Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αμετάκλητος στόχος η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%
  • [02] Εκστρατεία για την «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού» από τον Δήμο Αθηναίων
  • [03] Αλμούνια: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγχαρεί την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί»
  • [04] «Να εγκριθεί το πρωτόκολλο»

  • [01] Αμετάκλητος στόχος η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%

    Με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, παρουσία του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη, συναντήθηκε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών στην Ελλάδα με αιχμή τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

    Οσον αφορά την σχεδιαζόμενη τιτλοποίηση δημοσίων εσόδων, πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την ΕΕ (μεταξύ άλλων, υπάρχει ανάλογο προηγούμενο με την Πορτογαλία) και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    Στη συνέχεια ο κ.Αλμούνια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή σε έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και των Ευρωβουλευτών.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει ως το τέλος Οκτωβρίου δύο εκθέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μία έκθεση θα αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και η δεύτερη, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

    Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε με επαινετικό τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ο κ. Γιούνκερ παρακολουθεί το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στην Αθήνα, με τη δεύτερη ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup). Oπως σημείωσε, η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει μια ισχυρή και δύσκολη δράση. Η κυβέρνηση δρα με υπεύθυνο τρόπο και πρέπει να την ενθαρρύνουμε και να την υποστηρίξουμε σε αυτό».Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο: «Οφείλω να επικροτήσω τις προσπάθειες τους», τόνισε.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Αλμούνια

    «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει τη χώρα σε μία δίνη. Εχουμε μία οικονομική κρίση με ευθύνη των χειρισμών και των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με τον κοινοτικό Επίτροπο. Οπως ανέφερε, τόνισε στον κ. Αλμούνια «πως εμείς δεν θα δεχθούμε μέτρα που υπονομεύουν την πορεία και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, λογιστικές πρακτικές που υποθηκεύουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς και μέτρα εις βάρος των απλών πολιτών ενώ βοηθούν τους ημετέρους».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στον κ. Αλμούνια πως υπάρχει άλλος δρόμος δημοσιονομικής πειθαρχίας και σωστής διαχείρισης της οικονομίας που προωθεί και την απαραίτητη ανταγωνιστικότητα αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Μπορεί να υπάρχει ανάγκη ευρύτερης ευελιξίας αλλά αυτή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να υπάρχει ασφάλεια των εργαζομένων στη χώρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο άλλος δρόμος» είναι ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό ζήτημα που τίθεται μπροστά στις νέες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τις δημοσιονομικές προοπτικές.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν τελικά ο κ. Αλμούνια θα δώσει το πράσινο φως για την τιτλοποίηση, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «έχει ιδιαίτερους προβληματισμούς γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «Θα έχω συνέχεια επαφή με τον κ. Αλμούνια και στη δική μας προοπτική διαμόρφωσης των κυβερνητικών μας θέσεων ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων».

    Αντιδράσεις από ΣΥΝ

    «Ο κ. Αλμούνια επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συστήνοντας επίμονα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μείωση των ελλειμμάτων και ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα κλίμα, ακόμα πιο σκληρή λιτότητα για μισθούς και συντάξεις και νέα μέτρα στην κατεύθυνση κατεδάφισης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων», σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    «Οι συστάσεις του κ. Αλμούνια όχι μόνο δίνουν «ευρωπαϊκό» άλλοθι στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική και τον προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας που κατατέθηκε για το 2006 αλλά και αποκαλύπτουν την κατεύθυνση των αντικοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα», τόνισε ο κ.Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Η εκτίμηση του κ. Αλογοσκούφη ότι οι λογιστικές αλχημείες που έχει σχεδιάσει με την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, θα εγκριθούν τελικώς από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, αν επιβεβαιωθεί θα δείξει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να κάνει τα «στραβά μάτια» και να βαφτίσει το «κρέας-ψάρι», εφόσον η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το δρόμο των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων».

    Απάντηση Αλμούνια σε ερώτηση Παπαδημούλη

    Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του ΣΥΝ, απαντώντας ο επίτροπος Χ.Αλμούνια σε ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη ("Με ποια κριτήρια η Πορτογαλία έλαβε τριετή προθεσμία για να μειώσει το υπερβάλλον δημοσιονομικό έλλειμμά της, αντίθετα με την Ελλάδα, που έλαβε διετή;"), κάνει λόγο για ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας στην προθεσμία μείωσης του ελλείμματος.

    Η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια έχει ως εξής: «Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας χαρακτηρίζονται από μεγάλη και διαρκή αστάθεια που πρέπει να διορθωθεί το ταχύτερο δυνατό. Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει έντονη αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) από το 2001. Η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2001-2002 ήταν 4,25% κατά μέσο όρο και με 3% περίπου κατά τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για το 2005 αναμένεται να ξεπεράσει το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ τόσο το 2005 όσο και το 2006. Επιπλέον, το ελληνικό παραγωγικό χάσμα για το 2004 ήταν εμφανώς θετικό στο 2% του ΑΕΠ και αναμένεται ελάχιστη μόνο μείωσή του το 2005-2006. Αυτή η ευνοϊκή μακροοικονομική κατάσταση καθιστά ακόμη επιτακτικότερη την ανάγκη ταχείας διόρθωσης του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος πριν συμβεί κάποια οικονομική μετάπτωση που θα καταστήσει δυσκολότερη την εξυγίανση.

