Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου με Ατομα με αναπηρία
  • [02] Αρχίζει η δίκη της "17 Νοέμβρη" στο Εφετείο
  • [03] Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τις ΔΕΚΟ
  • [04] Στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες Γ.Παπανδρέου
  • [05] Στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ
  • [06] Επίθεση Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης
  • [07] Παραίτηση Γιάννη Παλαιοκρασσά
  • [08] Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς

  • [01] Παπανδρέου με Ατομα με αναπηρία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισκέπτεται σήμερα τη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ατομα με Αναπηρία αύριο 3 Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στη Σόφια της Βουλγαρίας, οι εργασίες της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στις εργασίες συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος υποστήριξε οτι ήρθε η ώρα Σέρβοι και Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου να ξεπεράσουν τις οδύνες του παρελθόντος, να σφίξουν τα χέρια και να αποδείξουν, ότι είναι άξιοι να ζήσουν σαν καλοί γείτονες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    Σε αυτή την πρόταση συνόψισε την ουσία της μεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για υποστήριξη των διεθνών προσπαθειών για τη ρύθμιση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας για την ΝΑ Ευρώπη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης, για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής με ισχυρή επιρροή στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές για την επίλυση του θέματος του Κοσόβου, όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη του κ. Γ. Παπανδρέου, του ΓΓ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούϊς Αγιάλα, και του προέδρου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος(ΒΣΚ) και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

    Μαζί με τους προαναφερόμενους πολιτικούς, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου συζήτησαν στη Σόφια ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, οι πρώην πρωθυπουργοί της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα και της Ρουμανίας Αντριάν Ναστάζε, όπως και οι εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων της Αλβανίας Άρτα Δάδε (πρώην ΥΠΕΞ) και Σκεντέρ Μινούσι. Τις απόψεις του Βελιγραδίου εξέφρασαν δύο σύμβουλοι του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς, ενώ εκ μέρους της Πρίστινας στη συνάντηση πήρε μέρος ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Χασίμ Θάτσι.

    «Σημαντικό χαρακτηριστικό της συνάντησης μας-δήλωσε ο κ. Παπανδρέου- ήταν, ότι όλες οι πλευρές συνειδητοποίησαν πως οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτή . Οταν οι δύο πλευρές, Πρίστινα και Βελιγράδι, σφίξουν τα χέρια και πουν «ναι, αυτή είναι η απόφαση», όλοι εμείς θα έχουμε τη λύση που επιθυμούμε. Λύση που θα ανοίξει νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση, ότι δεν πρόκειται να προκύψουν νέες συρράξεις. Επίσης,ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προηγούμενα, αρνητικά προηγούμενα, για όλη την περιοχή».

    «Ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια», χαρακτήρισε σε άλλο σημείο τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε οτι η πρωτοβουλία απέδειξε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής είναι σε θέση να συζητάνε μαζί σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος «και όχι υποχρεωτικά υπό την αιγίδα κάποιας μεγάλης δύναμης, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν».

    Η έντιμη, ανοιχτή και πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων έδωσε το στίγμα της συνάντησης της Σόφιας, κατά τον κ. Παπανδρέου. Ο οποίος εξέφρασε πεποίθηση, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα συνεχίσει να ασχολείται με το θέμα και στην επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Η μελλοντική λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία και τα άλλα χαρακτηριστικά τους. Ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να παίζει το ρόλο του καταλύτη της διαδικασίας, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενθαρρύνει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή.

    Σε άλλο σημείο ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές, ότι η λύση στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και να αποτρέψει την απειλή «εξτρεμιστικά στοιχεία να προσδιορίζουν την ατζέντα».

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η πραγματοποίηση της διεθνούς συνάντησης στη Σόφια επίσης αποτελεί ένδειξη για το σημαντικό ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τόσο η Βουλγαρία, όσο και η Ρουμανία υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας των Βαλκανίων μετά την αναμενόμενη ένταξη των δύο χωρών στην Ενωμένη Ευρώπη.

    Τη συμβολή των κκ. Παπανδρέου, Ναστάζε και Στανίσεφ για τη διοργάνωση της συνάντησης της Σόφιας υπογράμμισε από την πλευρά του ο Λουίς Αγιάλα, κατά τον οποίο «η μεγάλη παγκόσμια οικογένεια 61 σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων», όπως είπε χαρακτηριστικά, θα συνεχίσει να αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στα Βαλκάνια και στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις υπό τον Φιλανδό διπλωμάτη Μαρτίν Αχτισάαρι. Αναμένονται πρωτοβουλίες στο προσεχές μέλλον αλλά και σημαντικές αποφάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Αθήνα, όπως διαβεβαίωσε ο ΓΓ της διεθνούς.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Παρβάνωφ

    Εξάλλου,τους βασικούς τομείς για τη διεύρυνση των άριστων, κατά την κοινή εκτίμηση, ελληνοβουλγαρικών σχέσεων συζήτησε ο κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ.

