Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας
  • [02] ΕΛΚ: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών στον Ιω. Βαρβιτσιώτη
  • [03] Αρνητικό το πρώτο δείγμα
  • [04] Νέες επενδυτικές προοπτικές μέσα από τη σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα
  • [05] Ο Παπανδρέου στην «Κοινωνία της Πληροφορίας»
  • [06] Αρνητικές οι πρώτες αναλύσεις στην Αγγλία για τον ιό της γρίπης των πτηνών στο ελληνικό δείγμα γαλοπούλας
  • [07] Νέες επενδυτικές προοπτικές
  • [08] Ερευνες για τον εκτροχιασμό του τρένου

  • [01] Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας

    Σε εγχείρηση πρόκειται να υποβληθεί εντός των επόμενων ωρών ένα μόλις 8 μηνών βρέφος που τραυματίστηκε στον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ στο ¶δενδρο Θεσσαλονίκης. Το βρέφος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο "Γ. Γεννηματάς" και στη συνέχεια, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στο "ΑΧΕΠΑ", όπου και θα εγχειριστεί.

    Οι υπόλοιποι, ελαφρά τραυματισμένοι, διακομίστηκαν: έξι στο "Ιπποκράτειο", έξι στο "Παπαγεωργίου", τέσσερις στο ΑΧΕΠΑ-μεταξύ αυτών και το 8 μηνών βρέφος- και δύο στο "Γ. Γεννηματάς".

    Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες του ατυχήματος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Σκόκας, διευκρίνισε ότι το τρένο εκτροχιάστηκε λίγο πριν φτάσει στο σταθμό και η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τελευταίο βαγόνι, όπου βρίσκεται η μηχανή, κατά πάσα πιθανότητα λόγω του εκτροχιασμού που είχε ως αποτέλεσμα να αναταραχτούν τα πετρέλαια.

    Σημείωσε δε ότι έχει ήδη ελεγχθεί το εσωτερικό όλων των βαγονιών για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισθέντων, αλλά οι έλεγχοι θα επαναληφθούν όταν ειδικό συνεργείο της Πυροσβεστικής σηκώσει τα ανατραπέντα βαγόνια.

    ¶μεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, όπως δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, ο οποίος έσπευσε στο σημείο του ατυχήματος. "Από ό,τι φαίνεται τελικώς είχαμε τις ελάχιστες απώλειες. Το συμβάν θεωρείται λήξαν, είναι βέβαια υλικές ζημιές, ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και στο παιδάκι το οποίο φαίνεται βαρύτερα τραυματισμένο. Η άμεση μεταφορά των τραυματιών και η έγκυρη προσέλευση της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ έδειξε ότι η κυβερνητική μηχανή βρέθηκε σε ετοιμότητα. Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η προανακριτική επιτροπή θα αποφανθεί για τις αιτίες", σημείωσε ο υπουργός.

    Στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή η πολιτεία, η αστυνομία, το ΕΚΑΒ, βρέθηκαν κοντά. Πρόσθεσε πως τα αίτια του ατυχήματος θα διερευνηθούν.

    "¶σχημη εικόνα, ο Θεός βοήθησε. Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είναι πιο τραγικά τα γεγονότα", δήλωσε από την πλευρά του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στην ανάπτυξη ιλιγγιώδους ταχύτητας αποδίδει ο αυτόπτης μάρτυρας, Ηλίας Μυλωνόγλου, τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας Ιντερσίτι στο ¶δενδρο.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είδε ένα τρένο να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να ντελαπάρει, ενώ ένα παιδάκι πετάχτηκε έξω στα χόρτα. "Κάλεσα την αστυνομία, σβήσαμε τη φωτιά που είχε πιάσει στο τελευταίο βαγόνι και προσπαθήσαμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες στο παιδάκι που είχε αίματα και είχε χάσει τις αισθήσεις του", σημείωσε ο κ. Μυλωνόγλου.

    [02] ΕΛΚ: Απαράδεκτη η συμπεριφορά των τουρκικών αρχών στον Ιω. Βαρβιτσιώτη

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ως "απαράδεκτη" τη συμπεριφορά των Τουρκικών αρχών απέναντι στον Ευρωβουλευτή κ. Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Η ανακοίνωση εκδόθηκε στο πλαίσιο της Συνάντησης του 9ου διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-Ευρωπαίων Δημοκρατών.

    Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, ο οποίος έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του 9ου Διαλόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Κ.Ο. του Ε Λ Κ - Ε Δ , ισχυριζόμενες ότι το διαβατήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αποτελεί για την Τουρκία έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο. Μετά από έντονη κινητοποίηση και διάβημα των ελληνικών αρχών επετράπη μετά από τρεις ώρες η είσοδος στον κ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος κατέβαλε και αντίτιμο για την άδεια εισόδου (Βίζα), ενώ αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο διότι οι τουρκικές αρχές παρέλειψαν να θεωρήσουν (σφραγίσουν) το διαβατήριό του.

    Ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας καυτηριάζει τη στάση των τουρκικών αρχών θεωρώντας ότι δεν συνάδει με τις προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. "Πολύ περισσότερο οι ενέργειες αυτές αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τις παραμονές μάλιστα ενός γεγονότος όπως ο 9ος Διάλογος που εκτός των άλλων σκοπό έχει να δείξει και το "ευρωπαϊκό" πρόσωπο της Τουρκίας", κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    [03] Αρνητικό το πρώτο δείγμα

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις του δείγματος γαλοπούλας απο τις Οινούσσες το οποίο έφθασε χθες από την Ελλάδα, στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο στην Αγγλία, απεδείχθησαν αρνητικές. Δηλαδή δεν εντόπισαν παρουσία του ιού Η5.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις, ότι θα γίνουν και άλλες και ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει την αποστολή και άλλων δειγμάτων από την Ελλάδα. Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ότι "δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονεθούμε και σε γενικές γραμμές το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι ικανοποιητικό".

    Στο μεταξύ τα αποτελέσματα που ελήφθησαν απο οκτώ δείγματα σε φάρμα στις Οινούσσες και εξετάστηκαν ήταν αρνητικά.

    Στις Οινούσσες, για επιτόπια αυτοψία, βρέθηκαν τρεις εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αγγλος Γκράχαμ Γούτερ, ο Βέλγος Πωλ Φερούβερν και η Ελληνίδα Φανή Ιωάννου, από την Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων που εδρεύει στη μικρή πόλη Γκρενς βόρεια του Δουβλίνου, απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως δήλωσαν, έφθασαν το πρωί στη Χίο.

    Η αυτοψία των τριών επιθεωρητών κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά. Εξερχόμενοι του κτήματος με τις ύποπτες γαλοπούλες ο επικεφαλής της ομάδας ο κ. Βερούβεν δήλωσε ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους ότι δεν πήραν κανένα δείγμα καθώς δουλειά τους είναι να διαπιστώσουν τί κάνουν οι τοπικές αρχές με αυτή την υπόθεση. Ο ίδιος επισήμανε ότι σχετικά με την έρευνα δεν μπορεί να κάνει κανένα σχόλιο.

    Νωρίτερα, στη Χίο, είχαν μεταβεί στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, όοπυ συμμετείχαν σε σύσκεψη με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης της νομαρχίας Γιάννη Καρύδα και τον κτηνίατρο Παναγιώτη Τριανταφύλλου από το υπουργείο Γεωργίας. Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

    Οι τρεις επιθεωρητές θα αναχωρήσουν σήμερα το βράδι από τη Χίο για την Αθήνα.

    Στο Λονδίνο συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας των 25 με θέμα την προετοιμασία της ΕΕ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας. Τη χώρα μας εκπροσωπεί ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

    Στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα συνεδριάζει η ανώτατη κτηνιατρική επιτροπή.

    Σοβαρή η κατάσταση στην Κίνα

    Η κατάσταση στην Κίνα είναι σοβαρή λόγω της αναζωπύρωσης της γρίπης των πτηνών, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χούι Λιανγκγιού σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα.

    "Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, η κατάσταση είναι σοβαρή", είπε ο Χούι, ανακοινώνοντας οδηγία του προέδρου Χου Τζιντάο και του πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο προς όλους τους υπευθύνους, τους οποίους καλούν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του μεταδιδόμενου και στους ανθρώπους ιού.

    Η Κίνα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τα πρώτα κρούσματα γρίπης των πτηνών εδώ και δύο μήνες, με το θάνατο 2.600 πουλερικών, κυρίως κοτόπουλων, σε ένα αγρόκτημα της Εσωτερικής Μογγολίας.Το ειδικευμένο κρατικό εργαστήριο επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο πράγματι για τον ιό H5N1 που μεταδίδεται στον άνθρωπο. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας χρειάστηκε να θανατωθούν περισσότερα από 91.000 πουλερικά.

    Δύο νέα ύποτα κρούσματα στην Ινδονησία

    Ενας Ινδονήσιος και ο γιός του εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, ανακοινώθηκε σήμερα από τις υγειονομικές αρχές στη Τζακάρτα.

    Οπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Σίτι Φαντίλα Σουπάρι είναι η τρίτη φορά που υπάρχουν υπόνοιες ότι μέλη της ίδιας οικογένειας έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ινδονησία. "Εάν γενικευθούν (παρόμοια κρούσματα), μπορούμε να υποπτευθούμε μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο", είπε η υπουργός.

    Στη διάρκεια του καλοκαιριού πέθαναν στην Ινδονησία ένας πατέρας και οι δύο του κόρες, αλλά μόνον για την περίπτωση του πατέρα έχει επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι αιτία του θανάτου ήταν ο ιός της γρίπης των πτηνών. Ετσι επισήμως οι δύο κόρες δεν πέθαναν από τον ιό, αν και οι τοπικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν βεβαιότητα περί αυτού. Σε μία άλλη οικογένεια πέθανε μία γυναίκα και προσεβλήθη ο ανεψιός της από τον ιό, αλλά ο τελευταίος επέζησε.