    Αντίθετα, στην Πορτογαλία η τρέχουσα κυκλική συγκυρία είναι ζοφερότερη, με μέση αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% στην περίοδο 2001-2004, με ύφεση το 2003 και μέτριες προοπτικές για τα επόμενα δύο ή τρία έτη, με αποτέλεσμα αρνητικό παραγωγικό χάσμα σχεδόν 3% του ΑΕΠ. Είναι σαφές ότι λόγω των περιστάσεων η διόρθωση πρέπει να ενταχθεί σε ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, δεδομένου ότι μια υπερβολική προσπάθεια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έθετε σε κίνδυνο την αβέβαιη οικονομική ανάκαμψη.

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που λήφθηκε υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν το γενικό ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αναλογία χρέους της Ελλάδας, που το 2004 ήταν στο 110,5% του ΑΕΠ, είναι η υψηλότερη της ΕΕ-25 και επείγει να μειωθεί. Στην Πορτογαλία, αντίθετα, η αναλογία του δημόσιου χρέους, μολονότι υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, είναι σημαντικά χαμηλότερη.

    Επιπλέον, στην περίπτωση της Πορτογαλίας, το έτος διαπίστωσης (2005) και το έτος εμφάνισης του υπερβολικού ελλείμματος (2005) συμπίπτουν επειδή η διαπίστωση γίνεται με βάση στοιχεία προγραμματισμού και όχι πραγματικά στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα μόνον το επόμενο έτος. Το γεγονός ότι το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα διαπιστώθηκε νωρις και η επακόλουθη εσπευσμένη διαδικασία έχουν επίσης ληφθεί υπόψη».

    [02] Εκστρατεία για την «Πρόληψη του καρκίνου του μαστού» από τον Δήμο Αθηναίων

    "Ένα γραμμάριο πρόληψης ισούται με έναν τόνο θεραπείας" υπογράμμισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την παρουσίαση του προγράμματος "Πρόληψη του καρκίνου του μαστού" που ξεκινά από τα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων για όλες τις γυναίκες της πόλης, ηλικίας 45-69 ετών.

    Η δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από την άνοιξη για τις γυναίκες του 5ου διαμερίσματος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου 1300 μαστογραφίες και διαγνώστηκαν 6 καρκίνοι στήθους.

    Επισήμανε ότι η έγκαιρη διάγνωση κάνει ιάσιμη τη νόσο αλλά και ότι από τα 4.500 περιστατικά το χρόνο στην Ελλάδα, μόνο το 5% των περιπτώσεων ο εντοπισμός γίνεται στα πρώτα στάδια.

    Σημείωσε ότι από το πρόγραμμα "Ευρώπη κατά του καρκίνου" διαφάνηκε ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ "πρωτιάς" θανάτου από καρκίνο ενώ για τον καρκίνο του μαστού στη χώρα μας αντί για μείωση παρουσιάζεται αύξηση θανάτων.

    Τόνισε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος όταν η διάγνωση γίνεται σε πρώιμο στάδιο με 95% ποσοστό επιβίωσης.

    Με αφορμή την θέσπιση του Οκτωβρίου ως μήνα πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου ο δήμος της Αθήνας με ειδικά σήματα "Στόχος" και ενημερωτικά περίπτερα σε πλατείες και σταθμούς θα ενημερώνει και θα ευαισθητοποιεί τις γυναίκες ως προς τον έλεγχο και την πρόληψη.

    Στη συνέντευξη συμμετείχαν και μίλησαν για την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα είτε ως χορηγοί είτε ως εθελοντές.

    Ειδικότερα από το "Κέντρο Πρόληψης του καρκίνου του Στήθους" (λειτουργεί στα Άνω Πατήσια), τον Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου "Άγ. Ανάργυροι", του νοσοκομείου "Αγ. Ανάργυροι", της εκστρατείας "Η Μόδα πολεμά τον καρκίνο του Στήθους", των εταιρειών: ΔΕΛΤΑ, ΕΥΡΗΚΑ, Euroline Style & Eurobank Ergasias.

    [03] Αλμούνια: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγχαρεί την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί»

    Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Χ.Αλμούνια αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση για διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και ταυτόχρονα δηλώνει ότι χρειάζεται η συνέχιση των προσπαθειών αυτών.

    Ο Επίτροπος, σε συνέντευξή του μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομίας, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγχαρεί από τον Απρίλιο την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και πρόσθεσε ότι στο τέλος Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Θα αναλύσουμε και θα αξιολογήσουμε την έκθεση αυτή, είπε ο κ. Αλμούνια, και στα μέσα Νοεμβρίου θα δημοσιεύσουμε τις προβλέψεις μας για το 2006. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει για την έκθεση και η γνωμοδότηση αυτή θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) στις αρχές του 2006.

