Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [02] Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
  • [03] Ενδέκατο τακτικό συνέδριο της ΕΝΑΕ

  • [01] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Ακόμα και με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο, την προσεχή τριετία το έλλειμμα θα συγκρατηθεί κάτω από το 3%, θα υπάρξει η εξαγγελθείσα μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και στο τέλος της τετραετίας, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την υπόσχεσή της για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ και των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ.

    Αυτά υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία του για το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

    Ο κος Αλογοσκούφης ανέφερε ότι το 2006, όπως και το τρέχον έτος, αποτελούν κρίσιμες χρονιές για την Οικονομία, της οποίας ωστόσο, οι προοπτικές είναι ευοίωνες: Σε γενικότερο επίπεδο - ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών - η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και η πτώση των τιμών του πετρελαίου δημιουργούν ένα θετικό πλαίσιο, ενώ στην Ελλάδα, οι αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι αλλαγές στο ωράριο και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση (μείωση των φορολογικών συντελεστών, νέος επενδυτικός νόμος, εξορθολογισμός στη διαχείριση των ΔΕΚΟ κ.ά.), αποδίδουν ήδη καρπούς στον τομέα των επενδύσεων (οι οποίες παρουσιάζουν φέτος αύξηση κατά 9%) και της αγοράς εργασίας (με πτώση της ανεργίας κατά 0,5%).

    Σύμφωνα με τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών, θα συνεχίσουν και το 2006 οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης (τουλάχιστον 3,4%), η μείωση της ανεργίας (9,8% έναντι 10,4% φέτος), η αύξηση των πραγματικών κατά κεφαλήν αμοιβών (+1,7% σε σχέση με φέτος), ενώ το «ρεαλιστικό» σενάριο, υπολογίζει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (3,8%) και σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από 3,5% φέτος, σε 2,7% το 2008.

    Όσο για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το υπουργείο προβλέπει καθήλωσή του στο 2,6-2,7% επί του ΑΕΠ, «μια μεγάλη προσαρμογή της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων, εκ των οποίων 3,5 μονάδες προέρχονται από μονίμου χαρακτήρα παρεμβάσεις».

    Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

    Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντιπαρέθεσαν τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του «Εκόνομιστ» και του ΟΟΣΑ:

    «Ο ΟΟΣΑ μιλά για μείωση του εθνικού προϊόντος και ο «Εκόνομιστ» προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τα προσεχή χρόνια» παρατήρησε ο Ντίνος Βρεττός, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου έκρινε ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ χαρακτηρίζεται στον οικονομικό τομέα, από «κάμψη των επενδύσεων και του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ»

    «Οι επενδύσεις έχουν πέσει, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας 8ετίας. Γιατί θα επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης;» ρώτησε ο κος Παπαντωνίου, ενώ η Βάσω Παπανδρέου παρατήρησε ότι στον Προϋπολογισμό του 2005, το έλλειμμα προβλεπόταν να πέσει στο 2,8% - «σήμερα μας λέτε ότι θα κλείσει στο 4,3 και υπερηφανευόσαστε».

    «Ο στόχος για το 2,8%, ήταν ένας στόχος με την προϋπόθεση ότι το έλλειμμα θα ήταν 5,3% του ΑΕΠ, αλλά μετά την ολοκλήρωση της απογραφής φάνηκε ότι το έλλειμμα ήταν στο 6,6%. Κατά συνέπεια η προσαρμογή είναι αυτή που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό» απάντησε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    Για τις εκθέσεις των διεθνών Οργανισμών και Οίκων, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως «κανείς δεν είναι μάντης, ούτε έχει το αλάθητο του Πάπα. Οι προβλέψεις έχουν πάντα μεγάλα στοιχεία αβεβαιότητας και οι διεθνείς οργανισμοί έκαναν και πέρυσι δυσμενείς προβλέψεις και έπεσαν έξω». Όσο για τις συγκρίσεις με τους Προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ, οι τελευταίοι «δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    «Το δυσμενές σενάριο του 2008, φέρνει τους δείκτες της Οικονομίας πίσω και από το 2005» παρατήρησε ο Κώστας Γείτονας, ενώ ο Ντίνος Βρεττός έψεξε και την κυβέρνηση για το επίπεδο αξιοποίησης των κονδυλίων του Γβ ΚΠΣ.

    «Όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων ήταν στο 20%, αντί για 50% που έπρεπε να είναι - απάντησε ο κος Αλογοσκούφης. Τώρα, έχουμε φθάσει στο 30%. Δεν θα πω όπως ο κος Πάχτας ότι «δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ», αλλά ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν. Και στη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, προσβλέπουμε σε διευκολύνσεις της Ελλάδας όσον αφορά το Γβ ΚΠΣ».

    ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων των Τραπεζών, όπου υπάρχει ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου.

    Ιδιαίτερα για την Εμπορική Τράπεζα, ο κος Αλογοσκούφης, τονίζοντας κατβ αρχάς την ενίσχυση του κεφαλαίου της με 300 εκ. ευρώ (καθώς «το ΠΑΣΟΚ την είχε αφήσει σε μαύρα χάλια») ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον θα οριστεί σύμβουλος για την αποκρατικοποίησή της. Προτεραιότητα για αγορά του 51% της «Εμπορικής», εξακολουθεί να έχει η γαλλική Credit Agricole, αν και δεν είναι αποκλειστικός συνομιλητής της κυβέρνησης.

    Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κος Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι θα μπει ως έχει στο Χρηματιστήριο και πως η ανταλλαγή μετοχών του με τα ΕΛΤΑ θα γίνει «με όρους αγοράς».

    [02] Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

    Με όλες τις πλευρές να εμμένουν στις θέσεις τους και να προετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη κατά την σημερινή δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε, χθες, στη βελγική πρωτεύουσα το δείπνο που παρέθεσε η βρετανική προεδρία.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε και με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκί Φέρχοφστατ.

    Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον κ. Γιούνγκερ το πρωί, με το Βέλγο ομόλογό του πριν από λίγη ώρα και με τον Ολλανδό ομόλογό του χθες το βράδυ μετά τη λήξη του δείπνου.

    Το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε -με δική του πρωτοβουλία - με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρό, ενώ είχε σύντομη συνάντηση και με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2007-2013 και υπογράμμισε: "Φτάσαμε στη στιγμή των αποφάσεων. Όλοι περιμένουν από εμάς να επιδείξουμε πολιτικό θάρρος και ευρωπαϊκό πνεύμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η επιδιωκόμενη συναίνεση είναι εφικτή και αυτό ελπίζω να φανεί αύριο".

    Ο κ. Καραμανλής, ουσιαστικά, ζήτησε περισσότερους πόρους, από εκείνους που προβλέπονται στην βρετανική πρόταση, σημειώνοντας ότι "οι συνολικές δαπάνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν το όραμά μας για την ΕΕ. Η πρόταση της προεδρίας είναι περιοριστική λαμβανομένου υπόψιν του συνολικού επιπέδου των διαθεσίμων πόρων. Μια ικανοποιητική λύση στα κονδύλια συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης είναι τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη τελικής λύσης. Η πρόταση της προεδρίας από την άλλη πλευρά μεταβάλλει την οροφή για την κοινή αγροτική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε αναθεώρηση της ΚΑΠ θα πρέπει να αφορά την μετά το 2013 περίοδο".

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρώτο γύρο συζήτησης που έγινε στο τραπέζι όλοι παρέμειναν στις γνωστές τους θέσεις. Κατά τις εκτιμήσεις διπλωματικών πηγών, η Γαλλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία επέδειξαν την πιο σθεναρή στάση και αύριο το πρωί θα γίνει πιο έντονη συζήτηση. Το ζήτημα της ΠΓΔΜ και το θέμα της μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για ορισμένες υπηρεσίες, δεν συζητήθηκαν, καθώς όλα εξαρτώνται και συναρτώνται από τις αποφάσεις για το Δ' ΚΠΣ.

    Σήμερα, στις 2 ώρα Ελλάδος στο γεύμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των διμερών επαφών που είχε το πρωί και εκεί θα διαπιστώσει, από τις απόψεις που θα ακουστούν, αν και πότε θα φέρει νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό.

    Ωστόσο, διπλωματικές πηγές έλεγαν πως υπάρχει ανεπαίσθητη ατμόσφαιρα βελτίωσης του κλίματος από τον περασμένο Ιούνιο και όλοι φαίνεται να επιδιώκουν συμφωνία, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί καθώς "οι εθνικές θέσεις είναι φορτισμένες και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διάθεση αλλαγής".

    Ακανθώδη σημεία στη διαπραγμάτευση, κατά τις ίδιες πηγές, είναι οι βρετανικές επιστροφές και η αναθεώρηση της ΚΑΠ και όπως ανέφεραν "όλα είναι στο τραπέζι".

    [03] Ενδέκατο τακτικό συνέδριο της ΕΝΑΕ

    Η Ελλάδα παρά τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα παραμένει συγκεντρωτικό κράτος με πελατειακή νοοτροπία που αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον υπηρετεί τα ιδιαίτερα συμφέροντα ομάδων και εξουσιών και το στοιχείο αυτό αποτελεί κίνητρο για τη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης και πηγή διαφθοράς, παρατήρησε στην ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝΑΕ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το συνέδριο, καθώς όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση μπαίνει σε άλλη τροχιά με μεγαλύτερες προσδοκίες και μεγαλύτερη οντότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε αλλαγές μέσα στο κόμμα και αυτό πρέπει να κάνουν και τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε νέες δομές και για την Αυτοδιοίκηση.

