Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευχές από τον Γιώργο Παπανδρέου
  • [02] Τα κάλαντα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [03] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Κέντρο Συμπαράστασης
  • [04] Συνάντηση Παπαρήγα με εργαζομένους στον Τύπο
  • [05] «Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων της διασποράς»
  • [06] Επισκέψεις σε παιδιά και ηλικιωμένους
  • [07] Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας
  • [08] Καραμανλής: Αναθεώρηση του Συντάγματος

  • [01] Ευχές από τον Γιώργο Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί σήμερα, το ΚΑΠΗ Ταύρου και το "Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογενείας", στο Μεταξουργείο.Το μεσημέρι θα ευχηθεί Χρόνια Πολλά στο προσωπικό του κόμματος.

    [02] Τα κάλαντα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Τα κάλαντα έψαλαν το πρωί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, η προεδρική φρουρά, χορωδία από το Αρσάκειο και το Λύκειο Ελληνίδων καθώς και χορωδία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πωγωνιανή. Επίσης τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας χορωδία από το παιδικό χωριό SOS, τα παιδιά της Παλαιστίνης και άλλοι. Το μεσημέρι ο κ.Παπούλιας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της προεδρικής φρουράς, ενώ αύριο θα αναχωρήσει για τη Γερμανία προκειμένου να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε το πρωί τα ΚΑΠΗ του δήμου Ταύρου όπου ηλικιωμένοι του έψαλαν τα κάλαντα και τον ενημέρωσαν και για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι χρέος της πολιτείας είναι να φροντίζει για την κοινωνική πρόνοια. Το μεσημέρι ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το κέντρο συμπαράστασης παιδιών ενώ στη συνέχεια παρέστη σε εκδήλωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο μεταξύ τα κάλαντα έψαλαν το πρωί χορωδίες σε αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Αβραμόπουλο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και του ΕΟΤ έψαλε σήμερα τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

    Αμέσως μετά ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση : "Δεχθήκαμε σήμερα τις ευχές αλλά και τις ευχαριστίες από ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά πολιτιστικά συγκροτήματα της Κρήτης. Μέσα από όλα αυτά παίρνουμε ενθάρρυνση, για να συνεχίσουμε το δρόμο που ακολουθούμε και που θέλει πλέον, αυτές τις πανέμορφες γωνιές της πατρίδας μας, να ξαναμπαίνουν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από τον τουρισμό. Ήταν μια καλή χρονιά φέτος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Χρειάζεται δουλειά, προγραμματισμός, μεθοδικότητα, καλός εννοούμενος επαγγελματισμός, στη βάση της στρατηγικής, που έχουμε χαράξει".

    [03] Επίσκεψη Παπανδρέου σε Κέντρο Συμπαράστασης

    Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, στο Μεταξουργείο, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, σήμερα το μεσημέρι.

    Στο Κέντρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης φιλοξενούνται παιδιά απο τη Θράκη, με καταγωγή Ρομά, τα οποία μιλούν ελληνικά, τούρκικα και ρόμ.

    Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο αλλά και οι γονείς των παιδιών μίλησαν στον κ. Παπανδρέου για τα προβλήματά τους, εκ των οποίων τα κύρια είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας παιδικού σταθμού, η υψηλή ανεργία και ο υψηλός αναλφαβητισμός, ενώ σοβαρή βοήθεια στο Κέντρο είναι η χορήγηση των σισιτίων, εκ μέρους του δήμου Αθηναίων.

    Τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του μοίρασε δώρα για τα αγόρια και τα κορίτσια όλων των ηλικιών.

