Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήγουν την Παρασκευή οι προθεσμίες στις εφορίες.
  • [02] Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων
  • [03] Εκδηλώσεις για τα θύματα του τσουνάμι
  • [04] Συνέντευξη Μπακογιάννη
  • [05] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο
  • [06] Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

  • [01] Λήγουν την Παρασκευή οι προθεσμίες στις εφορίες.

    Περιθώριο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν εκκρεμότητες στην εφορία. Συναλλαγές όπως η μεταβίβαση ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές, η λήψη δωρεών για την δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, η προμήθεια του σήματος κυκλοφορίας, η ηλεκτρονική υποβολή του έντυπου Ε9 και των συγκεντρωτικών καταστάσεων, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εως την ερχόμενη Παρασκευή.

    Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται ότι εφόσον οι δηλώσεις έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου και έχει πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται συμβόλαια και μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2006 με τις παλιές αντικεμενικές αξίες.

    Οσοι φορολογούμενοι αγόρασαν εντός του 2005 περιουσιακά στοιχεία ή έχουν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης τα οποία δεν δικαιολογούνται από το ύψος των εισοδημάτων τους, , μπορούν να λάβουν δωρεά από κάποιον συγγενή ή φίλο, η δήλωση της οποίας πρέπει να κατατεθεί στην εφορία, εως την Παρασκευή.

    Αποκλειστικά από τις τράπεζες γίνεται η προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας εως την ερχόμενη Παρασκευή 30/12. Εαν ο φορολογούμενος έχει χάσει το ειδοποιητήριο ή δεν το έλαβε μπορεί να προμηθευτεί το σήμα από την εφορία προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

    Επίσης, εως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας το ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στην ηλεκτρονική διευθυνση www.gsis.gr.

    Τέλος, μέχρι την Παρασκευή έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών.Οι καταστάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η υποβολή μπορεί να γίνει και με δισκέτα στην εφορία.

    [02] Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τροπολογια του υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οι δηλώσεις έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται συμβόλαια και μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2006 με τις παλιές αντικεμενικές αξίες.Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας δήλωσε ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι ήπια με ορίζοντες τριετίας.

    Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές από την πρωτοχρονιά, θα επιφέρουν αύξηση της φορολογίας σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές και δωρεές.Οι γονικές παροχές θα γίνονται με βάση τις παλαιές αντικειμενικές τιμές εως το τέλος Φεβρουαρίου.

    Την ίδια στιγμή, πάντως, αναμένεται να γίνει αναπροσαρμογή των ορίων για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές.

    [03] Εκδηλώσεις για τα θύματα του τσουνάμι

    Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν, χθες, στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον -πάνω από 9 Ρίχτερ- σεισμό και το φονικό τσουνάμι, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 230 χιλιάδες άτομα. Από τη Θεομηνία αυτή καταστράφηκαν δεκάδες πόλεις στον Ινδικό Ωκεανό. Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Στο Ατσε, την περιοχή που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο, ήταν επικεφαλής των επιμνημόσυνων δεήσεων και έθεσε σε λειτουργία τη σειρήνα συναγερμού ακριβώς στις 8.16 τοπική ώρα (3.16 ώρα Ελλάδος) την ίδια ώρα που τα φονικά κύματα κάλυψαν πέρυσι την περιοχή.

    Μόνο στο Ατσε έχασαν τη ζωή τους 131.934 άνθρωποι και άλλοι 37.066 είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το τσουνάμι που στις 26 Δεκεμβρίου 2004 έπληξε την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.

    Την Κυριακή, στην περιοχή, πανικό προκάλεσαν στο νησί Νιάς της Ινδονησίας τρεις σεισμικές δονήσεις, 4,6, 4,7 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, η χρονική στιγμή που σημειώθηκαν οι δονήσεις, ξύπνησε τις εφιαλτικές μνήμες, όταν η Ινδονησία μόνο θρηνούσε 168.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

    Στην Αυστραλία, η οποία θρήνησε 26 πολίτες της, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ ζήτησε από όλους να θυμηθούν τα θύματα της καταστροφής. "Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να θυμηθούμε εκείνα τα θύματα. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας συνοδεύουν και αυτούς που τραυματίστηκαν και τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους", ανέφερε στην ανακοίνωση του Χάουαρντ.

    Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι και οι προσπάθειες ανακούφισης συνεχίζονται πρόσθεσε ο Χάουαρντ. "Οι εικόνες και οι πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών κινητοποίησαν κυβερνήσεις και λαούς του Κόσμου που ανταποκρίθηκαν με γενναιοδωρία ξεπερνώντας φυλές, θρησκείες και εθνικότητες", τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

    Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των Βρετανών που βρέθηκαν πέρυσι αντιμέτωπες με το τσουνάμι και δεν έλαβαν την κατάλληλη βοήθεια. "Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετή", δήλωσε ο Στρο στο BBC.

