Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Στανίσεφ
  • [03] Ομιλία Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό
  • [04] Ο Αλέκος Αλαβάνος στην Κούβα
  • [05] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [06] "Ωρολογιακή βόμβα" το ασφαλιστικό
  • [07] Γρίπη των πτηνών στην κατεχόμενη Κύπρο
  • [08] Το νεοκλασικό της Πινδάρου 6 στα περιφερειακά ΜΜΕ
  • [09] Σε Βρυξέλλες και Λονδίνο ο Π. Μολυβιάτης

  • [01] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου

    Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ενώ για πρώτη φορά θα εκλεγεί στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην Πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλλυ Μπραντ ή ο Πιέρ Μωρουά.

    Μεγάλες είναι οι προσδοκίες στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από μακρά σχετικά περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ήταν σε υποχώρηση και ενώ τα σοσιαλιστικά κόμματα διεθνώς αναζητούν ή έχουν δρομολογήσει βαθύτατες αλλαγές στο εσωτερικό τους.

    Όπως έχουν αναφέρει στην πρότασή τους για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου οι σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και όπως έχουν δηλώσει άλλοι, "ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς να δώσει σχέδιο, λύσεις, προοπτικές και πνοή στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία".

    Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των σοσιαλιστών σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε ο κ. Παπανδρέου στη λειτουργία του κόμματος, κάτι που μέτρησε σημαντικά στην επιλογή του για τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς. Και ήδη γίνεται λόγος για "ελληνικό μοντέλο" στη συγκρότηση και λειτουργία των κομμάτων, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς.

    Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Παπανδρέου ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου "έχει ήδη αναδειχθεί η υποκρισία της ΝΔ, οι αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της" και "έχει αποδειχθεί η διαχειριστική της ανικανότητα".

    Η τελετή έναρξης των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, με μουσική εκδήλωση, με τίτλο "Μουσικές του Κόσμου"

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου, στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους ηγέτες και εκπροσώπους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Αθήνα και τόνισε: "Η παρουσία σας εδώ μας τιμά όλους. Μας τιμά διότι μαζί σας κουβαλάτε τους αγώνες σας, τις παραδόσεις σας, τα δικά σας οράματα και την πολιτική σας βούληση να αλλάξει ο κόσμος. Κουβαλάτε την πίστη ότι οι αγώνες δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Ότι δεν υπάρχει μονόδρομος στην πολιτική. Ότι μπορούμε να γράψουμε εμείς τη δική μας ιστορία".

    Επίσης, έκανε λόγο για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής υπογραμμίζοντας:

    "Είναι το ΠΑΣΟΚ μιας νέας ευρωπαϊκής γενιάς που θα τρέξει τη χώρα στους δρόμους που ανοίγει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η παγκοσμιοποίηση.Και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.Πρώτον, διότι θα αξιοποιήσουμε την θετική εμπειρία όλων σας από τη μεγάλη οικογένεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.Δεύτερο, διότι είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε τις αξίες μας για μια κοινωνία αξιών, έναν κόσμο αξιών"

    Οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άρχισαν το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τοποθετήσεις σοσιαλιστών ηγετών.

    Γύρω στο μεσημέρι προβλέπεται να γίνει η ομιλία- εισήγηση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς, από έναν εκ των αντιπροέδρων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία "δι΄ ανατάσεως της χειρός" και στη συνέχεια θα μιλήσει ο νέος Πρόεδρος.

    Το απόγευμα θα γίνουν συζητήσεις σε δύο τραπέζια. Η μία συζήτηση θα αφορά στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων (ασθένεια Σαρόν, επικράτηση Χαμάς) και η άλλη στα Βαλκάνια, για τα οποία, με τη συμβολή του κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η περιοχή τελεί εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσσοβο, μετά το θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες.