    [04] Νέες επενδυτικές προοπτικές μέσα από τη σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα

    Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις επενδύσεις, να απομακρύνει τα αντικίνητρα που υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενισχύσει τους δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, που διοργανώνει στην Αθήνα ο "Εκόνομιστ", με θέμα τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ).

    Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, επισημαίνει ο κ.Καραμανλής και υπογραμμίζει ότι, παρα τις υψηλές τιμές πετρελαίου και την χαμηλή απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, φθάνοντας το 3,6% για τον τρέχον έτος. Αναφέρει ακόμα ότι η σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, οι αυξημένες εξαγωγές κατά 7,3% σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του πρηγούμενου έτους και η αύξηση ξένων επισκεπτών με διψήφιο ποσοστό οδηγούν την ελληνική οικονομία. Η ανεργία υποχώρησε το 9,6%, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει από το 6,6% το 2004 στο 3,6% το τρέχον έτος, σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις μας με την ΕΕ, ενώ το 2006 αναμένεται το έλλειμα να υποχωρήσει κάτω από 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 2,8%.

    Σιούφας: Μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα

    Τη δυνατότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από το βήμα του Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των ΣΔΙΤ θα αποφέρουν πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα δημιουργούνται πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις και συνεργασίες με σκοπό την αξιοποίηση των ολυμπιακών και τουριστικών ακινήτων αλλά και των ακινήτων των λιμανιών. Οπως ανάφερε ο κ. Σιούφας προχωρούν ήδη 5 διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλοι 8 διαγωνισμοί απο την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται σχετικές μελέτες απο οργανισμούς δημοσίου για την αξιποίηση των ακινήτων τους.

    Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη βουλή και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό επιπλεόν ευκαιρίες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο, ο κ.Σιούφας σημείωσε, ότι την 25η Οκτωβρίου υπογράφεται στην Ελλάδα η ιδρυτική συμφωνία για την ενεργειακή κοινότητα στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες απο την ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απαγκίστρωση του επιχειρείν απο τα γρανάζια της, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλωστε έχει ήδη θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    Λιγότερα αναμένεται να είναι και τα προβλήματα που απορρέουν απο τη χρήση γής. Οπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ξεκινάει άμεσα η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και μέχρι το καλοκαίρι του 2006 θα είναι έτοιμα 2 ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ και τον τουρισμό.

    Παυλόπουλος: Θα ωφεληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα και ειδικότερα για τους δήμους και τις κοινότητες η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η παρακολούθηση έργων και υποδομών, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς της εθνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist".

    "Η συνεργασία φορέων του δημόσιου τομέα με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μία πρακτική, η οποία έχει ήδη αποδώσει σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία", σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ως τώρα στη χώρα μας δεν είχε διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις αυτές. Το θεσμικό αυτό κενό και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών ήρθε να καλύψει ο νόμος 3389/2005 για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου φέτος.

    Ο κ.Παυλόπουλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την τακτική τους "να μεταφέρουν αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με αυτή και, φυσικά χωρίς να της συμμεταβιβάσουν και τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των νέων αυτών αρμοδιοτήτων". Με την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συμπράξεις παρέχεται πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείψεις της σε πόρους, υποδομές και τεχνογνωσία, εφαρμόζοντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κατά τα πρότυπα της Κεντρικής Διοίκησης. Με τις συμπράξεις οι ΟΤΑ επιτυγχάνουν:

    - Τη χρηματοδότηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών, εν όλω ή εν μέρει, τα οποίοι μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να προωθήσουν ή θα τα προωθούσαν με μεγάλη καθυστέρηση.

    - Τη καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας τους, η οποία συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτη, ελλείψει πόρων και τεχνογνωσίας.

    - Τον επιμερισμό των κινδύνων που συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός έργου ή την παροχή μιας υπηρεσίας (π.χ. κίνδυνοι υπέρβασης κόστους και χρόνου, κατασκευαστικές πλημμέλειες, κ.ά.) και οι οποίοι, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα βάρυναν αποκλειστικά τους ΟΤΑ.

    - Την ταχύτερη ολοκλήρωση και απόδοση των έργων σε κοινή χρήση.

    - Την απελευθέρωση πόρων για άλλα έργα και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Πρόγραμμα "Θησέας" για πέντε χρόνια δίνει διπλάσια χρήματα απ΄ό,τι ο προκάτοχός του, δηλαδή τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι έως σήμερα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν αξιολογηθεί 69 προτάσεις από 37 ΟΤΑ. Τα έργα κατανέμονται σε 15 κατηγορίες και περιολαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές, ορεινό και χιονοδρομικό τουρισμό, συνεδριακούς χώρους, θεματικά πάρκα, μαρίνες, αθλητικά κέντρα κλπ.

