Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη Περιφερειακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών.
  • [03] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

  • [01] Σύσκεψη Περιφερειακών Επιτροπών ΠΑΣΟΚ

    Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αλλά και οι διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων του είναι τα θέματα της σημερινής σύσκεψης , στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας , των Περιφερειακών Επιτροπών και των Συντονιστών και Αναπληρωτών Συντονιστών των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος ,οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στη διάρκεια πολιτικής ομιλίας του στην Κομοτηνή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο πρωθυπουργός μετά από 19 μήνες θυμήθηκε ότι υπάρχει η ώρα του πρωθυπουργού και ότι πρέπει να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών. Πρόσθεσε ότι 19 μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης ο Κ. Καραμανλής ξέχασε για μια ακόμα φορά ότι αυτός είναι ο πρωθυπουργός και ότι η κυβέρνησή του είναι αυτή που κυβερνά, και μίλησε σαν να ήταν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση διακατέχονται από φαινόμενα σύγχυσης και υποκρισίας γιατί από τη μια βρίσκονται σε σύγχυση κάτω από το βάρος των δυσάρεστων αποτελεσμάτων των επιλογών τους και από την άλλη είναι υποκριτές γιατί παριστάνουν ακόμα τους καθαρούς και τους ηθικολόγους, που δήθεν αγανακτούν για όσα συμβαίνουν.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή αποδομεί το κοινωνικό κράτος, νομοθετεί την ασυδοσία, έχει στόχο μόνο την εξουσία για την εξουσία και παράγει ψεύδος, υποκρισία και αναξιοπιστία, που τα χρεώνει στον πολιτικό της αντίπαλο.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον κ. Καραμανλή το ρητορικό ερώτημα αν του θυμίζουν τίποτα ο Χούπης, ο Ρεγκούζας, ο Σαλαγκούδης, τα στελέχη της ΝΔ στις ΝΟΔΕ, ο Παυλόπουλος, ο Ρουσόπουλος, ο Παπαληγούρας και όλοι αυτοί που, όπως είπε, δεν ξέρουν τίποτα για τον βασικό μέτοχο, ο Τατούλης, ο Αλογοσκούφης και η απογραφή καθώς και ο Μπαϊρακτάρης.

    "Ολοι αυτοί και εσείς προσωπικά είστε ΠΑΣΟΚ; και να θέλατε δεν θα μπορούσατε κ. Καραμανλή. Είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι" τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι τώρα η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ για να απαλλαγεί από τη διαπλοκή και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι προσωπικά ο ίδιος από πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση οκτώ σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά η κυβέρνηση κώφευσε.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή καθηλώνει τη χώρα, προχωρά σε έναν κοινωνικά ανάλγητο δρόμο για τους Ελληνες πολίτες και υπονομεύει την ανάπτυξη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μεταξύ των αποτελεσμάτων αυτής της οικονομικής πολιτικής είναι το να μη γίνεται κανένα νέο έργο στην περιφέρεια, η Ελληνική οικογένεια να βιώνει την ακρίβεια όλο και πιό έντονα και η εμπιστοσύνη στην οικονομία και στις προοπτικές της να είναι σήμερα η χαμηλότερη των τελευταίων ετών.

    Αναφερόμενος ειδικά στη Θράκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής υπάρχει σήμερα σοβαρή κρίση με αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων και αποβιομηχάνιση της περιοχής ενώ πάνω από 1000 εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά τους τελευταίους 18 μήνες.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί κανείς εύκολα να την αντιστρέψει μπορεί, όμως, να προετοιμάσει τις αλλαγές με προγράμματα ανασυγκρότησης για όσους πλήττονται και με προγράμματα αναπροσανατολισμού του μοντέλου ανάπτυξης των περιοχών. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2006 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν απαντά στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, αναδιανέμει τα φορολογικά βάρη υπέρ του κεφαλαίου, επιβραδύνει αντί να επιταχύνει το ΚΠΣ, έχει κρυφούς φόρους, αυξάνει τους έμμεσους φόρους, υπονομεύει την ανάπτυξη και εγκαταλείπει την περιφέρεια.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2006 φέρνει τις δημόσιες επενδύσεις στα επίπεδα του 1996 ως ποσοστό του ΑΕΠ και τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι ένας προϋπολογισμός που απορρίφθηκε από την ΕΕ τρεις μόνο μέρες μετά την κατάθεσή του.

    [02] Συναγερμός στην Ευρώπη για τη γρίπη των πτηνών.

    Οι ειδικοί κτηνίατροι των κρατών-μελών της ΕΕ υποστήριξαν την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει η τελευταία σε ανακοινωσή της. Οι κτηνίατροι της ΕΕ σημείωσαν επίσης ότι ο εντοπισμός της γρίπης των πουλερικών στην Ρουμανία καθώς και στην Τουρκία, όπου η παρουσία του επικίνδυνου ιού H5N1 επιβεβαιώθηκε, δεν αποτελεί προς το παρόν κίνδυνο για την δημόσια υγεία στην Ευρώπη.

    Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάζουν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Επίτροπος, Μ. Κυπριανού, επιβεβαίωσε ότι έχουν εγκριθεί τα μέτρα για την απαγόρευση εισαγωγών όλων των πουλερικών και προϊόντων τους από τη Ρουμανία.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας, ο Κύπριος Επίτροπος δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη έχουν προετοιμάσει ή προετοιμάζουν σχέδια για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου. Οπως ανέφερε, τα σχέδια θα λαμβάνουν υπόψη ακόμα και τα χειρότερα σενάρια, ώστε οι κρατικοί μηχανισμοί των 25 να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Υπογράμμισε ότι τα σχέδια θα πρέπει να είναι συντονισμένα μεταξύ τους και ότι γιο αυτόν το σκοπό η Κομισιόν θα τα εξετάσει συνολικά. Σημείωσε ωστόσο ότι η λειτουργικότητά τους θα επιβεβαιωθεί το Νοέμβριο, οπότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων τους.

    Σε Τουρκία και Ρουμανία

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών που εντοπίσθηκε στη Ρουμανία είναι ο επικίνδυνος ιός H5N1, ο οποίος έχει προκαλέσει το θάνατο σε 60 ανθρώπους στην Ασία, δήλωσε σήμερα στο ρουμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea TV ο ρουμάνος υπουργός Γεωργίας Γκεόργκε Φλουτούρ.

    "Ο ιός που απομονώθηκε στα δείγματα της Τσεαμουρλία ντε Γιος είναι πράγματι ο Η5Ν1", δήλωσε ο ρουμάνος υπουργός.

    "Θα εξετάσουμε τα μέτρα που θα εφαρμόσουμε για να ενισχύσουμε την προστατευτική ζώνη γύρω από την εστία αυτή", πρόσθεσε ο Φλουτούρ.

    Σύμφωνα με το Realitatea TV, οι βρετανοί εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα δείγματα ενημέρωσαν τηλεφωνικά το ρουμάνο υπουργό για τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο πρόσθεσε ότι επίσημη ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα.

    Στο μεταξύ τα εννέα άτομα που τέθηκαν υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο της Τουρκίας δεν παρουσιάζουν τελικά ύποπτα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Οι εννέα μπήκαν σε καραντίνα, ύστερα από το θάνατο 40 περιστεριών σε διάστημα ενός δεκαπενθημέρου. Πρόκειται για μια οικογένεια που διατηρούσε τα περιστέρια και τους γείτονές της. Το τουρκικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών απαγόρευσε το κυνήγι άγριων πτηνών στο τουρκικό έδαφος, μετά τον εντοπισμό στη βορειοδυτική χώρα του ιού Η5Ν1.

    Στη χώρα μας

    Στη Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κανένα κρούσμα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.Την ίδια διαβεβαίωση δίνει, ύστερα από έρευνα και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Οργανώσεων Ελλάδας και η Πτηνοτροφική.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο κλαδικές οργανώσεις παραγωγής πουλερικών επισημαίνουν ότι ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα «γρίπης πουλερικών» και ότι οι πτηνοτρόφοι βρίσκονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για την πραγματοποίηση ελέγχων στο πλαίσιο μέτρων προφύλαξης και επιτήρησης.

    Χαρακτηριστικά υποστηρίζουν ότι είναι «απολύτως αδύνατο» να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα και να αποσιωπηθεί ή να διατεθεί στην αγορά ελληνικό κοτόπουλο που θα πάσχει από τον ιό. Τέλος, δεσμεύονται ότι θα δώσουν στη δημοσιότητα οποιοδήποτε νεότερο στοιχείο προκύψει για τη νόσο στη χώρα μας.

    Εκτός ΕΕ

    Η Νότια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση κατά της γρίπης των πτηνών σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη διάδοση της ασθένειας μέσω των αποδημητικών πτηνών που θα περάσουν από την κορεατική χερσόνησο αργότερα αυτό το μήνα. Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι σταματά προσωρινά τις εισαγωγές πουλερικών και προϊόντων πτηνοτροφίας από τη γειτονική Κολομβία μετά τον εντοπισμό ενός ιού που προσβάλει τα πτηνά.

    [03] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Η επίθεση στην κυβέρνηση και η προσπάθεια ανάδειξης της διαφορετικής αντίληψης και πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου σε κομματική διαδικασία για την Αυτοδιοίκηση στην οποία πήραν μέρος όλα τα εκλεγμένα περιφερειακά στελέχη του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση στα ζητήματα της ηθικής και της διαφάνειας, της οικονομίας και της ΠΓΔΜ.

    Είναι κυβέρνηση της ηθικολογίας και όχι του ήθους, των μεγάλων λόγων και όχι της ειλικρίνειας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και σε αντιδιαστολή προς αυτά τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια και ξαναφέρνει την αξιοπιστία στη δημόσια ζωή.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ισοπεδώσει τα πάντα στην πολιτική ζωή περνώντας την αντίληψη ότι "όλοι είμαστε το ίδιο κακοί".

