Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται ο πρωθυπουργός
  • [02] Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ
  • [03] Πλημμύρες απειλούν το νομό Εβρου
  • [04] Ιατρικό συμβούλιο για τον Α.Σαρόν
  • [05] Συνέντευξη Τύπου Αλογοσκούφη
  • [06] Ημερίδα για τον τουρισμό
  • [07] ΠΑΣΟΚ για δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • [08] Σε επιφυλακή για τις πλημμύρες στον Εβρο
  • [09] Τη συνταγματική αναθεώρηση συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό
  • [10] Γ. Αλογοσκούφης:Οι προτεραιότητες στην οικονομία
  • [11] H συμβολή της αυτοδιοίκησης στον Τουρισμό

  • [01] Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται ο πρωθυπουργός

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια συναντάται ο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για να τον ενημερώσει για τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τις οποίες θα εγκρίνει τις προσεχείς ημέρες και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να επισκεφθεί, λίγο αργότερα, και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ.Πρ.Παυλόπουλος, ο οποίος θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των κυβερνητικών προτάσεων, τις οποίες θα δώσει στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες για να συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να καταθέσει τις δικές της προτάσεις.

    [02] Ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ

    Ανησυχία στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας προκάλεσε ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε χθες στη 1.34 το μεσημέρι, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ δυτικής Κρήτης και Κυθήρων και έγινε αισθητός από τη νότια Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα, τη Θεσσαλία, και τη Μακεδονία, αλλά επίσης, στη Σικελία, την Κροατία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα ανατολικά των Κυθήρων.

    Αναφορές για ζημιές έγιναν σε χωριά των Κυθήρων και κυρίως στα Μητάτα οι οποίες ανέφεραν ρωγμές και φθορές στις στέγες των σπιτιών. Μικρής έκτασης ζημιές αναφέρθηκαν και στα Χανιά της Κρήτης.

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν στις δηλώσεις τους ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης και ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, εκτιμώντας ότι η δόνηση των 6,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

    Ο κ. Σταυρακάκης δήλωσε ότι ήταν μια πολύ σφοδρή δόνηση και κατά 99% πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρόσθεσε δε ότι δεν αναμένει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα αν και, όπως είπε, περίπου μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό είχαν καταγραφεί τέσσερις δονήσεις μεγέθους 5 με 5,5 Ρίχτερ.

    Ο σεισμός είχε μεγάλο εστιακό βάθος και αυτό νομίζω ότι μας έσωσε, πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν αν ο σεισμός σημειωνόταν στη στεριά, σημείωσε.

    Είναι ένας σεισμός, είπε ο κ. Σταυρακάκης που θα μείνει στην ιστορία σαν το σεισμό που κούνησε όλη την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, υπογράμμισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προβλέψει το σεισμό και το μέγεθός του από το 2002, όταν είχαν δημοσιεύσει στοιχεία σε επιστημονικό περιοδικό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός και το ευχάριστο είναι ότι σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή.

    Οπως είπε ο καθηγητής κ. Παπαζάχος, από την ίδια περιοχή σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί το 1906.

    Δηλώσεις υπουργού Εσωτερικών

    Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε διαρκή κινητοποίηση δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλοπουλος.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως τέθηκε σε κινητοποίηση όλος ο κρατικός μηχανισμός και σύμφωνα με τις υπηρεσίες των υπουργείων Εσωτερικών, Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως «δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές και ανθρώπινα θύματα».

    Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες των υπουργείων, όπως η ΕΜΑΚ, είναι στις θέσεις τους, ενώ η ηγεσία του Οργανισμοί Σχολικών Κτιρίων λαμβάνει αναφορές για τα εκπαιδευτήρια από όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από αυτές που έγινε ο σεισμός. «Θα υπάρχουν έλεγχοι αμέσως για να μην υπάρχει το παραμικρό για τα σχολεία» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι ελέγχους θα διενεργήσει στα κτίρια και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας.

    Κλειστά τα σχολεία σε Κύθηρα και Χανιά

    Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα για προληπτικούς λόγους, όλα τα σχολεία των Κυθήρων, με απόφαση του νομάρχη Πειραιά και Νήσων Γιάννη Μίχα, αλλά και του νομού Χανίων, όπως ανακοίνωσε η Νομαρχία .

    Στο μεταξύ, με εντολή της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου, τέθηκαν σε άμεση ετοιμότητα οι διευθύνσεις και οι μονάδες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), καθώς και οι περιφερειακές διευθύνσεις, οι διευθύνσεις και οι προϊστάμενοι γραφείων εκπαίδευσης, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν προβλήματα σε σχολικές μονάδες εξαιτίας του σεισμού.