    Σουφλιάς: Μεγάλα έργα με σύμβαση παραχώρησης

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα περιορισθεί στην υλοποίηση, μέσω σύμβασης παραχώρησης, μόνο οδικών έργων αλλά θα επεκτείνει την εφαρμογή του θεσμού και σε άλλες κατηγορίες έργων, ανέφερε ο υπουργός ΠΕΔΩΔΕ Γ.Σουφλιάς μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    "Θα ήθελα να θυμίσω", ανέφερε ο κ.Σουφλιάς, "ότι κατά την περίοδο 1986-87, έχοντας την ευθύνη κατάρτισης του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ?ετόλμησα? να συμπεριλάβω τότε τη δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων με συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με τη μέθοδο της παραχώρησης. Ειλικρινά χαίρομαι που έστω και μετά από μια εικοσαετία περίπου η υλοποίηση της λύσης αυτής, για την οποία τότε ?λιθοβολήθηκα?, απολαμβάνει πλέον σχεδόν καθολικής αποδοχής τόσο ανάμεσα στα κόμματα όσο κυρίως στους πολυπληθείς χρήστες των έργων και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία".

    Η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής έχει ξεκινήσει στη σύγχρονη Ελλάδα με την υλοποίηση τριών μεγάλων έργων υποδομής μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα έργα του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, της Μόνιμης Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και της Αττικής Οδού. Με βάση την εμπειρία μας, είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, "προχωρούμε στην κατασκευή με τη μέθοδο της παραχώρησης έξι οδικών έργων προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. ευρώ", που ο κ.Σουφλιάς ονόμασε για πρώτη φορά «Οδικούς ¶ξονες Ανάπτυξης». Στους διαγωνισμούς των έξι αυτών έργων συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ημεδαπές και αλλοδαπές τεχνικές εταιρείες, σε 24 σχήματα συνεργασίας που έχουν προεπιλεγεί.

    Μέχρι σήμερα:

    - Έχει αναδειχθεί ο Προσωρινός Ανάδοχος για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

    - Έχει προταθεί ο Προσωρινός Ανάδοχος για το συνδυασμό Μαλιακός - Κλειδί.

    - Έχουν δοθεί οι μελέτες και τα τελικά τεύχη στους υποψήφιους παραχωρησιούχους και περιμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές στις 12 Δεκεμβρίου για την Ιόνια Οδό και στις 30 Νοεμβρίου για τον άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη.

    - Έχουν δοθεί οι μελέτες και τα τεύχη για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και τον Ιανουάριο θα δοθούν οι δεσμευτικές τους προσφορές. Για το έργο Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, θα δοθούν εντός του Οκτωβρίου οι μελέτες και τα τεύχη και θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές τον Απρίλιο του 2006.

    Εάν προστεθούν και τα λοιπά έργα υποδομών που υλοποιούνται μέσω συμβάσεων δημοσίων έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου σε 13 δισ. ευρώ, "ενδεχομένως το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής υποδομής που εκτελείται σήμερα στην Ευρώπη", όπως είπε ο κ.Σουφλιάς. Μέσω του προγράμματος αυτού σε έξι χρόνια η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το βασικό οδικό δίκτυο, αποκτώντας ένα δίκτυο σύγχρονων κλειστών αυτοκινητοδρόμων, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, από 1.100 χιλιόμετρα περίπου που είναι σήμερα. Αυτά τα έξι έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων δεν υπάγονται στο νέο νόμο για τα Σ.Δ.Ι.Τ., λόγω του προϋπολογισμού τους, και οι συμβάσεις τους θα κυρωθούν με νόμο στη Βουλή.

    Όσον αφορά στη θεσμοθετούμενη με τον πρόσφατο νόμο νέα μέθοδο συνεργασίας Δημοσίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών που αφορά σε έργα ή υπηρεσίες προϋπολογισμού κάτω των 200 εκατ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι θα διευκολύνει τόσο την υλοποίηση έργων υποδομής διαφόρων κατηγοριών όσο και την παροχή υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. "Οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να προωθούνται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι δημοσιονομικές δυσχέρειες", τόνισε.

    Επεσήμανε ακόμα ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι έτοιμο να συνδράμει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την ταχύτερη και επιτυχή έναρξη εφαρμογής του νέου Νόμου για τα Σ.Δ.Ι.Τ. συνεισφέροντας με την εμπειρία που έχει ήδη αποκτήσει από τη δημοπράτηση και λειτουργία έργων με παραχώρηση. "Ασφαλώς απαιτούνται προσαρμογές για την τυποποίηση των συμβάσεων των έργων Σ.Δ.Ι.Τ., αλλά οι βασικές παράμετροι όπως ο επιμερισμός των κινδύνων και άλλα κρίσιμα θέματα (καταγγελία, αποζημιώσεις, επίλυση διαφορών κλπ.) έχουν διαμορφωθεί και, κατάλληλα αξιοποιούμενες, μπορούν να επισπεύσουν την έναρξη υλοποίησης μιάς νέας γενιάς έργων", πρόσθεσε.

