Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [02] Πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συνεργασία πρωθυπουργού με κκ Σιούφα, Βουλγαράκη
  • [04] Διάλογος για το ασφαλιστικό
  • [05] Εντείνονται οι ταραχές στη Γαλλία

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας ΝΔ Απόστολο Σταύρου , τον γενικό διευθυντή του κόμματος Κώστα Σημαιοφορίδη , τον υπουργό Δημόσιας Τάξης , Γιώργο Βουλγαράκη και τον υπουργό Ανάπτυξης , Δημήτρη Σιούφα.Το απόγευμα θα έχει συνεργασία με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στο μεταξύ, διαφορά 2,4 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στην πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας RASS στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,9% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΚΚΕ 6,1%, ΣΥΝ 2,9% και ΛΑΟΣ 4,2%. Επίσης, στην ερώτηση ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Το 49,8% των ερωτηθέντων θεωρεί το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία έναντι 40,9% της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται υπεύθυνο από το 45,8% για τα φαινόμενα της διαφθοράς έναντι 34,4% της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία θεωρείται ότι ευθύνεται περισσότερο για τις αρνητικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα με 42,9% έναντι 30,8% του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Πολιτικό συμβούλιο ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος. Νωρίτερα ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ .Το βράδυ,θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

    [03] Συνεργασία πρωθυπουργού με κκ Σιούφα, Βουλγαράκη

    Διαδοχικές συναντήσεις είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη. Ο κ.Καραμανλής ενημερώθηκε από τους δύο υπουργούς για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας που έγινε την Παρασκευή στο Λέτσε της Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες και για την υπογραφή -κατά το πρόσφατο ταξίδι του κ.Βουλγαράκη στο Πεκίνο- του μνημονίου συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

    Η συμφωνία για τον ελληνοιταλικό αγωγό φυσικού αερίου θα έρθει σύντομα προς κύρωση στη Βουλή, δήλωσε ο κ.Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με τον κ.Καραμανλή και υπογράμμισε ότι και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν αυτό το σημαντικό ενεργειακό έργο.

    Επίσης ο ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την τριμερή συνεργασία Ιταλίας-Τουρκίας-Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στα ηλεκτρικά δίκτυα και σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ενεργειακή συνεργασία και πως αναβαθμίζεται ο ρόλος των χωρών σε ενεργειακά ζητήματα.

    Ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου προχωρεί καλά, είπε ο κ. Σιούφας (θα μεταφέρει αέριο απο τη Ρωσία, την Κασπία και τη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα και απο την Ελλάδα στην Ιταλία και στις χώρες της ΕΕ ), ενώ, όπως υπογράμμισε, ο σχεδιασμός για τον αγωγό μέσα στην Ελλάδα προχωρά ικανοποιητικά.

    Ο κ. Σιούφας απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναλάβει συντονιστής της κυβέρνησης που προτείνουν ορισμένα στελέχη, δήλωσε "δεν χρειάζεται τέτοιος ρόλος σε υπουργό της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχωρά καλά".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού, απάντησε "σας λέω εδώ και 17 μήνες ότι δεν χρειάζεται ανασχηματισμός".

    Από την πλευρά του ο κ.Βουλγαράκης, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, τόνισε ότι η χώρα μας θα συμβάλει στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, ώστε σε τρία χρόνια το Πεκίνο να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι πρόκειται για σημαντική επιτυχία της Ελλάδας που θα εξάγει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε με τεράστιο κόπο, προσπάθειες και χρήματα, στον τομέα της ασφάλειας και αυτό έγινε κατανοητό και απο τη διεθνή κοινότητα.

    Οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας αποκτούν, είπε ο κ. Βουλγαράκης, νέο βάθος και η Ελλάδα με τη διπλωματία της ασφάλειας μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η κρίση στην κυβέρνηση, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε "διαφωνώ μαζί σας, δεν αντιμετωπίζει καμία κρίση η κυβέρνηση".