    Την Τρίτη η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή. Η συζήτηση θα διαρκέσει, περίπου, μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

    Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

    Στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Σόκρατες, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Στάνισεφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβούνιο Τάντιτς και ηγέτες σοσιαλιστικών κομμάτων όπως οι: Ρασμούσεν, Ολάν, Ντ΄ Αλέμα, Φασίνο, Τζεοάνα (πρώην Πρωθυπουργός της Ρουμανίας), Ντι Ρούπο, Μπαϊκάλ, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Μ. Βρετανίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τζ. Φολκς. Από την Κύπρο θα πάρουν μέρος ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου. Θα μετέχει επίσης ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς. Λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, δεν έχει κλείσει ακόμα η συμμετοχή των Πρωθυπουργών της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Στανίσεφ

    Με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σεργκέι Στανίσεφ, συναντάται ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο μεταξύ, χθες, ο κ. Καραμανλής σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ τόνισε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο και σημείωσε ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες. "Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και συνεχίζουμε το ανοιγμά μας σε ολόκληρη την κοινωνία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του με ευχές προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για επιτυχία στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Καλωσορίζουμε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους των σοσιαλιστικών σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών πολιτικών δυνάμεων και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες τους. Μέσα από τις διαδικασίες του συμβουλίου αυτού ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την συμπαράστασή του στους πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της κακοκαιρίας και παράλληλα εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού. "Είναι γνωστό ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε περιοχές όπου ανάλογα καιρικά φαινόμενα δεν συμβαίνουν συχνά και αυτό οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα, εντοπίζονται τα αίτια και προωθούνται τα αναγκαία μέτρα", σημείωσε.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην προσφορά όλων εκείνων που εργάστηκαν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για χάρη του κοινωνικού συνόλου. "Υπήρξε διαρκής κινητοποίηση των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες απέδειξαν ότι ενισχύουν τη συνεργασία τους. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήθηκε το κράτος που θέλουμε και που δικαιούνται οι πολίτες, κανένας όμως δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει συντελεστεί", δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για αποτελεσματικότερο κράτος κοντά στον πολίτη συνεχίζεται.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας για τις δημοτικές εκλογές. Η στρατηγική μας, ανέφερε, καθορίζεται από το πλαίσιο των βασικών αρχών και είναι η στρατηγική του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Εμπιστευόμαστε τους πολίτες και συνεχίζουμε το άνοιγμά μας σε ολόκληρη την κοινωνία. Προτεραιότητα έχουν τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, τον πρώτο λόγο έχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι ίδιοι οι πολίτες. Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση έχουν αναμφισβήτητα πολιτικό περιεχόμενο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "στηρίζουμε τους καταξιωμένους, αναδεικνύουμε και στηρίζουμε όχι μόνο τα στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, αλλά και υποψηφίους με ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες, που εκφράζουν αιτήματα των δημοτών. Όλα αυτά συνιστούν ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές".

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα θυσιάσει το όφελος των τοπικών κοινωνιών στον βωμό της ανέξοδης πόλωσης των διχαστικών πρακτικών και του ακατανόητου φανατισμού. "Δεν θα κάνουμε σε κανέναν τη χάρη να παίξουμε στο ταμπλό της στείρας αντιπαράθεσης σε βάρος της τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στους βασικούς άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης: Πρώτον, ρητή κατοχύρωση της δυνατότητας ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

    Δεύτερον, εμπέδωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και συγκρότηση συνταγματικού δικαστηρίου.

    Τρίτον, διαρκής ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, στον δημόσιο τομέα και στα ΜΜΕ με αποτεσματικό έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, διαφάνεια της προεκλογικής δαπάνης των βουλευτών, κατοχύρωση ουσιαστικού "πόθεν έσχες".

    Τέταρτον, αναπροσαρμογή ρυθμίσεων που αφορούν τους βουλευτές με αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, προσαρμογή των κωλυμάτων εκλογιμότητας, καθιέρωση μερικού επαγγελματικού ασυμβίβαστου, οριοθέτηση της βουλευτικής ασυλίας.

    Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, ρύθμιση της δυνατότητας να καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πάντα μέσω ΑΣΕΠ, από υπαλλήλους που συνάπτουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Έκτον, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ρύθμιση που να αποτρέπει την επιβάρυνση του προϋπολογισμού με ποσά που αφορούν προηγούμενα έτη. Έβδομον, σύνδεση της χρήσης των δασικών εκτάσεων με ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

    Ο κ. Καραμανλής, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας, διευκρίνισε ότι έχουν διακριτούς ρόλους και αν υπάρχουν θέματα προς ρύθμιση, μπορούν να αντιμετωπίζονται από τον κοινό νομοθέτη.