    Το πρωί ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε τα ΚΑΠΗ του δήμου Ταύρου όπου ηλικιωμένοι του έψαλαν τα κάλαντα και τον ενημέρωσαν και για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν. Ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι χρέος της πολιτείας είναι να φροντίζει για την κοινωνική πρόνοια. Το μεσημέρι ο κ.Παπανδρέου επισκέφθηκε το κέντρο συμπαράστασης παιδιών ενώ στη συνέχεια παρέστη σε εκδήλωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Στο μεταξύ τα κάλαντα έψαλαν το πρωί χορωδίες σε αρκετά μέλη της κυβέρνησης.

    [04] Συνάντηση Παπαρήγα με εργαζομένους στον Τύπο

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα στον Περισσό με αντιπροσωπεία των ενώσεων εργαζομένων στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ προς τους οποίους τόνισε ότι "αναμφισβήτητα είμαστε υπέρ της βελτίωσης των αποδοχών, των δικαιωμάτων της ασφάλισης, της συνταξιοδότησης και των αυξήσεων για όλους τους εργαζομένους στο χώρο του Τύπου, δημοσιογράφους, λιθογράφους, τεχνικούς Τύπου, όλους που συγκεντρώνονται σβ αυτόν τον χώρο".

    Η κα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι "χρειάζονται ειδική προστασία οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι δουλεύουν σβ ένα καθεστώς πάρα πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αλλά και γενικότερα, διότι υπάρχει ένα καθεστώς ασυδοσίας χωρίς κανονικές συμβάσεις, ένα καθεστώς εκβιασμών και πίεσης".

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα διατυπώσει τις θέσεις του επί του κειμένου που κατέθεσε ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, λέγοντας πως "θα δούμε τα ζητήματα αυτά απβ την εξής σκοπιά: Πρώτο θέμα είναι η νέα μεγάλη συγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι μονοπωλείται όλο και περισσότερο ο τομέας αυτός και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα και απβ τη σκοπιά του δικαιώματος των εργαζομένων, του ελληνικού λαού για ενημέρωση και απβ τη σκοπιά βεβαίως των συμφερόντων των εργαζομένων στο χώρο".

    Η κα Παπαρήγα είπε πως έχει υπερωριμάσει το ζήτημα να ξεκινήσει και από τους φορείς των δημοσιογράφων, αλλά και από τους υπόλοιπους φορείς των εργαζομένων και να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός, μια συζήτηση με στόχο τη διαμόρφωση, όσο γίνεται, κοινωνικών κριτηρίων για το τι σημαίνει ενημέρωση, πληροφόρηση, τι σημαίνει ελεύθερη διακίνηση ιδεών ή πώς πρέπει να διεξάγεται η πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις,πώς συνδέεται η πολιτική ενημέρωση με τον πολιτισμό και πώς τα Μέσα Ενημέρωσης επίσης θα αποτελέσουν ένα χώρο και πολιτιστικής ανάπτυξης και καλλιέργειας.

    Καταλήγοντας η κα Παπαρήγα σημείωσε πως "η κατάσταση είναι δραματική. Και αυτός ο χώρος διέπεται από τα φαινόμενα της σήψης. Κι ακριβώς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ένας δημοσιογράφος, ακόμη και όταν έχει μια καλή αμοιβή, να αισθάνεται ότι επιτελεί το ρόλο του μέσα στη σημερινή κατάσταση τη σύγχρονη, όπως έχει διαμορφωθεί".

    [05] «Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων της διασποράς»

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό με την ευκαιρία των γιορτών επισημαίνει πως "σήμερα η ανθρωπότητα διανύει μία περίοδο ιστορικών αλλαγών και ανακατατάξεων" και προσθέτει πως "μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον ο Ελληνισμός και η Διασπορά ειδικότερα, καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο".

    Ο κ. Παπούλιας σημειώνει πως οι έλληνες της διασποράς αποτελούν "ένα ξεχωριστό κομμάτι του λαού μας, το οποίο με την προκοπή, την δραστηριότητα, το έργο, τις επιτυχίες και την πολυσχιδή προσφορά του στην Ελλάδα μας κάνει όλους υπερήφανους".

