Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράταση προθεσμίας για την υποβολή του Ε9
  • [02] Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων
  • [03] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [04] ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή
  • [05] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

  • [01] Παράταση προθεσμίας για την υποβολή του Ε9

    Παρατείνεται μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2006 η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9, καθώς και των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών για τη χρήση του 2004.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην υποβολή τους.

    Ωστόσο, οι φορολογούμενοι που έχουν να πραγματοποιήοσυν συναλλαγές, όπως η μεταβίβαση ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές, η λήψη δωρεών για την δικαιολόγηση του πόθεν έσχες και η προμήθεια του σήματος κυκλοφορίας, έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

    Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται ότι εφόσον οι δηλώσεις έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου και έχει πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται συμβόλαια και μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2006 με τις παλιές αντικεμενικές αξίες.

    Οσοι φορολογούμενοι αγόρασαν εντός του 2005 περιουσιακά στοιχεία ή έχουν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης τα οποία δεν δικαιολογούνται από το ύψος των εισοδημάτων τους, μπορούν να λάβουν δωρεά από κάποιον συγγενή ή φίλο, η δήλωση της οποίας πρέπει να κατατεθεί στην εφορία, έως την Παρασκευή.

    Εως μεθαύριο Παρασκευή μπορούν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων, να προμηθεύονται από τις τράπεζες και τις εφορίες τα σήματα τελών κυκλοφορίας. Απο τη Δευτέρα θα το πληρώνουν στο διπλάσιο.

    [02] Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων όλης της χώρας, που θα ισχύσουν το 2006. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος όρος των ανώτερων και των κατώτερων αντικειμενικών τιμών στην Αττική αυξάνεται κατά 27,67%, στη Θεσσαλονίκη κατά 31,27% και στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά 27,3%.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι σύμφωνες με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ήπια προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η αγορά ακινήτων.

    Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές αναπροσαρμόστηκαν για τελευταία φορά πριν απο 5 χρόνια (το Μάρτιο του 2001), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη απόκλιση μεταξύ των πραγματικών και των αντικειμενικών τιμών.

    Παρά τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.

    Ειδικότερα, στην περιφέρεια Αττικής, ο μέσος όρος μεταβολής των ανώτερων και κατώτερων τιμών είναι 27,67%, στο νομό Θεσσαλονίκης 31,27%, στο νομό Κιλκίς 26,18%, στο νομό Πέλλας 26,23%, στο νομό Πιερίας 26,17%, στο νομό Σερρών 21,10%, στο νομό Χαλκιδικής 30,47%, στο νομό Ημαθίας 27,63%, στο νομό Θεσπρωτίας 30,20%, στο νομό Ιωαννίνων 37,42%, στο νομό Πρέβεζας 30%, στο νομό Αρτας 34%, στο νομό Καβάλας 29,50%, στο νομό Ξάνθης 30,25%, στο νομό Ροδόπης 24,49%, στο νομό Δράμας 25,56%, στο νομό Εβρου 31,51%, στο νομό Καρδίτσας 24,71%, στο νομό Λαρίσης 26,30%, στο νομό Μαγνησίας 27,67%, στο νομό Τρικάλων 25,48%, στο νομό Κέρκυρας 34,36%, στο νομό Κεφαλονιάς 32,83%, στο νομό Λευκάδας 19,39%, στο νομό Ζακύνθου 22,92%, στο νομό Κοζάνης 26,26%, στο νομό Φλωρίνης 25,91%, στο νομό Γρεβενών 24,37%, στο νομό Καστοριάς 24%, στο νομό Κορίνθου 29,30%, στο νομό Λακωνίας 25,07%, στο νομό Μεσσηνίας 30,44%, στο νομό Αργολίδος 23,22%, στο νομό Αρκαδίας 21,45%, στο νομό Κυκλάδων 30,16%, στο νομό Δωδεκανήσων 24,23%, στο νομό Λασιθίου 30,44%, στο νομό Ρεθύμνου 18,57%, στο νομό Χανίων 22,90%, στο νομό Ηρακλείου 14,56%, στο νομό Λέσβου 30,47%, στο νομό Σάμου 25,90%, στο νομό Χίου 34,99%, στο νομό Φθιώτιδος 24,86%, στο νομό Φωκίδος 31,55%, στο νομό Βοιωτίας 25,55%, στο νομό Ευρυτανίας 29,23%, στο νομό Εύβοιας 27,61%, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας 24,48%, στο νομό Αχαΐας 28,24% και στο νομό Ηλείας 26,29%.