    Από αναφορές στην Κεντρική Υπηρεσία και τον ΟΣΚ, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε σχολεία και λοιπές κτιριακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ κλιμάκιο 10 μηχανικών με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Παν. Παταργιά, μετέβηκε στα Κύθηρα, προκειμένου να διενεργήσει επιτόπιους ελέγχους στα σχολικά κτίρια.

    Τέλος, ύστερα από εντολή της υπουργού, οι Περιφερειακοί Διευθυντές και οι προϊστάμενοι των γραφείων εκπαίδευσης θα ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να προσέλθουν στην υπηρεσία τους τουλάχιστον μία ώρα ενωρίτερα, από την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να επιθεωρήσουν τα κτίρια και τις αίθουσες και να ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους και την κεντρική υπηρεσία.

    Κλιμάκιο ειδικών στα Κύθηρα

    Κλιμάκιο μηχανικών και γεωλόγων με επικεφαλής το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα μετέβη με ελικόπτερο στα Κύθηρα, προκειμένου να ελέγξει τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στο νησί. Μαζί τους μετέβη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων προκειμένου, να ελεγχθούν τα σχολεία του νησιού. Οι μεγαλύτερες ζημιές προκλήθηκαν στο δημοτικό διαμέρισμα Μητάτων, στην πλατεία του χωριού, στην εκκλησία και σε παλαιές οικίες. Επίσης υπήρξε κατολίσθηση στο δρόμο Μητάτα-Βιαράδικα.

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς και ο νομάρχης Πειραιά, σε συνεχή επικοινωνία με την έπαρχο Κυθήρων κα Χριστίνα Φατσέα έδωσαν οδηγίες για την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών του επαρχείου Κυθήρων, υλοποιώντας τα σχέδια πολιτικής προστασίας που έχουν εκπονηθεί για έκτακτες ανάγκες. Με μέριμνα δε της νομαρχίας και του επαρχείου όσοι πολίτες χρειάστηκε, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία των Κυθήρων.

    Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, έδωσε εντολή να παραμείνει σε επιφυλακή η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [03] Πλημμύρες απειλούν το νομό Εβρου

    Πλημμύρες απειλούν τον νομό Έβρου, καθώς τις τελευταίες ώρες, το ύψος της στάθμης του ομώνυμου διασυνοριακού ποταμού, στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, άγγιξε τα 5.92 μέτρα, με περαιτέρω ανοδικές τάσεις. Σημειώνεται πως το καθορισμένο όριο επικινδυνότητας των αναχωμάτων είναι τα 5,70 μέτρα.

    Όλες οι κρατικές υπηρεσίες στο νόμο έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Από την παραποτάμια ζώνη απομακρύνθηκαν ζώα και μηχανήματα, ενώ απαγορεύτηκε στους κατοίκους να πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματα.

    Αργά χθες το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η Περιφέρεια ΑΜΘ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου που σήμερα και ώρα 21.00 βρίσκεται στα 5.92 μ.

    Από την έως σήμερα συμπεριφορά των αναχωμάτων προκύπτει ότι :

    Μέχρι την στάθμη αυτή κανένας παρόχθιος οικισμός δεν κινδύνεψε από θραύση αναχώματος, εξέλιξη που καταδεικνύει την απολύτως επιτυχημένη άμεση παρέμβαση που έγινε τον Μάρτιο του 2005 και αφορούσε την αποκατάσταση της συνέχειας των αναχωμάτων σε διάφορα σημεία του ποταμού που επλήγησαν από την θεομηνία του Φεβρουαρίου 2005. Τα αναχώματα αυτά προστάτεψαν πλήρως τους παρόχθιους οικισμούς κατά την διάρκεια των πλημμυρών του Αυγούστου 2005 και συνεχίζουν να λειτουργούν με επιτυχία.

    Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο του 2005 με ανάλογες στάθμες, είχαν προκληθεί θραύσεις των αναχωμάτων. Σε ότι αφορά την περιοχή των Ψαθάδων όπου πλημμύρισαν 2000 στρέμματα, το φαινόμενο προκλήθηκε από υπερχείλιση και όχι από θραύση του αναχώματος».

    Η Περιφέρεια ΑΜΘ, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, συνεχίζει την πολιτική αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού Έβρου και στα πλαίσια της ολοκληρωμένης παρέμβασης έχει προσκληθεί και η Νομαρχία Έβρου για κατάθεση προτάσεων υλοποίησης έργων ανάλογου χαρακτήρα.

