Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο Π.Μολυβιάτης
  • [02] Πρόταση για ενιαίο ωράριο
  • [03] Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ
  • [04] Συνεργασία Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη
  • [05] Μολυβιάτης με πρόεδρο Δημοκρατίας
  • [06] Παρατείνεται η προθεσμία εγγραφών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ
  • [07] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [08] Συνεχίζουν την αποχή τους οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ
  • [09] Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης
  • [10] Οι ξένοι θεσμικοί στηρίζουν την ελληνική οικονομία και την Εθνική Tράπεζα
  • [11] Αλογοσκούφης: «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος»
  • [12] «Την Κυριακή θα κριθούν όλα»

  • [01] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο Π.Μολυβιάτης

    Συναίνεση επί των στρατηγικών στόχων και των μακροπρόθεσμων επιδιώξεων στην εξωτερική πολιτική, αλλά διαφωνίες και επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τους τακτικούς χειρισμούς, διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Βασικά θέματα ήταν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    «Ίσως σήμερα για πρώτη φορά ακούστηκαν κάποιες έντονες φωνές που δεν ταιριάζουν με το πνεύμα στο οποίο διεξάγονται συνήθως οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλίμα που επικράτησε στην διάρκεια της συζήτησης. Ωστόσο, τόνισε, ότι σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων. «Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η χρησιμότητα αυτού του θεσμού, ο οποίος αποδεικνύεται χώρος για λεπτομερή, εμπιστευτική και χρήσιμη αμοιβαία ενημέρωση, καθώς και για ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων. Η κυβέρνηση ακούει πάντα τις απόψεις όλων και κυρίως των άλλων κομμάτων. Εγώ ωφελήθηκα από τη συζήτηση. Ελπίζω να ωφελήθηκαν και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου».

    Ο κ. Χρ. Παπουτσής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική, την Ασφάλεια και την Άμυνα, μετά το τέλος του Συμβουλίου δήλωσε: «Καταστήσαμε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση σε μια πολιτική παράδοσης των όπλων, μειωμένων προσδοκιών για τη χώρα και τον Ελληνισμό, χαμένων ευκαιριών».

    Ο κ. Παπουτσής επανέλαβε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αλλά διευκρίνισε ότι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη της Τουρκίας «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και ασφαλιστικές δικλείδες που να κατοχυρώνουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα».

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που συμμετείχε στο Συμβούλιο εκπροσωπώντας το Συνασπισμό, τάχθηκε και αυτός υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «με απαραίτητες προϋποθέσεις τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και το σεβασμό στο ευρωπαϊκό δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο». Ζήτησε «την ανάληψη δημιουργικών, σύνθετων, διαρκών και επίμονων πρωτοβουλιών» ώστε να προωθηθεί η πορεία των Βαλκανικών χωρών προς την Ευρώπη και «το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτελεί πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιδιωχθεί η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

    Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Κορεπέρ για την Τουρκία.

    Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών - μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες δεν κατέληξε σε συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου που θα πρέπει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών την Κυριακή το βράδι, στο Λουξεμβούργο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης θα πρέπει να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία ώστε να καταστεί εφικτή η προγραμματισμένη για τις 3 Οκτωβρίου έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι χθες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε σκληρό μήνυμα προς την Τουρκία. Με ψήφισμά της θέτει ως προϋπόθεση για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Επίσης, καλείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το ταχύτερο δυνατό. «Εάν τούτο δεν συμβεί θα έχει σοβαρές συνέπειες στη διαπραγματευτική διαδικασία και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διακοπή της».

    Επίσης, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέβαλε την ψηφοφορία για την επέκταση της τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.Την απόφαση γιά την αναβολή πήρε η Ολομέλεια του ΕΚ ύστερα από πρόταση του αρχηγού των χριστιανοδημοκρατών κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ. Κύριο επιχείρημά του, ότι η Τουρκία δεν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα επισυνάψει τη μεμονωμένη δήλωση -για μη αναγνώριση της Κύπρου- κατά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

    [02] Πρόταση για ενιαίο ωράριο

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ελήφθησαν δύο αποφάσεις.

