Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [02] Επίσκεψη βασιλιά της Ιορδανίας
  • [03] Διάλογος για το νομοσχέδιο αδειοδότησης των ΜΜΕ
  • [04] Αυξημένη κίνηση στην αγορά
  • [05] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [06] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Διαδοχικές συναντήσεις θα έχει από το πρωί σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς Υγείας, κ.Νικήτα Κακλαμάνη, Δικαιοσύνης, κ.Αναστάση Παπαληγούρα καθώς και τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ.Γιώργο Ορφανό. Εν τω μεταξύ, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε χθες το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι πρόκειται για το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα κινηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού μπροστά στις προκλήσεις του μέλλοντος και του Δ' ΚΠΣ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αφού πρώτα διαμορφώθηκε το οικονομικό πλαίσιο τώρα έρχεται το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τις δυνατότητες - που δεν είχαν μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- με βάση και τις συνταγματικές προβλέψεις.

    Σε λιγότερο από δυο χρόνια, είπε ο κ. Παυλόπουλος, η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που δεν έγινε τόσο καιρό και υπογράμμισε ότι το μέλλον δεν ανήκει στο κεντρικό κράτος, αλλά στις περιφέρειες και τους ΟΤΑ.

    Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο στη Βουλή, αφού προηγηθεί η τελική συζήτηση με την ΚΕΔΚΕ.

    Οπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σε συνέντευξη Τύπου ο κώδικας περιλαμβάνει αρκετές καινοτομίες.

    1. Οσον αφορά στις αρμοδιότητες των δήμων και κοινοτήτων γίνονται πλέον σαφείς με τον πιο λεπτομερειακό τρόπο οι αποκλειστικές αρμοδιότητες επί τοπικών υποθέσεων των δήμων και των κοινοτήτων και καταγράφονται με σαφήνεια.

    Στο εξής οι ΟΤΑ Α' βαθμού γνωρίζουν το πεδίο αρμοδιότητάς τους και έτσι διευκολύνεται και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    2. Με την κώδικα γίνεται πράξη η τοπική δημοκρατία αφού δίνεται η δυνατότητα ελέγχου της μειοψηφίας πάνω στις πράξεις της πλειοψηφίας, ενώ επιπλέον ο πολίτης έχει δικαίωμα να υποβάλει αναφορές και ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να λαμβάνει απαντήσεις.

    3. Ο πρόεδρος του ΔΣ προέρχεται πλέον από τη μειοψηφία και οι αιρετοί σε δήμους άνω των 5.000 κατοίκων εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, αφού συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 42% των ψήφων. Κοινότητες πάνω από 4.000 κατοίκους μετατρέπονται σε δήμους και καταργείται η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης των αιρετών ενώ διατηρείται μόνο η ποινή της αργίας.

    4. Εξυγιαίνονται οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Στο εξής θα υπάρχουν δυο κατηγορίες α. η αμιγής που αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες στο πλαίσιο του προνοιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα. β. Ανώνυμες εταιρίες που οργανώνονται σε τρεις μορφές

    -κλασική μορφή ανώνυμης εταιρίας όπου ο δήμος έχει την πλειοψηφία και συμπράττει με άλλους φορείς

    -ανώνυμες εταιρίες για αναπτυξιακές δραστηριότητες των ΟΤΑ όπου συμμετέχουν φορείς ΤΑ ή φορείς του δημοσίου και

    -μονομετοχική ανώνυμη εταιρία που συνιστά αποκλειστικά ένας δήμος ή κοινότητα.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μέσα σε ένα χρόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς προκειμένου να εξυγιανθούν, διαφορετικά τίθενται υπό εκκαθάριση.

    Τέλος, στον κώδικα προβλέπεται η δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα στο πλαίσιο της αρμοδιότητας όμως των δήμων και με απόφαση των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Σιούφας για λειτουργία καταστημάτων

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρότασή του να παραμένουν τα καταστήματα ανοιχτά εφτά Κυριακές το χρόνο και σημείωσε ότι η πρόταση αυτή βρήκε μεγάλη ανταπόκριση.

    Στις δηλώσεις του τόνισε ότι σε μια δημοκρατία πρέπει να συζητώνται όλα τα θέματα, υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση έχει στόχο να δώσει νέα πνοή στο επιχειρείν στη χώρα, περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές αλλά και στους εργαζόμενους.

    Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι υπογράφηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η σύμβαση για τη σύνδεση 1.200 δημοτικών σχολείων με φυσικό αέριο και υπογράμμισε ότι υπάρχει προοπτική για ακόμη τόσα.

    Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε ένα χρόνο υπάρχει αύξηση 230%.

    [02] Επίσκεψη βασιλιά της Ιορδανίας

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα στην χώρα μας ο βασιλιάς της Ιορδανίας. Τον κ.Αμπντάλα θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Κάρολος Παπούλιας ενώ στην συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, κ.Κώστα Καραμανλή. Το μεσημέρι θα δει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ.Γ.Παπανδρέου ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Δήμο Αθηναίων.

    [03] Διάλογος για το νομοσχέδιο αδειοδότησης των ΜΜΕ

    Διάλογο ξεκινά σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει μέσα στο 2007 η κυβέρνηση για το θέμα της συγκέντρωσης και της αδειοδότησης των ΜΜΕ. Εκ μέρους του ΕΣΡ θα πάρει μέρος ο πρόεδρος του Ι. Λασκαρίδης και δύο νομικοί συνεργάτες.

    Στο μεταξύ από επιτόπια έρευνα που πραγματοποίησαν εκ μέρους του ΕΣΡ οι Ε. Δεμίρη (μέλος του ΕΣΡ) και ο Α. Γιαννιός (τεχνικός του ΕΣΡ) στο Ρ/Σ "Πλάνετ" οι ιδιοκτήτες του σταθμού τους παρέδωσαν κατάσταση θεωρημένη από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία στο σταθμό απασχολούνται 38 συνολικά άτομα, εκ των οποίων οι 24 με συμβάσεις εργασίας και οι 14 με συμβάσεις έργου. Εξάλλου από τους 38 οι 17 είναι παλιοί συνεργάτες του σταθμού. Επίσης από την κατάσταση του ΙΚΑ προκύπτει ότι 11 άτομα αφού απολύθηκαν από τον "Πλάνετ", αυτή την στιγμή εργάζονται στην ΕΡΤ ή σε άλλες εταιρείες.

    Πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στον κανάλι "ΑΛΤΕΡ" για υπέρβαση χρόνου διαφήμισης, μη τήρηση σήμανσης και την γραμματοσειρά 090.

    Επίσης, πρόστιμο 50.000 ευρώ επιβλήθηκε στο κανάλι "ΑΛΦΑ" σχετικά με την μεσημεριανή εκπομπή "κους - κους", για χαμηλή ποιότητα εκπομπής και εξευτελισμό προσωπικότητας. Επίσης ζητήθηκε από το κανάλι η συγκεκριμένη εκπομπή να μεταφερθεί μετά τις 11 το βράδυ.

    Κατά πλειοψηφία επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ στο κανάλι STV Αττικής, το οποίο είχε καταλάβει τη συχνότητα 57 της ΕΡΤ - απ' όπου λειτουργεί το κανάλι της Βουλής - αντί της συχνότητας 42, για την όποια του είχε δοθεί άδεια.

    Υπό εξέταση τέθηκε το θέμα αναφορικά με τον Ρ/Σ "Χριστιανισμός 105,2" της Θεσσαλονίκης και "Ράδιο Λυχνία 104,3" νομού Καβάλας, για το κατά πόσο οι σταθμοί αυτοί έχουν δικό τους πρόγραμμα ή απλώς μεταφέρουν το πρόγραμμα του σταθμού "Δίαυλος" της Τρίπολης. Παράλληλα, θα εξετασθεί και το αν δικτυώνονται χωρίς την άδεια του ΕΣΡ.

    Βεβαίωση μονίμου λειτουργίας δόθηκε στους Ρ/Σ "VΙVA FM" του νομού Κοζάνης και τη "Πλανήτης FM" του νομού Αχαΐας.

    Εξάλλου, υπόμνημα πρόκειται να καταθέσει το κανάλι "Κορφου CHANNEL" του νομού Κερκύρας καθώς εναντίον του υπάρχουν καταγγελίες στο ΕΣΡ εκ μέρους του βουλευτού της ΝΔ Ν. Γεωργιάδη, της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, 12 δημάρχων και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΝ. για μη αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων και των εκπροσώπων των κομμάτων εκ μέρους του καναλιού. Υπέρ του καναλιού έχουν ταχθεί ο νομάρχης και ο δήμαρχος Κερκύρας, ο βουλευτής της ΝΔ Δενδιας και η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Δ. Χαραλάμπης δήλωσε ότι το ΕΣΡ εξετάζει το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα και θεωρεί ότι η απόφαση που θα λάβει θα αποτελέσει πρόκριμα και για αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν το σύνολο της περιφέρειας. Πρόσθεσε δε ότι διενεργείται νομικός και οικονομικός έλεγχος στο κανάλι και εξετάζεται αν κάποιοι μέτοχοί του εμπλέκονται και σε δημόσια έργα.