    «Επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τάση περαιτέρω ανύψωσης της στάθμης των υδάτων και με άμεσο κίνδυνο την υπερχείλιση των αναχωμάτων, η Περιφέρεια ΑΜΘ διαμόρφωσε πρόταση ενεργειών (όπως τεχνητές κατακλύσεις κλπ) αντιμετώπισης του φαινομένου ανάλογα με την εξέλιξή του, που την απέστειλε στο αρμόδιο συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) για λήψη απόφασης», κατέληξε ο κ. Αγγελόπουλος.

    [04] Ιατρικό συμβούλιο για τον Α.Σαρόν

    Οι θεράποντες ιατροί του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν πρόκειται να διαβουλευθούν σήμερα για να αποφασίσουν εάν θα επιχειρήσουν να τον βγάλουν από το κώμα εντός των προσεχών ωρών, καθώς ο ασθενής παραμένει σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Χαντάσα Άιν Κέρεμ στην Ιερουσαλήμ.

    «Όλα θα αποφασισθούν μετά το ιατρικό συμβούλιο», τόνισε η εκπρόσωπος Γιάελ Μπόσεμ-Λέβι. Η ίδια τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στην κατάσταση του Σαρόν, η οποία παραμένει «κρίσιμη, αλλά σταθερή».

    Χθες, οι θεράποντες ιατροί είχαν ανακοινώσει πως θα επιχειρήσουν σήμερα να βγάλουν τον πρωθυπουργό από το τεχνητό κώμα, εάν η κατάσταση της υγείας του το επιτρέπει.

    [05] Συνέντευξη Τύπου Αλογοσκούφη

    Συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης αυτή τη χρονιά , θα δώσει το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών , Γιώργος Αλογοσκούφης .

    Χθες, σε συνέντευξή του στην "Απογευματινή της Κυριακής " περιέγραψε το πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής για το 2006, ενώ καταθέτει τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο υπουργός αναφέρεται στις δύο μεγάλες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για φέτος, που είναι η εφαρμογή και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν την περασμένη χρονιά, καθώς και η εξυγίανση σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

    Ο υπουργός ανακοινώνει οτι εντός των ημερών, θα συγκαλέσει τις Διυπουργικές Επιτροπές Αποκρατικοποιήσεων ΔΕΚΟ και Συμπράξεων για να πάρει αποφάσεις, ενω σημειώνει οτι καταρτίζονται ήδη νέοι κανονισμοί εργασίας σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με στόχο τις περικοπές των προνομίων.

    Οπως αποκαλύπτει ο κ.Αλογοσκούφης η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις ΔΕΚΟ είναι οι αυξήσεις στους μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτές του στενού δημόσιου τομέα δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού. Σημειώνει οτι οι συνταξιούχοι φέτος θα πάρουν μεγαλύτερες αυξήσεις απο τους μισθωτούς, διότι δεν έχουν τις ωριμάσεις και τις άλλες μισθολογικές προαγωγές.

    Για τη συνταγματική αναθεώρηση και στο πλαίσιο του διαλόγου, ο κ.Αλογοσκούφης καταθέτει τις προτάσεις του.

    Συγκεκριμένα εισηγείται να αφαιρεθεί απο τα δικαστήρια η αρμοδιότητα να επιδικάζουν αναδρομικά σε πολίτες για θέματα που αφορούν τη μισθολογική πολιτική. "Πρέπει να προστατεύουμε τη δημοσιονομική διαχείριση απο τέτοιου είδους αποφάσεις" δηλώνει ο υπουργός, προσθέτοντας οτι "κανένας δεν έχει το δικαίωμα αναδρομικά να ανατρέπει τη δημοσιονομική διαχείριση και να δημιουργεί χρέος". Προτείνει επίσης τη θέσπιση νέων συνταγματικών κανόνων για το περιβάλλον ώστε να μην εμποδίζονται οι επενδύσεις και να υπάρχουν τεράστιες απώλειες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ζητά να γίνεται με απλή πλειοψηφία και να αποσυνδεθεί η εκλογή του με την προκήρυξη εκλογών. Για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων ο υπουργός θεωρεί αυτή την αλλαγή υπερώριμη, τονίζοντας οτι αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να επιτραπεί να υπάρξουν ξενόγλωσσα, αν θέλουμε να παίξουμε ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως.Προτείνει κοινό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας δημοσίων-ιδιωτικών ΑΕΙ" .

