπηση των νομών. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Καραμανλής αντέγραψε τη δική του πρόταση για την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, και πρόσθεσε ότι γι αυτό ο κ. Καραμανλής ζητάει προτάσεις από το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ίδιος δεν έχει. Αλλά, τόνισε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πολιτική βούληση να προχωρήσει στα θέματα αυτά.

    Σε ερώτηση αν ήταν δημοσιογράφος ποιά ερώτηση θα απηύθυνε στον κ. Καραμανλή στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από μια εβδομάδα ο πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως θα τον ρωτούσε γιατί άλλα έλεγε πριν τις εκλογές, εμφανίζοντας πρόσωπο δήθεν μεσαίου χώρου και σήμερα εμφανίζει το σκληρό πρόσωπο ενός δεξιού νεοσυντηρητισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε σχετικά με φράση που αποδίδεται σε βουλευτές του Κινήματος "να βγάλει το δολοφόνο από μέσα του" και "τι έγκλημα σκοπεύει να κάνει". Ο κ. Παπανδρέου με αρκετή δόση χιούμορ απάντησε ότι δεν σκοπεύει να κάνει κανένα έγκλημα, αλλά να σταματήσει τα εγκλήματα της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της χώρας. Ενώ, χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη ερώτηση, την ερώτηση να αναφέρει ένα θετικό στοιχείο της 18μηνης κυβερνητικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σημίτη, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες και πολύ καλή η συνεργασία τους. Σχετικά με το αν προτίθεται να συγκροτήσει ισχυρή ηγετική ομάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή η ομάδα υπάρχει στα όργανα και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν παρα-ομάδες.

    Σε ερώτηση σχετικά με εσωτερικούς διαγκωνισμούς στο ΠΑΣΟΚ και πώς βλέπει τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι πολύ στενός συνεργάτης του, ο ίδιος εκτιμά πολύ τους συνεργάτες του και όλοι μαζί αποτελούν μια ισχυρή και σφικτή ομάδα που διεκδικεί με αισιοδοξία τη νίκη στις εκλογές.

    Για τον κ. Λαλιώτη και το αν υπάρχει θέση στο ΠΑΣΟΚ γι αυτόν, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πάντα υπάρχει θέση στο Κίνημα για τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά ζήτησε να μην ταυτίζεται η θέση με την καρέκλα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Λαλιώτης θα θεωρούσε υποτιμητική μια τέτοια ταύτιση.

    Σχετικά με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα σεβαστεί τις προτιμήσεις των τοπικών κοινωνιών και δεν θέλησε να μπει σε ονοματολογία.

    Σε ερώτηση για το αν θα επιμείνει στη συνεργασία με τους κυρίους Μάνο και Ανδριανόπουλο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει επανειλημμένα για το θέμα αυτό και ότι η απόφασή του για συνεεργασία με τους δύο βουλευτές σηματοδότησε και σηματοδοτεί την ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, στις οποίες πιστεύει το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι πρόκειται για ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι λένε τις απόψεις τους και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό, αλλά υπογράμμισε πως όπου υπάρχει διαφωνία, το ΠΑΣΟΚ θα διατηρεί και θα διακηρύσσει τη δική του θέση. Οπως συνέβη και στην περίπτωση της Ολυμπιακής, όπου ο κ. Παπανδρέου είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του κ. Μάνου.

    Για τις σχέσεις Εκκλησίας - κράτους, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος μεταξύ των δύο θεσμών και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο διάλογο ξεκινά το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να υπάρξει σεβασμός τόσο στη διαφορετικότητα, όσο και στην παράδοση. Και πρόσθεσε, ότι το κράτος όλο και περισσότερο πρέπει να σέβεται την πολυπολιτισμικότητα.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου

    Αυτό που τελικά έμεινε από την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι και πάλι κούφια, μεγάλα λόγια, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την συνέντευξη Tύπου και την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον οποίο κατηγόρησε ότι χρησιμοποίησε μια σειρά από ψέματα στις απαντήσεις του.

    Οσον αφορά στην προχθεσινή ομιλία, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου «επιχείρησε να πείσει τους Έλληνες ότι έχει μαγικές λύσεις για όλους τους πολίτες, για όλα τα προβλήματα» ενώ στη συνέντευξη Τύπου, «όταν εκλήθη να γίνει πιο σαφής, βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να φωτίσει τις ββγκρίζες ζώνεςββ των εξαγγελιών του. Να δώσει, δηλαδή, απαντήσεις για το πώς, σε τι βάθος χρόνου και με τι πόρους θα γίνουν πράξη τα δεκάδες ββΘΑββ που μοίρασε αφειδώς».