    [05] Ο Παπανδρέου στην «Κοινωνία της Πληροφορίας»

    Την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημερώθηκε από τη διοίκηση και τους εργαζόμενούς της, ενώ αμέσως μετά, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται "σε μία εταιρία που ξεκίνησε επί των ημερών μας και κάνει μία μεγάλη προσπάθεια να φέρει τη χώρα μας σε ένα επίπεδο ευρωπαϊκό, μία προσπάθεια την οποία στηρίζουμε", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Συμπλήρωσε δε ότι η "Η κοινωνία της Πληροφοριας" επενδύει στον άνθρωπο διευκολύνοντας τον απλό πολίτη για τις συναλλαγές του με υπηρεσίες του Δημοσίου και κυρίως με διαφάνεια, δίχως γραφειοκρατεία και διαφθορά.

    Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι χάνει ευρωπαϊκά κονδύλια στον τομέα αυτόν και σημείωσε ότι ήδη έχουν διαπιστωθεί απώλειες 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να χαθούν και άλλοι πόροι που μπορεί να στραφούν σε έργα δευτερευούσης σημασίας.

    Επίσης, ο κ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία δύο Ελλήνων καθηγητών του γνωστού Πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης, μίας πρωτοποριακής πρότασης, όπως είπε, για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή 100 δολαρίων που θα μπορούν να αποκτήσουν όλοι οι νέοι.

    "Με έκπληξη άκουσα την υπουργό Παιδείας να λέει ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον", συμπλήρωσε ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

    Ο κ.Παπανδρέου παρέμεινε στα γραφεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας για περισσότερο από δύο ώρες, μαζί με τον βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη και τον ευρωβουλευτή Νίκο Σιφουνάκη.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο θέμα των χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της γρίπης των πτηνών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι "για άλλη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει την έλλειψη σοβαρότητάς της και μας εκθέτει όλους".

    Απάντηση Παυλόπουλου

    "Παρά τη συνήθη στείρα αντιπολιτευτική του προσπάθεια, αυτή τη φορά ο κ. Παπανδρέου δεν κατέστη δυνατό να αγνοήσει, αφενός το έργο που συντελείται από την «Kοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» και, αφετέρου, την τεράστια διαφορά που υπάρχει σήμερα ως προς τους ρυθμούς λειτουργίας της Εταιρίας σε σύγκριση με τις ημέρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι η «Kοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχει παραγάγει υπερδιπλάσιο συνολικό έργο σε σχέση με την περίοδο 2001-2004", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε επίσης ότι οι κίνδυνοι τους οποίους επικαλείται σήμερα ο κ. Παπανδρέου ως προς την απορροφητικότητα και τους οποίους η Εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα με επιτυχία, προέκυψαν κατά την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. "Γιατί, άραγε, ο κ. Παπανδρέου, ως επίλεκτο μέλος των κυβερνήσεων Σημίτη, δεν ανησυχούσε τότε και γιατί δεν «διέβλεπε» τότε εγκαίρως τις δυνατότητες που σήμερα ανακαλύπτει;", διερωτάται ο υπουργός Εσωτερικών.

    [06] Αρνητικές οι πρώτες αναλύσεις στην Αγγλία για τον ιό της γρίπης των πτηνών στο ελληνικό δείγμα γαλοπούλας

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι οι προκαταρκτικές αναλύσεις του δείγματος γαλοπούλας από τις Οινούσσες το οποίο έφθασε χθες από την Ελλάδα, στο αρμόδιο κοινοτικό εργαστήριο στην Αγγλία, απεδείχθησαν αρνητικές. Δηλαδή δεν εντόπισαν παρουσία του ιού Η5.

    Η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι πρόκειται για προκαταρκτικές αναλύσεις, ότι θα γίνουν και άλλες και ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έχουν ζητήσει την αποστολή και άλλων δειγμάτων από την Ελλάδα. Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ότι "δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονεθούμε και σε γενικές γραμμές το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι ικανοποιητικό".

    ΕΕ: «Εξαιρετικά μικρός ο κίνδυνος για πανδημία του ιού της γρίπης των πτηνών»

    "Η εκτίμηση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εμπειρογνώμονες οι οποίοι τους συνοδεύουν, αφού ανέλυσαν την κατάσταση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες, είναι ότι ο κίνδυνος για πανδημία του ιού της γρίπης των πτηνών είναι εξαιρετικά μικρός", δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος παράλληλα επισήμανε ότι διαπιστώθηκε επικοινωνιακό πρόβλημα, το οποίο μετέφερε πανικό στον κόσμο, από το γεγονός ότι δεν διευκρινίστηκε επαρκώς ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη γρίπης. Αυτή τη διευκρίνηση θα προωθήσει τώρα η επικοινωνιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συμφώνησαν στη σύσταση ενός συντονιστικού κέντρου και ταμείου αλληλεγγύης με κεφάλαιο ενός δισ. ευρώ, για να καλύπτει τις ανάγκες που μπορεί να δημιουργήσει σε διάφορες χώρες ο ιός της γρίπης των πτηνών.

    Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι μία απόφαση που πήραν οι υπουργοί Υγείας είναι να πιέσουν τις εταιρίες φαρμάκων να αυξήσουν την παραγωγή των εμβολίων και του φαρμάκου "Tamiflu" που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση μορφών γρίπης.

    [07] Νέες επενδυτικές προοπτικές

    Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις επενδύσεις, να απομακρύνει τα αντικίνητρα που υπάρχουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον και να ενισχύσει τους δίκαιους κανόνες του παιχνιδιού, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου, που διοργανώνει στην Αθήνα ο "Εκόνομιστ", με θέμα τις συμπράξεις του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ).

    Η ελληνική οικονομία ανταποκρίνεται στις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε, επισημαίνει ο κ.Καραμανλής και υπογραμμίζει ότι, παρα τις υψηλές τιμές πετρελαίου και την χαμηλή απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, φθάνοντας το 3,6% για τον τρέχον έτος. Αναφέρει ακόμα ότι η σταθερή ιδιωτική κατανάλωση, οι αυξημένες εξαγωγές κατά 7,3% σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του πρηγούμενου έτους και η αύξηση ξένων επισκεπτών με διψήφιο ποσοστό οδηγούν την ελληνική οικονομία. Η ανεργία υποχώρησε το 9,6%, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει από το 6,6% το 2004 στο 3,6% το τρέχον έτος, σε συμφωνία με τις δεσμεύσεις μας με την ΕΕ, ενώ το 2006 αναμένεται το έλλειμα να υποχωρήσει κάτω από 3% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στο 2,8%.

    Αλογοσκούφης: Δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία

    Το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία ξεκινάει με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στο συνέδριο του Εκόνομιστ για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

    Ο υπουργός τόνισε ότι η κύρια αδυναμία της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα η μεγάλη συμμετοχή του δημοσίου στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν "σε ένα δημόσιο που διογκώθηκε από τη συστηματική χειραγώγησή του τις τελευταίες δύο δεκαετίας και το οποίο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά διαρθρωτικά προβλήματα ακόμη και σήμερα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στον προϋπολογισμό του 2006 ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες είναι υπό επεξεργασία το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος το 2006 στο 2,6% του ΑΕΠ καθώς θα περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το προσχέδιο προέβλεπε τη μείωση του ελλείμματος το 2006 στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο κ. Αλογοσκούφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο πλαίσιο για τη λειτουργία και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Όπως είπε, με το νομοσχέδιο που προωθείται προβλέπεται η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και η σωστή εποπτεία τους από τους αρμόδιους φορείς ώστε ο τελικός ωφελημένος να είναι ο Έλληνας φορολογούμενος και καταναλωτής. Σε ότι αφορά τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία των νέων έργων υποδομής στη χώρα ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι με τον νέο τρόπο θα δημιουργούνται ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με χαμηλότερο δημοσιονομικό κόστος οι υποδομές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αύξηση της παραγωγικότητας και που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινή ζωή των πολιτών.

    Σιούφας: Μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα

    Τη δυνατότητα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές υπογράμμισε ο υπ. Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από το βήμα του Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα των ΣΔΙΤ θα αποφέρουν πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τον κ.Σιούφα δημιουργούνται πλέον πολύ μεγάλες ευκαιρίες για συμπράξεις και συνεργασίες με σκοπό την αξιοποίηση των ολυμπιακών και τουριστικών ακινήτων αλλά και των ακινήτων των λιμανιών. Οπως ανάφερε ο κ. Σιούφας προχωρούν ήδη 5 διεθνείς διαγωνισμοί από την Εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα και άλλοι 8 διαγωνισμοί απο την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται σχετικές μελέτες απο οργανισμούς δημοσίου για την αξιποίηση των ακινήτων τους.

    Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη βουλή και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, δίνοντας με τον τρόπο αυτό επιπλεόν ευκαιρίες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Περιγράφοντας τις δράσεις της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο, ο κ.Σιούφας σημείωσε, ότι την 25η Οκτωβρίου υπογράφεται στην Ελλάδα η ιδρυτική συμφωνία για την ενεργειακή κοινότητα στην οποία συμμετέχουν 14 χώρες απο την ευρύτερη περιοχή.

    Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απαγκίστρωση του επιχειρείν απο τα γρανάζια της, ο κ.Σιούφας επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων. Αλλωστε έχει ήδη θεσπιστεί νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση βιομηχανικών επιχειρήσεων.