    [06] Ημερίδα για τον τουρισμό

    Αρχισε το πρωί η ημερίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, με θέμα "Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος".Την έναρξη κήρυξε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ.Αβραμόπουλος, ενώ αναμένεται να μιλήσει και ο υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος

    [07] ΠΑΣΟΚ για δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    Επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αρχίζει από σήμερα ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο σταθμό τη Μυτιλήνη, προκειμένου να εξετάσει με τη συνδρομή και των τοπικών στελεχών, τις προτεινόμενες υποψηφιότητες για τις δημαρχιακές και νομαρχιακές εκλογές.

    Παράλληλα η επιτροπή ολοκληρώνει τον κατάλογο των νομών και δήμων όπου θα πραγματοποιηθούν δημοσκοπήσεις, προκειμένου να αναδειχθούν μέσα απ΄αυτές οι δημοφιλέστεροι, ανά νομό, υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες.

    Ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα τη Μακεδονία, ενώ ενημερώνει συστηματικά τον πρόεδρο του κινήματος Γ. Παπανδρέου για τις διαβουλεύσεις που κάνει η Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών.

    [08] Σε επιφυλακή για τις πλημμύρες στον Εβρο

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των παραποτάμιων δήμων, καθώς η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου ξεπέρασε το όριο επικινδυνότητας και συναγερμού, που ήταν 5,70μ και έφθασε - σήμερα το πρωί - στα 6,10 μέτρα.

    Σε 24ωρη βάση λειτουργεί το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο, ενώ το τμήμα ΠΣΕΑ της Νομαρχίας ενημερώνει, με έκτατη ανακοίνωση, τους κατοίκους των παρέβριων χωριών, τους κτηνοτρόφους, τους κυνηγούς, τους αλιείς και τους γεωργούς να μην πλησιάζουν το ποτάμι και τα αναχώματα του.

    Από τις αυξημένες ποσότητες νερού του ποταμού Έβρου, στην περιοχή Ψαθάδων Διδυμοτείχου, προκλήθηκε θραύση του υπερβλητού αναχώματος του ποταμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήγμα 40 μέτρων και να πλημμυρίσουν περίπου 2000 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

    Συνολικά, σε ολόκληρο τον νομό εχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις και τοπικά νερά 44.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων (Λάβαρα - Κισσάριο 13.500 στρέμματα, Λαγυνά 6.500 στρέμματα, Τυχερό - Θυμαριά 12.000 στρέμματα και 10.000 στρέμματα σε άλλες διάσπαρτες παρέβριες περιοχές).

    [09] Τη συνταγματική αναθεώρηση συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης και τη σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ΝΔ.

    Ο Κ.Καραμανλής δήλωσε ότι η αναθεώρηση του συντάγματος είναι η μεγαλύτερη θεσμική πρωτοβουλία της νέας διακυβέρνησης και αποτελεί το επιστέγασμα των μεταρρυθμίσεων που προχωρούν σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου. Σημείωσε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε οι επιμέρους τομές που γίνονται να αποδώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα στον τόπο και τους πολίτες.

    Ο Κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων αναγνωρίζουν την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης και υπογράμμισε πως οι πολίτες αξιώνουν αλλαγές παντού. Ανέφερε επίσης πως στόχος είναι να δοθούν δυνατότητες σε όλους τους πολίτες για δημιουργία και ευημερία, να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της παιδείας, να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η διαφάνεια στο δημόσιο βίο, να προστατευθεί αποτελεσματικά και να αναβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον.

    Ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι για να είναι επιτυχημένη η συνταγματική αναθεώρηση χρειάζεται υπεύθυνος, ανοιχτός και ευρύτατος διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τους επιστημονικούς φορείς και τους πολίτες και ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες του διαλόγου ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Παρουσία των δημοσιογράφων οι κ.κ. Παπούλιας και Καραμανλής συζήτησαν για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα. Ο Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί εάν ο πρωθυπουργός θα πάρει μαζί του επιχειρηματίες και ο κ.Καραμανλής απάντησε θετικά.

    Ο κ.Καραμανλής είπε, μεταξύ άλλων, στον Κ. Παπούλια ότι εκτός από την πολιτική σημασία της επίσκεψης υπάρχει και μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον, καθώς με τους Kινέζους επισήμους θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. "Εχουμε αίσιο δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπούλιας παρατήρησε ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί την Ιαπωνία και τώρα επίκειται επίσκεψή του στην Κίνα, σημειώνοντας ότι "επισκέπτεστε όλες τις μεγάλες δυνάμεις ή τις υπό ανάπτυξη μεγάλες δυνάμεις".