    [03] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξη κ. Δημήτρη Σιούφα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2006.

    Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για την προώθηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στο χώρο του φυσικού αερίου, την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του αγωγού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και το σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για την προκήρυξη που πρόκειται να γίνει για τα 900 μεγαβάτ για άλλα τρία νέα ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Η προκήρυξη, είπε ο κ. Σιούφας, θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

    Ο Δ. Σιούφας ανέφερε ότι σήμερα δημοσιεύεται ο νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου,ενώ τόνισε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την αναμόρφωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας με τη δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών και βιοτεχνικών πάρκων, καθώς και την ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, εξάλλου, ότι η αγορά κινήθηκε ομαλά και ταυτόχρονα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα και από το Υπουργείο και από της Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους πόλους καινοτομίας που ήδη έχουν προκηρυχθεί για να αναπτυχθούν στην ελληνική περιφέρεια.

    Ο Δ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ουδέποτε στο παρελθόν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έγινε ένα τόσο σημαντικό έργο, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Η πορεία αυτού του έργου, είπε, θα συνεχιστεί με τους ίδιους και πιο εντεινόμενους ρυθμούς και το 2006 και τα επόμενα χρόνια.

    Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας είπε ότι "δεν το ξέρω αυτό, είναι απόφαση του πρωθυπουργού".

    Πάντως, άφησε να εννοηθεί, ότι θέλει να παραμείνει στο ίδιο υπουργείο, σημειώνoντας ότι "ο κάθε υπουργός το επιθυμεί, όταν έχει δρομολογήσει μια σειρά από πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι δικό του θέμα. Την παραμονή ή όχι σε όποιο πόστο την αποφασίζει ο πρωθυπουργός".

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Καραμανλή γιατί "δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού".

    Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση των Πακιστανών, ο κ. Σιούφας είπε ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και κατά την άποψή του δεν πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης, ενώ σε παραπλήσια ερώτηση εάν υπήρξε λανθασμένος επικοινωνιακός χειρισμός, απάντησε κατηγορηματικά "καθόλου".

    Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο των ΕΛΠΕ, ο Δ. Σιούφας ανέφερε πως από τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται τα καλά που έχει ο ανταγωνισμός και το άνοιγμα των αγορών με κανόνες. Η κατάσταση, πρόσθεσε, θα ομαλοποιηθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργοστάσιο που ενισχύει και τη σταθερότητα αλλά και την ασφάλεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συνάντηση κ.Κ.Καραμανλή με κ.Π.Μολυβιάτη

    "Η χρονιά που λήγει ήταν μια καλή χρονιά για τον τόπο μας, πετύχαμε τους στόχους μας και ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας. Συνεπώς, για το χρόνο που έρχεται, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία ασφαλή και ομαλή πορεία του τόπου μας στη διεθνή σκηνή", υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Σε ερώτηση για το θέμα των Πακιστανών, ο κ. Μολυβιάτης είπε "η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη δηλώσεις. Υπάρχει μία έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματά της".

    Σε άλλη ερώτηση, αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε "δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού", ενώ σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αποχωρήσει αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός, είπε "σας απάντησα, δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού, την πρωθυπουργική βούληση όλοι την αποδέχονται".

    [04] ΠΑΣΟΚ για την προστασία του καταναλωτή

    Το ΠΑΣΟΚ θα φέρει στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα της προστασίας του καταναλωτή, αμέσως μετά τις γιορτές, τόνισε η Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και πολιτικής καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ.

