Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Φ. Πετραλιά με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις ΔΕΚΟ

  • [01] Συνάντηση Φ. Πετραλιά με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης

    Με την εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνοκινεζικές σχέσεις και το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στο θέμα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, επιστρέφει στην Αθήνα η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Αυτό διαφάνηκε από τη στάση της «πρώτης κυρίας» της κινεζικής κυβέρνησης, της αντιπροέδρου Τσεν Ζίλι, με την οποία η κα Πετραλιά είχε σήμερα το απόγευμα επίσημη συνάντηση και αποχαιρετιστήριο δείπνο.

    Κατ' αρχήν η κα Πετραλιά έγινε δεκτή στο πολυτελές Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο δεν είναι σύνηθες φαινόμενο οι συναντήσεις των ηγετικών στελεχών της Κίνας με υπουργούς άλλων χωρών. Αλλά και η εγκαρδιότητα της υποδοχής και τα όσα είπε η κα Ζίλι ενισχύουν την αίσθηση ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή θα σηματοδοτήσει μία νέα γόνιμη εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

    «Η κινεζική κυβέρνηση αναμένει τον επόμενο μήνα την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού η οποία θα κάνει πιο στενές τις σχέσεις των δύο λαών που έχουν κοινές ιστορικές ρίζες» επισήμανε η κα Ζίλι στην κα Πετραλιά. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε θα υπογραφεί και το σχετικό μνημόνιο για την «ελληνική χρονιά στην Κίνα», από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων το 2008, θέμα το οποίο συζητήθηκε εκτενέστερα στη συνάντηση της αναπληρωτού υπουργού Πολιτισμού με την κα Ζίλι μαζί με τις προτάσεις της Ελλάδας για ανταλλαγή εκθέσεων πολιτιστικού περιεχομένου. « Τη χρονιά που η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα θέλουμε να αναδείξουμε πολλά κοινά σημεία ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς» είπε η κα Πετραλιά, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν και οι κοινές ρίζες που υπάρχουν στη φιλοσοφία ανάμεσα στον Σωκράτη και τον Κομφούκιο.

    «Κίνα και Ελλάδα είναι δύο χώρες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά οι συχνές μας συναντήσεις μας κάνουν γείτονες» είπε η αντιπρόεδρος της Κίνας εκφράζοντας την ικανοποίηση και τα συγχαρητήριά της για τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης της Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. «Μας μεταδώσατε πολύτιμες εμπειρίες» πρόσθεσε η ίδια τονίζοντας ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα τη στάση της Ελλάδας.

    Η κα Πετραλιά χάρισε στην κα Ζίλι μια δάδα από τους ΟΑ της Αθήνας ενώ η κα Ζίλι ανταπέδωσε με ένα μεταξωτό μαντήλι με τις μασκότ των ΟΑ του Πεκίνου.

    Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να επιταχύνει τους ρυθμούς των Ολυμπιακών υποδομών του. Το στάδιο που μέχρι πριν δύο μήνες ήταν απλώς ένας σκελετός θεμελίων σήμερα, όπως διαπίστωσε η κα Πετραλιά που επισκέφθηκε το χώρο του Ολυμπιακού εργοταξίου το πρωί, έχει ήδη σημειώσει μία σημαντική πρόοδο στην κατασκευή. Η κάθε μέρα, άλλωστε, άρχισε να μετράει πιό επιτακτικά αντίστροφα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, οι πολύ υψηλοί τόνοι, αλλά και οι κόντρες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν την δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, στις οποίες -όπως είπε- αντιδρά ο ελληνικός λαός, ενώ ο υπουργός Οικονομίας τον κατηγόρησε ότι παραμένει εγκλωβισμένος στα πολιτικά αδιέξοδα του κόμματος τους και στο παρελθόν.

    Το νομοσχέδιο, έγινε τελικά δεκτό κατά πλειοψηφία, με 160 ψήφους υπέρ και 119 κατά, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ, επί της αρχής του.

    Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ενώ το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ. Απουσίαζαν από την ψηφοφορία έξι βουλευτές από τη ΝΔ και έξι από το ΠΑΣΟΚ και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Μαντούβαλος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    «Η κυβέρνηση Καραμανλή ισχυρίζεται ότι απεργούν τα ρετιρέ και οι προνομιούχοι για να μην χάσουν τα προνόμια τους. Αν αυτό ήταν αλήθεια θα μας βρίσκατε αλληλέγγυους στις προσπάθειες σας. Η δίψα για την εξουσία, η αλαζονεία και οι εύκολοι αφορισμοί σας τύφλωσαν και δεν βλέπετε τις πραγματικές ανάγκες που έχει ο μέσος έλληνας κα ελληνίδα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει ψευδεπίγραφα νομοσχέδια τα οποία βαφτίζει μεταρρυθμίσεις, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού λαού ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τις πολιτικές αυτές».

    «Ο μόνος σχεδιασμός της κυβέρνησης Καραμανλή είναι πόσο γρήγορα και φθηνά θα πουληθούν οι ΔΕΚΟ και οι τσακωμοί και αντεγκλήσεις του βλέπουμε στους κόλπους της κυβέρνησης δεν έχουν σχέση με την πραγματική εξυγίανση αλλά με την εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων», υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορεί να απαιτηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά. Πρέπει όμως να διασφαλίζουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και την κοινωνική συναίνεση. Εσείς καταργείται ακόμα το δικαίωμα του εργαζόμενου να διαπραγματευτεί ελεύθερα και συλλογικά».

    «Οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις δεν μπορούν να σταθούν. Τις καταγγέλλουν όχι μόνο οι εργαζόμενο αλλά και ο ΣΕΒ, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αλλά και το Επιστημονικό Συμβούλιο διότι ξέρουν ότι εσείς θα τορπιλίσετε τη σταθερότητα και την κοινωνική ειρήνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που μπορεί να τα εγγυηθεί για αυτό ανοίγει το δημόσιο διάλογο», κατέληξε ο κ Παπανδρέου.

    «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέδειξε για μια ακόμα φορά, ότι παραμένει εγκλωβισμένος στις ιδεοληψίες των στελεχών του και στα πολιτικά αδιέξοδα. Πρέπει να αποφασίσει αν είναι με το παρελθόν ή το μέλλον. Αν στηρίζει το παρελθόν του κόμματος του, τη διαφθορά και τη διαπλοκή», απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε:

    «Στο ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι προτιμούν να είναι προσηλωμένοι στο κακό παρελθόν τους. Δεν μας απάντησαν αν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς απέδειξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι τις καταδικάζει και ότι στηρίζει τον κομματισμό και τον κρατισμό. Παραμένετε δυστυχώς προσηλωμένοι στο παρελθόν σας που καταδίκασε όμως ο ελληνικός λαός γιατί αφήσατε πίσω σας ερείπια και θέλετε τώρα να γίνεται τιμητές».

    «Με το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα των ΔΕΚΟ. Το ΠΑΣΟΚ όμως ακολουθεί τη πολιτική στρουθοκαμήλου», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ Αλογοσκούφης.

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν όμως και τα κόμματα της αριστεράς.

    Η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε στα δύο κόμματα κατηγορώντας τα ότι «ότι είναι απολύτως συνεπή με τις προγραμματικές τους επιλογές ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου». Επίθεση στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που τόνισε: «Αν η κυβέρνηση αυτή θέλει να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε την δημόσια περιουσία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 December 2005 - 11:15:25 UTC