    [04] Διάλογος για το ασφαλιστικό

    Στην ουσιαστική φάση του διαλόγου για το ασφαλιστικό προχωρά η κυβέρνηση. Οπως δήλωσαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στα προεδρεία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ κλπ για την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    Η ΟΚΕ θα αναθέσει μια σειρά μελετών, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν απο τον κρατικό προϋπολογισμό για το θέμα αυτό. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, υπάρχει ανάγκη για διάλογο μακράς πνοής και πρόσθεσε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις θα πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

    Απο την πλευρά του υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι δεν αλλάζει το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού, δεν υπάρχει θέμα ορίων ηλικίας και άλλα παρόμοια και ότι ο εθνικός διάλογος θα είναι μακράς πνοής πέραν της τετραετίας.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι θα είναι ένας διάλογος ελεύθερος, απροκατάληπτος και ότι καλούνται να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς. Το προεδρείο της ΟΚΕ θα συντονίσει το θέμα των αναλογιστικών μελετών και τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον κ. Αλογοσκούφη για να αποφασιστούν τα περαιτέρω στάδια του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

    [05] Εντείνονται οι ταραχές στη Γαλλία

    Συνολικά 1.408 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 395 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη Γαλλία, χθες, 11η νύχτα έντασης στα μεταναστευτικά γκέτο της χώρας. Αφότου άρχισαν οι ταραχές, στις 27 Οκτωβρίου, συνολικά 3.500 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και 800 περίπου άτομα συνελήφθησαν. Η εξάπλωση των ταραχών στη χώρα και η μεγάλη διάρκειά τους έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα γειτονικά κράτη, όπου ζουν πολυάριθμες κοινότητες μουσουλμάνων μεταναστών.

    Η Ενωση Ισλαμικών Οργανώσεων Γαλλίας (UOIF) εξέδωσε χθες το βράδι «φάτουα» (θρησκευτικό διάταγμα) με την οποία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις βιαιότητες και καλεί τους νεαρούς μουσουλμάνους να κατευνάσουν το θυμό τους. Οπως σαφώς αναφέρεται «απαγορεύεται σε όλους τους μουσουλμάνους, που αποζητούν την ικανοποίηση και τη Θεία Χάρη, να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε πράξη που στρέφεται τυφλά εναντίον δημόσιων ή ιδιωτικών αγαθών ή που μπορεί να βλάψει τη ζωή κάποιου».

    Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας, υπό τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος δήλωσε ότι «απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η εδραίωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Ο νόμος θα έχει την τελευταία λέξη» δήλωσε ο κ. Σιράκ και διαβεβαίωσε ότι με τον πρωθυπουργό κ. Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τους επτά υπουργούς που συμετείχαν στη συνεδρίαση κατέληξαν «σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την ενίσχυση της δράσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης».

    Ο πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανέβαλε την επίσκεψή του στον Καναδά και ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης εκείνων που έχουν συλληφθεί και ότι θα ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας «οπουδήποτε κρίνεται απαραίτητο στη χώρα».

    Η αντιπολίτευση επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Σαρκοζί για την έκρυθμη κατάσταση. Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάν έκανε λόγο για αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πράσινων ζήτησαν την παραίτηση του Νικολά Σαρκοζί. Οι δηλώσεις του για «αποβράσματα της κοινωνίας» θεωρείται ότι πυροδότησαν την οργή των νεαρών μεταναστών που ζουν στα παρισινά προάστια.

    Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Σιράκ, διαδηλωτές συγκρούονταν με αστυνομικούς στην περιοχή Γκρινί, νοτίως του Παρισιού. Οι ταραχοποιοί πετούσαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και ορισμένοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με αεροβόλα όπλα. 34 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, δυο από τους οποίους έπεσαν θύματα πυροβολισμών.

    Τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, στον οποίον έδειξαν ένα κράνος που έχει χτυπηθεί από πυρά αεροβόλου. «Άρα στόχευαν στο κεφάλι» είπε ο Σαρκοζί. «Άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεν είναι όπως τις προηγούμενες νύχτες. Ανησυχώ για την κλιμάκωση της βίας» δήλωσε ένας αστυνομικός. Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν ότι οι νεαροί ταραχοποιοί υποκινούνται από εμπόρους ναρκωτικών και φανατικους ισλαμιστές, που τους συντονίζουν μέσω του διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων.

    Στις πόλεις Ναντ, Ορλίν, Ρεν και Σεντ Ετιέν νεαροί πυρπόλησαν αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων. Στο Σεντ Ετιέν σταμάτησαν ένα λεωφορείο, έβγαλαν από μέσα τους επιβάτες και το πυρπόλησαν. Τραυματίστηκαν ο οδηγός και ένας επιβάτης.

