Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός
  • [02] Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα
  • [03] Διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση
  • [04] Επιδείνωση του καιρού
  • [05] Αναπαράσταση πτήσης του Μπόινγκ της «ΗΛΙΟΣ»

  • [01] Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Λίγο αργότερα ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο. Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιημένος απο τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκε ο κ. Παπούλιας στην καθιερωμένη δεξίωση προς τους δημοσιογράφους ,ο οποίος δήλωσε οτι είναι ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαική Ενωση και την Ευρώπη και οτι σε αυτό το κλίμα ο κ.Καραμανλής επέτυχε το καλύτερο που θα μπορούσε να πετύχει. Στο μεταξύ, άρχισε, χθες, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων, στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2006. Η διαδιακασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με την ομιλία του πρωθυπουργού, των αρχηγών της αντιπολίτευσης και την ψηφοφορία.

    Με αναφορά στη «μεγάλη επιτυχία» της χώρας και του Κώστα Καραμανλή στις Βρυξέλλες, όπου διασφαλίστηκαν κοινοτικοί πόροι 20,1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013, άρχισε την τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης. Αυτή η επιτυχία δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο, αλλά με στρατηγική, με σχέδιο, μεθοδική δουλειά και διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο κ. Τσιτουρίδης, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα. Οι καταστροφολογικού χαρακτήρα δηλώσεις του κ. Παπανδρέου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν και ελπίζω να μην επαναληφθούν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, είπε χαρακτηριστικά. Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που -όπως είπε- ήταν πρωταγωνιστές μακράς περιόδου αποτυχιών και ψευδεπίγραφων προϋπολογισμών, να είναι πιο προσεκτικοί. Επί μέρες, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής ως εισαγγελείς και δεν καταθέσανε καμία πρόταση, καμία νέα ιδέα για να βγούμε από την κρίση που αυτοί που μας οδήγησαν, είπε.

    Η Ελλάδα θα λάμβανε «έτσι κι αλλιώς» τα 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης. Αμφισβητώντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ο κ. Μακρυπίδης είπε ότι η αρχική πρόταση της προεδρίας του Ηνωμένου Βασιλείου προέβλεπε αυτό το ποσό, και ότι η ελληνική κυβέρνηση την είχε απορρίψει ως απαράδεκτη. «Σήμερα, αυτή η πρόταση παρουσιάζεται ως μεγάλο επίτευγμα» υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τόνισε: «Βάλατε χαμηλά τον πήχη και καταφέρατε να περάσετε από κάτω». Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνέκρινε το ποσό που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τα 25 δισ. ευρώ που εξασφάλισε -όπως είπε- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το Γβ ΚΠΣ, επικρίνοντας παράλληλα την ΝΔ ότι έχασε από αυτά περίπου έξι δισ. ευρώ, «όσο δηλαδή μια Ολυμπιάδα».

    Σε παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι «κάποιοι στενοχωριούνται όταν επιτυγχάνονται οι κυβερνητικοί στόχοι, όταν μειώνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όταν η οικονομία αναπτύσσεται και όταν μειώνεται η ανεργία. Ξεχνούν στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι στόχοι για την οικονομία είναι όλου του ελληνικού λαού».

    Για ίδιο αντιλαϊκό έργο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για συμπαιγνία και ίδια οικονομική πολιτική.

    Ο εισηγητής του ΚΚΕ αμφισβήτησε τα όσα ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι από το 1995 έως το 2005, από τα 80 δισ. ευρώ η αύξηση κερδών έφτασε στα 180 δισ., αλλά δεν υπήρξαν νέες θέσεις εργασίας ούτε επενδύσεις.

    Η κυβέρνηση ακολουθεί μια λάθος πολιτική, προσεγγίζοντας τη λογική των κυβερνήσεων Σημίτη, την οποία καταδίκασε ο ελληνικός λαός - σημείωσε ο εισηγητής του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού, υποστήριξε ότι είναι εφικτή μια άλλη πολιτική προσέγγιση, την οποία τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα αγνοούν, είτε προκειμένου να συντηρήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις (στο πλαίσιο του διπόλου «λιτότητα-παροχές), είτε σπεύδοντας να προσαρμοστούν στη νεοφιλελεύθερη λογική.

    [02] Συνέντευξη Αλέκας Παπαρήγα

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα τύπου στον Περισσό για το μνημόνιο που φέρει τον τίτλο: «Για την αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων» που ενέκρινε η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [03] Διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση

    Αρχίζουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2006. Η ΓΣΕΕ ζητεί αυξήσεις για τον κατώτατο μισθό της τάξης του 9% και για τα μεσαία κλιμάκια 7,8%. Παράλληλα στο τραπέζι του διαλόγου θα τεθούν και μια σειρά από θεσμικά αιτήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.

