Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου
  • [02] «Απαράδεκτες οι νέες προτάσεις»
  • [03] Η Αγγελα Μέρκελ νέα καγκελάριος της Γερμανίας
  • [04] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια-Παπανδρέου

    "Θεώρησα αναγκαία τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μοιραστώ μαζί του τις αγωνίες που εκφράζει ο Έλληνας πολίτης για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, για την οικονομία μας, τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της αναπτυξιακής πορείας και των δημοσιονομικών, για την αγωνία για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για το ύφος και το ήθος της σημερινής κυβέρνησης", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    "Πάνω σε αυτά περιστράφηκε η συζήτηση και θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω αυτά που ακούω από την Έλληνα πολίτη", πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία, τον ρώτησε αν επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του και ο Κ.Παπούλιας του απάντησε ότι "έχω κι εγώ πολλά ταξίδια" και είπε στον κ.Παπανδρέου ότι θα μεταβεί στην Κύπρο, ένα ταξίδι που το θεωρεί σημαντικό.

    Επίσης, συζητώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά τις 3 Οκτωβρίου, η τουρκική κοινωνία θα έχει πολλές ανακατατάξεις, "θα είναι ένας χρόνος προσαρμογής δύσκολος".

    Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβούλιου του Κινήματος, που ασχολήθηκε με τα θέματα της οικονομίας, με εισηγήτρια την κα Βάσω Παπανδρέου.

    [02] «Απαράδεκτες οι νέες προτάσεις»

    "Η νέα απόπειρα του κ. Μάθιου Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού, στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων", αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την επίσημη δήλωση των Σκοπίων ότι αποδέχονται τη νέα πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    "Η Ελλάδα", τονίζεται στην ανακοίνωση, "θα συνεχίσει να εργάζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνο με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών. Μόνο έτσι θα υποστηριχθεί η σταθερότητα της περιοχής. Μόνο έτσι θα διευκολυνθεί η πρόοδος των ευρωατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικης χώρας".

    Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει με την επισήμανση ότι "έως τότε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μη συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" ".

    Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να καταστήσει την περιοχή μας, περιοχή σταθερότητας, ειρήνης και προόδου προς όφελος όλων.

    Επιπλέον, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας αποτελεί, μαζί με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, θεμελιώδες στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

    Με αυτό το πνεύμα και συνεπείς με αυτήν την επιλογή μας, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι το, σχεδόν επί δεκαπενταετία, εκκρεμές θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πρέπει να βρεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Από το Σεπτέμβριο του 2004, η θέση μας αυτή έχει καταστεί θέση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έκτοτε έχει επιβεβαιωθεί σε σειρά ευρωπαϊκών κειμένων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2005, έλαβε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Επιβεβαίωσε την εποικοδομητική της στάση αποδεχόμενη ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις τις προτάσεις που υπέβαλε ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κος Μάθιου Νίμιτς. Η κυβέρνηση όμως των Σκοπίων εμμένοντας δυστυχώς σε μια πλήρως αντιπαραγωγική και αρνητική πρακτική απέρριψε εκείνες τις προτάσεις.

    Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι με εκείνη την απόφασή της είχε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα υπέρ της επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, και ότι ήταν πλέον σειρά και ευθύνη της άλλης πλευράς να ανταποκριθεί.

    Εξι μήνες μετά, η νέα απόπειρα του κ. Νίμιτς ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποδοχή των θέσεων της μιας πλευράς, πράγμα που δεν συνάδει με την έννοια της μεσολάβησης, αποστολή της οποίας είναι η αναζήτηση συμβιβασμού στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών προτάσεων.

    Η Ελλάδα, έχοντας ήδη αποδείξει την εποικοδομητική της στάση, θεώρησε, και επέστρεψε αμέσως, ως απαράδεκτες τις νέες αυτές προτάσεις Νίμιτς.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ, για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, γιατί πιστεύει ότι μόνον με μια τέτοια λύση θα ενισχυθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία των δύο χωρών και λαών. Μόνον έτσι θα υποστηριχθεί η σταθερότητα της περιοχής. Μόνον έτσι θα διευκολυνθεί η πρόοδος των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας.

    Έως τότε, η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα και τη δυνατότητα, που παρέχει η διμερής συμφωνία του 1995. Δηλαδή να μην συμφωνήσει η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας αυτής σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό, εάν αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»".

    [03] Η Αγγελα Μέρκελ νέα καγκελάριος της Γερμανίας

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με επικεφαλής την Αγγελα Μέρκελ η οποία θα είναι η νέα καγκελάριος της Γερμανίας.

    Στη νέα κυβέρνηση δεν θα μετάσχει ο απερχόμενος καγκελάριος, Γκέργχαρντ Σρέντερ, ενώ υπουργός Οικονομικών θα είναι ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) , Έντμουντ Στόιμπερ, σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών.

