Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία
  • [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με Αλ.Παπαρήγα
  • [03] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο ΣΥΝ
  • [04] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν
  • [05] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο του ΣΥΝ

  • [01] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία

    Βαριά κατηγορία κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ ότι "ψεύδονταν ενσυνείδητα", κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2006, διατύπωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Αθανασάκης.

    «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε και εισηγήθηκε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης και τον υποστήριξαν οι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός και η ΚΟ. της ΝΔ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»,δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:«΄Ελεγαν όλοι τους ψέματα στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, γιατί ήξεραν ότι είναι ανεφάρμοστος».

    Ανέφερε επίσης ότι χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Έσοδα του 2005

    Τα πυρά του Ν.Αθανασάκη δέχθηκε ο Γ.Αλογοσκούφης και για την ανακοίνωση περί υπερκάλυψης του στόχου για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2005, αμφισβητώντας την επιτυχία που αναφέρει η κυβέρνηση.

    ΄Όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση, χαμήλωσε τον πήχη για να τον περάσει και να πανηγυρίσει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2005, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 7,2%. Το Μάρτιο, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 10,2%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ενόψει της μεγάλης υστέρησης των εσόδων αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο, κατεβάζοντάς τον στο 5% και πανηγυρίζει για το 6,3% που πέτυχε.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας και της κυβέρνησης, που πετυχαίνουν, όπως ανέφερε, κατ΄ αυτό τον τρόπο τους στόχους τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του 5% στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξησε τον ΦΠΑ στο 19%. Ανέφερε ότι το 2005 υπήρξαν αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω αυξημένων τιμών στα πετρελαιοειδή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η αύξηση ήταν μόνο 6,3% και ζήτησε από τον κ. Αλογοσκούφη να εξηγήσει σε ποιο ύψος θα ήταν τα έσοδα αν δεν υπήρχε η μία μονάδα αύξησης στον ΦΠΑ και τα αυξημένα έσοδα από τα πετρελαιοεοδή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε, γενικότερα για εγκλωβισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον οποίο απέδωσε στην «απίθανη ιστορία της απογραφής».

    Καταγγελία για την ΕΡΤ

    Σε καταγγελία της δημόσιας τηλεόρασης προέβη, επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε μόλις 8 δευτερόλεπτα στις προχθεσινές του δηλώσεις και μόνο για ένα από τα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε.

    Τόνισε επίσης ότι στα απογευματινά δελτία δεν υπήρξε καμία αναφορά.

    Η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, αφιέρωσε 8 δευτερόλεπτα στο ΠΑΣΟΚ για θέμα των αστυνομικών επιχειρήσεων σχετικά με το Ρώσο δραπέτη, θέμα στο οποίο, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε 10 λεπτά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και δεν είναι θέμα κάθε στελέχους της πως χειρίζεται τα θέματα.

    Και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΡΤ να ξαναδιαβάσει τους νόμους και να τους εφαρμόσει, εκφράζοντας την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα.

    Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Ν.Αθανασάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι πάντες σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ποιοι ταυτίστηκαν - και με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - με εικονικούς και πλασματικούς προϋπολογισμούς, ποιοι επί σειρά ετών έλεγαν ψέματα στους Έλληνες για την πραγματική κατάσταση της Οικονομίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκαλεί τη νοημοσύνη και την μνήμη των Ελλήνων».

    [02] Συνάντηση Κ.Παπούλια με Αλ.Παπαρήγα

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Κάρολο Παπούλια θα έχει σήμερα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κ.Αλέκα Παπαρήγα στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις θέσεις του Κόμματος της για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που προωθείται προς ψήφιση στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συνάντηση έχει ζητηθεί από το ΚΚΕ. Στην συνέχεια, ο κ.Παπούλιας θα έχει συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, κ.Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    [03] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο ΣΥΝ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κ.Κώστα Καραμανλή θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ.Αλέκος Αλαβάνος, μετά από αίτηση του κόμματός του, για το θέμα καταγγελιών Πακιστανών μεταναστών οι οποίοι διαμένουν στην χώρα μας, ότι απήχθησαν και ανακρίθηκαν.