    [10] Γ. Αλογοσκούφης:Οι προτεραιότητες στην οικονομία

    Χρονιά εφαρμογής και απόδοσης των μεταρρυθμίσεων θα είναι το 2006, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος ανέπτυξε σήμερα τις προτεραιότητες και τους στόχους του νέου έτους, παρουσία των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων και των ειδικών γραμματέων του υπουργείου.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αταλάντευτο το στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% και είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να αποδώσουν, είναι:

    -Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ: Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ, με αντικείμενο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς (ν.3429/2005).

    -Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα: Η Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ έχει προετοιμαστεί για την εφαρμογή του νόμου (ν.3389/2005).

    -Αποκρατικοποιήσεις: Θα εστιαστούν κυρίως στον κλάδο των τραπεζών. Οι προτεραιότητες θα αφορούν την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο, την πώληση μετοχών της ΑΤΕ και την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας.

    Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του 2006 θα συνεχιστεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό, θα προωθηθεί ο νόμος για τη μεταρρύθμιση της φορολογίας φυσικών προσώπων, θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Δ' ΚΠΣ) και θα συνεχιστεί η προσήλωση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Επίσης θα υπάρξουν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για τη σύσταση θεσμικού οργάνου δημοσιονομικού ελέγχου, το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και το νέο πλαίσιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συνεχίζουν να αποδίδουν οι ενέργειες ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Εως τώρα έχουν υποβληθεί 1.100 αιτήσεις προβλεπόμενου ύψους επένδυσης 2,3 δισ. ευρώ και από αυτές έχουν εγκριθεί 526 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογιζόμενου κόστους 817 εκατ. ευρώ, με δημιουργία 3.082 νέων θέσεων εργασίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και η ανάπτυξη που αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο δείκτη τιμών του Χρηματιστήριου, είπε ότι όλοι πρέπει να θυμούνται τι συνέβη το 1999 και το 2000.

    Για την εισοδηματική πολιτική είπε ότι, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, θα δοθούν οι μεγαλύτερες δυνατές αυξήσεις, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών, είπε ότι υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών και δεν πρέπει να καθορίζονται οι αποφάσεις μόνο από κάποιο φορέα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με αναδρομικά υπαλλήλων, είπε ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν δημοσιονομικές συνέπειες, θα πρέπει να καθορίζονται από τη Βουλή. Κανείς δεν επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία της Δικαιοσύνης, πρόσθεσε και κατέληξε: "Περιμένετε τις προσωπικές μου απόψεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    [11] H συμβολή της αυτοδιοίκησης στον Τουρισμό

    Η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή το χθεσινό σεισμό, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε το υπουργείο, μαζί με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με θέμα την αναβάθμιση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ειδικότερα.

    Οπως τόνισε ο υπουργός, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Μεσογείου είναι γνωστή από καιρό, ενώ μάρτυρες της σεισμικής αντοχής παραμένουν τα ιστορικά μνημεία που για αιώνες διατηρούνται. Παράλληλα επεσήμανε ότι και οι καινούριες κατασκευές διακρίνονται στη χώρα μας για την αντισεισμικότητα τους.

    Οσον αφορά το περιεχόμενο της εκδήλωσης, ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι Εθνική Τουριστική Πολιτική δεν νοείται χωρίς τη σύμπραξη της Περιφέρειας και τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική της βιωσιμότητας και ο τουρισμός επί 12 μήνες το χρόνο είναι έννοιες ταυτόσημες με την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Αναδεικνύοντας τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος τους για να αλλάξει η χώρα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνες υπανάπτυξης, εικόνες τριτοκοσμικές για τις οποίες φταίμε όλοι, επεσήμανε με νόημα. "Σκούπα, φαράσι και μπογιά" χρειάζεται η Ελλάδα για να αλλάξει εικόνα, τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι μας να έχει η Ελλάδα τουρισμό διεθνούς κύρους.

    Οσον αφορά στις μελλοντικές δράσεις στον άξονα του τουρισμού, αναμένεται, όπως είπε, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ παράλληλα ένα δίκτυο από γραφεία τουριστικών πληροφοριών θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο του τάσσεται στο πλευρό του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι θα καταβληθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την προώθηση της στρατηγικής του τουρισμού. Ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το μέλλον της ανάπτυξης της χώρας δεν συνδέεται αποκλειστικά με το κεντρικό κράτος αλλά με τις περιφέρειες και το Δ'ΚΠΣ θα συμβάλει σε αυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 January 2006 - 12:48:58 UTC