Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών
  • [02] Ικανοποίηση για πορεία οικονομίας
  • [03] Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [04] Τον Αλ. Τσίπρα προτείνει ο Αλαβάνος
  • [05] Ενημέρωση πρωθυπουργού από υπουργό Εξωτερικών

  • [01] Συναγερμός στην Ευρώπη για την γρίπη των πουλερικών

    «Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός», τόνισε ο υπ. Υγείας σε δηλώσεις του για το θέμα της γρίπης των πουλερικών. Ο κ. Κακλαμάνης, που νωρίτερα σήμερα είχε μαζί με τον υφ. Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο συνεργασία με τον πρωθυπυργό, επανέλαβε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρόσθεσε ότι αρχικά στις 20 Οκτωβρίου στο ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και ακολούθως στα τέλη Νοεμβρίου θα συζητηθεί το θέμα και θα ληφθούν αποφάσεις. Τόνισε ότι η χώρα μας έχει έτοιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το θέμα και επανέλαβε ότι έχουν ήδη παραγγελθεί οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί τυχόν πανδημία. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΕΟΦ έχει δεσμεύσει εδώ και καιρό σχετικές ποσότητες φαρμάκων.

    Ο υπουργός επίσης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον κ. Καραμανλή το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας του υπουργείου Υγείας που κυρίως ανήκει σε προνοιακά ιδρύματα και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο σχετικό σχέδιο νόμου, καθώς ο πρωθυπουργός ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις των προτάσεων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων. Οπως είπε, σε συνάντηση με τον υπ. Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη τις προσεχείς ημέρες θα συζητηθούν εκκρεμότητες που αφορούν το προσχέδιο προϋπολογισμού για προνοιακά θέματα.

    Στο Δέλτα του Εβρου

    Στον Έβρο, οι μεθοριακές Νομαρχίες Ελλάδας, Τουρκίας και Βουλγαρίας συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς το Δέλτα του Έβρου αποτελεί πέρασμα για χιλιάδες αποδημητικά πτηνά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Η Νομαρχία Εβρου σε συνεργασία με τον κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης συνέλεξε δείγματα από σαράντα είδη πουλιών από την παρέβρια περιοχή του Δέλτα του Έβρου (πάπιες, τσίχλες, ορτύκια και άλλα) και τα έστειλε για έλεγχο στο κτηνιατρικό εργαστήρι του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.

    «Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την υγεία των αποδημητικών» δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής. Τα πρώτα αποτελέσματα από τα δείγματα των 40 πουλιών θα ανακοινωθούν τέλος της εβδομάδας.

    Η επιδημία θα εκδηλωθεί κάποια ημέρα

    «Μια πανδημία της γρίπης των πτηνών θα εκδηλωθεί κάποια μέρα, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Μπορεί να είναι ελαφριά, σοβαρή ή εξαιρετικά σοβαρή. Δεν ξέρω πότε θα συμβεί ή πού θα συμβεί. Αλλά ξέρω πως θα συμβεί» δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη γρίπη των πτηνών Ντέιβιντ Ναμπάρο στη Ρώμη όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

    Οπως τόνισε στη διάρκεια συνεδρίου με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων απ' όλο τον κόσμο, «προς το παρόν εργαζόμαστε πάνω σε μια πολύ παθογόνο μορφή που μεταδίδεται πολύ γρήγορα μεταξύ των ζώων, που μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους, αλλά δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων. Για να μεταδοθεί μεταξύ ανθρώπων, ο ιός πρέπει να υποστεί μια γενετική μετάλλαξη. Αυτό είναι απολύτως πιθανό επειδή οι ιοί της γρίπης υφίστανται πολύ συχνά αυτού του είδους τη μετάλλαξη».

    Σύμφωνα με την Λουίζ Φράσκο, αναπληρώτρια του γενικού διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας του FAO, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν είναι κρούσματα που οφείλονται στον H5N1, τον ιό που από το 2003 έχει προκαλέσει το θάνατο σε εκατομμύρια πουλερικά και 60 ανθρώπους στη νοτιοανατολική Ασία.