    «Μετά από 20 χρόνια υποσχέσεων, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, οι πολίτες ζητούν επιτέλους έργο με απτά αποτελέσματα. Αυτό το έργο βλέπουν σήμερα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: Τομές που νοικοκυρεύουν την οικονομία. Μεταρρυθμίσεις που βάζουν τις βάσεις για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους. Αλλαγές, που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο για τους Έλληνες πολίτες, για κάθε οικογένεια» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι «ο κ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει μια σειρά από ψέματα στις απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου» και αναφέρθηκε ειδικότερα σε δύο περιπτώσεις λέγοντας:

    Β· «Το πρώτο ψέμα, αφορά την Ολυμπιακή Αεροπορία. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ββκαθαρέςββ. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές συνεστήθησαν το Δεκέμβριο του 2003. Μόνο στις πρώτες 18 ημέρες ββμπήκαν μέσαββ κατά 23 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο του ββεγχειρήματος εξυγίανσηςββ της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στη δεκαετία 1994 - 2004 -αποτυχημένης εξυγίανσης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχθηκαν δημοσίως πολλές φορές στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά παραδέχθηκε και η ίδια η Commission δια του αρμοδίου Επιτρόπου- κόστισε στους Έλληνες πολίτες 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η ββκαθαρή θέσηββ με την οποία παρέδωσε ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την Ολυμπιακή Αεροπορία;

    Β· Το δεύτερο ψέμα, αφορά το εθνικό θέμα της Κύπρου. Ο κ. Παπανδρέου, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης δεν τον ενημέρωσε, κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που έλαβαν χώρα στη Λουκέρνη. Έχω στα χέρια μου το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, από τη συνεδρίαση της Βουλής, στις 2 Απριλίου 2004, όπου ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, ομολογεί ότι ο κ. Μολυβιάτης επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε για τα όσα συνέβαιναν στη Λουκέρνη»

    «Λυπούμαστε αλλά αυτά τα ψέματα δεν συμβαδίζουν με τους λόγους περί ββνέων αρχών και αξιώνββ, που επαγγέλλεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» κατέληξε στη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Δήλωση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη

    «Πέρα από κάθε όριο λογικής» χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Πολιτισμού Π. Τατούλης τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου της 70ης ΔΕΘ, αναφορικά με τον τρόπο που διοικείται το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Σε δήλωση του ο κ. Τατούλης υπογραμμίζει ότι «για άλλη μια φορά καθίσταται προφανές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει προσκολλημένο στα πολιτικά ήθη και στο ύφος περασμένων δεκαετιών, αδυνατώντας να συμβιβαστεί με τα σύγχρονα δεδομένα αλλά και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για βήματα προς τα εμπρός, καθώς και για μια πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από ήθος αλλά και σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές».

    Ο κ. Τατούλης στην ίδια δήλωση κάνει αναφορά και όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ``Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρα 2006`` εκφράζοντας την βαθιά του λύπη που «η τόσο σοβαρή υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χρησιμοποιείται ως άλλοθι για άλλους λόγους και σκοπούς πλην αυτούς της ανάδειξης της πόλης ως μείζον πολιτιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού «θα συνεχίσει τη μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, ώστε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για ανάλογους μελλοντικούς θεσμούς της Ευρώπης» και ότι «η ``Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρα 2006`` θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της πάντα με γνώμονα την προστασία του δημοσίου χρήματος και την ισχυροποίηση της Αχαΐας αλλά και της Δυτικής Ελλάδας».

    «Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι φαινόμενα όπως αυτά που εμφανίσθηκαν στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997 δεν θα παρουσιασθούν ξανά», επισημαίνει ο κ. Τατούλης και απευθύνει προς το ΠΑΣΟΚ την ακόλουθη ερώτηση: «για ποιο λόγο άραγε ακόμα και σήμερα, 8 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Θεσσαλονίκης 1997 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για την οριστική εκκαθάριση των οικονομικών πεπραγμένων του προαναφερόμενου οργανισμού;».