    Η πρώτη αφορά τον εκλογικό νόμο για την εκλογή νομαρχών και δημάρχων από την πρώτη Κυριακή και η δεύτερη αφορά το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την εκλογή δημάρχων και νομαρχών με 42% από την πρώτη Κυριακή, ενώ σημείωσε ότι όλα τα άλλα θέματα και οι λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου θα παρουσιαστούν με το σχέδιο νόμου που θα προωθήσει η κυβέρνηση και θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο.

    Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας του στενού δημόσιου τομέα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η κυβέρνηση προτείνει στην ΑΔΕΔΥ ενιαίο ωράριο και για τους θερινούς και για τους χειμερινούς μήνες, 08:00 με 15:30 και 08:30 με 16:00 ώστε και να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να μην υπάρξει πρόβλημα στη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών μελών της ΕΕ και τις Βρυξέλλες.

    Απάντηση Ν. Αθανασάκη

    "Οι αντιπερισπασμοί είναι καλοί όταν δεν σε παίρνουν χαμπάρι. Οφείλουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα θέματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος επέκρινε τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί "θεώρησε σήμερα σκόπιμο ν' ανοίξει δύο καινούργια θέματα, προφανώς για να 'χουμε να κουβεντιάζουμε, μεταθέτοντας την συζήτηση".

    Ο κ. Αθανασάκης είπε οτι ο κ. Παυλόπουλος επανέφερε το θέμα του 42% στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση και άνοιξε θέμα ωραρίου δημοσίων υπηρεσιών, ενώ περιμέναμε απαντήσεις για όσα είπαμε χθές για τον κ. Παυλόπουλο ως υπουργό Εσωτερικών, για τον κ. Ρουσόπουλο ως κυβερνητικό εκπρόσωπο και για τον κ. Βουλγαράκη ως υπουργό Δημόσιας Τάξης για τον περιβόητο διαγωνισμό πρόσληψης φρουρών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "για τα θέματα που άνοιξαν σήμερα μιλούν για δήθεν διάλογο με τρόπο που εξευτελίζουν τις λέξεις".

    [03] Φεστιβάλ Νεολαίας ΣΥΝ

    Αρχίζει σήμερα το τριήμερο Φεστιβάλ της Νεολαίας του Συνασπισμού. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να ακυρώσει το προσύμφωνο πώλησης της Ολυμπιακής και να προχωρήσει σε μια νέα δημόσια επιχείρηση με αυτοτέλεια, διαφάνεια, στρατηγικό σχεδιασμό και συμμαχίες.» «Η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κάνει την Ολυμπιακή σαν την Μαντάμ Ορτάνς στο Ζορμπά του Καζαντζάκη: Ενώ είναι ακόμη ζωντανή, έχουν επιπέσει πάνω της, Loufthansa, Aegean και άλλοι και πλιατσικολογούν την περιουσία της και κυρίως τα δρομολόγιά της σήμερα», κατέληξε ο κ.Αλαβάνος.

    [04] Συνεργασία Καραμανλή με Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%.

    Ο υπουργός Οικονομίας απσαφήνισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και πως θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών.

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν γενικευμένα φορολογικά μέτρα και διαψεύδουν σενάρια που είχαν δημοσιευθεί για αύξηση των τελών κυκλοφορίας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα είπε ότι "με όλους τους συναδέλφους στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε στενή συνεργασία".

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι ο κ. Ρεγκούζας δέχθηκε επίθεση από "διακομματικά κυκλώματα" που δρουν στο χώρο των Τελωνείων και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των Τελωνείων, θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και πρόσθεταν πως ήδη διεξάγεται έρευνα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση για υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τηλεοπτικό σταθμό, σύμφωνα με την οποία ιδιωτική εταιρία τηλεφωνίας μετά από φορολογικό έλεγχο κατέβαλε υποπολλαπλάσιο ποσό φόρου από το βεβαιωθέν και πως ο υπάλληλος που πίεσε το 2001 να μειωθεί το ποσό προήχθη πρόσφατα από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου είπε ότι "δεν γνωρίζω το θέμα, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο θα διερευνηθεί αρμοδίως".

    [05] Μολυβιάτης με πρόεδρο Δημοκρατίας

    "Ολα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ" στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης,μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Μολυβιάτης, όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για "τις τελευταίες εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και για τις προοπτικές που διαγράφονται".

