Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή.
  • [02] Παρουσίαση νέας ιστοσελίδας του ΥΠΕΞ
  • [03] Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων
  • [04] Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της ΠΑΣΕΓΕΣ
  • [05] Στην Βουλγαρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα
  • [07] Προειδοποιήσεις για Βαλκάνια
  • [08] Στην Βουλγαρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [09] Ικανοποίηση από τη λειτουργία των ΚΕΠ
  • [10] «Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα»

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή.

    Συνεργασία με τους υπουργούς Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, Μεταφορών Μ.Λιάπη, Παιδείας Μ.Γιαννάκου και τον γγ Ερευνας και Τεχνολογίας κ. Τσουκαλά, θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Χθες, εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως τομή και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει εκσυγχρονισμός στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ θα υπογράφουν συμβάσεις εργασίας αντίστοιχες με εκείνες του ιδιωτικού τομέα. Η ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ισχύει και για τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και για τις μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

    Το σχέδιο νόμου εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και των λογιστικών προτύπων, ενώ ενισχύει την διαφάνεια αλλά και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας στα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα εξαιρούνται ρητά από τον δημόσιο τομέα οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι συμβάσεις που θα υπογράφονται, θα διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, όπως υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους μετά την κυβερνητική επιτροπή οι κκ Αλογοσκούφης και Παυλόπουλος, θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ για τις ΔΕΚΟ στις οποίες το δημόσιο έστω και αν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο έχει ποσοστό άνω του 51%. Οπως διευκρίνησε ο υπουργός Εσωτερικών ακόμη και στις εταιρίες που το δημόσιο δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία η διοίκηση θα μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις.

    Ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Λιάπης μίλησε για νέα βάση στην οικονομική διαχείριση και εποπτεία των ΔΕΚΟ ώστε να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και να έχουν λιγότερες σπατάλες. Τόνισε ότι οι ΔΕΚΟ θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ελέγχονται από την Διϋπουργική Επιτροπή.

    Ο υπουργός Απασχόλησης κ.Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση οι ΔΕΚΟ θα τρέξουν μπροστά στον ανταγωνισμό ενώ ανέφερε ότι η αντίληψη για τη μονιμότητα είναι αναχρονιστική και μεσαιωνική και προσβάλει ταυτόχρονα όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Διευκρίνησε ότι για όσους ήδη υπηρετούν στις ΔΕΚΟ δεν αλλάζει τίποτε και τόνισε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνονται υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

    Διευκρινήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    «Είναι μια σημαντική τομή για την επανίδρυση του κράτους, η οποία υπήρξε προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σημειώνοντας ότι ήταν «ομόφωνες» οι αποφάσεις που σχετίζονταν με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, και ανέφερε ορισμένες σημαντικές παραμέτρους του σχεδίου νόμου.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Η κυβέρνηση όταν μιλά για τομές και μεταρρυθμίσεις εννοεί αποφάσεις της οι οποίες θίγουν τους εργαζόμενους, είτε σχετικά με τις αποδοχές τους, είτε σχετικά με τις εργασιακές τους σχέσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, επιχειρεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανατροπή των εργασιακών -ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων που είχε ξεκινήσει και εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις δημόσιες επιχειρήσεις «ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος, πρώτον ενάντια στη δημόσια περιουσία η οποία οδηγείται στην εκποίηση και δεύτερον ενάντια στη νεολαία, η οποία καταδικάζεται πλέον σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σβ ένα νέο είδος συμβασιούχων και χάνει τη δυνατότητα σταθερών σχέσεων εργασίας που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο δημόσιο τομέα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος

    [02] Παρουσίαση νέας ιστοσελίδας του ΥΠΕΞ

    Με την Αμερικανίδα υφυπουργό Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αρμόδια για θέματα Βαλκανίων και Ευρασίας, συναντάται ο υπουργός Εξωτερικών.

    Επίσης, ο κ. Μολυβιάτης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί τον νέο δικτυακό τόπο του ΥΠΕΞ (www.mfa.gr), στο Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης», από τον Υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτης.

    Η νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σχεδιάστηκε με στόχο:

    Β· Την αξιόπιστη και πληρέστερη δυνατή προβολή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και την προώθηση των βασικών θέσεων και επιδιώξεών της, και γενικότερα την προβολή του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Β· Την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, με συνεχή παρακολούθηση των τελευταίων εξελίξεων και τακτική ανανέωση και εμπλουτισμό του περιεχομένου της ιστοσελίδας.