    Σε σημερινή συνάντηση τους οι δύο πολιτικοί άνδρες υπογράμμισαν τη σημασία των επικείμενων εγκαινίων του νέου,τρίτου στη σειρά, σταθμού ελέγχου «Ίλιντεν-Εξοχή» στα σύνορα (που θα συνδέσει τη Δράμα με τη βουλγαρική πόλη Γότσε Δέλτσεφ) για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Μπούτσκοφσκι

    Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), με στόχο την εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συμφώνησαν , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του SDSM και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Βλάντο Μπούτσκοφσκι, κατά την συνάντηση που είχαν σήμερα στη Σόφια, στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κ. Μπούτσκοφσκι.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στις αρχές του επόμενου χρόνου, αναμένεται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω συνεργασία και επικοινωνία τους.

    Ακόμη, στην συνάντηση των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του SDSM, εξετάσθηκε και η κατάσταση στην περιοχή. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Μπούτσκοφσκι υποστηρίζουν τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, με την μεσολάβηση της Διεθνούς Κοινότητας, για την διευθέτηση του οριστικού καθεστώτος του Κοσόβου. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε, ότι το σημαντικότερο κατά την διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου, είναι να μην υπάρξουν νέες διαιρέσεις στην περιοχή.

    [02] Αρχίζει η δίκη της "17 Νοέμβρη" στο Εφετείο

    Αρχίζει σήμερα το πρωί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τών μελών της οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

    Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν δεκαεφτά κατηγορούμενοι , από τους οποίους οι δεκατρείς είναι κρατούμενοι.

    Αυτοί είναι οι :

    Αλέξανδρος Γιωτόπουλος καταδικασμένος πρωτόδικα σε 21 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

    Δημήτρης Κουφοντίνας ,καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε 13 φορές ισόβια και 25ετή κάθειρξη.

    Σάββας Ξηρός με πρωτόδικη ποινή 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

    Χριστόδουλος Ξηρός, 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

    Βασίλης Τζωρτζάτος,4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

    Ηρακλής Κωστάρης ,ισόβια και 25ετή κάθειρξη.

    Πάτροκλος Τσελέντης ,25 χρόνια κάθειρξη.

    Κωνσταντίνος Τέλλιος, 25 χρόνια κάθειρξη. Είναι ελεύθερος με όρους.

    Κώστας Καρατσώλης, 25ετής κάθειρξη.

    Σωτήρης Κονδύλης ,καταδικασμένος σε 25ετή κάθειρξη.

    Βασίλης Ξηρός, 25 χρόνια κάθειρξη.

    Θωμάς Σερίφης,17 χρόνια κάθειρξη.

    Διονύσης Γεωργιάδης ,12 χρόνια κάθειρξη.

    Νίκος Παπαναστασίου, 8 χρόνια κάθειρξη.

    Παύλος Σερίφης,8 χρόνια κάθειρξη. Είναι ελεύθερος με όρους.

    Επίσης σε δεύτερο βαθμό πλην των καταδικασθέντων θα κριθούν και οι Γιάννης Σερίφης και Αγγελική Σωτηροπούλου που είχαν απαλλαγεί σε πρώτο βαθμό αλλά ασκήθηκε σε βάρος τους έφεση υπέρ του νόμου.

    Δεν δικάζονται, καθώς ομόφωνα έχουν αθωωθεί σε πρώτο βαθμό οι Θεολόγος Ψαραδέλης και Ανέστης Παπαναστασίου.

    Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι ο εφέτης κ. Διονύσιος Βερτέλης και τακτική Εισαγγελέας Έδρας η εισαγγελέας Εφετών κ. Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.

    [03] Την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Αρχίζει την επόμενη βδομάδα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού.

    Το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ συνιστά την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

    Οπως δήλωσε, αρχίζει μια νέα εποχή για το δημόσιο και την οικονομία. Το νομοσχέδιο, είπε, αφορά την επανίδρυση του κράτους και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διατηρούνται στο δημόσιο τομέα προνόμια που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη οικονομία.