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας η έως τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι οι υπάρχουσες διατάξεις λειτουργούν ευεργετικά για το πολιτικό μας σύστημα.

    Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο, ο κ. Καραμανλής ανέφερε "θέλουμε να υπάρξει ευρύς και ουσιαστικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις με την επιστημονική κοινότητα, με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς. Επιδιώκουμε συνεννόηση, συναίνεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις".

    Το 2006, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, έχει καθοριστική σημασία για την οικονομία, για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

    Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πλήρη εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεσή του να μην υποχωρήσει μπροστά στις επιθέσεις και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από όλους εκείνους που φοβούνται τις αλλαγές και το μέλλον.

    [03] Ομιλία Αλογοσκούφη για το ασφαλιστικό

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης θα μιλήσει, σήμερα, στο επίσημο γεύμα της Ημερίδας με θέμα «Το Μέλλον του Ασφαλιστικού Συστήματος στην Ελλάδα και ο Τρίτος Πυλώνας», που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Το απόγευμα ο υπουργός θα αναχωρήσει για τη Λισαβόνα όπου θα μετάσχει στη Διεθνή Συνάντηση Κυβερνητικών Ηγετών που διοργανώνει η Microsoft με θέμα «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία»(Microsoft Government Leaders Forum).

    Επίσης, στις εργασίες του φόρουμ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Σιούφας θα έχει κατβ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του υπουργούς της Πορτογαλίας, τον κ. Manuel Pinho, υπουργό Οικονομικών και Καινοτομίας και τον κ. Mariano Gago, υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

    Επίσης, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Microsoft International κ. Jean-Philippe Courtois.

    [04] Ο Αλέκος Αλαβάνος στην Κούβα

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, όπου πήρε μέρος σε συνάντηση ηγετών της Ευρωπαϊκής και Λατινοαμερικανικής Αριστεράς και στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ,στο Καράκας της Βενεζουέλας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, με την ιδιότητά του ως μέλος του συμβουλίου ηγετών του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκεται στην Αβάνα της Κούβας προσκεκλημένος της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Κούβας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αβάνα θα έχει επαφές με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και θα ενημερωθεί για την εξωτερική και οικονομική πολιτική της Κούβας.

    Σημειώνεται ότι κεντρικό θέμα της επίσκεψής του αποτελεί η ανάπτυξη των σχέσεων και ο συντονισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς στην Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική.

    [05] Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Παπανδρέου

    Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε παμψηφεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, ύστερα από πρόταση που υπέβαλε ομάδα εργασίας υπό τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Για πρώτη φορά εκλέγεται στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε μέχρι τώρα να εκλέγονται πρώην Πρωθυπουργοί, όπως ο Βίλλυ Μπραντ ή ο Πιέρ Μωρουά.

    Μεγάλες είναι οι προσδοκίες στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα που βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης ύστερα από μακρά περίοδο ύφεσης. Σοσιαλιστικά κόμματα διεθνώς αναζητούν ή έχουν δρομολογήσει βαθύτατες αλλαγές στο εσωτερικό τους.

    Όπως αναφέρουν στην πρότασή τους για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου οι Σοσιαλιστές ηγέτες, "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί στο περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς να δώσει σχέδιο, λύσεις, προοπτικές και πνοή στη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία". Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των Σοσιαλιστών για τις αλλαγές που επέφερε ο κ. Παπανδρέου στη λειτουργία του κόμματος, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Διεθνούς. Ηδη γίνεται λόγος για "ελληνικό μοντέλο" στη συγκρότηση και λειτουργία των κομμάτων που μπορεί να αξιοποιηθεί διεθνώς. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η εκλογή του κ. Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα έχει θετικά αποτελέσματα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου "έχει ήδη αναδειχθεί η υποκρισία της ΝΔ, οι αντιλαϊκές και αυταρχικές επιλογές της" και "έχει αποδειχθεί η διαχειριστική της ανικανότητα".

    Η πρωϊνή συνεδρίαση

    Τα παγκόσμια προβλήματα της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Απασχόλησης ήταν τα κύρια ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκαν οι ομιλητές της πρωϊνής συνεδρίας του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που ξεκίνησε σήμερα το πρωί τις εργασίες του στην Αθήνα.