    Η κατάσταση στα υπόλοιπα κράτη

    Στη Ρωσία

    Οι υγειονομικές αρχές στη ρωσική περιφέρεια Κουργκάν στη δυτική Σιβηρία διέταξαν τη σφαγή 460.000 πουλερικών εξαιτίας φόβων για νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής σαφές ποιός ιός της γρίπης των πτηνών θεωρείται ύποπτος για τα νέα κρουσματα.

    Στη Βρετανία

    Στη Βρετανία, η κυβέρνηση απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών και να επισημαίνουν στις αρχές οποιοδήποτε θάνατο πουλιού θεωρήσουν ύποπτο.

    Ο κίνδυνος μιας επιζωοτίας στη Βρετανία παραμένει επισήμως «μικρός», αλλά «υπάρχει πιθανότητα να φτάσει ως εδώ και οφείλουμε να είμαστε σε επιφυλακή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπ. Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Γεωργίας.

    Το υπουργείο έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή. Ζήτησε επίσης από τις Ενώσεις Ορνιθολόγων και Παρατηρητών της Αγριας Ζωής να συλλέγουν τα πτώματα πουλιών που βρίσκουν και να ειδοποιούν το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο.

    Στη Ρουμανία

    Στο μεταξύ, η σφαγή πουλερικών συνεχίζεται στην Τσαμουρλία ντε Ζος (νοτιοανατολική Ρουμανία, στο δέλτα του Δούναβη), ενώ οι αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έγιναν σε τρεις πάπιες που φέρεται να μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    «Τα πρώτα τεστ δεν επέτρεψαν τον χαρακτηρισμό του ιού και πρέπει να γίνουν νέα τεστ μέσα στην ημέρα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα αύριο», δήλωσε η υπεύθυνη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Ρόντιτσα Κοστίνα και πρόσθεσε: «Ακόμη κι αν τα τεστ αποδειχθούν θετικά, πρόκειται πιθανότατα για ένα λιγότερο παθογόνο ιό».Για τη σφαγή των πουλερικών που συνεχίζεται στην Τσαμουρλία ντε Ζος, η Κοστίνα δήλωσε ότι «δεν έχει εντοπιστεί καμιά νέα εστία».

    Στην Τουρκία

    Η σφαγή πουλερικών συνεχίζεται στη βορειοανατολική Τουρκία, στο Κιζικσά, μετά την ανακάλυψη το Σάββατο κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ορνιθοτροφείο της περιοχής.

    «Νομίζω πως πρόκειται να σφαγούν άλλα 3.000 πουλερικά», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Σελαχατίν Κοκτσού. «Οι υπεύθυνοι συνεχίζουν τη δουλειά τους και πιστεύω πως η σφαγή θα ολοκληρωθεί σήμερα ή την Τετάρτη» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι θα σφαγούν συνολικά σχεδόν 6.000 πουλερικά.

    Η σφαγή πραγματοποιείται εν μέσω διαμαρτυριών των κατοίκων. Πολλοί έφεραν τα ζώα τους στο θάλαμο αερίων που έχει εγκατασταθεί στο κέντρο του χωριού Κιζικσά, μόνον έπειτα από αυστηρή προειδοποίηση των αρχών.

    «Έφερα τις κότες μου υγιέστατες εδώ και τις παράτησα», είπε ένας οργισμένος χωρικός που δήλωσε ότι έφερε 15 ζώα. «Σκότωσα 25 άλλες στο σπίτι και έφαγα τη μία με μεγάλη ευχαρίστηση» πρόσθεσε.

    [02] Ικανοποίηση για πορεία οικονομίας

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (Ecofin), στο Λουξεμβούργο, ενώ χθες ο Ελληνας υπουργός είχε συμμετάσχει στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης (Eurogrup).

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τη διεθνή οικονομική συγκυρία. Ειδικότερα, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του Eurogroup να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε φέτος η Ελλάδα με τον περιορισμό κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η χώρα μας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια χρονιά κατά την οποία, όπως είπε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση στασιμότητας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμη στη συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει για συνέχιση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, κάτι που, όπως επεσήμανε, θα έχει θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα. Τόνισε, ωστόσο, πως στην ΕΕ διατυπώνονται κάποιοι φόβοι για τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου αλλά και μια γενική ανησυχία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών πως με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στη Βουλή και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα προχωρήσουμε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% το 2006.