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και περιμένει βελτιωτικές προτάσεις δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Θέλουμε είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος να δοθούν νέα φτερά στον ανταγωνισμό και ερχόμαστε να δημιουργήσουμε ένα νέο εργασιακό καθεστώς γι'αυτούς που θα προσλαμβάνονται στο μέλλον στις ΔΕΚΟ που θα είναι εφάμιλλο με αυτό του ιδιωτικού τομέα.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η συζήτηση περί μονιμότητας προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης. Η έννοια της μονιμότητας είναι αναχρονιστική, ανήκει στον περασμένο αιώνα. Πρέπει να αντικατασταθεί από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη απασχόληση.

    Εξήγησε δε, ότι το άρθρο 14, όπως θα αποτυπωθεί και στην αιτιολογική έκθεση, καταρτίστηκε για λόγους εισοδηματικής πολιτικής. Πρόσθεσε ότι μια ΔΕΚΟ που είναι ζημιογόνα δεν μπορεί να δίνει μπόνους και άλλες παροχές.

    [04] Στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες Γ.Παπανδρέου

    Την Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ενόψει της αυριανής ημέρας που είναι αφιερωμένη στα άτομα αυτά.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι θέλουμε να δείξουμε την ευαισθησία μας στα άτομα αυτά και ότι η πολιτική μας βούληση είναι η ένταξη των ατόμων αυτών και η συμμετοχή τους στην κοινωνία.

    Είναι ο αναγκαίος στόχος και για την επιβίωση της χώρας. Εάν δεν έχουμε την αίσθηση πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή τους στην κοινωνία, τότε υπάρχει πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προτεραιότητά τους είναι και ως αντιπολίτευση αλλά και αύριο ως κυβέρνηση να δημιουργηθούν ισότιμες δυνατότητες για όλους. Στόχος του κόμματός μας είναι η υπεύθυνη πολιτική βούληση για να αναδείξουμε τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζονται ισχυρά μέτρα κοινωνικής προστασίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και στα μέλη της Ομοσπονδίας τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και το καταστατικό του κόμματος σε γραφή μπραϊγ.

    [05] Στο Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου με το Προεδρείο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Σόμπολος ανέφερε ότι "εκθέσαμε στον κ. Καραμανλή όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους και γενικότερα τα προβλήματα του κλάδου μας" και τόνισε πως "βρήκαμε μια θετική ανταπόκριση και γενικά ένα καλό κλίμα".

    Σύμφωνα με τον κ. Σόμπολο, ο παριστάμενος στη συνάντηση Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, σημείωσε "κάποιες εκρεμμότητες" και αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση της ΕΣΗΕΑ μαζί του καθώς και με δύο άλλους Υπουργούς, "για κάποια από τα θέματά μας" . Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, είπε ο κ. Σόμπολος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ερωτηθείς σχετικώς είπε πως τα σημαντικότερα θέματα που ετέθησαν στον κ. Κ. Καραμανλή ήταν "το θέμα του αγγελιοσήμου, που μας αφορά, ως κλάδο, ο νόμος για τις αστικές αποζημιώσεις του Τύπου, δηλαδή ο τυποκτόνος νόμος, όπως λέμε εμείς, θέματα που έχουν σχέση με τους συνταξιούχους συναδέλφους μας, εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα των ταμείων μας και,φυσικά, κυρίαρχο, πρώτο θέμα απβ όλα ήταν η διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, για το οποίο έγινε πολύ συζήτηση με τον Πρωθυπουργό".

    [06] Επίθεση Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης

    Βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Παλαιοκρασσά, το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τον συζητούμενο κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι θύμα της διαπλοκής, αλλά παραγωγός και συμμέτοχος. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, παίζει το παιχνίδι των συμφερόντων, με θύμα τον εργαζόμενο και κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη ακόμη και στοιχειώδους σοβαρότητας και υπευθυνότητας με αποτέλεσμα να δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά για το αν είναι σε θέση να διοικήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ και τον κ.Παλαιοκρασσά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον κ.Κ.Καραμανλή, επιλογές του οποίου, όπως είπε, είναι τόσο ο αρμόδιος υπουργός όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Και αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώσει το κόστος της κυβερνητικής ανευθυνότητας.