    Όλοι οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην Μέση Ανατολή μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Παλαιστίνη και υπογράμμισαν την αναγκαιότητα συνέχισης των ειρηνευτικών διαδικασιών. Επίσης, όλοι μίλησαν με τα θερμότερα λόγια για την προσωπικότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και του ευχήθηκαν επιτυχία και καλή τύχη στο δύσκολο έργο του από την θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Υπέρ της ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και της ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ενώ ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης του Μαλί Ιμπραϊμ Κεϊτά διαπίστωσε ότι στη βάση κάθε σύγκρουσης βρίσκεται το δημοκρατικό έλλειμμα.

    Υπέρ της μετάβασης αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Μέση Ανατολή τάχθηκε ο Α' Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Φρανσουά Ολάν,καθώς, όπως εκτίμησε, οι εξελίξεις στην περιοχή ίσως οδηγήσουν σε δράμα μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στην Παλαιστίνη και καθώς το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

    Ο κ.Ολάν πρότεινε την θέσπιση "σοσιαλιστικού ημερολογίου", σύμφωνα με το οποίο οι διάφοροι Σοσιαλιστές ηγέτες θα αναπτύσσουν διεθνείς πρωτοβουλίες σε καθορισμένες ημερομηνίες.

    Την συνεργασία των πολιτισμών ως κινητήρια δύναμη για την Δημοκρατία τόνισε στην ομιλία του ο Α' Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρόκου, Μοχάμετ Ελίας Γκύ.

    Το θετικό ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας - Τουρκίας και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξήρε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ. Ο κ. Μπαϊκάλ τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας καθιέρωσης δημοκρατικής κουλτούρας στην Μέση Ανατολή, όπου, όπως είπε, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα και υποστήριξε ότι η διαδικασία του εκδημοκρατισμού μπορεί να προωθηθεί και από οργανώσεις Κοινωνίας των Πολιτών.

    Ο κ. Μπαϊκάλ ανέφερε ότι η κατάσταση στο Ιράκ είναι ανησυχητική και τόνισε ότι υπάρχουν εθνοτικές ομάδες που προσπαθούν να ελέγξουν τα πετρέλαια του Κιρκούκ, αλλάζοντας τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

    Ο Τούρκος πολιτικός είπε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στην Παλαιστίνη δεν ήταν τα προσδοκώμενα. Τόνισε ότι η βία δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση, ενώ αναφερόμενος στο Ιράν είπε ότι πρέπει να συνεργαστεί και να επιτρέψει τον έλεγχο της πυρηνικής ενέργειας.

    Οι ανοιχτές αγορές και η Δικαιοσύνη είναι οι στόχοι μας για το μέλλον τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πωλ Ράσμουσεν, ενώ αναφερόμενος στο Μεσανατολικό είπε ότι το αποτέλεσμα απογοήτευσε. Ο κ. Ράσμουσεν κάλεσε τους πάντες να σκεφθούν τα λάθη που διέπραξαν. Ταυτόχρονα, κάλεσε τη Χαμάς να σεβαστεί το Ισραήλ και να αποκηρύξει την βία.

    Υπέρ της παρουσίασης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εναλλακτικής πρότασης-απάντησης στον νεοφιλελευθερισμό τάχθηκε ο Αλφρεντ Μπουσσενμπάουρ εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αυστρίας. Ο Ολάτιο Ανάγια,πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είπε ότι "πρέπει να γίνουμε η σημαία των φτωχών".

    Τις έντονες επιφυλάξεις της για την εμπιστοσύνη που έδειξε το εκλογικό σώμα στη Χαμάς εξέφρασε η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Ολλανδίας, τονίζοντας πως η Ειρήνη, η Δημοκρατία και η Αλληλεγγύη είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

    Εφιαλτικά στοιχεία για την κατάσταση της παγκόσμιας ανεργίας που τα 10 τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 25%, παρουσίασε ο διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΙLO) Χουάν Σομοβία και πρόσθεσε ότι το 75%, όσων δίνουν συνέντευξη για πρόσληψη πιστεύει ότι σε λίγα χρόνια θα χάσει την δουλειά του. Η παγκοσμιοποίηση συμβάλλει στη συσσώρευση του πλούτου είπε και τόνισε πως αυτό το μοντέλο καταρρέει.