    Τέλος ο κ .Χαραλάμπης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2007 θα είναι έτοιμη η μονάδα με τα κινητά μηχανήματα του ΕΣΡ, η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην περιφέρεια για να εξετάσει θέματα συχνοτήτων και προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    [04] Αυξημένη κίνηση στην αγορά

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν τόσο τα δώρα για τους οικείους τους, όσο και τα εδέσματα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Στο μεταξύ, σε κατάσχεση 5.333 κιλών διαφόρων τροφίμων προέβη ο ΕΦΕΤ, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ?Παπαδόπουλος Πλάτων Υιοί και Σια Ο.Ε- Εμπόριο Πλάτων?, που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Τα τρόφιμα που βρέθηκαν και κρίθηκαν ως μη-ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, εμφάνιζαν αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, οξείδωση των περιεκτών και υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας.

    [05] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Για την πορεία του ελληνικού αθλητισμού και όλα τα ανοιχτά θέματα συζήτησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ορφανός δήλωσε ότι τα οικονομικά του υπουργείου πάνε καλύτερα, πως τα χρέη είναι λιγότερα με τη σωστή διαχείριση που γίνεται και σημείωσε "δεν χρωστάμε τίποτα από το 2004 και το 2005, ενώ εξοφλούμε και χρέη 70 εκατομμυρίων από τις προηγούμενες χρονιές".

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τα θέματα, όπως η βία στα γήπεδα, η δημιουργία αθλητικής αστυνομίας, η ονομαστικοποίηση των εισιτηρίων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι η υπουργική απόφαση βρίσκεται ήδη στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, ώστε να εκδίδονται πλέον ονομαστικά εισιτήρια.

    Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με στόχο την ενδυνάμωση των πρωταθλημάτων, τη στήριξη της περιφέρειας. Ο κ. Ορφανός ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι προβληματίζει την πολιτεία το γεγονός ότι κόπηκαν 24 εισιτήρια στον αγώνα Ακράτητος- Σκόντα Ξάνθη, ενώ σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει και από τη Σούπερ Λίγκα και από την ΕΠΑΕ και πως με τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους εκπρόσωπους του έθεσε και αυτό το θέμα.

    Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στο ''Παμε Στοίχημα'' ο κ. Ορφανός υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ η σχετική απόφαση που προβλέπει και όλα τα ασυμβίβαστα και απομένει η τελική υπογραφή της από τον ίδιο και τον κ. Αλογοσκούφη.

    Πάντως, όπως είπε ο υφυπουργός, τον Ιανουάριο δεν προβλέπεται ότι θα μπουν οι ελληνικές ομάδες στο κουπόνι του Στοιχήματος, καθώς υπάρχουν και προθεσμίες που τίθενται και πρέπει να τηρηθούν.

    Σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό, ο κ. Ορφανός ανέφερε "όταν πηγαίνουμε στο γήπεδο όλοι γινόμαστε προπονητές της κερκίδας και εγώ δεν θέλω να γίνω προπονητής στο θέμα του ανασχηματισμού".

    Ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, ο οποίος περιορίστηκε να πει ότι επρόκειτο για την "συνήθη συνεργασία του" με τον κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Καραμανλής, επίσης, συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την λειτουργία του θεσμού και για τα επιτεύγματά του κατά τη δεκαετή λειτουργία του.

    «Πράσινο φως στο ν/σ για την πρωτοβάθμια υγεία

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό ενόψει και της αυριανής ομιλίας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό για τον τομέα ευθύνης του και την κοινωνική πολιτική.