    Στην συνέχεια ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου,«όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική την στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».

    [06] Παρατείνεται η προθεσμία εγγραφών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Παρατείνεται έως της 4 Οκτωβρίου η προθεσμία εγγραφών των νεοεισαχθέντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία έληγε σήμερα. Η παράταση αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, λόγω της απεργίας του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Επίσης το υπουργείο έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα την εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου και της Δ΄ τάξης του Εσπερινού Ενιαίου Λυκείου για το σχολικό έτος 2005-2006.

    [07] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει από το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τις εισηγήσεις του πολιτικού πλαισίου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές καθώς και τους κανονισμούς λειτουργίας των επιτροπών του κόμματος.

    Το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε συνεργασία με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος με αντικείμενο την επεξεργασία των εισηγήσεων αυτών.

    Στην ομιλία του ο κ.Παπανδρέου άσκησε οξεία κριτική στην κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της.

    Στο μεταξύ το πρωί κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την Αννα Διαμαντοπούλου επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Sex Form και συνομίλησε με τις εργαζόμενες που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

    [08] Συνεχίζουν την αποχή τους οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ

    Την επ' αόριστο συνέχιση της αποχής από την εργασία τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων μετά από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσής τους.

    Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες με αυτόν τον τρόπο για απόθεση λυματολάσπης από την Ψυττάλεια στη χωματερή.

    Ζητούν την απομάκρυνσή της από τη χωματερή όπως και τη δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ πάνω σε αυτό το θέμα.

    Στους δρόμους της Αθήνας έχουν συγκεντρωθεί τόνοι σκουπιδιών ενώ ο δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια.

    [09] Επίθεση Παπανδρέου κατά κυβέρνησης

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι «αδυνατεί, δεσμεύεται ή δεν θέλει να βάλει τάξη στην ίδια του την κυβέρνηση».

    Μιλώντας στην 4η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ,ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι «έκπληκτοι παρακολουθούμε την κυβέρνηση να χάνει ευκαιρίες, κονδύλια, κύρος, ιστορικές διαπραγματεύσεις και να υπονομεύει την πορεία της χώρας» και πρόσθεσε ότι «μόνο τα θέματα που ανέκυψαν αυτήν την εβδομάδα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα των προσλήψεων των φρουρών στην Τράπεζα της Ελλάδος και σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες «όπου ανακοίνωσαν ονόματα επιτυχόντων, τρείς ώρες πριν συνεδριάσει η επιτροπή που θα εξέταζε τις αιτήσεις των υποψηφίων».

    Ο κ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στους εξοπλισμούς κάνοντας λόγο για τεράστια αγορά αεροσκαφών F-16,χωρίς εγγυήσεις αναβάθμισης της τεχνολογίας απο την αμερικανική εταιρεία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για πελατειακή αντίληψη, διαφθορά, αναλγησία, νεοδεξιό αυταρχισμό, έλλειψη πυξίδας και οράματος για την χώρα, έλλειψη σοβαρότητας, ανικανότητα και σοβαρή αναίρεση, με προφανή ψέματα, των υποσχέσεών της προς τον ελληνικό λαό.

    "Η Δεξιά δείχνει ότι αδυνατεί να αλλάξει, δείχνει πόσο μοιάζει με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος, πόσο μοιάζει με την κυβέρνηση ΄90-΄93 του κ. Μητσοτάκη. Αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του έλληνα πολίτη, αναλίσκεται με το παρελθόν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναλώνεται στις ενδοκομματικές της συγκρούσεις για το ποιός θα εξυπηρετήσει καλύτερα κάποια ανώνυμα ή επώνυμα συμφέροντα»,ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φυγομαχία με αποτέλεσμα, όπως είπε, την απώλεια ευκαιριών στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι «πρώτο της μέλημα είναι να ικανοποιήσει τις δικές της πελατειακές και ρουσφετολογικές ορέξεις».