    Οι διαπραγματεύσεις για το νέο κυβερνητικό σχήμα ορίστηκε να διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες, ως περίπου τα μέσα Νοεμβρίου, είπε η αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών Άγγελα Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία ανακοίνωσε ότι θα είναι η νέα καγκελάριος της Γερμανίας.

    "Ορίσαμε ένα χρονικό πλαίσιο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου με στόχο την ολοκλήρωσή τους στις 12 Νοεμβρίου", διευκρίνισε.

    [04] Πολιτικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ οξύνει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας. Η οικονομική πολιτική συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, που έγινε υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, στην οποία ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο δείχνει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει τον επόμενο χρόνο.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του πολιτικού συμβουλίου, το οποίο δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο, όπως τονίζει, μετά την απόρριψή του και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, "είναι πλέον κουρελόχαρτο". Και καλεί την κυβέρνηση, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, να φέρει στη Βουλή καινούργιο προϋπολογισμό.

    Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τον προϋπολογισμό της χώρας, ενώ το κείμενο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται ομολογημένη ανικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας.

    Το ΠΑΣΟΚ κάνει, επίσης, λόγο για ανατροπή της "αλλοπρόσαλλης" πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτηρίζει. Μια πολιτική, η οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του πολιτικού συμβουλίου, χαρίζει ένα δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους επιχειρηματίες, ενώ με το κατατεθέν σχέδιο προϋπολογισμού προτείνεται η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, παγώνουν οι επενδύσεις στο επίπεδο πριν το 1997, μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία μειώνεται με αλχημείες.

    Το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρεται στα "καθημερινά κρούσματα διαφθοράς", στην "οσμή των σκανδάλων" και στην "έφοδο στο κράτος με αναξιοκρατικές προσλήψεις". Όλα αυτά, τονίζεται στα συμπεράσματα του πολιτικού συμβουλίου, συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας, η οποία επιστρέφει δεκαετίες πίσω.

    Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες για τον κατήφορο, όπως αναφέρει, της οικονομίας συνολικά στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2005 ως τον πρώτο ειλικρινή, αξιόπιστο και διαφανή προϋπολογισμό της χώρας.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και στο "εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων", το οποίο παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "κείμενο-συρραφή των μέτρων που πήρε το τελευταίο διάστημα και των πρωτοβουλιών που δρομολογεί για το μέλλον η κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και πυξίδα".

    Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τους πέντε μεγάλους στόχους της δικής του "ολοκληρωμένης πρότασης" για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Οι στόχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, είναι:

    1. Την ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Για το σύγχρονο ανοιχτό σχολείο, το Πανεπιστήμιο με αυτοτέλεια και αυτοδυναμία, συνδεδεμένο με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Με διπλασιασμό των πόρων για την παιδεία.

    2. Τη νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία παντού. Με νέα σύγχρονα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, μία ανταγωνιστική γεωργία, μία οικονομία των υπηρεσιών βασισμένη στη γνώση και στην καινοτομία.

    3. Τις δεξιότητες, την κατάρτιση και την απασχόληση. Επενδύοντας το 40% του ΔβΚΠΣ για το ανθρώπινο δυναμικό. Με τον ΟΑΕΔ και τους μηχανισμούς στήριξης στον άνεργο αλλά και της κατάρτισης στην ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.

    4. Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Με επαρκή χρηματοδότηση στο 30% του ΑΕΠ. Ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας. Με νέες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.

    5. Το περιβάλλον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Με παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων, για βιώσιμες πόλεις.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται, επίσης, ότι στην οικονομία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει άλλος δρόμος, τονίζεται, και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

    Συνάντηση Κ. Παπούλια - Γ. Παπανδρέου

    "Θεώρησα αναγκαία τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μοιραστώ μαζί του τις αγωνίες που εκφράζει ο Έλληνας πολίτης για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, για την οικονομία μας, τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της αναπτυξιακής πορείας και των δημοσιονομικών, για την αγωνία για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για το ύφος και το ήθος της σημερινής κυβέρνησης", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    "Πάνω σε αυτά περιστράφηκε η συζήτηση και θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω αυτά που ακούω από την Έλληνα πολίτη", πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία, τον ρώτησε αν επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του και ο Κ.Παπούλιας του απάντησε ότι "έχω κι εγώ πολλά ταξίδια" και είπε στον κ.Παπανδρέου ότι θα μεταβεί στην Κύπρο, ένα ταξίδι που το θεωρεί σημαντικό.

    Επίσης, συζητώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά τις 3 Οκτωβρίου, η τουρκική κοινωνία θα έχει πολλές ανακατατάξεις, "θα είναι ένας χρόνος προσαρμογής δύσκολος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2005 - 12:41:59 UTC