    Για το θέμα της δημιουργίας των πέντε υπερπεριφερειών ο κ. Παπανδρέου είπε πως δεν υπήρξε διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ενώ αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά κονδύλια για την Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα για την απορροφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ και ενόψει της διανομής του Δ' ΚΠΣ.

    Ειδικότερα είπε πως τα 20 δισ. ευρώ για το Δ' ΚΠΣ που αναμένεται να λάβει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα παραμείνουν στα χαρτιά αν δεν απορροφηθούν τα κονδύλια από το Γ' ΚΠΣ, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε πέντε εκατομ. ευρώ και ως αδιάθετα θα αφαιρεθούν από τα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παπανδρέου, τέλος, πρότεινε ένα ευέλικτο επιτελικά κράτος που θα περιορίσει τις εξουσίες των υπουργών, τη δημιουργία ενός νέου "Καποδίστρια" και την υιοθέτηση αιρετού περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αφού σημείωσε τον ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτήρα του 11ου συνεδρίου της ΕΝΑΕ που άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, υπογράμμισε ότι για την Αυτοδιοίκηση και μάλιστα μετά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του 2006 ανοίγονται νέες προοπτικές τόσο από τις προκλήσεις που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από το Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν, όπως είπε, εγκαταλείψει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε "αδειανό πουκάμισο" την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες και τους πόρους.

    Μιλώντας για το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου ο υπουργός Εσωτερικών το απέδωσε στο νόμο Πάχτα και στην ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως παρά τα όσα έχουν γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση, σήμερα στην Αυτοδιοίκηση υπάρχουν κενά στο προσωπικό των δήμων και των νομαρχιών που υπολογίζονται σε πέντε χιλιάδες θέσεις, τις οποίες δεν κατάφεραν να στελεχώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή για να κάνουν τη δουλειά τους οι νομάρχες.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ισχυρίστηκε στην ομιλία του πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να εφαρμόσει νέες δομές στην Αυτοδιοίκηση όταν θα ξαναέρθει στην εξουσία, είπε ότι στην πολιτική δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει κανείς την ετυμηγορία του λαού, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις του κ. Παπανδρέου ως γενικές που χωρούν από το τίποτα έως τα πάντα και πάσχουν από το σύνδρομο της αοριστίας.

    Ο υπουργός Εσωτερικών υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τη δημιουργία υπερπεριφερειών και τόνισε πως αυτές πρέπει να γίνουν γιατί δεν μπορούν όλοι οι δήμοι και οι νομαρχίες να διαχειριστούν αποτελεσματικά το Δ' ΚΠΣ.

    Οι υπερνομαρχίες αυτές , δεν πρόκειται, δήλωσε ο υπουργός να περιορίσουν τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, ενώ σε κάθε μία από τις 13 ισχύουσες περιφέρειες θα δημιουργηθούν αναπτυξιακοί οργανισμοί με τεχνοκράτες στη διάθεση των δημάρχων και των νομαρχών.

    Τέλος όσον αφορά το 42% στο οποίο αντιτίθεται η ΕΝΑΕ ο κ. Παυλόπουλος είπε πως αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας από το 2003 και ήταν προεκλογική δέσμευση του κόμματος.

    Είναι προτιμότερο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, ο ελληνικός λαός όταν εκλέγει τους τοπικούς άρχοντες να γνωρίζει από την αρχή ποιος είναι ο προγραμματικός του λόγος που προκύπτει από την πρώτη Κυριακή και να αποφασίσει με αυτό το δεδομένο.

    Στη σημερινή συνεδρίαση κατά την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ Γενννηματά ανέφερε τα αιτήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: οικονομική αυτοτέλεια, ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με ανακατανομή πόρων υπέρ της αυτοδιοίκησης και ενίσχυση τοπικών εσόδων και φορολογικής εξουσίας χωρίς επιβάρυνση των πολιτών. Η ΕΝΑΕ επίσης ζητά τη θέσπιση τοπικού αναπτυξιακού πόρου, καθώς και αναπτυξιακού προγράμματος για τις νομαρχιακές αυτοδιοίκήσεις.

    Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων. Από τη Νέα Δημοκρατία μίλησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής, από το ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής και από το Συνασπισμό ο Βαγγέλης Αποστόλου.

    Μίλησαν επίσης ο γγ Περιφέρειας Αττικής Χ. Μανιάτης, ο νομάρχης Αν. Αττικής Λεωνίδας Κουρής κ.α.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 December 2005 - 15:39:25 UTC