    Β· Τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών, των ομογενών μας και των αλλοδαπών.

    Β· Τη δυνατότητα σύνδεσης με σειρά χρήσιμων ιστοσελίδων για όσους χρήστες αναζητούν περαιτέρω πληροφόρηση (π.χ. ιστοσελίδες διεθνών οργανισμών, δημοσίων οργανισμών, ερευνητικών κέντρων, κλπ).

    [03] Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις εορτές των Χριστουγέννων.

    Χθες, η κ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα περιβαλλοντικά θέματα του Δήμου, εξέφρασε την άποψη ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να αποκλειστούν από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα την αντίρρηση της στην τοποθέτηση διοδίων στο κέντρο της πόλης

    «Η Αθήνα κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να κλείσει το ιστορικό της κέντρο» εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη ενώ αναφερόμενη στο ενδεχόμενο επιβολής διοδίων στην Αθήνα επεσήμανε χαρακτηριστικά:

    «Δεν μπορεί να ισχύσει ότι μόνο όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να μπαίνει στο κέντρο. Η άποψη μου είναι να μην μπαίνει κανείς. Πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ρώμης και όχι το μοντέλο του Λονδίνου. Ούτε τα μονά - ζυγά αποδείχτηκε ότι είναι λύση γιατί όλοι σχεδόν διαθέτουν πλέον και τα δύο».

    Η δήμαρχος Αθηναίων ανακοίνωσε ότι από τον Φεβρουάριο του 2006 θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ το μέτρο της οργανωμένης στάθμευσης.

    Έμφαση έδωσε η κ Μπακογιάννη στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων κάνοντας λόγο για ανάγκη ανάπτυξης ενός επιτυχούς προγράμματος διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης τους.

    «Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη απέναντι στην ΕΕ. Η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης απέτυχε. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ της Αττικής βρίσκεται σε οριακό σημείο, το αποδεικνύει η απογοητευτική ιστορία της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας αλλά και οι χιλιάδες παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές σε όλο την χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά η κ Μπακογιάννη ενώ πρόσθεσε: «Ο δήμος Αθηναίων θα πληρώσει το 2006, 16 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΣΔΚΝΑ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί στο Δήμο καις τους δημότες της Αθήνας για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία του. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες μέσα από τις διαρθρωτικές πολιτικές της ΕΕ. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση έχουν όλοι».

    «Ένα ουσιαστικό βήμα θα ήταν η προώθηση των πολιτικών ανακύκλωσης ως μία εναλλακτική μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγουμε. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε εν μέρει το φλέγον ζήτημα της τελικής τους διάθεσης στις χωματερές ή τους ΧΥΤΑ» κατέληξε η κ Μπακογιάννη.

    [04] Εκδήλωση για τα 70 χρόνια της ΠΑΣΕΓΕΣ

    Η πρόοδος της Ελλάδος δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς έναν αγροτικό τομέα βιώσιμο, δυναμικό και ευημερούντα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση "70 χρόνια από την ίδρυση της ΠΑΣΕΓΕΣ".

    Υπογράμμισε την εθνική σημασία της αγροτικής οικονομίας, που απασχολεί το 17% του εργατικού δυναμικού και αποτελεί το 22% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών και τόνισε την συμβολή της ΠΑΣΕΓΕΣ σε μια νέα εποχή με προκλήσεις και δυνατότητες.

    Έχουμε χρέος να εργαστούμε και να εξαλείψουμε οριστικά τις παθογένειες του χθες και να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική για τον αγρότη, την ύπαιθρο και την περιφέρεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε τη στιγμή αυτή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική γεωργία, λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και η ενημέρωση των αγροτών για τις νέες ρυθμίσεις συνεχίζεται εντατικά.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τις πολιτικές που προωθούνται από την κυβέρνηση, οι οποίες στόχο έχουν την πλήρη και έγκαιρη διάθεση των προϊόντων, τις καλύτερες τιμές και το βελτιωμένο αγροτικό εισόδημα. Τόνισε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν αυξηθεί ενώ έχουν ήδη διπλασιαστεί οι δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Χαρακτήρισε την ΠΑΣΕΓΕΣ, ως τον κορυφαίο φορέα ανάπτυξης, του ελληνικού αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

    [05] Στην Βουλγαρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, βρίσκεται στην Βουλγαρία, όπου σήμερα και αύριο γίνεται η συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην οποία συμπροεδρεύει με τον Αντριάν Ναστάζε, πρώην πρωθυπουργό της Ρουμανίας και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρουμανίας.