    Ακόμη τονίζει πως "ο Ελληνισμός δεν ήταν κλειστός ποτέ στα σύνορά του, και γι΄ αυτό μεγαλούργησε. Η γλώσσα μας ως μέσο έκφρασης και διάδοσης της ελληνικής σκέψης, η θρησκεία και ο πολιτισμός μας, με τη διαχρονική δύναμή του, αποτελούν την εθνική μας παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα στοιχεία αυτά είναι χρέος όλων μας να τα διαφυλάξουμε και να τα εντάξουμε δημιουργικά στη νέα εποχή".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος υπογραμμίζει πως οι έλληνες της διασποράς είναι "η «γέφυρα» φιλίας, συνεργασίας και προώθησης της ειρήνης μεταξύ του μητροπολιτικού κέντρου και των χωρών υποδοχής, συνδέοντας τον ελληνισμό με κάθε γωνιά του πλανήτη".

    Στη δεξίωση της Προεδρικής Φρουράς

    "Ένας Σουλιώτης έρχεται στο στρατό ενός Σουλιώτη", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσερχόμενος το μεσημέρι στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του η Προεδρική Φρουρά.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανώς συγκινημένος από την υποδοχή και την ξενάγησή του στα εργαστήρια κατασκευής των φορεσιών των Ευζώνων, υπογράμμισε ότι "Πρέπει να νιώθετε τιμή που υπηρετείτε σε αυτή την Μονάδα που συμβολίζει τους αγώνες του έθνους μας". Δεν θα ξεχάσω ποτέ, κατέληξε τα ελληνικά Ευζωνικά Συντάγματα του '12- '13 και είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι μαζί σας.

    Ο διοικητής της Υπηρεσίας Συντάγματος Ευστάθιος Σιαμήτρος στο κάλεσμά του αναφέρθηκε στο ιστορικό της Π. Φρουράς (ιδρύθηκε στις 12-2-1862 και φέρει την ονομασία του αγωνιστή Γ. Τζαβέλα) και προσέφερε στον πρόεδρο ένα ζευγάρι χειροποίητα τσαρούχια και το εικόνισμα του Αγ. Γεωργίου.

    Λίγο νωρίτερα, κατά την ξενάγησή του προέδρου στα εργαστήρια έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής.

    Ο κ. Παπούλιας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατασκευή των τσαρουχιών αλλά και λύπη στη διαπίστωση του "σβησίματος" παραδοσιακών επαγγελμάτων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "Ο τελευταίος τσαρουχάς στο Μέτσοβο πέθανε πριν 3 χρόνια".

    Από την πλευρά του ο διοικητής και το 15 μελές προσωπικό των εργαστηρίων αφού εξέθεσαν τις δυσκολίες εξεύρεσης γνήσιων και κατάλληλων υλικών (δέρμα κόκκινο, καρφιά ειδικά "γαρυφαλωτά" κ.α. δήλωσαν ότι τελικά, μετά από μεγάλη έρευνα στην αγορά ανακάλυψαν Έλληνες προμηθευτές. Αναφέρθηκαν στην επίπονη - πολυήμερη κατασκευή και τη συνεχή συντήρηση που κάνουν οι ίδιοι ως μοναδικοί συνεχιστές του επαγγέλματος στα είδη αυτά.

    Κατά την ξενάγησή στο ραφείο των στολών, ο επικεφαλής του εργαστηρίου επέδειξε στον πρόεδρο σύμβολα, όπως της ορθοδοξίας τα μανίκια της στολής όπως δίπλα ο σταυρός κυπαρίσσι του Μυστρά κ.α. Τα χρώματα της στολής, μαύρο, άσπρο, κόκκινο συμβολίζουν το πένθος, την αγνότητα και το αίμα, ενώ ο πυκνός θύσανος με τον κόμπο δηλώνει το πολυάριθμο των Ελλήνων και το σφιχτό μεταξύ τους δέσιμο στον αγώνα του έθνους.