    Νέο προϋπολογισμό για το 2006 ζητά το ΠΑΣΟΚ

    Την κατάρτιση ενός νέου προϋπολογισμού για το 2006 από την κυβέρνηση ζητάει το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση, μετά και την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σταματήσει να παραπλανά την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, γι' αυτό πρέπει να φέρει έναν άλλο προϋπολογισμό, που να περιέχει μια διαφορετική πολιτική, η οποία να αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνατότητες της χώρας μας, να επιταχύνει το ρυθμό ανάπτυξης, τις επενδύσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων του Γβ ΚΠΣ, ανέφερε η κ.Παπανδρέου.

    Η τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι "η χώρα μας δεν αξίζει αυτή την Κυβέρνηση, έχει δυνατότητες, χρειάζεται μια άλλη πολιτική και μια Κυβέρνηση που να μην υπονομεύει την προοπτική της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Μια Κυβέρνηση, που να έχει ως στόχο να επαναφέρει την αξιοπιστία, την εμπιστοσύνη και την προοπτική σε αυτή τη χώρα".

    Αναφερόμενη στην τιτλοποίηση, η κ.Παπανδρέου είπε ότι "είναι μια διαδικασία που προβλέπεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η έγκριση της Επιτροπής, που έχει δοθεί τυπικά μέχρι τώρα για το 2005, έχει ορισμένα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε για το πώς θα γίνει η καταχώρηση των εσόδων και σε ποια έτη". Και πρόσθεσε:"Ανεξάρτητα όμως από αυτό, δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός να βασίζεται στην τιτλοποίηση".

    Σε δηλώσεις του ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει "πρόβλημα συνταγματικής λειτουργίας της χώρας με την έννοια ότι το ύψιστο νομοθέτημα που η Βουλή συζητά και ψηφίζει κάθε χρόνο, είναι ο προϋπολογισμός".

    Κριτική ΣΥΝ για την οικονομία

    Η αισιοδοξία που εξέφρασε ο κ. Αλογοσκούφης για την πορεία της οικονομίας και την πρόοδο στη δημοσιονομική κατάσταση, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα, όπου διαρκώς εξαπλώνονται οι κοινωνικές ανισότητες, η νέα φτώχεια και η συμπίεση στα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων", σχολίασε ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του κόμματος, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    [03] Κριτική Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Εντονα προβληματισμένος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίσθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε σήμερα με τους πολιτικούς συντάκτες στη διάρκεια γεύματος το οποίο τους παρέθεσε. Παράλληλα, Γ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα προς τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο κάνει την αξιολόγησή τους, ενώ μίλησε και για ραγδαία φθορά της κυβέρνησης στο 18μηνο που κυβερνά τη χώρα.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε ερώτηση αν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την ονομασία της γείτονος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως αν το θέμα του δημοψηφίσματος τίθεται ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί καλώς έχει. Αν και, όπως πρόσθεσε, ένα τέτοιο χαρτί δεν πρόκειται να διατηρηθεί για πολύ.

    Σημείωσε δε πως αν, όμως, το σκέφτεται σοβαρά η κυβέρνηση σημαίνει ότι είναι ανεύθυνη,καθώς και ότι θα είναι μία προσπάθεια να μεταφέρει τις δικές της ευθύνες στον απλό πολίτη, ενώ πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα πληγώσει τη χώρα και θα διχάσει το λαό.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να ασκηθεί βέτο στην Ευρωπαϊκη Ενωση για την ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έχει ειδική πληροφόρηση και αυτό που γνωρίζει είναι ότι η κυβέρνηση κάνει λόγο για βέτο στην περίπτωση που τεθεί παραβίασης της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης των "15" για είσοδο της γειτονικής χώρας με την ονομασία FYROM.

    Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική κατάσταση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει ραγδαία φθορά της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, οδήγησε την οικονομία και τα εξωτερικά θέματα σε αδιέξοδο από δικά της λάθη και επιλογές.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης η οποία δεν εμφανίζει άνοδο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει.