    Εξέφρασε την αντίθεσή του στο "κι εσείς είσαστε ίδιοι", λέγοντας πως δεν το δέχομαι» και αφού απαρίθμησε διαφορές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από εκείνη της ΝΔ σε όλους τους τομείς, ανέφερε ότι «η ΝΔ διαχειρίζεται την Ελλάδα ως ξένη χώρα που κατέκτησε με εισβολή».

    «Τώρα η ΝΔ αποζημιώνει τον κομματικό της στρατό, τους διάφορους αφανείς υποστηρικτές της,με την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και κατακτήσεων, μοιράζει τα λάφυρα της νίκης επί του ελληνικού λαού», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πίσω από την λογική του «είμαστε όλοι ίδιοι» κρύβεται η ισοπέδωση της πολιτικής ζωής και πίσω από αυτήν είναι ο αυταρχισμός και η απολυτότητα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην Δημοκρατία και στον εαυτό του, που «εμείς δεν θα επιτρέψουμε ως δημοκρατική παράταξη».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η βιώσιμη ανάπτυξη, η επένδυση στον άνθρωπο, η ισχυρή οικονομία, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, επιτελικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ένα σύγχρονο πολιτικό και διοικητικό σύστημα.

    «Αυτός είναι ο άλλος δρόμος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι την δυναμική αυτή την δημιούργησε η στρατηγική του Ελσίνκι και υπογράμμισε οτι «εμείς καταφέραμε να συνδέσουμε τα δικά μας θέματα με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού και για διαπραγματευτική ανικανότητα και αδυναμία (με αποτέλεσμα) «ούτε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν για να προωθήσουν την διπλωματική της αναγνώριση».

    Ο κ.Παπανδρεόυ επέκρινε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τακτική «επιτήδειου ουδέτερου», ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει ένα «Ελσίνκι 2» με πυρήνα δεσμεύσεις, εγγυήσεις, χρονοδιάγραμμα και πιό συγκεκριμένα:

    - Να ενσωματωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και με πρωτοβουλία της Αθήνας να προταθεί ρήτρα που θα αναφέρει ότι αν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 τα δύο μέρη δεν πετύχουν μέσα από διαπραγματεύσεις την επίλυση των σε εκκρεμότητα θεμάτων, η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    - Να υπάρξει σαφής αναφορά σε έναρξη διαπραγματεύσεων συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας για το Κυπριακό κατά την οποία να γίνουν εντατικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ενεργό συμμετοχή της ΕΕ, διότι η Κύπρος είναι μέλος της Ενωσης. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν για μια συμφωνημένη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στο ευρωπαϊκο κεκτημένο, ενώ θεωρείται αυτονόητο ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    - Να επιδιωχθεί η συμπερίληψη μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, μηχανισμού επιτήρησης ανά συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα για το αν η Τουρκία συμμορφώνεται με τις διατάξεις του πλαισίου αυτού.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τις πιό εγκάρδιες ευχές του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου για ευημερία του κυπριακού λαού, καθώς αύριο είναι η 45η επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε την δημιουργία αιρετής Περιφερειακής αυτοδιοίκησης με την μορφή διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι αιρετοί νομάρχες.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως μέρος του πελατειακού πολιτικού συστήματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προτείνει το 42% ως «θέμα βολέματος για να μην αντιμετωπίσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική τους».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στην αυτοδιοίκηση και ότι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για το πολιτικό πλαίσιο συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με προοδευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό το πλαίσιο θα προωθηθεί σε όλη την Ελλάδα με σκοπό να αποτελέσει την βάση μιας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα είναι το πρόγραμμα που θα αρχίσει να υλοποιείται την επομένη των βουλευτικών εκλογών «όπου θα είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ».

    Εξάλλου, τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής για την επανίδρυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε από το βήμα της 4ης Συνόδου του ΕΣ ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ ανέφερε οτι θα υπάρξει και Συντονιστική Επιτροπή κατά το πρότυπο του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε κείμενο νεολαίων που διανεμήθηκε και είπε ότι «για τα προβλήματα της Ν. ΠΑΣΟΚ, έχουμε όλοι ευθύνες, όσοι αναζητούν στα παιδιά της Νεολαίας τις ευθύνες, τις αναζητούν στον τελευταίο που ευθύνεται».