    Κάλαντα στο Προεδρικό Μέγαρο

    Χριστουγεννιάτικες μελωδίες πλημμύρισαν το Προεδρικό Μέγαρο σε όλη τη διάρκεια του πρωινού από μαθητικές χορωδίες και μουσικοχορευτικούς συλλόγους που πήγαν στο Μέγαρο και είπαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα από όλη την Ελλάδα, τον Πόντο, τα νησιά, ακόμα και την Παλαιστίνη αντήχησαν στους χώρους του Μεγάρου, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των ηπειρωτικών συλλόγων.

    Τα κάλαντα ξεκίνησαν από την μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολούθησε η Προεδρική Φρουρά, τα παιδιά του Αρσακείου, της αδελφότητας Ηπειρωτών Ραφήνας-Ν. Μάκρης, το λύκειο Ελληνίδων, το 46ο Γυμνάσιο Αθήνας, το Παιδικό Χωριό SOS, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Παλαιστινιακή Παροικία, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πωγωνιανής, ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, η Πολιτιστική Ομάδα Καστελλοριζίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η οποία μετά τους χορούς και τα τραγούδια παρουσίασε μουσικά ακούσματα της Ευάνδρου Ηπείρου και προσέφερε στον πρόεδρο ασημένια πλακέτα με το έμβλημα της Ομοσπονδίας.

    Εντυπωσιακά ήταν τα παιδιά από το Κέντρο Μέριμνας Πωγωνιανής, όπως και αυτά του παιδικού χωριού SOS, καθώς και τα παιδιά της Παλαιστίνης. Στους τελευταίους ο πρόεδρος ευχήθηκε να αποκτήσουν σύντομα πατρίδα, ενώ ο επικεφαλής τους μετέφερε τις θερμές ευχές όλων των Παλαιστινίων, αφού, όπως είπε, όλοι γνωρίζουμε ότι είστε άνθρωπος που δώσατε μεγάλο αγώνα στο πλευρό μας.

    Οι βρακοφόροι Κρήτης μετά τις μαντινάδα "Χρόνια Πολλά σας πρόεδρε εκ των Ιωαννίνων, είστε Ηπείρου καύχημα και όλων των Ελλήνων" του δώρισαν το έμβλημα του Ομίλου, το βιβλίο για τη μάχη της Κρήτης και πίνακα με τον Ρεθυμνιώτη Χρήστου Μακρή, ο οποίος έπεσε μαχόμενος στο Δρίσκο της Ηπείρου.

    Ο πρόεδρος προσέφερε ποτά, γλυκά και αναμνηστικά με το σήμα της Προεδρίας στα 150 παιδιά και στους 307 επισκέπτες του.

    [06] Επισκέψεις σε παιδιά και ηλικιωμένους

    Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, στο Μεταξουργείο, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η σύζυγός του Αντα, σήμερα το μεσημέρι. Στο Κέντρο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης φιλοξενούνται παιδιά απο τη Θράκη, με καταγωγή Ρομά, τα οποία μιλούν ελληνικά, τούρκικα και ρόμ.

    Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο αλλά και οι γονείς των παιδιών μίλησαν στον κ. Παπανδρέου για τα προβλήματά τους, εκ των οποίων τα κύρια είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας παιδικού σταθμού, η υψηλή ανεργία και ο υψηλός αναλφαβητισμός, ενώ σοβαρή βοήθεια στο Κέντρο είναι η χορήγηση των σισιτίων, εκ μέρους του δήμου Αθηναίων.

    Τα παιδιά έψαλαν τα κάλαντα στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του μοίρασε δώρα για τα αγόρια και τα κορίτσια όλων των ηλικιών.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στα γραφεία του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη, και αντάλλαξε ευχές για τις γιορτές, με το προσωπικό και στελέχη του Κινήματος.

