Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάζεται ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ
  • [02] Μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2005
  • [03] Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ΕΣΗΕΑ
  • [04] Μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για γρίπη πτηνών
  • [05] «Εφυγε» ο δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης
  • [06] Στη Νέα Ορλεάνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [01] Εγκαινιάζεται ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ

    Το Σταθμό Ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ με φυσικό αέριο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, στην Ανθούσα Αττικής, θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Σταθμός Ανεφοδιασμού κατασκευάστηκε και ανήκει στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και είναι ο δεύτερος που λειτουργεί στο λεκανοπέδιο, μετά από αυτόν στα Άνω Λιόσια. Είναι ο μεγαλύτερος σταθμός ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη και διαθέτει ολοκληρωμένες οικολογικές εγκαταστάσεις με μηδενικές εκπομπές υδρογονανθράκων προς το περιβάλλον.

    Έχει τη δυνατότητα να ανεφοδιάζει έως και 36 λεωφορεία την ώρα με δυναμικότητα παράδοσης ωριαίως 5.000 κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ήδη σήμερα στο λεκανοπέδιο Αττικής κυκλοφορούν με φυσικό αέριο 415 λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα οποία ανεφοδιάζονται από τον σταθμό της ΔΕΠΑ στα Άνω Λιόσια, ενώ ο σταθμός της Ανθούσας θα μπορεί να ανεφοδιάζει επιπλέον 500 λεωφορεία.

    Το έργο κατασκευής του σταθμού της Ανθούσας, συνολικού προϋπολογισμού 4,9 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κατά 25% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά 25% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης και κατά 50% από ίδιους πόρους της ΔΕΠΑ. Ο σταθμός θα τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από τον κλάδο Λαυρίου.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας δήλωσε οτι το 2006 θα είναι χρονιά του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνουν αποφασιστικά βήματα επέκτασης του δικτύου σε αρκετούς νομούς της χώρας.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 17%. Η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στον οικιακό τομέα (100%) και στη βιομηχανία (28%), ενώ για το 2006 αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης κατά 30%.

    [02] Μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού 2005

    Μείωση κατά 26,1% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο του 2005 (Ιανουάριος- Νοέμβριος) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

    Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, κατά το εντεκάμηνο, παρουσίασαν αύξηση 6,2% έναντι ετήσιου στόχου 6,7%, ενώ οι δαπάνες παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 4,9% έναντι στόχου 5,3%.

    Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,3% έναντι στόχου 5,9% και οι τόκοι κατά 3,5% έναντι στόχου 2,8%.

    Στο μεταξύ, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλα τα υπουργεία ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας ορίζει το ποσοστό διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, για το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να συγκρατήσει το ρυθμό αύξησης των δαπανών του δημοσίου.-

    [03] Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της ΕΣΗΕΑ

    Με μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων ( ΕΣΗΕΑ), γιόρτασε σήμερα ο κόσμος των δημοσιογράφων. Μικροί και μεγάλοι, με χαρούμενες φωνές και κέφι γέμισαν το στάδιο του Φαλήρου, που παραχώρησε για την εκδήλωση η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    Ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, κλόουν διασκέδασαν και χάρισαν δώρα στα παιδιά των δημοσιογράφων γι αυτή την τόσο ξεχωριστή μέρα.

    "Είναι η καλύτερη εκδήλωση που έχει γίνει ποτέ για τα παιδιά των δημοσιογράφων", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η κα Πετραλιά, η οποία εξέφρασε τη μεγάλη χαρά που ένοιωσε ανάμεσα σε τόσα χαρούμενα παιδιά και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους.

    [04] Μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για γρίπη πτηνών

    Μέτρα απολύμανσης των οχημάτων τέθηκαν σε εφαρμογή από τις τουρκικές και ιρανικές αρχές στα κοινά σύνορά τους μετά την επιβεβαίωση αυτήν την εβδομάδα των πρώτων θυμάτων της γρίπης των πτηνών στην ανατολική Τουρκία.

    Η εν λόγω συνοριακή διασταύρωση, από την οποία διέρχονται εκατοντάδες οχήματα καθημερινά, βρίσκεται 45 χλμ ανατολικά της πόλης Ντογκουμπεγιαζίτ όπου δύο παιδιά της ίδιας οικογένειας πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών.

    Κρούσματα της γρίπης των πτηνών έχουν καταγραφεί σε πουλερικά σε τρεις άλλες περιοχές της ανατολικής Τουρκίας, καθώς και σε μία πόλη στα νοτιοανατολικά της χώρας και επίσης σε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Άγκυρα, περισσότερο δυτικά.

    Επίσης, η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το στέλεχος της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε ξέσπασμα της ασθένειας στην Τουρκία, είναι ο θανατηφόρος τύπος H5N1.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιβεβαίωσαν πως ο ιός της γρίπης των πτηνών, είναι ένας υψηλής παθογένειας τύπος του H5N1", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

    Οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται προκειμένου να ξεκαθαρίσει η επιδημιολογική κατάσταση, ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ. Μία διεθνής ομάδα ειδικών επισκέπτεται τις επηρεαζόμενες περιοχές.

    Η απαγόρευση που επέβαλε η ΕΕ τον Οκτώβριο στις εισαγωγές από την Τουρκία ζώντων πτηνών και παραγώγων πουλερικών παραμένει, προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες έχασε την ζωή του, το τρίτο παιδί της οικογένειας που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της πόλης Βαν στην Τουρκία, η 11χρονη Χουλια Κοτσιγκίτ, από στέλεχος του ιού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν υποκύψει ο 14χρονος αδελφός της Μεχμέτ Αλί και η 15χρονη αδελφή της Φάτμα. Τα παιδιά ζούσαν σε μία απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία.

    Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών και το μικρότερο αδελφάκι τους, ένα εξάχρονο αγόρι.

    [05] «Εφυγε» ο δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης

    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Ο Λέων Καραπαναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία και στην Ελβετία και εργαζόταν στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη από το 1953.

    Ο εκλιπών είχε διατελέσει διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα" και μετά το 1981 διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας "Τα Νέα".

    Συλλυπητήρια

    "Ο Λέων Καραπαναγιώτης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με δέσμευση και συνέπεια" δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος, πληροφορούμενος το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου, και συνέχισε: "Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όχι μόνο στην εφημερίδα των ΝΕΩΝ για την οποία η προσωπική του σφραγίδα υπήρξε καθοριστική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας.

    Στους οικείους του εκλιπόντος και τη δημοσιογραφική οικογένεια των «ΝΕΩΝ» εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Τη λύπη του για το θάνατο του Καραπαναγιώτη, "ενός πραγματικού ευπατρίδη της δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε υποδειγματικά πάνω απο μισό αιώνα", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε για τον Λ.Καραπαναγιώτη ότι "ήταν πάντα ένας ανήσυχος διανοούμενος, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και άποψη για τα πολιτικά και τα κοινωνικά μας πράγματα, ένας συνειδητός δημοκράτης πολίτης, με τη δική του προσωπική συμβολή στους αγώνες για τη δημοκρατία και την πρόοδο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο εκλιπών υπήρξε οικογενειακός φίλος των Παπανδρέου και προσωπικός φίλος του πατέρα του και πρόσθεσε ότι πολλές ήταν οι στιγμές, κρίσιμες και ιστορικές, που οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητες.

    [06] Στη Νέα Ορλεάνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το μέγεθος της καταστροφής στη Νέα Ορλεάνη, τέσσερις και πλέον μήνες μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα».

    Ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και το Μητροπολίτη Ατλάντας Αλέξιο, επισκέφθηκε σήμερα την πληγείσα πόλη της Λουιζιάνας. Πρώτος σταθμός ήταν ένα από τα κύρια φράγματα της πόλης, όπου το πρωί της 30ής Αυγούστου κατέρρευσε από το ισχυρό χτύπημα του τυφώνα.

    Τον κ. Βαρθολομαίο και τη συνοδεία του υποδέχτηκαν ο τοπικός Επίσκοπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αξιωματούχοι του Δήμου και ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ατλάντα Λάμπρος Κακίσης.

    Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δοκιμαζόμενο λαό της Νέας Ορλεάνης και αναφέρθηκε στη σημασία προστασίας του περιβάλλοντος με «συγκεκριμένα και θαρραλέα» μέτρα. Επίσης, τόνισε ότι «όλοι μας θα πρέπει να αναπτύξουμε το πνεύμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

    Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, την πρώτη και παλιότερη ελληνορθόδοξη κοινότητα σε όλη την Αμερική, η οποία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον τυφώνα «Κατρίνα».

    Στην επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε για τα θύματα του τυφώνα, παρευρέθηκαν η κυβερνήτης της Λουιζιάνας, Καθλίν Μπλάνκο, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νέγκιν, βουλευτές και γερουσιαστές της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου, κυρίως ομογενείς.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επιστρέψει στην Φλόριντα, όπου απόψε (τοπική ώρα) θα παρακολουθήσει συναυλία του Μάριου Φραγκούλη με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ορλάντο και της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η συναυλία θα δοθεί προς τιμή του Πατριάρχη και θα πραγματοποιηθεί στο χωρητικότητας δέκα χιλιάδων ατόμων κλειστό στάδιο Sun Dome στην Τάμπα.

    Στο μεταξύ, αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ. Εφημερίδες της Φλόριντα κάνουν αναφορά στην χθεσινή τελετή των Θεοφανείων, σημειώνοντας ότι ο Πατριάρχης έριξε τον ειδικά κατασκευασμένο ξύλινο σταυρό στα νερά του γραφικού κολπίσκου της πόλης Σπρίνγκ Μαγιού, καθώς ένα λευκό περιστέρι πέταξε από τα χέρια μιας νεαρής κοπέλας, σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι 56 έφηβοι από τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της ευρύτερης περιοχής που είχαν λάβει θέσεις σε βάρκες στοιχισμένες σε ημικύκλιο, γύρω από την εξέδρα των επισήμων, βούτηξαν με ορμή στα νερά του κολπίσκου και σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα ο 16χρονος Ζαχαρίας (Τζακ) Βασίλαρος ανέσυρε τον λευκό σταυρό και καταχειροκροτούμενος από τις δεκάδες χιλιάδες των πιστών και των επισκεπτών έφερε και παρέδωσε τον σταυρό στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος του έδωσε ως ευλογία το έπαθλο κύπελλο των Θεοφανείων και χρυσό επιστήθιο σταυρό.

    Προηγήθηκε μεγαλοπρεπής Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του Μητροπολίτη Ατλάντας Αλεξίου, του Μητροπολίτη Μοσχονησίων Αποστόλου και του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου.

    Στη Θεία Λειτουργία, την τελετή των Θεοφανείων και σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις παρευρέθηκε, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο πρέσβης της Κύπρου Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα Ανδρέας Ψυχάρης, ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης και ο βουλευτής Μάικλ Μπιλιράκης.

    Μετά την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, διοργανώθηκε ελληνικό πανηγύρι με τη συμμετοχή ομογενειακών χορευτικών συγκροτημάτων από όλα τα μέρη της Αμερικής, παρουσιάζοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 January 2006 - 22:56:20 UTC