    Ο κ.Αλαβάνος συναντήθηκε χθες με την Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων και εξέφρασε την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΣΥΝ στο θέμα που τους απασχολεί, την καταστροφή δηλαδή αρμένικων πολιτιστικών μνημείων στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαιτζάν.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αυτή θα γίνει από την πλευρά του κόμματός μας, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και μέσω της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

    Εκ μέρους της Επιτροπής Αρμενίων ο Κασπάρ Καραμπετιάν δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό το θέμα και γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μια διεθνή κινητοποίηση και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός ιδιαιτέρου αρμενικού πολιτιστικού στοιχείου που είναι οι σταυρόπετρες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».

    [04] Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν

    Ο Αριέλ Σαρόν, 77 ετών, δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή μετά την διάρκειας 7 ωρών χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε εξαιτίας εγκαφαλικής αιμορραγίας. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός τέθηκε από τους γιατρούς σε "βαθύ κώμα για τουλάχιστον 24 ώρες" και συνδέθηκε με αναπνευστήρα, ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση του Σαρόν είναι κρίσιμη, αλλά σταθερή.

    "Θέσαμε τον πρωθυπουργό σε βαθύ κώμα με αναπνευστήρα για τουλάχιστον 24 ώρες για να διατηρήσουμε χαμηλή την πίεση στην κρανιακή χώρα", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο διευθυντής του νοσοκομείου Χαντάσα Σλόμο Μορ Γιόσεφ και υποσχέθηκε να αναφέρει "αμέσως" οποιαδήποτε αλλαγή στην κατάσταση του Σαρόν.

    Ευχές για ταχεία ανάρρωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν εξέφρασαν σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Από την πλευρά της Παλαιστινιακής Αρχής, ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όσο και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι.

    Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύντομη σύνοδος του υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ ανέλαβε προσωρινώς καθήκοντα πρωθυπουργού.

    Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση ανικανότητας του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του, τον αντικαθιστά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για 100 ημέρες. Την 101η ημέρα η κυβέρνηση παραιτείται και ο πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ θα πρέπει να αναθέσει σε έναν από τους 120 βουλευτές να σχηματίσει εντός 14 ημερών νέα κυβέρνηση.

    Για τη ζωή του αγωνίζεται ο Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Μέιρ Σιτρίτ, καθώς και ο επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας Ρονί Μπαρ-Ον, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Ο υπουργός Μεταφορών απηύθυνε έκκληση για" τη διεξαγωγή των εκλογών στην προβλεπόμενη ημερομηνία -στις 28 Μαρτίου- καθώς αναβολή θα οδηγούσε το Ισραήλ σε περίοδο αστάθειας". Ο Σιτρίτ ανήκει στο νεοϊδρυθέν από τον Σαρόν κόμμα "Καντίμα" που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θα εξασφάλιζε τουλάχιστον 40 έδρες στις εκλογές.

    Εξάλλου ο βουλευτής Χαΐμ Ραμόν, επίσης μέλος του Καντίμα, είπε πως "όπως συμβαίνει σ' όλο το λαό του Ισραήλ, έχει σφιχτεί η καρδιά μου και προσεύχομαι" και καλώντας σε συσπείρωση γύρω από τον προσωρινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ πρόσθεσε: "Προσεύχομαι για να βγει (από το νοσοκομείο), αλλά για το άμεσο μέλλον και ίσως για πάντα, μου φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού".

    Σοκ και ανησυχία εκφράζουν στο Ισραήλ, πολιτικοί σύμμαχοι και αντίπαλοι του ισραηλινού πρωθυπουργού.

    "Η δύναμη του Σαρόν θα του επιτρέψει να αντιμετωπίσει την κατάσταση", δήλωσε ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. "Θα συνεχίσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και προσευχόμαστε να έχουμε καλά νέα από το νοσοκομείο", τόνισε.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Αμίρ Περέτζ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ολμέρτ για να του πει ότι είναι στη διάθεσή του και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση. Ο Περέτζ αποφάσισε επίσης να διακόψει την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της 28ης Μαρτίου.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του Λικούντ μετά την αποχώρηση του Σαρόν, δήλωσε ότι προσεύχεται για τον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Νετανιάχου αποφάσισε να μην παραιτηθούν οι υπουργοί του Λικούντ από την κυβέρνηση την Κυριακή όπως προβλεπόταν, αλλά να παραμείνουν στις θέσεις τους για διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