    Ο κ.Παπανδρέου ευχαρίστησε τα στελέχη του για τα όσα προσέφεραν τη χρονιά που πέρασε, "μια χρονιά ανάταξης, ανασύνταξης και ανασυγκρότησης του Κινήματος" και πρόσθεσε ότι με την βοήθεια όλων αυτή η χρονιά "πήγε καλά, σε μια δύσκολη εποχή νέων προκλήσεων και σημαντικών στοχεύσεων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα "έχει μπει σε μια άλλη ρότα, σε μια πορεία καινούρια" και σημείωσε ότι "είμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης και θα είμαστε και πάντα, διότι είμαστε ένα Κίνημα που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, αλλά έχουμε μπει σε έναν πολύ καλό δρόμο".

    Το πρωί, ο κ.Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επισκέφθηκε τα ΚΑΠΗ του δήμου Ταύρου, όπου τον υποδέχθηκαν ο αντιδήμαρχος Ταύρου, πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι του έψαλαν τα κάλαντα και τον ενημέρωσαν και γιά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ΚΑΠΗ, κύριο των οποίων είναι η χρηματοδότησή του, καθώς οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι, παρόλο που η λειτουργία των ΚΑΠΗ αλλά και θεσμών, όπως η βοήθεια στο σπίτι, έχουν περάσει στους δήμους, είναι χρέος της πολιτείας να φροντίζει γιά την κοινωνική πρόνοια και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον.

    Οι ηλικιωμένοι του ΚΑΠΗ Ταύρου δώρησαν στον κ.Παπανδρέου μιά εικόνα και ένα βιβλίο με την ιστορία των οδών του δήμου, ενώ ο κ.Παπανδρέου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, πρόσφερε μιά επιταγή γιά να αγοράσουν τα απαραίτητα, που χρειάζονται για τη λειτουργία του ΚΑΠΗ.

    [07] Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας

    Ελέγχους στα δύο εθνικά δίκτυα, αλλά και στα επιμέρους δίκτυα, τόσο κατά τη διάρκεια της εξόδου όσο και της επιστροφής των Αθηναίων από τους τόπους όπου θα περάσουν τις εορτές των Χριστουγέννων, θα κάνουν 75 κλιμάκια της Τροχαίας Αττικής.

    Οι αστυνομικοί έλεγχοι θα έχουν να κάνουν με αλκοτέστ, υπέρβαση ταχύτητας, καθώς και με επικίνδυνους ελιγμούς.

    Επίσης απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, πρόκειται να ισχύσει κατά τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων.

    Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζωντανά ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας, τα φορτηγά μεταφοράς νερού (όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, τα φορτηγά που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα στο τμήμα Κόρινθος - Ρίο της Ν.Ε.Ο.Α.Κ., στο ρεύμα εξόδου, τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Ρεντίνας μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Η απαγόρευση θα ισχύει την Παρασκευή 23 του μηνός, την Παρασκευή 30 του μηνός, την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 6 στο ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα από τις 15:00 το μεσημέρι έως τις 21:00 το βράδυ και τη Δευτέρα 26 του μηνός, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου και την Κυριακή 8 του μηνός στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από τις 15:00 το μεσημέρι έως 23:00.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί της πρωινές ώρες αφού όπως επισημαίνει η ΕΜΥ σε μεγάλο μέρος των οδικών δικτύων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα επικρατεί παγετός.

    Στο μεταξύ αυξημένη είναι η ζήτηση εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ, στον ΟΣΕ, καθώς και στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Υπολογίζεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών ότι η φετινή έξοδος θα είναι μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον 15% από την αντίστοιχη περυσινή.

    Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η διεύθυνση των ΚΤΕΛ, όπου σύμφωνα με αυτά, σήμερα θα πραγματοποιηθούν 380 δρομολόγια, 450 θα γίνουν το Σάββατο και 480 την Κυριακή.