    Ο κ. Αλμούνια χαρακτήρισε ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως μη επαρκή, με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα διαρθρωτικής φύσης για το 2006, και επισήμανε ότι "για το 2006 η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να είναι διαρθρωτικής φύσης".

    Ο Επίτροπος, απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ίδιος ως Επίτροπος οποιαδήποτε μέτρα που "θα επιδεινώσουν την ανάπτυξη". Χωρίς ανάπτυξη, πρόσθεσε, δεν θα υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας και δεν θα μπορεί να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η διαρθρωτική μεταρρύθμιση, τόνισε, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες ότι ορισμένα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν τη "δημιουργική λογιστική" για να εμφανίζουν χαμηλότερο το δημόσιο έλλειμμα, είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα κράτη-μέλη συζητούν το θέμα με "εξωτερικούς παίκτες". Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η Eurostat ενίσχυσε το προσωπικό της για να κάνει καλύτερους ελέγχους.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που είχε και έχει το υπουργείο Οικονομίας με τον Επίτροπο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας "παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία". Το έλλειμμα, πρόσθεσε, από το 6,6% που ήταν το 2004, περιορίστηκε στο 3,6% εφέτος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη, ο ρυθμός της οποίας φθάνει στο 3,6%.

    Επίσης είπε ότι με την απογραφή αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των ελλειμμάτων του Δημοσίου και ότι η απογραφή έγινε "για να γνωρίζουμε πού πατάμε". Η αξιοπιστία αποκαταστάθηκε, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Τέλος, είπε ότι υπάρχουν μέτρα για την οικονομία μόνιμου χαρακτήρα και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Επεσήμανε ότι ορισμένα μέτρα διορθώνουν μεν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες αλλά αποβαίνουν σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    [04] «Να εγκριθεί το πρωτόκολλο»

    «Δεν πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν προηγουμένως δεν εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο ΕΕ- Τουρκίας», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη συνάντησή του με μέλη της υποεπιτροπής υποθέσεων ΕΕ της Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή».

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, κατά τη συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Ολι Ρεν είπε «περιμένουμε να εγκρίνετε το πρόσθετο πρωτόκολλο. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτό και η Τουρκία έχει υποσχεθεί. Δεν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αν δεν εγκριθεί το πρωτόκολλο» και υπογράμμισε ότι «η καθυστέρηση της έγκρισης θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις».

    Ο Ρεν είπε επίσης ότι «η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά όχι στο ακέραιο».

    Δήλωση Γκιουλ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική κυβέρνηση εργάζεται εδώ καιρό γύρω από το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    «Το θέμα θα λυθεί στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων», είπε ο κ. Γκιούλ..

    Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας, Χουσείν Τσελίκ, είχε νωρίτερα δηλώσει ότι «δεν είναι σωστό να παραμένει κλειστή» (η Θεολογική Σχολή της Χάλκής). "Στην Ευρώπη υπάρχουν 5000 τζαμιά, στο Ρότερνταμ υπάρχει πανεπιστήμιο με Τούρκο πρύτανη, πεντακόσιοι φοιτητές σπουδάζουν ισλαμική θεολογία», είπε ο κ. Τσελίκ.

    Ο κ. Τσελίκ επισημαίνει ότι το κεφάλαιο περί μειονοτικών δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας στο Έγγραφο-Πλαίσιο των Διαπραγματεύσεων θέτει ευθέως το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής. Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο της θα εξεταστούν σε 6 ομάδες.

    Τα πρώτα κεφάλαια που θα εξετασθούν στην λεγόμενη διαδικασία screening θα είναι τα κεφάλαια που θεωρούνται «εύκολα», όπως η Παιδεία, η Επιστημονική Έρευνα και ο Πολιτιστικός Τομέας.

    «Ακόμα κα αν δεν υπήρχε η Ε.Ε., θα σκεφτόμουν ότι δεν είναι σωστό να μένει κλειστή η Σχολή» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Δεν είμαι Ορθόδοξος, αλλά Μουσουλμάνος. Αλλά αυτό που ορίζει η θρησκεία μου και ο πολιτισμός μου είναι πως οι πιστοί άλλων θρησκειών πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα». Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νομοθεσία που αφορά την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση θα προσαρμοσθεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. «Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει», προσθέτει χαρακτηριστικά.

    Η τουρκική κυβέρνηση που είχε ρητά δεσμευθεί για την επαναλειτουργία της Σχολής και τη διευθέτηση σειράς θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έκρινε ότι δεν ήταν πολιτικά σωστό να κάνει τις κινήσεις αυτές πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για να μη θεωρηθούν τα μέτρα αυτά ουσιαστικού εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, ως «παραχωρήσεις» στις απαιτήσεις της «χριστιανικής Ευρώπης».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2005 - 21:04:26 UTC