    Η κυβέρνηση, τόνισε επίσης ο κ.Παπανδρέου, κατόρθρωσε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να φέρει μια ανθούσα επιχείρηση στα πρόθυρα της διάλυσης.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση παριστάνει το μεταρρυθμιστή με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

    Πάντως, ο κ.Παπανδρέου συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών στις ΔΕΚΟ, αλλά δεν πρέπει, όπως τόνισε, να χωρίζουμε τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη και πρόσθεσε ότι μπορούν οι ΔΕΚΟ να είναι ανταγωνιστικές, αλλα δεν χρειάζεται γι' αυτό να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματέυσεις και οι συλλογικές συμβάσεις.

    Αναφερόμενος στις προσλήψεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει με απροκάλυπτο τρόπο την πελατειακή λογική, μια λογική που,όπως είπε, είναι η αντίληψη με την οποία κυβερνά τη χώρα ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι, όπως όλα δείχνουν, μοναδικό προσόν για τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ θα είναι "η γνωστή γαλάζια συνέντευξη και ο μπάρμπας στην Κορώνη".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στον κοινοτικό προϋπολογισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι η μόνη απούσα από τις διαπραγματεύσεις, παρά το γεγονός ότι διακυβεύονται τεράστια εθνικά συμφέροντα και ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται σε βάρος των αγροτών μας.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δεν αντέχει άλλη χαμένη μάχη.

    Και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί σχετικά με τον κοινοτικό προϋπολογισμό και να παλέψει για τα εθνικά συμφέροντα, να μην κρύβεται και να μην φυγοπονεί και αυτό να το κάνει τώρα, όπως χαρακτηριστικά κατέληξε.

    Συνάντηση Παπανδρέου με Ατομα με Ειδικές Ανάγκες

    Την Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ενόψει της αυριανής ημέρας που είναι αφιερωμένη στα άτομα αυτά.

    Θέλουμε να δείξουμε την ευαισθησία μας στα άτομα αυτά και ότι η πολιτική μας βούληση είναι η ένταξη των ατόμων αυτών και η συμμετοχή τους στην κοινωνία, δήλωσε ο κ.Παπανδρέου μετά τη συνάντηση.

    Είναι ο αναγκαίος στόχος και για την επιβίωση της χώρας. Εάν δεν έχουμε την αίσθηση πόσο αναγκαία είναι η συμμετοχή τους στην κοινωνία, τότε υπάρχει πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι και ως αντιπολίτευση αλλά και αύριο ως κυβέρνηση να δημιουργηθούν ισότιμες δυνατότητες για όλους. Στόχος του κόμματός μας είναι η υπεύθυνη πολιτική βούληση για να αναδείξουμε τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι χρειάζονται ισχυρά μέτρα κοινωνικής προστασίας.

    Ο κ. Παπανδρέου έδωσε και στα μέλη της Ομοσπονδίας τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ και το καταστατικό του κόμματος σε γραφή μπραϊγ.

    [07] Παραίτηση Γιάννη Παλαιοκρασσά

    Υπέβαλε και γραπτώς την παραίτησή του ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς από τη θέση του προέδρου της ΔΕΗ, την οποία είχε ανακοινώσει στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, σε σύντομη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες.

    Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Παλαιοκρασά με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Ο υπουργός του ζήτησε να καταθέσει όσα στοιχεία έχει έως τις 6 χθες το απόγευμα στον εισαγγελέα ή διαφορετικά να υποβάλει την παραίτησή του, όπως και έγινε τελικά.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παλαιοκρασσάς είχε αναφερθεί με συνέντευξή του σε υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων, τα οποία ενέπλεκε με την διαπλοκή και είχε μιλήσει επίσης για ιδιότυπη μαφία, ενώ με προχθεσινές δηλώσεις του επέμεινε ότι όλα αυτά αφορούν το παρόν.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δημήτρης Μανιατάκης εκτελεί προσωρινά χρέη προέδρου της επιχείρησης βάσει του καταστατικού μετά την παραίτηση του κ. Γιάννη Παλαιοκρασσά και μέχρι να οριστεί ο νέος πρόεδρος.

    Σε δηλώσεις του το πρωί εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά και της επιχείρησης.

    "Τραγέλαφο" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ και απέδωσε ευθύνες,εκτός από τον κ.Γιάννη Παλαιοκρασσά,στους αρμόδιους υπουργούς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό,ο οποίος,όπως τόνισε,τοποθέτησε τον πρόεδρο της ΔΕΗ στη θέση του και τον διατηρεί ακόμα.

    Ειδικότερα, ο κ. Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΗ είναι απαράδεκτα και επικίνδυνα σε βάρος του ελληνικού λαού και χαρακτήρισε "κωμικό γαϊτανάκι" τις δηλώσεις Παλαιοκρασσά και των αρμόδιων υπουργών.