    "Η κυβέρνηση δημιουργεί συνεχώς αδιέξοδα με την πολιτική της, αδιέξοδα στην οικονομία, αδιέξοδα στο δημόσιο τομέα. Δημόσιες επιχειρήσεις βρίσκονται καθημερινά και σε δυσκολότερη φάση, έτσι ώστε εκεί που κατέγραφαν κέρδη, να καταγράφουν ζημίες. Μπροστά σ΄ αυτά τα αδιέξοδα, που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της, η κυβέρνηση φοράει και πάλι το μεταρρυθμιστικό της κουστούμι, μιλά για τομές και μεταρρυθμίσεις με τις αποφάσεις της, τις σημερινές, της κυβερνητικής επιτροπής. Είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού, ότι όποτε η κυβέρνηση μιλά για τομές και μεταρρυθμίσεις, εννοεί αποφάσεις της οι οποίες θίγουν τους εργαζόμενους, είτε σε ό,τι αφορά τις αποδοχές τους, είτε σε ό,τι αφορά τις εργασιακές τους σχέσεις.", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Αθανασάκης, χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    [06] Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα

    Σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά, με θέμα την παρουσίαση του πλαισίου συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα μιλήσει το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Αύριο (Πέμπτη) η κ. Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Λάρισα.

    [07] Προειδοποιήσεις για Βαλκάνια

    Η κατάσταση στο Κόσοβο συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμοδία για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Ροζμαρί Ντι Κάρλο. Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια.

    Στο μεταξύ, ο κ.Μολυβιάτης, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Ασοσιέητεντ Πρές (Πάτρικ Κουιν) προειδοποίησε, ενόψει ενός ταξιδίου του στο Κόσοβο και την Σερβία στις 6 και 7 Δεκεμβρίου, πως η ειρήνη και η σταθερότητα εξακολουθούν να είναι επισφαλείς στα Βαλκάνια.

    "Χρειάζεται μόνο να συγκρίνετε τα Βαλκάνια σήμερα με τα Βαλκάνια πριν απο δέκα χρόνια. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Παρότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξακολουθούν να είναι επισφαλείς, δεν είναι, όμως, μία κατάσταση μη αναστρέψιμη. Για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνουν πολλά για να εξαλειφθούν οι ενδεχόμενες πηγές αστάθειας" εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών και τονίζει πως υπάρχουν τρεις εξελίξεις ταυτόχρονα: Οι συνομιλίες για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, ένα δημοψήφισμα τον Απρίλιο που μπορεί να οδηγήσει στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου από την Σερβία και ένα σύνταγμα που αποσκοπεί στην ενοποίηση της εθνικά διηρημένης Βοσνίας μέχρι τον Μάρτιο.

    "Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με τον τρόπο χειρισμού αυτών των εξελίξεων. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις ενδεχόμενες απειλές που ενυπάρχουν στα προβλήματα αυτά και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ακραίες εθνικιστικές τάσεις και τα αισθήματα που επικρατούν στην περιοχή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με ένα τρόπο κατά τον οποίο θα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή", ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο υπουργός στη συνέντευξή του δεν ανέφερε αν είχε νέες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου μεταξύ των δύο πλευρών στο Κόσοβο, μία επαρχία με πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων κατοίκων. "Το αλβανικό στοιχείο στο Κόσοβο ποτέ δεν απέκρυψε το γεγονός ότι ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας και οι Σέρβοι δεν απέκρυψαν ποτέ από την πλευρά τους ότι είναι κατά της ανεξαρτησίας του. Αυτό δεν είναι νέα εξέλιξη, είναι καλά γνωστές θέσεις των δύο πλευρών και ο σκοπός είναι να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο αντιθέτων απόψεων, με ένα τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή", ανέφερε ο κ.Μολυβιάτης, ο οποίος στην επίσκεψή του στην περιοχή θα συνοδεύεται από τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προεδρεύει της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) στην οποία μετέχουν η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Σερβία -Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Κροατία.

    "Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιδειχθεί το μεγάλο ενδιαφέρον των γειτονικών χωρών στον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου", τόνισε στη συνέντευξή του ο Πέτρος Μολυβιάτης.