    Λιγότερα αναμένεται να είναι και τα προβλήματα που απορρέουν απο τη χρήση γής. Οπως τόνισε ο υπουργός, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ξεκινάει άμεσα η ολοκλήρωση του εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και μέχρι το καλοκαίρι του 2006 θα είναι έτοιμα 2 ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις ΑΠΕ και τον τουρισμό.

    Παυλόπουλος: Θα ωφεληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Στην τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα και ειδικότερα για τους δήμους και τις κοινότητες η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η παρακολούθηση έργων και υποδομών, καθώς και η παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς της εθνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο του "Economist".

    "Η συνεργασία φορέων του δημόσιου τομέα με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μία πρακτική, η οποία έχει ήδη αποδώσει σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία", σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ως τώρα στη χώρα μας δεν είχε διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για τις συμπράξεις αυτές. Το θεσμικό αυτό κενό και τις παραλείψεις των προηγούμενων ετών ήρθε να καλύψει ο νόμος 3389/2005 για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 22 Σεπτεμβρίου φέτος.

    Ο κ.Παυλόπουλος κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την τακτική τους "να μεταφέρουν αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με αυτή και, φυσικά χωρίς να της συμμεταβιβάσουν και τους πόρους που είναι αναγκαίοι για την άσκηση των νέων αυτών αρμοδιοτήτων". Με την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις συμπράξεις παρέχεται πλέον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να συμπληρώσει ελλείψεις της σε πόρους, υποδομές και τεχνογνωσία, εφαρμόζοντας το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κατά τα πρότυπα της Κεντρικής Διοίκησης. Με τις συμπράξεις οι ΟΤΑ επιτυγχάνουν:

    - Τη χρηματοδότηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών, εν όλω ή εν μέρει, τα οποίοι μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να προωθήσουν ή θα τα προωθούσαν με μεγάλη καθυστέρηση.

    - Τη καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας τους, η οποία συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτη, ελλείψει πόρων και τεχνογνωσίας.

    - Τον επιμερισμό των κινδύνων που συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός έργου ή την παροχή μιας υπηρεσίας (π.χ. κίνδυνοι υπέρβασης κόστους και χρόνου, κατασκευαστικές πλημμέλειες, κ.ά.) και οι οποίοι, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα βάρυναν αποκλειστικά τους ΟΤΑ.

    - Την ταχύτερη ολοκλήρωση και απόδοση των έργων σε κοινή χρήση.

    - Την απελευθέρωση πόρων για άλλα έργα και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.

    Ο κ.Παυλόπουλος επισήμανε ότι το Πρόγραμμα "Θησέας" για πέντε χρόνια δίνει διπλάσια χρήματα απ΄ό,τι ο προκάτοχός του, δηλαδή τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι έως σήμερα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και έχουν αξιολογηθεί 69 προτάσεις από 37 ΟΤΑ. Τα έργα κατανέμονται σε 15 κατηγορίες και περιολαμβάνουν χώρους στάθμευσης, ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές, ορεινό και χιονοδρομικό τουρισμό, συνεδριακούς χώρους, θεματικά πάρκα, μαρίνες, αθλητικά κέντρα κλπ.

    Σουφλιάς: Μεγάλα έργα με σύμβαση παραχώρησης

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα περιορισθεί στην υλοποίηση, μέσω σύμβασης παραχώρησης, μόνο οδικών έργων αλλά θα επεκτείνει την εφαρμογή του θεσμού και σε άλλες κατηγορίες έργων, ανέφερε ο υπουργός ΠΕΔΩΔΕ Γ.Σουφλιάς μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

    "Θα ήθελα να θυμίσω", ανέφερε ο κ.Σουφλιάς, "ότι κατά την περίοδο 1986-87, έχοντας την ευθύνη κατάρτισης του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ?ετόλμησα? να συμπεριλάβω τότε τη δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων έργων με συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα με τη μέθοδο της παραχώρησης. Ειλικρινά χαίρομαι που έστω και μετά από μια εικοσαετία περίπου η υλοποίηση της λύσης αυτής, για την οποία τότε ?λιθοβολήθηκα?, απολαμβάνει πλέον σχεδόν καθολικής αποδοχής τόσο ανάμεσα στα κόμματα όσο κυρίως στους πολυπληθείς χρήστες των έργων και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία".

    Η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής έχει ξεκινήσει στη σύγχρονη Ελλάδα με την υλοποίηση τριών μεγάλων έργων υποδομής μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τα έργα του Νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στα Σπάτα, της Μόνιμης Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου και της Αττικής Οδού. Με βάση την εμπειρία μας, είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, "προχωρούμε στην κατασκευή με τη μέθοδο της παραχώρησης έξι οδικών έργων προϋπολογισμού περίπου 7 δισ. ευρώ", που ο κ.Σουφλιάς ονόμασε για πρώτη φορά «Οδικούς ¶ξονες Ανάπτυξης». Στους διαγωνισμούς των έξι αυτών έργων συμμετέχουν οι μεγαλύτερες ημεδαπές και αλλοδαπές τεχνικές εταιρείες, σε 24 σχήματα συνεργασίας που έχουν προεπιλεγεί.