    Η δήλωση έγινε αμέσως μετά την επίσκεψή της σε πολυκατάστημα στο Περιστέρι και τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κατασκευαστών και Εμπόρων παιδικών παιχνιδιών και αμαξιδίων Γιώργο Μουστάκα.

    Η κ. Διαμαντοπούλου συνοδευόμενη από τον Χρήστο Πρωτόπαππα επισκέφθηκε τους χώρους πολυκαταστήματος, όπου στο τμήμα ηλεκτρονικών, και όχι μόνο, επιδείχθηκαν οι ειδικές ετικέτες καταλληλότητας με τις προδιαγραφές των προϊόντων.

    Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε ότι στη Βουλή θα διερευνηθεί λεπτομερώς το ζήτημα της προστασίας του καταναλωτή-πελάτη από τη μικρότερη αγοραστική μονάδα έως τη μεγαλύτερη.

    Σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να προστατεύονται ουσιαστικά από την αθρόα και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των προϊόντων -όπως συμβαίνει τελευταία από την Κίνα- που δεν εκπληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και τις προδιαγραφές της ΕΕ.

    Από την πλευρά του Συνδέσμου ο κ.Μουστάκας προέτρεψε τους γονείς να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές των παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, πρέπει πάντα να έχουν τις προδιαγραφές της ΕΕ τις οποίες εφαρμόζει και ο Σύνδεσμος. Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, πρόσθεσε, ο Σύνδεσμος διανέμει ειδικά φυλλάδια με συστάσεις για την καταλληλότητα των ειδών σε ό,τι αφορά τη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.

    [05] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση της σχέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα το χρονικό διάστημα 2006-2008 προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3,9% ετησίως κατά μέσο όρο.

    Η ισχυρή ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται επίσης να παραμείνει ισχυρή.

    Σε ότι αφορά την κερδοφορία του επιχειρηματικού τομέα το υπουργείο Οικονομίας αναμένει να ενισχυθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (σε τρία στάδια κατά την τριετία 2005-2007).

    Η κερδοφορία θα ενισχυθεί επίσης και από το γεγονός ότι εφαρμόζεται ο νέος επενδυτικός νόμος ο οποίος διευρύνει την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

    Παράλληλα όμως, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), χωρίς σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό τομέα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

    Η έντονη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζεται και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

    Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ με διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της ελληνικής οικονομίας.

    Για την απασχόληση προβλέπεται ότι την τριετία 2006-2008 θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,6% κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να περιοριστεί από το 10,4% το 2005 στο 9,8% το 2006, 8,9% το 2007 και στο 8% το 2008.

    Παράλληλα, προβλέπεται επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 2006 και μετά.

    Ελλειμμα-χρέος

    Μέχρι το τέλος του 2006 αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο (3%). Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Και η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στον περιορισμό των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων.

    Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν στο 44,7% το 2006 (από 48,2% που ήταν το 2004), ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα δεδομένης της προτεραιότητας να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

    Ειδικά για το έλλειμμα αναφέρεται ότι θα μειώνεται σταδιακά για να φθάσει 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2008.

    Σε ότι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω και ότι από το 107,9% του ΑΕΠ το 2005 θα μειωθεί στο 104,8% το 2006 στο 101,1% το 2007 για να καταλήξει στο 96,8% το 2008.

    Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008 καταλήγει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των υπολοίπων διατάξεων του νόμου 2002 για τις συντάξεις.

    Αναφέρει ακόμα ότι μια από τις προτεραιότητες αποτελεί ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία και η αναδιοργάνωση της δημόσιας επιχείρησης ανέγερσης νοσηλευτικών μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

    Τέλος, αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση και ένα νέο σχέδιο νόμου για τις κρατικές προμήθειες, που στοχεύει στη μείωση του κόστους των προμηθειών κατά 15%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 December 2005 - 22:18:29 UTC