    ΚΚΕ

    «Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν αξίζει δεκάρα», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη συνέντευξη Tύπου του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «έπεσε και πάλι στο κενό η επίμονη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να αποδείξει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με της ΝΔ» και προσθέτει ότι «το επαναλαμβανόμενο από τον Γ. Παπανδρέου σύνθημα «περί λαϊκής συμμετοχής» σημαίνει την επιδίωξη να γίνει ο λαός συνένοχος σε μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ «στους εργαζόμενους δεν απομένει παρά να εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθούν σε κοινή δράση με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν αποφασιστικά».

    ΣΥΝ

    Από την πλευρά του ΣΥΝ ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στη Δ.Ε.Θ. αναφέρει ότι «δεν κατέθεσε καμία εναλλακτική πολιτική έναντι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά ο βασικός του στόχος ήταν να ελέγξει τη Ν.Δ. από άποψη συνέπειας, αποφασιστικότητας και φερεγγυότητας στην προώθηση και εφαρμογή αυτών των κατευθύνσεων σε κρίσιμους τομείς»

    Οι απόψεις του κ. Παπανδρέου βρίσκονται σε απόσταση ή και στον αντίποδα αριστερών εναλλακτικών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς, όπως στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει προτείνει ο ΣΥΝ δια του προέδρου του και απέχουν πολύ από τις διαθέσεις, τις ανάγκες και τις απόψεις των εργαζομένων, της μεγάλης μερίδας των πολιτών που έχουν στηρίξει το κόμμα του, υποστηρίζει ο κ. Χουντής.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θεοδ. Ρουσόπουλο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Τα ψέματα που λέει κάθε μέρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο εκπρόσωπός της κ. Ρουσόπουλος, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα ψέματα που έλεγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση και ο, επίσης τότε, εκπρόσωπός της κ. Ρουσόπουλος.

    Καθώς, λοιπόν, δεν μπορούν πια να κρύψουν τα ψέματά τους, νομίζουν ότι θα θολώσουν τα νερά αν βγάλουν και τους άλλους ψεύτες.

    Χρειάζεται πραγματικά πολιτικό και προσωπικό θράσος για να λέει ο ψευδόμενος εκπρόσωπος της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ψέματα για το ότι παραδόθηκαν καθαρές οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και να ισχυρίζεται ότι «μόνο στις πρώτες18 ημέρες» (από τη σύστασή τους) «μπήκαν μέσα» κατά 23 εκατομμύρια ευρώ.

    Χρειάζεται, επίσης, πολιτικό και προσωπικό θράσος, για να κατηγορεί ο ψευδόμενος εκπρόσωπος της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι, είπε ψέματα «για το εθνικό θέμα της Κύπρου», σχετικά με την ενημέρωση που ΔΕΝ είχε από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη. Επικαλέστηκε, μάλιστα, και τα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής, στις 2 Απριλίου 2004, όπου υποτίθεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ομολογεί ότι ο κ. Μολυβιάτης επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε για όσα συνέβαιναν στη Λουκέρνη». Δεν έδωσε, όμως, στη δημοσιότητα τα πρακτικά αυτά, γιατί, αν το έκανε, απλώς θα επιβεβαίωνε ότι λέει ασύστολα ψέματα ο ίδιος.

    Πρώτον, για το Κυπριακό:

    Δίνουμε , λοιπόν, εμείς, στη δημοσιότητα τα πρακτικά και το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται ο ψευδόμενος εκπρόσωπος της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος, τα οποία έχουν ως εξής:

    «Θέλω όμως επίσης να τονίσω, ότι ακούγοντας και τις προγραμματικές σας δηλώσεις πριν από λίγες μέρες, αλλά και τη σημερινή σας δήλωση περί συναίνεσης, θα περίμενα μεγαλύτερη διαβούλευση, ουσιαστικότερη διαβούλευση όλες αυτές τις μέρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Διότι πράγματι ο κ. Μολυβιάτης με πήρε (στο τηλέφωνο). Με πήρε όμως στο τέλος της διαδικασίας, αφού είχαν γίνει όλες οι διαπραγματεύσεις, απλώς να ενημερώσει ουσιαστικά για την τελική εξέλιξη.

    Άρα, λοιπόν, ελπίζω ότι οι δεσμεύσεις σας για ουσιαστική συναίνεση θα γίνουν πράξη. Είναι αυτό το οποίο εμείς ζητήσαμε και το ζητήσαμε εδώ όχι μόνο ως αντιπολίτευση, αλλά και ως Κυβέρνηση προηγουμένως.