    Για σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων με αντικείμενο τον έλεγχο της ΔΕΗ, έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Η παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά αναδεικνύει την κρίση που επί χρόνια τώρα υπάρχει στη ΔΕΗ και οφείλεται στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και λεηλασίας από μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία δεν της επιτρέπουν να επιτελέσει αποτελεσματικά το δημόσιο και κοινωνικό της ρόλο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

    Στο εισαγελλέα η επιστολή Παλαιοκρασσά

    Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Σιούφας με κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι "επειδή η επιστολή παραίτησης του τέως Προέδρου της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά περιέχει καταγγελίες και αναφορές για θέματα μείζονος σημασίας και γενικότερου δημόσιου συμφέροντος που ενδεχομένως χρήζουν δικαστικής διερεύνησης, διαβιβάσαμε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου την επιστολή για ενέργειες της αρμοδιότητάς του».

    Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος προτείνεται ως νέος πρόεδρος

    Οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας με ξεχωριστή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι "μετά την παραίτηση του Προέδρου της ΔΕΗ κ. Ιωάννη Παλαιοκρασσά, η Κυβέρνηση θα προτείνει ως νέο Πρόεδρο της Επιχείρησης τον κ. Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, διακεκριμένο διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού τομέα».

    Ο κ. Κυριακόπουλος διατέλεσε επί 20 έτη, μέχρι τις 31-5-2003, Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας από το 1995 μέχρι τις 17-4-2005. Διατέλεσε Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ή μέλος Διοικητικών Συμβουλίων θυγατρικών εταιριών του Ομίλου της τράπεζας. Ανέλαβε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της τράπεζας το 1982, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Εμπορική Τράπεζα. Επίσης, διατέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου της ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΙΟΒΕ.

    [08] Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς

    "Το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι η επίλυση του Παλαιστινιακού και ο τερματισμός της ξένης κατοχής στο Ιράκ". Στη θέση αυτή εστίασαν τις εκτιμήσεις τους εκπρόσωποι των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κομμάτων από τη Μέση Ανατολή, κινημάτων, επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, που συμμετέχουν στο "Ευρω-Μεσανατολικό Φόρουμ της Αριστεράς" με "οικοδεσπότη" τον Συνασπισμό, το οποίο άρχισε σήμερα τις διήμερες εργασίες του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    "Ο δρόμος για ένα διαφορετικό κόσμο περνάει σε μεγάλο βαθμό σήμερα από την Ιερουσαλήμ και τη Βαγδάτη", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, τονίζοντας ότι στον πυρήνα των ενεργειών πρέπει να παραμένει η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και όρους ειρηνικής συνύπαρξης με το γειτονικό κράτος του Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στον πόλεμο στο Ιράκ, υπογράμισε ότι έγινε σε εφαρμογή του νέου δόγματος Μπους για "προληπτικούς πολέμους" στο πλαίσιο του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" και ότι δεν είχε καμιά νομιμοποίηση, αλλά στηρίχθηκε μόνο στην απάτη και το ψέμα. Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι το θέμα του Ιράκ ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της Ευρώπης να παίξει το δικό της αυτόνομο ρόλο υπερ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αδυναμία που εκμεταλλεύθηκαν τα "γεράκια" των ΗΠΑ μιλώντας για "παλιά" και "νέα" Ευρώπη.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ο πόλεμος αυτός πυροδότησε και ένα πρωτοφανές σε μαζικότητα παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα που στηρίχθηκε στο πολύμορφο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

    "Αποτελεί πλέον αίτημα όλου του κόσμου και της αμερικανικής κοινής γνώμης η αποχώρηση των αμερικανικών και των άλλων δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ", είπε, ζητώντας να αναλάβει ο ΟΗΕ την ευθύνη για τη μετάβαση σε ένα δημοκρατικό και ειρηνικό Ιράκ και να αξιοποιήσει η ΕΕ όλες τις δυνατότητες που έχει σε διπλωματικό, οικονομικό και επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας, στην ίδια κατεύθυνση.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να αναλάβει η Ελλάδα -ως μέλος της ΕΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτή την περίοδο- πρωτοβουλία για μια Διάσκεψη στη Μέση Ανατολή και να επεξεργασθεί μαζί τους ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, με επίγνωση, όπως είπε, ότι και ο δρόμος για μια άλλη Ευρώπη δεν περνάει μόνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και από μια ειρηνική Μεση Ανατολή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 December 2005 - 15:37:55 UTC