    Για το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "η ροή των πραγμάτων μας πάει καλά" και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν βιάζονται.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει φθορά ο πρωθυπουργός έχει υψηλή δημοτικότητα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεται ο πρωθυπουργός από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή, στον οποίο επέρριψε τις ευθύνες για την απογραφή, την ουσιαστική κατάργηση του ΑΣΕΠ, τις αρνητικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Σκοπιανό, την αδυναμία απορρόφησης των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης. Οταν η ορχήστρα δεν πάει καλά φταίει ο μαέστρος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις καταγγελίες για προσλήψεις "γαλάζιων παιδιών" ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν είναι όλα τα "γαλάζια παιδιά" που προσλαμβάνονται αλλά μόνο τα "προνομιούχα γαλάζια παιδιά".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στα Μέσα Ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η ΝΔ απέδειξε πως όλη η συζήτηση για το "βασικό μέτοχο" έγινε στη λογική της επιβολής και της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και όχι της χειραφέτησής τους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα αντισταθούν σε αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι οι κυβερνήσεις του Κινήματος έχουν ευθύνες που δεν καθαρίστηκε το τοπίο στα ΜΜΕ και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα διαμορφώσει μια ανοιχτή και καθαρή σχέση με τον Τύπο και τα ΜΜΕ μακριά απο οποιαδήποτε λογική συναλλαγής.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε και αναφέρθηκε στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα ρωτήθηκε για την κριτική που ασκήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου από στελέχη όπως ο Θ. Πάγκαλος και Ευ. Βενιζέλος.

    Και απάντησε ότι στο ΠΑΣΟΚ θέλουμε να αναδεικνύουμε τα μεγάλα θέματα με βασανιστικό τρόπο, ενώ πρόσθεσε πως από την εμπειρία του έχει συμπεράνει πως η ανάδειξη των διαφορετικών απόψεων είναι βασική δικλείδα για έναν ηγέτη προκειμένου να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

    Ωστόσο, σημείωσε πως είναι άλλο αυτό και άλλο η γκρίνια και η εσωστρέφεια που κρύβουν πίσω τους προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές. Για να προσθέσει ότι ο κόσμος απορρίπτει τη λογική των προσωπικών στρατηγικών.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου έστειλε μήνυμα στα στελέχη του Κινήματος αναφέροντας ότι δεν πρόκειται να επιλέξει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με βάση τις ώρες παρουσίας τους στα τηλεοπτικά κανάλια.

    Ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα έστειλε ο κ. Παπανδρέου προς τα στελέχη του Κινήματος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα με αφορμή τη φερομένη σχέση του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Αδάμ Ρεγκούζα με τον "καναλάρχη" Βασίλη Χρηστίδη. Όταν του ειπώθηκε ότι "εκεί υπήρχε διακομματικό κύκλωμα", ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι "δεν επιτρέπω σε κανέναν να χρησιμοποιεί το όνομα του ΠΑΣΟΚ για ίδιο όφελος.

    Ανέφερε επίσης ότι στο ΠΑΣΟΚ βγαίνουν νέα φυντάνια, ότι ο ίδιος δεν θα διστάσει και δεν θα δειλιάσει μπροστά σε κανένα από τα μεγάλα θεματα ενώ παραδέχθηκε ότι στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν συντηρητικές λογικές πελατειακών σχέσεων κλπ. οι οποίες δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα. Ομως,πρόσθεσε, σε αυτόν τον τομέα το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει πλέον καλά.

    Ερωτηθείς για την κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων στη Γερμανία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι τέτοιοι "γάμοι" μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα λαϊκές ετυμηγορίες και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας έγιναν πιο περίεργοι γάμοι όπως αυτός του 1989.

    Αύριο ο Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής που έχει συστήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα για να παρακολουθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ.Παπανδρέου θα βρεθεί στην Τουρκία μαζί με τον Φιλανδό Πάαβο Λιπόνεν με τον οποίο θα συντάξουν έκθεση προς το σοσιαλιστικό κόμμα για την πρόοδο ή μή πρόοδο της Τουρκίας.

    Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των μειονοτήτων, στη λειτουργία της δημοκρατίας και σε θέματα καλής γειτονίας.