    Οι Παλαιστίνιοι

    Ο παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς τηλεφώνησε στο γραφείο του Αριέλ Σαρόν για να ζητήσει πληροφορίες για την υγεία του, εξέφρασε την ανησυχία του και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

    Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι σε μήνυμά του προς τον ασκούντα καθήκοντα πρωθυπουργού στο Ισραήλ Εχούντ Ολμέρ αναφέρει ότι παρακολουθεί "με μεγάλη ανησυχία" την εξέλιξη της κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στον οποίο εύχεται "ταχεία ανάρρωση".

    Το ενδεχόμενο θανάτου του ισραηλινού πρωθυπουργού προβληματίζει τους Παλαιστίνιους. "Θα περιπλέξει την κατάσταση" στο Ισραήλ και κινδυνεύει να προκαλέσει κλιμάκωση της βίας με τους Παλαιστίνιους, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ. "Ο παλαιστινιακός λαός κινδυνεύει να πληρώσει την αντιπαράθεση για την εξουσία στο Ισραήλ με την ενίσχυση του εποικισμού και των επιλεκτικών δολοφονιών", τόνισε ο Ερεκάτ και πρόσθεσε: "Φοβούμαστε επίσης μήπως η ασθένεια του Σαρόν χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια άρνηση για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών στην ανατολική Ιερουσαλήμ".

    Το Ισραήλ δεν έχει λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή των Παλαιστινίων της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Η Παλαιστινιακή Αρχή δηλώνει ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή των Παλαιστινίων της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Παλαιστινιακές οργανώσεις, πάντως, επέκριναν σήμερα τον Αριέλ Σαρόν, κατηγορώντας τον ότι δεν θέλει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    "Ο Σαρόν δεν πίστεψε ούτε μια μέρα σε μια πολιτική λύση βασισμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Έκανε τα πάντα για να επιβάλει την ήττα στον παλαιστινιακό λαό", δήλωσε ο Μάχερ Ταχέρ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Σύμφωνα με τον ίδιο, "το όνομα του Σαρόν συνδέεται με τις σφαγές που έχουν διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού".

    Το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP, του Νάγεφ Χαουάτμε) αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως "η ιστορία του Σαρόν δεν δείχνει καθόλου πως υπήρξε άνθρωπος της ειρήνης. Ο Σαρόν έφερε καταστροφές και αίμα στους Παλαιστινίους και τους Ισραληλινούς. Είναι ο άνθρωπος των πολέμων και των καταστροφών εναντίον της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας", υπογραμμίζει το DFLP.

    Τέλος, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς εκτιμά ότι η Μέση Ανατολή θα είναι "ένας καλύτερος τόπος" χωρίς τον Σαρόν. "Ο κόσμος βρίσκεται στο σημείο να γλυτώσει από έναν από τους ηγέτες του κακού" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούρι, υποστηρίζοντας ότι η τύχη αυτή "αξίζει σε τυρράνους και εγκληματίες".

    [05] Συνάντηση πρωθυπουργού με πρόεδρο του ΣΥΝ

    Η πληροφορηση που παρέχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό - τον οποίο εμπιστεύομαι- είναι ότι δεν υπάρχει ανάμειξη ή συμμετοχή ελληνικών υπηρεσιών σε τέτοιο θέμα, ανέφερε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Α.Αλαβάνο ο οποίος του έθεσε το θέμα των καταγγελιών για τις απαγωγές Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλλει -και αυτό πράττω- την ενθάρρυνση της δικαστικής έρευνας, την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας και την προάσπιση της ασφάλειας των πολιτών.

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Αλαβάνο ότι εδώ και καιρό ο Υπουργός Δημόσιας τάξης επεξεργάζεται σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του νομικού καθεστώτος λειτουργίας της ΕΥΠ, που περιλαμβάνει και κοινοβουλευτικό έλεγχο.