    Επίσης ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οριστικοποίησε και έδωσε το πράσινο φως να καταθέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το "ναι" του πρωθυπουργού είπε ο κ. Κακλαμάνης είναι πολύ σημαντικό καθώς το νομοσχέδιο έχει μεγάλο οικονομικό κόστος και επιφέρει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

    Ο κ. Κακλαμάνης ερωτηθείς "για την υπόθεση με το τρωκτικό στο Δρομοκαΐτιο" υπογράμμισε πως ούτε τώρα θέλει να μιλήσει "αν και πολιτικά είναι από πάνω" λόγω της παρέμβασης του εισαγγελέα. Πάντως μίλησε για ανόητα κίνητρα και τόνισε ότι στα ψυχιατρεία υπάρχουν ανυπεράσπιστοι ασθενείς και γι΄αυτό και ο υπουργός και όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

    Ερωτηθείς εάν συζήτησε με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του για το δήμο Αθηναίων ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε "το έχω συζητήσει με τον πρωθυπουργό όπως ξέρετε από το καλοκαίρι και θα το ξανασυζητήσουμε ότι έλθει η ώρα και η ώρα θα έλθει όταν η κυρία Μπακογιάννη πεί δημοσίως τί θα κάνει".

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα προλάβει να προωθήσει το νομοσχέδιο στην περίπτωση που θα είναι υποψήφιος, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "ουδείς αναντικατάστατος" και πρόσθεσε ότι το θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα, ενώ σημείωσε ότι κάθε υπουργός θα πρέπει να ξέρει την ημέρα που ορκίζεται ότι "το αξίωμα αυτό είναι δοτό και την επομένη μπορεί να το χάσει".

    [06] Συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Με αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζεται στη Βουλή από το πρωί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2006. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ονομαστική φανερή ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει πάντοτε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

    «Η μεγάλη διαφορά μας σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι εμείς δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τα στοιχεία της οικονομίας για να αποκομίσουμε μια πρόσκαιρη μάχη εντυπώσεων. Τα μεγάλα ελλείμματα δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό τους τελευταίες 21 μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας απαντώντας έτσι και στον πρώην υπουργό Οικονομίας και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, που νωρίτερα, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι οδηγεί στο τέλμα την οικονομία. «Η πραγματικότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ τα έκρυβε συστηματικά. Για τις καταστροφικές και λαθεμένες επιλογές σας έχετε όμως ευθύνες», είπε ο κ.Μπέζας και πρόσθεσε.

    «Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του. Η συζήτηση όμως του προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να εκφυλίζεται στην ισοπέδωση των πάντων. όπου θα καταγράφεται σε άσπρο μαύρο. Δεν αρκεί να ερίζουμε για τους αριθμούς και η πραγματική οικονομία να βρίσκεται έξω από την αίθουσα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Μπέζας

    Ο υφυπουργός Οικονομίας, επεσήμανε ακόμα ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση με ήπια προσαρμογή, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους γιατί -όπως είπε- αν δεν κατεβάσουμε κάτω από το 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα θα το πληρώσουμε όλοι».

    Δεσμεύτηκε ακόμα, ότι δεν θα πέσουν τα φορολογικά βάρη στα χαμηλά στρώματα, τόνισε ότι η διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης επιβάλει διαρκή αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και προειδοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομίας, δεν θα έχει καμία ανοχή απέναντι στους φοροφυγάδες όσο μεγάλοι και αν είναι.

    «Η Οικονομία είναι κλίμα. Στο πεδίο αυτό, η κυβέρνηση πέτυχε αυτογκόλ» υποστήριξε στην ομιλία του νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, το δημοσιονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οφείλεται σε ενέργειες και παραλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ: αφενός στην «δήθεν απογραφή» και αφβ ετέρου στην κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, συνεπεία της «απίστευτης εμπάθειας, ανικανότητας, αλλά και κομματισμού που επέδειξε στο υπουργείο Οικονομικών».

    «Η μεγάλη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, υπερβαίνει κατά πολύ τη δαπάνη των ολυμπιακών έργων που ολοκληρώθηκαν» ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, απαντώντας εμμέσως στη χθεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Φώλια - ενώ, «ανάλογη κάμψη έχουν και οι ιδιωτικές επενδύσεις».

    «Στο τέλος του 2008, με την εξάντληση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός θα αναπολεί τα - σύμφωνα με τη ΝΔ - «ψίχουλα που έδινε το ΠΑΣΟΚ» προέβλεψε ο κ. Παπαντωνίου.

    Μολυβιάτης για ΚΑΠ και Δ`ΚΠΣ

    Μεγάλη ελληνική επιτυχία, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, επισημαίνοντας ότι τα περίπου 20 δισ. ευρώ του Δβ ΚΠΣ, αλλά και η διατήρηση της ΚΑΠ ως έχει μέχρι το 2013, εξασφαλίστηκαν κατόπιν έντονων διπλωματικών διεργασιών.