    Συνάντηση Παπουτσή-Ντι Κάρλο

    Οι προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων, του Κόσοβου, της Σερβίας καθώς και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής με την Αμερικανίδα βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών κα Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

    "Εμείς υποστηρίζουμε τις εξελίξεις που οδηγούν στο δρόμο της ειρήνης, της οικονομικής συνεργασίας, της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και κυρίως του ευρωπαϊκού δρόμου όλων των κρατών της περιοχής", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε ότι "υποστηρίζουμε ένα μελλοντικό καθεστώς στο Κόσοβο το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό από όλους τους λαούς της περιοχής και, βεβαίως, πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των κρατών με καθοριστικό ρόλο τον οποίο θα έχει έτσι και αλλιώς η Σερβία". Ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών και Αμύνης του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στη Σερβία και στις άλλες χώρες της περιοχής, τόσο ενισχύοντας τις πολιτικές διαδικασίες, όσο και κυρίως την οικονομική συνεργασία.

    Σε ό,τι αφορά στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι "υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο των Σκοπίων και τις προσπάθειες που οδηγούν σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος,το οποίο πρέπει να σέβεται τις γεωγραφικές, πολιτιστικές και ιστορικές ιδιαιτερότητες των δυο λαών".

    Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη συνομιλία του με την κα Ντι Κάρλο και είπε ότι είχε την ευκαιρία να υποστηρίξει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα αυτά, την οποία ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο ως κυβέρνηση, με τον κ. Γ. Παπανδρέου υπουργό Εξωτερικών, όσο και ως αντιπολίτευση.

    Νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών

    Στη σημασία της επικοινωνίας και του διαδικτύου, αλλά και στη βαρύνουσα σημασία που έχει σήμερα η δημόσια εικόνα των κρατών, αναφέρθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια της ανανεωμένης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών, που αρχίζει τη λειτουργία της στις 24.00 σήμερα, στην ίδια διεύθυνση: www.mfa.gr.

    Η νέα, ανανεωμένη ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών θα χαρακτηρίζεται από τη φιλικότητά της προς τον χρήστη και θα διαθέτει εργαλεία υποστήριξης (μενού και χάρτη πλοήγησης, μηχανή αναζήτησης κλπ) ενώ θα ανανεώνεται συνέχεια.

    Η ιστοσελίδα θα παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά,γαλλικά και αγγλικά) και απευθύνεται σε διαφορετικά "επίπεδα" χρηστών - άνθρωποι που αναζητούν χρηστικές πληροφορίες και γενική ενημέρωση για τη χώρα, θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις για συγκεκριμένα θέματα, ή δημοσιογράφοι κλπ.

    Με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά ή και links οι εισερχόμενοι στην ιστοσελίδα θα παραπέμπονται σε ευρύτερες αναλύσεις.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος εξετάζεται και η εφαρμογή ηλεκτρονικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, που θα συμπληρώσει την προφορική.

    [08] Στην Βουλγαρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ευχές για κάθε επιτυχία απηύθυνε στον κ.Γιώργο Παπανδρέου, μετά την αναμενόμενη ανάληψη της προεδρίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γεόργκι Πίρινσκι. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, με την οποία άρχισαν σήμερα οι επίσημές επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ο κ.Πίρινσκι εξέφρασε την υποστήριξη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γεόργκι Παρβάνοφ, τον πρωθυπουργό Σεργκέι Στανίσεφ και άλλους επισήμους στα πλαίσια της διήμερης επίσκεψης του στη βουλγαρική πρωτεύουσα για τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι τοπικοί αναλυτές τα αποτελέσματα της συνεδρίασης που άρχισε σήμερα στη Σόφια κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων από την ευρύτερη περιοχή, όπως και ηγετικών στελεχών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Τους βασικούς άξονες για περαιτέρω ανάπτυξη των άριστων -κατά την κοινή εκτίμηση των κκ. Παπανδρέου και Πίρινσκι- σχέσεων των Κοινοβουλίων των δύο γειτονικών χωρών συζήτησε σε θερμή ατμόσφαιρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής.

    Επικείμενο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι τα εγκαίνια του νέου συνοριακού σταθμού ελέγχου Ίλιντεν-Εξοχή και των οδικών αρτηριών που θα συνδέσουν τη βουλγαρική πόλη Γότσε Δέλτσεφ με τη Δράμα.