    "Είχαμε εκατό τοις εκατό διαφορετική άποψη με τον πρωθυπουργό", δήλωσε απο την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ.Αλαβάνος αρνήθηκε να αναφερθεί στις συγκεκριμένες απαντήσεις που πήρε από τον πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, έθεσε στον πρωθυπουργό τρία θέματα.

    Πρώτον να υπάρξει από την κυβέρνηση μια έκθεση σχετικά με τα γεγονότα, πέρα από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι θα υπάρξει κρίση αν του θέματος επιληφθεί μόνο η δικαιοσύνη και ότι η υπόθεση αυτή είναι και πολιτική.

    Δεύτερον να υπάρξει ενημέρωση για το αν υπάρχουν μυστικά άρθρα ή πρωτόκολλα που να επιτρέπουν σε μυστικές υπηρεσίες να δρουν κατά τέτοιο τρόπο.

    Ο κ.Αλαβάνος απηύθυνε έκκληση και προς το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί αν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ υπήρξαν τυχόν δεσμεύσεις της χώρας σε τέτοιου είδους ζητήματα.

    Τρίτον ο κ.Αλαβάνος ζήτησε να τεθεί η ΕΥΠ υπό κοινοβουλευτική εποπτεία.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επισήμανε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ότι υπάρχει ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξεως για συγκάλυψη της υπόθεσης αυτής και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απαγωγές των Πακιστανών έγιναν και ότι έγιναν και ανακρίσεις από Ελληνες και ξένους πράκτορες.

    ΠΑΣΟΚ: Πλήρη διερεύνηση του θέματος

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε πως η θέση του κόμματός του στο θέμα με τους Πακιστανούς, όπως έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή είναι ότι "πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση, πλήρης διαλεύκανση και καταλογισμός ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν".

    Ο κ. Αθανασάκης σε δήλωσή του -μετά και τις σημερινές δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου- διευκρίνισε πως "δεν υπάρχει οποιαδήποτε «μυστική συμφωνία», «μυστικά πρωτόκολλα ή άρθρα», δεν υπάρχει τίποτα που να συμφωνήθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο να μπορεί να το επικαλεστεί οποιοσδήποτε για να παραβιάσει τη νομιμότητα, το εθνικό Δίκαιο, τα δικαιώματα των πολιτών".

    Στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως "έχουμε τονίσει την πολιτική ευθύνη του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης, την ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία οφείλει να δώσει πλήρεις απαντήσεις στα θέματα που έχουν τεθεί και αφορούν την παραβίαση ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων" .

    Και πρόσθεσε ότι "μετά τις σημερινές δηλώσεις του Πρόεδρου του ΣΥΝ για τη θέση του πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι την όλη ευθύνη έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Καραμανλής".

    Ο κ.Αθανασάκης υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΝ έχουν κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, για την υποχρεωτική κλήση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την οποία ορίστηκε συνεδρίαση στις 11 Ιανουαρίου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατέληξε λέγοντας πως "η διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας προφανώς είναι αυτονόητη, αλλά προϋποθέτει ότι η συνεργασία αυτή γίνεται στο πεδίο της νομιμότητας και σε καμιά περίπτωση στο πεδίο της παρανομίας".

    Βουλγαράκης: Θα μιλήσω στη Βουλή για το θέμα

    Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) επανέλαβε πως δεν υπήρξε εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών στο θέμα με τους πακιστανούς μετανάστες και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει αναλυτικά επί του ζητήματος στις 11 του μηνός στη Βουλή, η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα.

    Ακόμη τόνισε ότι οι σχετικές με το ζήτημα τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ σοβαρές και προσεκτικές και επέκρινε όσους δημοσίευσαν ονόματα ανθρώπων που εργάζονται στην ΕΥΠ, προσθέτοντας ότι γίνεται έρευνα για το πως τα ονόματα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως τόνισε επίσης ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μιά πολύ κρίσιμη διαδικασία εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ, μέσω του εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου λειτουργίας της, το οποίο θα έχει ως συστατικό στοιχείο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

    Ο κ.Γ.Βουλγαράκης αναφερόμενος στις επικρίσεις που έχει δεχθεί τόσον ο ίδιος όσο και η ΕΛΑΣ για διάφορες υποθέσεις το τελευταίο διάστημα, αφενός μεν τόνισε τη σημαντική δουλειά που επιτελούν τα σώματα ασφαλείας, αφετέρου δε σημείωσε πως μπορεί να έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις. Σημείωσε δε πως "αυτό που δεν θέλω είναι να αποδομείται η έννοια της αστυνομίας και να ευτελίζεται η προσπάθεια που κάνει το προσωπικό της".

    Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε πως "εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά διένεξη με κανέναν συνάδελφό μου στην κυβέρνηση, δεν αισθάνομαι ότι κανένας με υπονομεύει, με απειλεί, μου δημιουργεί προβλήματα. Δεν έχω τοποθετηθεί ποτέ κατά αυτό τον τρόπο. Παρακολουθώ να γράφονται και να λέγονται πράγματα. Εγώ προσωπικά δεν έχω μιλήσει ποτέ γιβ αυτά. Πολλές φορές βλέπω ότι βάζουν κάρτες με λόγια στο στόμα μου τα οποία δεν έχω πει ποτέ".

    Ο κ. Βουλγαράκης απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες που, με εντολή του εισαγγελέα κ. Λινού, διεξάγει η δικαιοσύνη τόσο για το θέμα των πακιστανών, όσο και γιαυτό του ρώσου Ζιλίν, τόνισε πως ο εισαγγελέας "κάνει τη δουλειά του και καλά κάνει και κάνει τη δουλειά του".

    Πρόσθεσε δε ότι "ο κ. Λινός σαν Εισαγγελέας Αρείου Πάγου κάνει τη δουλειά του, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται, με βάση τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά του, η Αστυνομία κάνει τη δική της, οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και οι μεν και οι δε, δεν βλέπω εγώ πού υπάρχει αντικείμενο διένεξης. Άλλωστε, εγώ συμφωνώ σε αυτό το οποίο άκουσα να λέγεται, ότι όλα αυτά τα πράγματα τελικά καταλήγουν στο να γίνεται πιο διαφανές και πιο σαφές κάτι το οποίο όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σβ αυτό, ο καθένας κάνει τη δουλειά του".

    Εξάλλου, σε άλλη ερώτηση αν ισχύουν τα γραφέντα ότι έχει αρχηγικές τάσεις ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως είπε ότι "ο Βουλγαράκης είναι στρατιώτης του κόμματος, προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του που του είπε ο Καραμανλής να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" και πρόσθεσε ότι "ούτε δελφίνος δηλώνω ούτε τίποτε απβ όλα αυτά. Με ενδιαφέρει να κάνω τη δουλειά μου και να μπορώ να ανταποκριθώ σβ αυτό που μου έχουν πει να κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να πιστεύω ότι τελικά τα καταφέρνω".

    Σε άλλη ερώτηση αν είναι "δεμένος" με την καρέκλα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο κ. Βουλγαράκης είπε πως "δεν δηλώνω ειδικός σε τίποτε απβ όλα αυτά, δεν έχω ποτέ δηλώσει ειδικός σε έναν τομέα. Εγώ πιστεύω ότι ο ρόλος του Υπουργού είναι να διαχειρίζεται και να αποφασίζει, να παίρνει αποφάσεις και να έχει αποτέλεσμα. Δεν είναι ο ρόλος του Υπουργού στο Υπουργείο να πει ότι «αυτό είναι το δικό μου Υπουργείο», αυτά είναι τρελά πράγματα. Ούτε ποτέ δήλωσα εγώ ότι αυτό το πράγμα είναι συνδεδεμένο με τη ζωή μου, ούτε είμαι εξαρτημένος απβ αυτό".

    Τέλος σε ερώτηση αν εκτιμά πως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο του ΣΥΝ - οτι δηλαδή «η πληροφόρηση που παρέχεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και η ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, τον οποίο εμπιστεύομαι, είναι ότι δεν υπάρχει ανάμιξη ή συμμετοχή ελληνικών Υπηρεσιών σ' ένα τέτοιο θέμα", με τους πακιστανούς- καλύπτουν πλήρως τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, ο Γιώργος Βουλγαράκης απάντησε: "500%. Θέλετε παραπάνω εξήγηση; Τα ίδια δε σας έλεγα προηγουμένως;".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 January 2006 - 2:17:00 UTC