    Στην πόλη Ερβί, στα νότια του Παρισιού, η αστυνομία ανακάλυψε το Σάββατο ένα εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων βομβών και συνέλαβε έξι νεαρούς την ώρα που έφευγαν από το κτίριο. Βρέθηκαν 50 βόμβες μολότοφ έτοιμες προς χρήση, 100 άδεια μπουκάλια και 60 λίτρα βενζίνης.

    Κάτα τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σιράκ προανήγγειλε νέο διάταγμα για την ενίσχυση «της δράσης της αστυνομίας και της δικαιοσύνης» εναντίον των δραστών.

    Αντιδράσεις άλλων κρατών

    Στις Βρυξέλλες, πέντε αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες τη νύκτα κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό «Γκαρ ντι Μιντί», στα νότια της πόλης, που βρίσκεται σε συνοικία με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών. Ο Γκαρ ντι Μιντί (σιδηροδρομικός σταθμός που υποδέχεται τις αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων Eurostar και Thalys) βρίσκεται κοντά στη συνοικία των Βρυξελλών Άντερλεχτ, όπου το Νοέμβριο του 1997 είχαν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και δυνάμεων της τάξης μετά το θάνατο ενός διακινητή ναρκωτικών κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία.

    Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε «ούτε συγκέντρωση όχλου (στα σημεία όπου έγιναν οι εμπρησμοί) ούτε ανάληψη ευθύνης» και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένας ύποπτος. Οι βελγικές αρχές παρακολουθούν από πολύ κοντά τις βιαιότητες στη Γαλλία. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Κέντρου για την Αντιμετώπιση κρίσεων, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγράψει «κάποιο παρόμοιο γεγονός». Εκτιμάται ότι οι πυρκαγιές στη συνοικία του Γκαρ ντι Μιντί αποτελούν «τοπικά» επεισόδια.

    Στη γειτονική Γερμανία, όπου ζουν περισσότεροι από τρια εκατομμύρια μουσουλμάνοι, κυρίως τουρκικής καταγωγής, ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία πως τέτοια επεισόδια μπορεί να γίνουν και στη Γερμανία.

    Στην Ιταλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρομάνο Πρόντι, κάλεσε την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να λάβει μέτρα. «Έχουμε τα χειρότερα προάστεια στην Ευρώπη. Δεν νομίζω ότι τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά από το Παρίσι. Είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνουν και στην Ιταλία επεισόδια» δήλωσε ο κ. Πρόντι.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ», δήλωσε ότι έναν από τους κύριους λόγους για τα βίαια επεισόδια αποτελεί η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στα σχολεία.

    Συνέπειες στον τουρισμό

    Η γαλλική εργοδοτική ένωση Medef χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρή» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις λαϊκές συνοικίες της Γαλλίας. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Medef Λοράνς Παριζό,«πρέπει να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Αυτό που ζητούμε πάνω απ΄όλα, όλοι οι Γάλλοι, είναι αποκατάσταση της τάξης».

    Η πρόεδρος του Medef τόνισε «τις πολύ σοβαρές συνέπειες» των γεγονότων στην οικονομία, ιδιαίτερα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον τουρισμό. «Η εικόνα της Γαλλίας έχει πληγεί σοβαρά» είπε και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση «δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης της προσπάθειας ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία».

    Το βρετανικό υπ. Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βρετανούς που κινούνται στην περιοχή του Παρισιού και στα σημεία των ταραχών να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί». Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις «το κύμα βίας πλήττει και άλλες περιοχές της Γαλλίας ... ανάμεσά τους Λιόν,Λίλ, Μασσαλία και Τουλούζη. Οι επισκέπτες στις πόλεις αυτές πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις περιοχές των βιαιοτήτων και να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Φόρειν Οφις.

    Η κυβέρνηση του Τόκιο έκανε σύσταση προς τους Ιάπωνες πολίτες «που σκοπεύουν να επισκεφτούν τη Γαλλία και σε αυτούς που μένουν εκεί να αποφύγουν τις περιοχές όπου μαίνονται τα βίαια επεισόδια». Σημειώνουμε ότι το 2004 περίπου 620.000 Ιάπωνες επισκέφτηκαν τη Γαλλία.

    Η αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε από τους Αυστραλούς που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις περιοχές της Γαλλίας όπου έχουν αναφερθεί επεισόδια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 7 November 2005 - 13:48:33 UTC