    Μέχρι σήμερα:

    - Έχει αναδειχθεί ο Προσωρινός Ανάδοχος για το έργο της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

    - Έχει προταθεί ο Προσωρινός Ανάδοχος για το συνδυασμό Μαλιακός - Κλειδί.

    - Έχουν δοθεί οι μελέτες και τα τελικά τεύχη στους υποψήφιους παραχωρησιούχους και περιμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές στις 12 Δεκεμβρίου για την Ιόνια Οδό και στις 30 Νοεμβρίου για τον άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη.

    - Έχουν δοθεί οι μελέτες και τα τεύχη για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και τον Ιανουάριο θα δοθούν οι δεσμευτικές τους προσφορές. Για το έργο Ελευσίνα - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, θα δοθούν εντός του Οκτωβρίου οι μελέτες και τα τεύχη και θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές τον Απρίλιο του 2006.

    Εάν προστεθούν και τα λοιπά έργα υποδομών που υλοποιούνται μέσω συμβάσεων δημοσίων έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου σε 13 δισ. ευρώ, "ενδεχομένως το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα οδικής υποδομής που εκτελείται σήμερα στην Ευρώπη", όπως είπε ο κ.Σουφλιάς. Μέσω του προγράμματος αυτού σε έξι χρόνια η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το βασικό οδικό δίκτυο, αποκτώντας ένα δίκτυο σύγχρονων κλειστών αυτοκινητοδρόμων, μήκους 2.400 χιλιομέτρων, από 1.100 χιλιόμετρα περίπου που είναι σήμερα. Αυτά τα έξι έργα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων δεν υπάγονται στο νέο νόμο για τα Σ.Δ.Ι.Τ., λόγω του προϋπολογισμού τους, και οι συμβάσεις τους θα κυρωθούν με νόμο στη Βουλή.

    Όσον αφορά στη θεσμοθετούμενη με τον πρόσφατο νόμο νέα μέθοδο συνεργασίας Δημοσίου, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιωτών που αφορά σε έργα ή υπηρεσίες προϋπολογισμού κάτω των 200 εκατ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι θα διευκολύνει τόσο την υλοποίηση έργων υποδομής διαφόρων κατηγοριών όσο και την παροχή υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. "Οι συνεργασίες αυτές θα πρέπει να προωθούνται ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι δημοσιονομικές δυσχέρειες", τόνισε.

    Επεσήμανε ακόμα ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι έτοιμο να συνδράμει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την ταχύτερη και επιτυχή έναρξη εφαρμογής του νέου Νόμου για τα Σ.Δ.Ι.Τ. συνεισφέροντας με την εμπειρία που έχει ήδη αποκτήσει από τη δημοπράτηση και λειτουργία έργων με παραχώρηση. "Ασφαλώς απαιτούνται προσαρμογές για την τυποποίηση των συμβάσεων των έργων Σ.Δ.Ι.Τ., αλλά οι βασικές παράμετροι όπως ο επιμερισμός των κινδύνων και άλλα κρίσιμα θέματα (καταγγελία, αποζημιώσεις, επίλυση διαφορών κλπ.) έχουν διαμορφωθεί και, κατάλληλα αξιοποιούμενες, μπορούν να επισπεύσουν την έναρξη υλοποίησης μιάς νέας γενιάς έργων", πρόσθεσε.

    [08] Ερευνες για τον εκτροχιασμό του τρένου

    Σε ανθρώπινο λάθος, αποδίδει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ΟΣΕ, το ατύχημα που σημειώθηκε το πρωί στο σιδηροδρομικό σταθμό Αδένδρου Θεσσαλονίκης, όπου εκτροχιάστηκε η αμαξοστοιχία IC71 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Πειραιάς, με αποτέλεσμα από τους 140 επιβάτες, να τραυματιστούν συνολικά 15 άτομα, από τα οποία το ένα, και συγκεκριμένα ένα βρέφος, τραυματίστηκε σοβαρά και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

    Τα αίτια του ατυχήματος ερευνά επιτροπή υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΣΕ, ενώ στον τόπο του ατυχήματος μετέβη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Γιαννακός. Πάντως, από τις πρώτες εκτιμήσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας δεν έκοψε ταχύτητα, ως όφειλε, κατά την είσοδό του στο σταθμό, τη στιγμή που θα έπρεπε να αλλάξει γραμμή. Ο μηχανοδηγός και άλλος ένας υπάλληλος του ΟΣΕ έχουν τεθεί προσωρινά εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

    Τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη διαδρομή μεταξύ των σιδηροδρομικών σταθμών Πλατέος - Θεσσαλονίκης και αντίστροφα εκτελούνται με μετεπιβιβάσεις των επιβατών σε λεωφορεία, μέχρι την οριστική αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο ανωτέρω τμήμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 October 2005 - 22:24:31 UTC