    Παρότι, ήδη από τον Οκτώβριο του 2003, είχε γίνει σαφές από τους έξι ισχυρούς της Ε.Ε., πως θα επιδιωχθεί η μείωση του κοινοτικού Προϋπολογισμού, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την κυβέρνηση, δεν υπήρχε σχετικός φάκελος στο ΥΠΕΞ - επεσήμανε ο κος Μολυβιάτης.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, ήδη από το καλοκαίρι του 2004, διαμόρφωσε κοινή στρατηγική, αρχικά με την Πορτογαλία και αργότερα με την Ισπανία, που οδήγησε στη σύμπτυξη ομάδας 17 μελών που υποστήριζαν αύξηση του Προϋπολογισμού, τον Ιανουάριο του 2005 στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν άλλες τρεις χώρες. «Αποτέλεσμα ήταν, τον περασμένο Ιούνιο η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο να προβλέπει κονδύλια ύψους 20 δισ.ευρώ - χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, λόγω της αμετακίνητης στάσης της Βρετανίας».

    Οι διαπραγματευτικοί άξονες της Ελλάδας ήσαν δύο - εξήγησε ο κ. Μολυβιάτης: Αφβ ενός να υπάρξει συμφωνία προ του τέλους του 2005 - «προκειμένου να μην χάσει η Ελλάδα πολλά δισ. ευρώ το επόμενο έτος για λόγους στατιστικούς και για να μην μπει η Ευρώπη σε έναν νέο κύκλο παραλυτικής εσωστρέφειας» - αφβ ετέρου ωστόσο, να μην οδηγηθούμε σε μια κακή συμφωνία μπροστά στην ανάγκη της επίτευξής της. «Μείναμε αταλάντευτοι μέχρι τέλους για τη διατήρηση της ΚΑΠ χωρίς αναθεωρήσεις μέχρι το 2013, παρά το αντίθετο αίτημα πολλών χωρών».

    Επιπρόσθετα των 20 δισ. ωστόσο, η Ελλάδα εξασφάλισε την επέκταση για ένα ακόμα χρόνο, της προθεσμίας απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων που αλλιώς θα έχανε, αλλά και μια ιδιαίτερα ευνοϊκή αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης προγραμμάτων από την ΕΕ, στη Στερεά Ελλάδα από το 75% στο 85%, και στο Νότιο Αιγαίο από το 50% στο 85% - που οδηγεί σε εξοικονόμηση 6,5 δισ. ευρώ.

    «Η αξιωματική αντιπολίτευση, αμφισβητεί ακόμα και την αξία του αποτελέσματος. Μας λέει ότι τα 20 δισ. ευρώ, θα τα παίρναμε ούτως ή άλλως, γιατί είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο. Όμως τον Ιούνιο, που ήμασταν εμείς που τα διαπραγματευθήκαμε, μας έλεγε ότι δεν μετράνε, γιατί δεν είχε κλείσει η συμφωνία (...) Αυτού του είδους η αντιπολίτευση, βλάπτει περισσότερο εκείνον που την ασκεί, παρά εκείνον εναντίον του οποίου στρέφεται» σχολίασε ο κ. Μολυβιάτης.

    ΚΚΕ: Προϋπολογισμός με έντονα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά

    «Η κυβέρνηση, συνεπής με την πολιτική που πρεσβεύει και εφαρμόζει, έφερε ένα προϋπολογισμό με έντονα τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Ακόμα υποστήριξε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η πολιτική της υπαγορεύεται από τα στενά οικονομικά περιθώρια που βρήκε, είναι ανακριβείς και αναληθείς και δεν τις δίνει -όπως είπε - άλλοθι για την περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων.

    «Τις συνέπειες από την βαθειά αντιλαϊκή πολιτική σας θα την πληρώσουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες γιατί τα κοινοτικά κονδύλια που εξασφάλισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες θα δοθούν στους μεγαλοεργοδότες. Η πολιτική σας εξυπηρετεί τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της γης των αγροτών από το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι έγκλημα εκ προμελέτης και από ΠΑΣΟΚ και από ΝΔ τα δεκάδες χιλιάδες κατεστραμμένα αγροτικά νοικοκυριά», κατέληξε ο κ Σκοπελίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 December 2005 - 16:21:19 UTC