    Ο Βρετανός υπουργός μίλησε στο BBC την ίδια ώρα που οι συγγενείς θυμάτων του τσουνάμι παρακολουθούσαν επιμνημόσυνη δέηση για την επέτειο του ενός χρόνου από τη φοβερή καταστροφή.

    Περισσότεροι από 150 συγγενείς και φίλοι των 149 Βρετανών που έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι ταξίδεψαν φέτος στην πληγείσα περιοχή για να παραστούν στις επιμνημόσυνες δεήσεις και στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σήμερα.

    Η Νέα Ζηλανδία θα θεσπίσει ειδικό μετάλλιο για όσους εργάστηκαν σε αποστολές αρωγής στο περυσινό τσουνάμι.

    [04] Συνέντευξη Μπακογιάννη

    Θέματα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέσπισης συνταγματικού δικαστηρίου και σχέσεων εκκλησίας και κράτους, θα πρέπει να εξετάσει ο πολιτικός κόσμος στην αναθεώρηση του συντάγματος, με στόχο την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τονίζει η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στα "ΝΕΑ".

    Σε ερώτηση πότε θα λάβει τις αποφάσεις της για τον Δήμο Αθηναίων, δηλώνει ότι θα αποφασίσει για τον δήμο τους πρώτους μήνες του νέου χρόνου, με πρώτη υποχρέωση να ενημερώσει τους δημότες της Αθήνας. "Στην πολιτική" τονίζει η κ. Μπακογιάννη, "οι αποφάσεις αυτές δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου, λαμβάνονται από κοινού.Με τον πρωθυπουργό της χώρας, με το κόμμα, τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε πορευθεί από κοινού εδώ και χρόνια".

    Σε ότι αφορά ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την πιθανότητα ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι "σημασία σε έναν ανασχηματισμό έχουν και τα πρόσωπα, το κρίσιμο και ουσιαστικό, όμως, είναι το περιοχόμενο της πολιτικής. Κουραστικά, επιμένω ότι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εμβάθυνση και διεύρυνση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας".

    Τέλος αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, υπογράμμισε ότι "η πάταξη της διαφθοράς δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, είναι υπόθεση συνολικά της κοινωνίας. Ο κ. Καραμανλής δεν συμβιβάστηκε με την διαπλοκή και δεν συμβιβάζεται με τη διαφθορά. Από κει και πέρα, όμως, αυτό δεν είναι προσωπικό στοίχημα του Καραμανλή. Είναι στοίχημα της Ελλάδας".

    [05] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο

    Η αναθεώρηση του Συντάγματος και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως με τον κ. Καραμανλή συζήτησαν τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και άλλες σχετικές συναντήσεις.

    Δήλωσε ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό έγινε συζήτηση για τον υπαλληλικό κώδικα και ιδίως για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην αξιολόγηση και το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.

    [06] Επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση της σχέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα το χρονικό διάστημα 2006-2008 προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3,9% ετησίως κατά μέσο όρο.

    Η ισχυρή ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται επίσης να παραμείνει ισχυρή.

    Σε ότι αφορά την κερδοφορία του επιχειρηματικού τομέα το υπουργείο Οικονομίας αναμένει να ενισχυθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (σε τρία στάδια κατά την τριετία 2005-2007).

    Η κερδοφορία θα ενισχυθεί επίσης και από το γεγονός ότι εφαρμόζεται ο νέος επενδυτικός νόμος ο οποίος διευρύνει την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

    Παράλληλα όμως, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), χωρίς σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό τομέα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

    Η έντονη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζεται και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

    Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ με διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της ελληνικής οικονομίας.

    Για την απασχόληση προβλέπεται ότι την τριετία 2006-2008 θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,6% κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να περιοριστεί από το 10,4% το 2005 στο 9,8% το 2006, 8,9% το 2007 και στο 8% το 2008.

    Παράλληλα, προβλέπεται επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 2006 και μετά.

    Ελλειμμα-χρέος

    Μέχρι το τέλος του 2006 αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο (3%). Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Και η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στον περιορισμό των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων.

    Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν στο 44,7% το 2006 (από 48,2% που ήταν το 2004), ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα δεδομένης της προτεραιότητας να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

    Ειδικά για το έλλειμμα αναφέρεται ότι θα μειώνεται σταδιακά για να φθάσει 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2008.

    Σε ότι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω και ότι από το 107,9% του ΑΕΠ το 2005 θα μειωθεί στο 104,8% το 2006 στο 101,1% το 2007 για να καταλήξει στο 96,8% το 2008.

    Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008 καταλήγει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των υπολοίπων διατάξεων του νόμου 2002 για τις συντάξεις.

    Αναφέρει ακόμα ότι μια από τις προτεραιότητες αποτελεί ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία και η αναδιοργάνωση της δημόσιας επιχείρησης ανέγερσης νοσηλευτικών μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

    Τέλος, αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση και ένα νέο σχέδιο νόμου για τις κρατικές προμήθειες, που στοχεύει στη μείωση του κόστους των προμηθειών κατά 15%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 December 2005 - 23:16:34 UTC