    Κατά την διήμερη παραμονή του στην Τουρκία, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα επισκεφθεί και το Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Κυβερνητικοί κύκλοι για δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου

    "Οι σημερινές διχαστικές και πολωτικές αναφορές του κ. Γ. Παπανδρέου, ειδικά όταν αγγίζουν ευαίσθητα εθνικά θέματα, είναι ανησυχητικά δείγματα πολιτικής ανευθυνότητας".

    Το σχόλιο έκαναν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο γεύμα που παρέθεσε το μεσημέρι στους πολιτικούς συντάκτες.

    [04] Τον Αλ. Τσίπρα προτείνει ο Αλαβάνος

    Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού κατά τη σημερινή συνεδρίασή της τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου του κόμματος Αλέκου Αλαβάνου να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για το Δήμο της Αθήνας.

    Ο κ.Τσίπρας είναι 30 ετών, Πολιτικός Μηχανικός και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ έχει διατελέσει γραμματέας της νεολαίας του κόμματος.

    Κατά τη συνεδρίαση, οι κύριοι Μαργαρίτης, Λυκούδης, Σαμπατακάκης και Χατζησωκράτης πρότειναν την υποψηφιότητα του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, αλλά από τη σχετική συζήτηση προέκυψε (καθώς δεν έγινε ψηφοφορία) ότι ο κ. Α. Τσίπρας συγκεντρώνει την προτίμηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας.

    Όπως υπογράμμιζαν στελέχη του ΣΥΝ, δεν υπάρχει απόφαση για την υποψηφιότητα του κ. Τσίπρα, ωστόσο τόνιζαν ότι οι ενδείξεις είναι ισχυρές υπέρ του νεαρού μέλους της Πολιτικής Γραμματείας.

    Ούτως ή άλλως, όμως, η σχετική συζήτηση κάθε άλλο παρά έκλεισε, καθώς στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί από την οργάνωση Α΄ Αθηνών του κόμματος, από την δημοτική κίνηση του Συνασπισμού και φυσικά στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Ενημέρωση πρωθυπουργού από υπουργό Εξωτερικών

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και κυρίως το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Ο κ. Μολυβιάτης μετά τη συνεργασία που είχε με τον κ. Καραμανλή, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η θέση της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας είναι σαφής και εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε με βέτο, λέγοντας ότι «έχουμε το δικαίωμα με βάση την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 να αντιταχθούμε στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

    Ο κ. Μολυβιάτης ερωτηθείς σχετικώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "όταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση - η όποια κυβέρνηση - θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα".

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας ενόψει των αποφάσεων των Βρυξελλών για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ, επισήμανε ότι «το όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" το οποίο καταγράφεται στις σχέσεις της γείτονος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν προκαλεί πρόβλημα στην Ελλάδα, όσο συνεχίζει να είναι αυτό».

    Ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά διατηρεί τη βούληση να συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Η Ελλάδα μπορεί και επιθυμεί να είναι εποικοδομητική και αυτό είναι γνωστό», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβη η ελληνική κυβέρνηση, πριν από την υποβολή της νέας πρότασης του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στα 10 χρόνια που ξεκινάει, διατηρείται και συνεχίζεται αυτή η διαπραγμάτευση, κάνουν αυτά που πρέπει ώστε να ενισχύεται ή να προστατεύεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Επί 10 χρόνια δεν έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε χθες ο Συνασπισμός.

    Επικρίσεις ΠΑΣΟΚ

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι μεγαλύτεροι φόβοι μας για τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της ΝΔ».

    Ο κ. Παπουτσής ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ είχε προειδοποιήσει ότι «η διπλωματική ακινησία και η επιλογή της άμεσης αποδοχής της πρώτης δέσμης ιδεών Νίμιτς, έφεραν τη χώρα σε δυσμενέστερη θέση για τις όποιες μελλοντικές διαπραγματεύσεις» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «με προφανή έλλειψη αντανακλαστικών, απέτυχε να αποτρέψει την αναγνώριση των Σκοπίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με το συνταγματικό τους όνομα, γεγονός που προϊδέαζε τις εξελίξεις».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «η αξία των δηλώσεων της αμερικανικής ηγεσίας ότι η Ελλάδα αποτελεί προνομιακό και στρατηγικό εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Νοτιανατολική Ευρώπη, δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ούτε και σήμερα».