    [04] Επιδείνωση του καιρού

    Σημαντική επιδείνωση παρουσίασε ο καιρός με χιόνια σε Θράκη και Μακεδονία, χαμηλές θερμοκρασίες και χιονόνερο στα πεδινά. Το χιόνι έχει καλύψει ήδη την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες στα ορεινά.

    Συνθήκες παγετού με χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από τις πρώτες πρωινές ώρες, σε πολλές περιοχές του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

    Προβλήματα στη μετακίνηση παρατηρούνται, στην Καστοριά, στα ορεινά των Σερρών, στη Φλώρινα και την Κοζάνη. Χιόνια έπεσαν κι έξω από τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα και αναμένεται τα χιόνια να φτάσουν μέχρι και την Πάρνηθα. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών και τη χρήση αλυσίδων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Από σήμερα κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός στα βόρεια.

    [05] Αναπαράσταση πτήσης του Μπόινγκ της «ΗΛΙΟΣ»

    Τέσσερις μήνες μετά και με νωπές τις πληγές από τη μοιραία πτώση του Μπόινγκ 737-300 της αεροπορικής εταιρείας "ΉΛΙΟΣ", πραγματοποιείται η αναπαράσταση της πτήσης του αεροσκάφους, που κατέπεσε στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, παρασέρνοντας στο θάνατο 121 ψυχές.

    Η αναπαράσταση της πτήσης γίνεται με αεροσκάφος της "Ολυμπιακής" του ίδιου τύπου με εκείνο, που συνετρίβη στο Γραμματικό της Αττικής, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 11 και 7 πρώτα λεπτά και θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

    Η σημερινή πτήση φέρει τον κωδικό αριθμό ΟΑ- 121 ,στη μνήμη των 121 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία.

    Στο αεροσκάφος της "Ολυμπιακής" για την αναπαράσταση της μοιραίας πτήσης επιβιβάστηκαν 15 άτομα : τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, ένα μέλος της κυπριακής Επιτροπής, δυο αρχιχειριστές της "Ολυμπιακής" και ο εισαγγελέας, που χειρίζεται την υπόθεση.

    Στη θέση του συγκυβερνήτη βρίσκεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Ακριβός Τσολάκης.

    Το αεροσκάφος, πετώντας στο ίδιο ύψος με το μοιραίο Μπόϊνγκ, θα κάνει δύο από τους 19 κύκλους, που έκανε αυτό της «ΗΛΙΟΣ» πάνω από την Κέα.

    Ακολούθως, με τη συνοδεία δυο μαχητικών αεροσκαφών, τύπου F-16, όπως εκείνη την ημέρα, θα πετάξει πάνω από το Γραμματικό, προτού προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Αυτή τη φορά, οι πιλότοι των μαχητικών θα βιντεοσκοπήσουν ό,τι θα βλέπουν στο πιλοτήριο.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Ακριβός Τσολάκης, είναι επιβεβλημένη η αναπαράσταση της "μοιραίας πτήσης" του Μπόινγκ της εταιρίας «ΗΛΙΟΣ», στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο 121 άνθρωποι, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τα τελικά συμπεράσματα γιά το τι συνέβη το μοιραίο πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005, στην πτήση "μηδενικής" - όπως την χαρακτήρισε - επικινδυνότητας.

    Ακολούθως, είπε, θα μελετηθούν τα δεδομένα και αναμένεται, το Φεβρουάριο, να εκδοθεί το τελικό πόρισμα, το οποίο θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδας και θα δημοσιευθεί σε δυό ελληνικές εφημερίδες.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Κώστας Ορφανός, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αναπαράσταση της πτήσης, καθώς αναμένεται να διασαφηνιστούν ορισμένα στοιχεία, γιά τα οποία δεν υπάρχουν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες.

    Ο κ.Ορφανός ανέφερε ότι πιό σημαντικό είναι το πρώτο ημίωρο της πτήσης, στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν οι πολλές εξελίξεις.

    Επιπέον, είπε πως θα δοκιμασθούν όλα τα ευρήματα, που έχει η επιτροπή, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η διασαφήνισή τους.

    Ο κύριος Ορφανός πρόσθεσε ότι από την αναπαράσταση δε θα δοθεί απάντηση στο ερώτημα, γιατί ο φροντιστής, Ανδρέας Προδρόμου, άργησε να μπει στο πιλοτήριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 December 2005 - 13:17:38 UTC