    [09] Ικανοποίηση από τη λειτουργία των ΚΕΠ

    Πρωτοφανείς δείκτες ικανοποίησης των πολιτών από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, γνωστά και ως ΚΕΠ, αλλά και την αλλαγή κλίματος, προς το καλύτερο, έναντι των δημόσιων υπηρεσιών από τους πολίτες της χώρας, κατέγραψε έρευνα της εταιρείας VPRC. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρμόδιος υφυπουργός Απόστολος Ανδρεουλάκος. Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Παυλόπουλου, παραβρέθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για το έργο που συντελείται στο υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη έχει αρχίσει να γίνεται ορατή και μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού προς τους εργαζόμενους και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% όσων πολιτών επισκέφθηκαν τα ΚΕΠ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξυπηρέτηση που έτυχαν σε αυτά, ενώ η αναγνωρισιμότητά τους έφτασε το 85% και η επισκεψιμότητα στο 60%. Οπως τόνισε και ο υπεύθυνος της έρευνας από τη VPRC Γ. Βερναρδάκης, οι δείκτες αυτοί αποτελούν απλησίαστο ρεκόρ ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ συμφώνησε απολύτως με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι το ζητούμενο από εδώ και πέρα θα είναι να παραμείνουν αυτοί οι δείκτες σε ένα θεσμό όπως τα ΚΕΠ.

    Επίσης, το 91% θεωρεί ότι τα ΚΕΠ συμβάλλουν σημαντικά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το 78% θα ήθελε να κάνει τις συναλλαγές του με την Εφορία μέσω των ΚΕΠ, ενώ για τις συναλλαγές του για πληρωμή λογαριασμών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) θα προτιμούσε να γίνονται μέσω ΚΕΠ το 68%.

    Παράλληλα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 45% δηλώνει ότι τώρα είναι μάλλον καλύτερα, το 28% ότι είναι το ίδιο, το 19% μάλλον χειρότερα και το 8% δεν απάντησε. Πάντως, συνολικά για την εικόνα που έχουν οι πολίτες από τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο το 56% παραμένει δυσαρεστημένο και το 38% ικανοποιημένο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες τεχνολογίες και το Ιντερνετ δεν έχουν ακόμη το ποσοστό που θα αναμενόταν στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι πολίτες της χώρας αναγνωρίζουν τη διαφορά που υπάρχει πλέον στη δημόσια διοίκηση από τη νέα διακυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το υπουργείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την προσπάθεια για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Εδωσε δε τα εύσημα στον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Σταύρο Μπένο, πρωτοβουλία του οποίου αποτελεί η ίδρυση των ΚΕΠ, ενώ υπενθύμισε ότι μετά την αποχώρηση του κ. Μπένου από το υπουργείο τα ΚΕΠ έμειναν στην τύχη τους, είχαν πτωτική πορεία, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά έμειναν ξεκρέμαστοι.

    Ο κ. Ανδρεουλάκος, ο οποίος έχει αφιερωθεί στο θεσμό των ΚΕΠ και την ανάπτυξή τους, καθώς και στην πάταξη της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, αφού εξέφρασε με τη σειρά του την ικανοποίησή του για το έργο που έχει επιτευχθεί τους 20 μήνες διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία στον τομέα αυτό, τόνισε ότι οι πολίτες ακόμη δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που έχουν για τις διαδικασίες συναλλαγής με το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στα ΚΕΠ. Οι πράξεις που μπορούν να γίνουν μέσω των ΚΕΠ φτάνουν στις 970, σημείωσε, ενώ προανήγγειλε διαφημιστική καμπάνια για τα ΚΕΠ και ζήτησε τη στήριξη των ΜΜΕ για τη διάδοση των δυνατοτήτων τους.

    Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τόσο ο κ. Παυλόπουλος όσο και ο κ. Ανδρεουλάκος είπαν ότι μέσα στο 2006 θα μονιμοποιηθούν, καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη πρόσληψής τους, ενώ υπενθύμισαν ότι δεν ήταν δυνατό να λυθεί γρηγορότερα αυτό το θέμα, καθώς υπήρχαν δεσμεύσεις από την πιλοτική μορφή του προγράμματος, τη χρηματοδότησή του κλπ.

    [10] «Μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα»

    Τη θέση του ΚΚΕ ότι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του επομένου έτους, είναι ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στα δύο μεγάλα κόμματα, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Α. Παπαρήγα μιλώντας απόψε σε εκδήλωση στον Πειραιά.

    Αναφερόμενη στη σημασία των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτές θα έχουν αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε πει στο λαό ότι είναι μια σπουδαία πολιτική μάχη που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι στις εκλογές αυτές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εκφραστεί με μεγάλη δυναμική ένα μεγάλο μέρος του λαού που είναι οργισμένο και δυσαρεστημένο από τα δύο μεγάλα κόμματα. Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε τέλος την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 November 2005 - 23:09:43 UTC