    Στο κείμενο γινόταν κριτική και στον κ. Γ. Παπανδρέου και εκείνος ανέφερε ότι «χαίρομαι που μου κάνει και εμένα κριτική, γιατί αυτό το πνεύμα θέλουμε να έχουμε στα νιάτα μας, να μπορούν να έχουν το θάρρος και την δυνατότητα εποικοδομητικής κριτικής».

    Σχόλιο Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με βουτιές στο παρελθόν και προσπάθειες διαιώνισης διχαστικών διλημμάτων που έβλαψαν τον τόπο, το μόνο που καταφέρνει ο κ. Παπανδρέου είναι να γκρεμίζει την εικόνα της «άλλης πολιτικής» που επικαλέστηκε κάποτε».

    [10] Οι ξένοι θεσμικοί στηρίζουν την ελληνική οικονομία και την Εθνική Tράπεζα

    Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία παρέχουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές που δίνουν έμφαση στους αναπτυξιακούς της ρυθμούς και στις πραγματοποιούμενες μεταρρυθμίσεις.

    Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου με ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

    Παρατηρείται μια "θεμελιώδης αναστροφή του κλίματος" των ξένων θεσμικών επενδυτών προς την ελληνική οικονομία σε σχέση με πέρυσι που υπήρχαν πολλά ερωτήματα, υπογράμμισε ο κ. Αράπογλου.

    Στις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής της Εθνικής, επισήμανε ότι η Τράπεζα θα κινηθεί "επιθετικά" στην Ρουμανία και τη Σερβία, όπου ήδη διαθέτει παρουσία, ενώ εξετάζει και τον τρόπο επέκτασής της στις αγορές της Τουρκίας και της Ρωσίας.

    Σε ελληνικό επίπεδο η Εθνική πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρώσει το δεύτερο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Σε προϊοντικό επίπεδο, η Εθνική Τράπεζα, ανέφερε ο κ. Αράπογλου, υλοποιεί στο ακέραιο το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο που είχε ανακοινώσει, γεγονός που ικανοποιεί απόλυτα τα ξένα χαρτοφυλάκια.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία της Εθνικής στη Νέα Υόρκη μέσω της θυγατρικής της Atlantic Bank of New York, ο κ. Αράπογλου ανέφερε "εξετάζουμε την αγορά", με γνώμονα το όφελος των μετόχων, των πελατών και της τράπεζας.

    Οι ξένοι θεσμικοί συμμετέχουν σήμερα με ποσοστό 33% περίπου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, όταν το Μάρτιο του 2004 το ποσοστό αυτό έφθανε μόλις το 18%. Η Εθνική Τράπεζα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από τον Οκτώβριο του 1999.

    [11] Αλογοσκούφης: «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος»

    Το έλλειμμα για φέτος θα κινηθεί κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί και του χρόνου κάτω από το 3%, χωρίς να ληφθούν νέα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομμικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο συζήτησε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία προχωρούν σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος σύγκλισης και πρόσθεσε ότι για τη μείωση του ελλείμματος θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην μείωση των δαπανών. Πηγές του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι το έλλειμμα φέτος θα κλείσει στο 3,6% από 6,6% πέρυσι και του χρόνου στο 2,8%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον υφυπουργό Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα είπε ότι "με όλους τους συναδέλφους στο υπουργείο Οικονομίας έχουμε στενή συνεργασία".

    Πηγές του υπουργείου Οικονομίας έλεγαν ότι ο κ. Ρεγκούζας δέχθηκε επίθεση από "διακομματικά κυκλώματα" που δρουν στο χώρο των Τελωνείων και υπογραμμίζουν ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το θέμα των Τελωνείων, θα λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και πρόσθεταν πως ήδη διεξάγεται έρευνα.

    [12] «Την Κυριακή θα κριθούν όλα»

    "Ολα θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ", στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

    Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στα σημαντικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και για τις προοπτικές που διαγράφονται.

    Στην συνέχεια, ο κ.Μολυβιάτης συναντήθηκε με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, «όπως αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα, ο κ. Ρις επισήμανε ότι «εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί στρατηγικά σημαντική την στήριξη των ευρωπαϊκών προσδοκιών της Τουρκίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 September 2005 - 20:28:13 UTC