    Παρά ταύτα θέλω να πω, ότι πήρα πρωτοβουλίες μετά από παράκληση του Προέδρου της Κύπρου και προς τον Κόφι Ανάν και προς τον Επίτροπο τον κ. Φερχόιγκεν, τον κ. Σολάνα, τον Μπράιαν Κόαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας ο οποίος είναι ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών και βεβαίως μίλησα αρκετά και με τον κ. Desoto υποστηρίζοντας πάντα και σθεναρά τις εθνικές θέσεις μας γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα.»

    Κατάλαβε ο ψευδόμενος εκπρόσωπος της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. ότι τα πρακτικά που επικαλέστηκε επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακριβώς την αλήθεια για το θέμα αυτό και η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο εκπρόσωπός της κ. Ρουσόπουλος λένε ψέματα για άλλη μια φορά και μάλιστα αναφερόμενοι σε διαδικασίες σχετικές με το εθνικό θέμα της Κύπρου.

    Δεύτερον, για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές:

    Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αναφέρει ο ψευδόμενος εκπρόσωπος της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. κ. Ρουσόπουλος ότι «μπήκαν μέσα» οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και μάλιστα «τις πρώτες 18 ημέρες», συνίσταται από δύο ποσά που γράφτηκαν, όπως γράφτηκαν, στον ισολογισμό της εταιρίας από τη νέα διοίκησή της.

    α) Πρόστιμα (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ) που επέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο 1993 - β96, στις Μακεδονικές Αερογραμμές, που αποτέλεσαν το νομικό κέλυφος της νέας εταιρίας και η διορισμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ., αντί να τα αμφισβητήσει και να προσφύγει στα δικαστήρια, τα αποδέχθηκε και τα ενέγραψε όλα στον ισολογισμό προκείμενου να επιβαρύνει τη χρήση της περιόδου του ΠΑΣΟΚ.

    β)Ένα επίσης μεγάλο, ποσό (7 εκατομμύρια ευρώ) που αφορά την απόσβεση που συμπεριέλαβε στον ισολογισμό η νέα διοίκηση της εταιρίας για τη χρήση του εμπορικού σήματος.

    Αυτά τα ποσά που έχουν να κάνουν με τον τρόπο σύνταξης του ισολογισμού από τη νεοδημοκρατική διοίκηση της εταιρίας, ο κ. Ρουσόπουλος τα αναφέρει σαν να είναι λειτουργικά κόστη, απόδειξη της αδυναμίας των Ολυμπιακών Αερογραμμών να επιβιώσουν. Σημειώνουμε μόνο ως μέτρο σύγκρισης ότι, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές είχαν ολόκληρο το 2004 ζημία 87 εκατομμύρια ευρώ.

    Έτσι, όμως, έκαναν και κάνουν τους λογαριασμούς για την Ολυμπιακή και αυτά λένε για το κλείσιμο ή την εκκαθάρισή της εν λειτουργία και απαξιώνουν όλο αυτό το διάστημα την εταιρία για να την πουλήσουν κομμάτι-κομμάτι και στη χαμηλότερη τιμή, για να τη βγάλουν, δηλαδή, απλά από τη μέση.

    Και με την ευκαιρία, σκοπεύει ο λαλίστατος εκπρόσωπος να δώσει κάποια στιγμή απάντηση σε όσα υποστήριξε ο διορισμένος από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Πρόεδρος των Ολυμπιακών Αερογραμμών κ. Παπαγεωργίου ή νομίζει ότι δεν πρόκειται να επανέλθουμε και θα ξεχασθεί το θέμα;

    Αυτά είναι τα δήθεν επιχειρήματα του ψευδόμενου εκπροσώπου της συνεχώς ψευδόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. που έχει το πολιτικό και προσωπικό θράσος να παρουσιάζει σαν δήθεν ψευδόμενο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν δεν έχει αφήσει ψέμα που να μην το έχει πει.

    Αυτά για σήμερα. Τα υπόλοιπα, που υποστηρίζει ο αξιότιμος κ. εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, είναι η συνήθης επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που δεν την πιστεύει ούτε η ίδια.

    [04] Στην καπνοβιομηχανία "Κεράνης",η Α.Διαμαντοπούλου.

    Τέσσερις προτάσεις για το θέμα της καπνοβιομηχανίας "Κεράνης" πρότεινε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία, επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, επισκέφθηκε το εργοστάσιο, στο οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

    Η υπεύθυνη του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να δοθούν άμεσα τα κοινωνικά επιδόματα που χρειάζονται οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή. Επίσης ζήτησε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από την κυβέρνηση ώστε να ενεργοποιηθούν τράπεζες και επενδυτές με σκοπό να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής.