    Ο κ. Παπουτσής είπε επίσης ότι «η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, στερείται πολιτικού και στρατηγικού σχεδιασμού, στερείται διορατικότητας, στερείται συμμαχιών» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του, εμφανίζουν πλήρη αδυναμία να αναλάβουν πρωτοβουλίες, για να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός της χώρας σε ένα δυσμενές, για τα ελληνικά συμφέροντα, πλαίσιο διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η συναίνεση σε εθνικής σημασίας θέματα της εξωτερικής πολιτικής, αποτελεί πολιτική επιλογή και μόνιμη επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια, αλλά, όπως διευκρίνισε σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση, δεν σημαίνει αποσιώπηση των μεγάλων ευθυνών που αναλαμβάνει με την άρνηση ενημέρωσης της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Παπουτσής ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε: «Υπάρχει άλλος δρόμος. Η Ελλάδα αξίζει μιας κυβέρνησης που με αποφασιστικότητα και δημιουργική συμμετοχή σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις, κατοχυρώνει τα δίκαια αιτήματα του ελληνισμού, τα εθνικά συμφέροντα και διασφαλίζει το κύρος της χώρας, την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς».

    Ο κ. Παπουτσής ερωτηθείς για πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται ακόμη και δημοψήφισμα για το θέμα είπε πως η κυβέρνηση «ψάχνει για δρόμους διαφυγής. Ψάχνουν στο λαό για συνενόχους. Μόνο όμως που το σκέφτονται, ομολογούν την αποτυχία της πολιτικής τους».

    ΚΚΕ: Επεμβατική πολιτική στα Βαλκάνια

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, σε δήλωσή του σημειώνει ότι «η μονομερής αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό της όνομα όσο και η τωρινή πρόταση Νίμιτς, εντάσσεται στα πλαίσια της επεμβατικής τους πολιτικής στα Βαλκάνια που στόχο έχουν την αλλαγή των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου» και καλεί την κυβέρνηση όχι μόνο να απορρίψει την πρόταση Νίμιτς, η οποία -όπως αναφέρει- αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά να απορρίψει επίσης «την απαίτηση να μην μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία σε τμήματα της ελληνικής επικράτειας».

    «Η κυβέρνηση αν θέλει να έχει αποτελέσματα θα πρέπει την όποια αντίθεσή της να την κατευθύνει προς τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ. Να επανέλθει στη θέση μη αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και να επιμείνει σε λύση κοινά αποδεκτή» καταλήγει η δήλωση του κ.Κολοζώφ.

    ΣΥΝ: Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι πριν διατυπώσει τις θέσεις της για την τελευταία πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ όφειλε να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο ΣΥΝ, είπε ο κ. Αλαβάνος τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, και υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί σχέσεις με τη γειτονική δημοκρατία, διότι δεν θα είναι σε όφελος της Ελλάδας μια αποσταθεροποίηση, τόσο μέσα στην ίδια αυτή χώρα όσο και σε όλα τα Βαλκάνια. Τέλος, σημείωσε, «καιρός είναι να σταματήσει η πολιτική του να στηριζόμαστε και να προσευχόμαστε στην Ουάσιγκτον, γιατί είδαμε αυτό τι αποτελέσματα φέρνει»

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι προέχει η ενημέρωση και κατέληξε λέγοντας ότι «με έναν ψύχραιμο και συνετό τρόπο, θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να λυθεί το θέμα μέσα από διαπραγματεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ.»

    Διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ

    Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ προχώρησε η κυβέρνηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού υφυπουργού των Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς και της αμερικανίδας πρέσβειρας στον ΟΑΣΕ για δήθεν καταπίεση "μειονοτήτων" στην Ελλάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανακοίνωσε πως το διάβημα επέδωσε νωρίτερα σήμερα στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τσαρλς Ρις ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Ροκανάς, ενώ σε ανάλογη ενέργεια θα προβεί εντός της ημέρας και έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2005 - 21:25:28 UTC