    Δεν είμαστε ίδιοι, έχουμε άλλες πολιτικές και μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά, να ανεβάσουμε τον πήχυ για την Ελλάδα σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που τον κατεβάζει, καλλιεργώντας την ηττοπάθεια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης επεσήμανε ότι δανείζεται με υψηλό κόστος για να εμφανίσει μείωση στα ελλείμματα, πρακτική που, όπως είπε, αντιβαίνει στις πολιτικές εξυγίανσης. Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επικαλείται την οικονομική στενότητα, δηλαδή τα χάλια που ο ίδιος δημιούργησε, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποφύγει να στηρίξει τα χαμηλά στρώματα όπως στην περίπτωση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης.

    Στον τομέα της απασχόλησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ανεργία παραμένει το πρώτο πρόβλημα της χώρας και σημείωσε ότι επί κυβερνήσεως ΝΔ χάθηκαν 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει το οικονομικό της πρόγραμμα στην εξαθλίωση του εργαζόμενου και βασίζει την ανάπτυξη στην επένδυση στη φτώχεια και τις χαμηλές αμοιβές. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, θα προχωρήσει σε αλλαγές στην οικονομία με κοινωνική ευαισθησία, καθώς βασίζει το πρόγραμμά του στην προστασία της εργασίας και το αίσθημα ασφάλειας του εργαζόμενου.

    Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πολιτική της στο δημόσιο τομέα τονίζοντας ότι τον βλέπει ως φέουδό της και υπονομεύει όλους τους θεσμούς. Γυρίζει πίσω τη χώρα στο πελατειακό και αντιαναπτυξιακό κράτος το οποίος ονομάζει επανίδρυση. Την κατηγόρησε ότι έχει συγκροτήσει εκατοντάδες επιτροπών και νέων υπηρεσιών για να βολέψει ημετέρους, ενώ ταυτόχρονα μιλάει για λιτότητα και την ίδια περίοδο προχωρεί σε 475 προσλήψεις ημετέρων ημερησίως. Τόνισε ότι η κυβέρνηση διαπνέεται από την αντίληψη του πελατειακού καπιταλισμού η οποία, όπως τόνισε, οδηγεί σε διαφθορά παντού, ενώ αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα είπε ότι είναι τόσα πολλά τα φαινόμενα αυτά, ώστε δεν μπορεί να είναι συγκυριακά. Αντίθετα αποτυπώνουν την αντίληψη της ΝΔ ότι "καταλαμβάνω το κράτος και μοιράζω τα λάφυρα". Απέναντι σε αυτή την λογική και σε αυτά τα φαινόμενα έχουμε μηδενική ανοχή, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων και τις πρόσφατες εξελίξεις, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την ευθύνη για την ύπαρξη του προβλήματος στις κυβερνήσεις της ΝΔ του '90 - '93 και στη σημερινή κυβέρνηση. Ειδικότερα ανέφερε ότι την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν διαφορετικές πολιτικές. Τότε, πρόσθεσε, υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση την οποία δεν αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης.

    Κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι στο χειρισμό του θέματος υπέπεσε σε σφάλματα και δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που είχε. Κινήθηκε, πρόσθεσε, με φόβο και έχασε κάθε ευκαιρία με αποτέλεσμα να διολισθαίνουμε κάθε φορά και σε χειρότερη λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Η κυβέρνηση βρέθηκε, πρόσθεσε, μπροστά σε αδιέξοδο λόγω της πολιτικής της και τώρα προσπαθεί να μην αναλάβει τις ευθύνες της τις οποίες θέλει να ρίξει στην αντιπολίτευση και το λαό.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την αξιοποίηση της ενδιάμεσης συμφωνίας, διατήρησε στο ακέραιο τη δυνατότητα να οδηγηθεί το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Και ανέφερε τα ονόματα των Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Θόδωρου Πάγκαλου αλλά και του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, οι οποίοι χειρίστηκαν με επιτυχία, όπως είπε, την ενδιάμεση συμφωνία.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος σε θέματα Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης, είπε, ότι πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι να χειραφετήσει και όχι να χειραγωγήσει την τοπική κοινωνία. Και προσδιορίζοντας τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι αυτά πρέπει να οδηγήσουν στην επιλογή των ικανότερων και των σωστότερων, εκείνων δηλαδή που θα στηρίξουν τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση μέσα από ένα νέο κύμα αποκέντρωσης. Και κάλεσε τα κομματικά στελέχη να προχωρήσουν σε επιλογές που θα εκφράζουν το κοινό συμφέρον και όχι προσωπικές επιδιώξεις και στρατηγικές.

    Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην αποκέντρωση των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τονίζοντας ότι τουλάχιστον το 80% των υποψηφίων να αναδειχθεί από τα περιφερειακά όργανα του Κινήματος.

    Στη συνεδρίαση μίλησε και η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί εκλογική χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης με την επιβολή του 42% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 October 2005 - 14:25:19 UTC