    Το ΠΑΣΟΚ, είπε, θα θέσει άμεσα στη Βουλή το θέμα αύξησης του συντελεστή δόμησης που έγινε μόνο γι'αυτό το κτίριο, κάτι το οποίο η κα. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε εξαιρετικά ύποπτο.

    Όπως ανέφερε η κα. Διαμαντοπούλου οι συντονισμένες κινήσεις της Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας αλλά και του Δήμου που πρέπει να μπει στο παιχνίδι και να πάρει θέση γιατί το εργοστάσιο είναι στην περιοχή του, μπορούν να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

    Η κα. Διαμαντοπούλου είπε ακόμη ότι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο πτώχευσαν 370 εταιρίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 25 είχαν 4.500 εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμπαρίσταται και απλά να παρακολουθεί τα γεγονότα.

    Η κα. Διαμαντοπούλου είπε ότι υπάρχει ανάγκη παρέμβασης με ολοκληρωμένα προγράμματα ανασυγκρότησης, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, και πρόσθεσε ότι ο "Κεράνης" είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, μια εταιρία που έχει δυνατότητες.

    "Αυτή η εταιρία, είναι κορμός της εθνικής οικονομίας και όποιοι πάνε να την κλείσουν, κλείνουν την εθνική οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον "Κεράνη" Αλέκος Φλέγγος.

    Ο κ. Φλέγγος είπε ότι εκτός από την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γιακουμάτο, ο οποίος είπε ότι ο "Κεράνης" δεν μπορεί να κλείσει και την κα. Διαμαντοπούλου και το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, θα ενημερωθούν με επισκέψεις τους στο εργοστάσιο η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    [05] Kρίσιμη εβδομάδα για την Ολυμπιακή

    Κρίσιμη χαρακτηρίζεται αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των Ολυμπιακών Αερογραμμών καθώς αναμένονται εξελίξεις αλλά και αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του εθνικού μας αερομεταφορέα.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι η Ολυμπιακή θα προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κατά της πρόσφατης απόφασης της Κομισιόν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο με αρχή και τέλος και βρισκόμαστε, όπως είπε σε μια δύσκολη φάση καθώς είναι σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός. Χρειάζεται υπογράμμισε υπομονή και σωφροσύνη, ενώ δεν έχει θέση ο λαϊκισμός.

    Αύριο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Εξάλλου αύριο αρχίζουν συνελεύσεις των σωματείων των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, ενώ με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" συγκέντρωση όλων των εργατικών κέντρων των 32 νομών της χώρας όπου υπάρχουν αεροδρόμια. Στο μεταξύ το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε με τα προεδρεία της ΟΣΠΑ και της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας.

    [06] Καραμανλής:"Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται".

    Το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, έδωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Προχωρούμε με συγκεκριμένο σχέδιο πορείας".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε "από την αρχή προτάξαμε ως γνώμονα της πολιτικής μας τις αλλαγές με διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία. Δεν έχουμε όμως περιθώρια για χαμένο χρόνο, δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με τις δυνάμεις της αδράνειας, ούτε με τις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων. Ευθύνη μας είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που δεσμευτήκαμε με το πρόγραμμά μας.Ξέρουμε που είμαστε , ξέρουμε τις δυσκολίες, τι πρέπει να κάνουμε και αυτά ακριβώς κάνουμε".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "στη σημερινή πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για να χτιστεί μία δυναμική και αναταγωνιστική οικονομία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει αντί να είναι πρόσκαιρα αρεστή να είναι μακροχρόνια χρήσιμη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης, αν υπάρχουν. Δυστυχώς απο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ακούμε ούτε μία συγκεκριμένη πρόταση για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απο γενικόλογες υποσχέσεις που ακούγονταν για πολλά χρόνια σ'αυτό τον τόπο. Γι'αυτό η κοινωνία είναι στο πλευρό αυτή της κυβέρνησης. Διότι διαπιστώνει ότι έχουμε πρόγραμμα, στόχους και αποφασιστικότητα, έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας γι'αυτό θα πετύχουμε".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της "Ολυμπιακής", είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τους κανόνες της ΕΕ και τις αρχές της νέας διακυβέρνησης.