    Ματαίωση δρομολογίων του ΟΣΕ

    Δεν θα πραγματοποιηθούν τις ακόλουθες ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών τα παρακάτω δρομολόγια του ΟΣΕ στις διαδρομές Αθήνα-Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη-Έδεσσα - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού:

    Αθήνα - Χαλκίδα

    - Στις 24 και 31 Δεκεμβρίου 2005 δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 2532 και 2541.

    - Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2005 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2006 δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 1534, 1541, 2532, 2541 και η αμαξοστοιχία 1537 Χαλκίδας - Αθηνών.

    Θεσσαλονίκη - Έδεσσα - Θεσσαλονίκη

    - Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2005 καθώς και την 1η Ιανουαρίου 2006 δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 731 και 734.

    Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Θεσσαλονίκη

    - Στις 25 Δεκεμβρίου 2005 δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 1632 και 1633.

    - Την 1η Ιανουαρίου 2006 δεν θα κυκλοφορήσουν οι αμαξοστοιχίες 1630 και 1631.

    [08] Καραμανλής: Αναθεώρηση του Συντάγματος

    Την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Τοποθετούμενος επί του κρατικού προϋπολογισμού, που ψηφίστηκε από τη Βουλή (166 υπέρ, 132 κατά) ο κ. Καραμανλής τόνισε την ανάγκη για την απελευθέρωση της δύναμης της Παιδείας, για τη διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα και για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος. «Για όλους αυτούς τους λόγους, δρομολογούμε ευρύτατο δημόσιο διάλογο και προετοιμάζουμε την κίνηση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «είναι η ώρα των μεγάλων και υπεύθυνων αλλαγών, που έχει ανάγκη ο τόπος και απαιτεί ο πολίτης. Είναι η ώρα για τομές και μεταρρυθμίσεις».

    Για το νέο προϋπολογισμό, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «ορίζει υποχρεώσεις απόλυτα αναγκαίες για να ξεφύγουμε από τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος και να κατακτήσουμε το μέλλον» Είναι προϋπολογισμός μετάβασης από την αβεβαιότητα, στην ασφάλεια και τη σιγουριά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Για τα έξοδα είπε ότι η έμφαση δίδεται στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, και ότι για το σκοπό αυτό συγκροτείται Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου και υιοθετούνται σύγχρονες μορφές ελέγχου των δημόσιων δαπανών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ψάχνει «οδούς διαφυγής από το παρόν» και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει έτσι τον προβληματισμό για ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, τον οποίον - όπως διευκρίνισε - και το κόμμα του συμμερίζεται. «Ένας είναι ο στόχος σας: Να φύγει η συζήτηση από τον Προϋπολογισμό. Αντί για ουσία, ξανά τα επικοινωνιακά τρυκ. Να μην πείτε ότι ο λόγος της αποτυχίας σας είναι ότι έχουμε ένα κακό Σύνταγμα. Δεν φταίει το Σύνταγμα, αλλά η κυβέρνηση η δική σας».

    Ο κ. Παπανδρέου διατράνωσε πως «ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά υπό αίρεση», «η κυβέρνηση είναι υπό επιτήρηση», «τα παραμύθια τέλειωσαν» και πως το μόνον που έχει να περιμένει ο έλληνας πολίτης, είναι ακόμα μεγαλύτερη «υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής».

    Εντονα επικριτική και για τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα κατηγορώντας τα ότι έχουν την ίδια ταξική και αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα τόνισε ότι «μόνο με μια πολιτική ρήξης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, με αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στο πολιτικό πεδίο και στο κίνημα είναι δυνατό να αποσπαστούν κατακτήσεις από τους εργαζομένους και να μπει φρένο στον κατήφορο».

    Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλέκος Αλαβάνος κάνοντας λόγο για αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ γιατί -όπως είπε- δεν έχει μεγάλες διαφορές από το κυβερνών κόμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 December 2005 - 22:14:18 UTC