    Βασικές επιδιώξεις μας είναι: η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διασφάλιση επιδοτούμενων πτήσεων στα νησιά μας με βάση την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και η διασφάλιση βιώσιμης λύσης.

    Πάντως, κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της συμμετοχής του δημοσίου σε ένα πιθανό διάδοχο σχήμα. Ο κ. Καραμανλής στην εισήγησή του επανέλαβε ότι κεντρικοί άξονες της πολιτικής του είναι η επανίδρυση του κράτους και η ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, σημειώνοντας "επιλογή μας είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Χώρος συνάντησης με τους πολίτες είναι το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο και στόχος μας είναι ένα κράτος δίπλα στον πολίτη, νοικοκυρεμένο, αποτελεσματικό, πραγματικά κοινωνικό, μία οικονομία ευκαιριών με ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και μία κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τα προβλήματα που κληροδότησε στην κυβέρνησή του το παρελθόν όπως το δημόσιο χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα, η ανεργία, η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η προβληματικότητα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι πολλά και σύνθετα, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες δυσχεραίνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας και ιδίως απο την πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

    Ολα αυτά, είπε ο πρωθυπουργός, συνθέτουν μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας και "απαιτούν αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευθύνη".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε "γι'αυτό ακριβώς επιλέξαμε πολιτικές που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που δεν υπονομεύουν όπως γινόταν στο παρελθόν το μέλλον της νέας γενιάς αλλά διασφαλίζουν σίγουρα μία καλύτερη προοπτική για όλους, κυρίως για τη νέα γενιά, για τους μη ευνοουμένους, για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Ο πρωθυπουργός έκανε μακρά αναφορά στο έργο της κυβέρνησής του το περασμένο 18μηνο, μίλησε για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί, σημειώνοντας ότι "οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η παρουσία της χώρας μας στη διεθνή σκηνή αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται, υπάρχει συνέπεια, σύνεση και διορατικότητα στην εξωτερική πολιτική μας".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε απο τους υπουργούς του να συγκρατήσουν ενόψει και του προϋπολογισμού τις καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου, σημειώνοντας ότι πρέπει να μπει φραγμός στις σπατάλες και προσθέτοντας "έγιναν πολλά, μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα και θέλω να ληφθεί σοβαρά υπόψη απο όλους ενόψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Ολα τα υπουργεία καλούνται να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας, τον αποκλεισμό κάθε είδους περιττής δαπάνης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη".

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη δέσμευσή του για τη σταδιακή απο το 2007 μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, όπως προβλέπεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στάθηκε σε τρείς τομείς αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της επανίδρυσης του κράτους και στη θεμελίωση, όπως είπε, ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στην περιφερειακή αναδιάρθρωση της χώρας, όπου ενόψει του επόμενο ΚΠΣ θα χωριστεί σε πέντε μείζονες αναπτυξιακές προγραμματικές περιφέρειες, θα εκλέγεται ένα τμήμα του περιφερειακού συμβουλίου και θα γίνει ευρύτατος διάλογος για το μέλλον της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εξυγίανση και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με στόχο, όπως είπε, να διασφαλιστεί και ο κοινωνικός τους ρόλος και ο σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου.

    Μπαίνουν, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σε εφαρμογή οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, ενώ σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους αφετηρία είναι το πρότυπο του ΟΤΕ. Δεν θίγονται, υπογράμμισε, ούτε οι εργασιακές σχέσεις των ήδη εργαζομένων, ούτε οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

    Ο τρίτος τομέας των μεταρρυθμίσεων είναι οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχε βάλει για το 2005, καθώς τα έσοδα έφθασαν στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. που είχε προϋπολογήσει. Προετοιμάσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, το έδαφος για νέες αποκρατικοποιήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Λιμάνια και περαιτέρω αξιοποίηση της συμμετοχής του δημοσίου στην Εμπορική και Αγροτική Τράπεζα).

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής μιλώντας για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι αναμένει απο τον καθένα κάθε συμπληρωματική ή βελτιωτική πρόταση και σημείωσε "πρόκειται για προσχέδιο που θα ολοκληρωθεί με την σύμπραξη όλων, είναι το εθνικό σχέδιο με το οποίο ανταποκρίνεται η χώρα στη στρατηγική της Λισαβόνας, είναι η πυξίδα της πορείας μας στους στόχους μας για την οικονομία, την κοινωνία, το συμφέρον του πολίτη".

    Αύριο, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2005 - 12:03:17 UTC