    Ο κ. Σομοβία τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, υπερ του δημοκρατικού ελέγχου των διεθνών οργανισμών και της μεταβολής των κριτηρίων για την "επιτυχία". Οπως είπε, "αυτό που επιδιώκουμε με την παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι κοινωνικά εφικτό".

    Υπέρ της "προληπτικής πολιτικής" και μιας "ηθικής διεθνούς πολιτικής" που θα διασφαλίζει την Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα τάχθηκε ο Πιέτρο Φασίνο από την Ιταλία. Ο Ιταλός Σοσιαλιστής πολιτικός χαρακτήρισε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης τύπου ΕΕ ως ασφαλές πλαίσιο ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας και τάχθηκε υπέρ της ενσωμάτωσης των Βαλκανίων στο πλαίσιο αυτό.

    Ο κ. Φασίνο χαρακτήρισε ανησυχητικό, αν και αναμενόμενο, το αποτέλεσμα των Παλαιστινιακών εκλογών και τάχθηκε υπέρ των "εφικτών λύσεων" για τους λαούς της περιοχής. Αναφερόμενος στο Ιράν είπε ότι αυτό πρέπει να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις και πρόσθεσε ότι αντίστοιχος διάλογος πρέπει να διεξαχθεί και με το Πακιστάν,την Κίνα και την Ινδία,ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να ακολουθείται "πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών".

    Το απόγευμα θα γίνουν συζητήσεις σε δύο τραπέζια. Η μία συζήτηση θα αφορά στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων (ασθένεια Σαρόν, επικράτηση Χαμάς) και η άλλη στα Βαλκάνια, για τα οποία, με τη συμβολή του κ. Παπανδρέου, η Σοσιαλιστική Διεθνής επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η περιοχή τελεί εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσσοβο, μετά το θάνατο του Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες.

    Την Τρίτη η συζήτηση θα είναι αφιερωμένη στην παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή. Η συζήτηση θα διαρκέσει, περίπου, μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

    Η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου

    Το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο,στη δημιουργία του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι σοσιαλιστές,ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αμέσως μετά την ομόφωνη εκλογή του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι κομφορμιστής, αναφέρθηκε σε έκταση στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και στις προτεραιότητες των σοσιαλιστών στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ τόνισε και τις 15 πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών. Εκανε επίσης αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες, αλλά και στην παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.

    Ο νέος και καλύτερος κόσμος του οράματος του κ. Παπανδρέου θα έχει μεγαλύτερη "ελευθερία και δημοκρατία", μεγαλύτερη "ασφάλεια, ευημερία και λιγότερη φτώχεια και πείνα", μεγαλύτερη "ισότητα και ευκαιρίες", μεγαλύτερη "κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονία με το περιβάλλον", θα είναι ένας κόσμος "πιο ειρηνικός και με περισσότερη συνεργασία".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά σήμερα που η ανθρωπότητα έχει τα μέσα να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο αλλά είναι τραγικό, όπως είπε, ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα.

    Σήμερα με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει παρελθόν η φτώχεια, να σταματήσει η υπερθέμανση της γης, να υπάρξει εγγύηση για αξιοπρεπή εργασία, να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα, να βελτιωθεί η υγεία, να σταματήσουν οι πανδημίες, να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, να ενσωματωθούν οι μετανάστες στις κοινωνίες, να σταματήσει το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, καθώς και η διαφθορά, να μειωθεί η ανισότητα και το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, να διασφαλιστεί η μόρφωση για όλους και να υπάρξει εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αυτό που λείπει σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η ανθρωπότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σκεπτικοί αν όχι κυνικοί.

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε, έχουν μια ηθική υποχρέωση να αναζωογονήσουν την πολιτική ζωή και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, "να αναγεννήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και στη δική τους δυναμική".

    Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έθεσε επτά προτεραιότητες για τη δράση της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, "να έχουμε πραγματική δημοκρατία στον κόσμο όταν υπάρχει μαζική συγκέντρωση κεφαλαίου και δύναμης στα χέρια των λίγων, όταν πολυεθνικές εταιρίες αμφισβητούν τη δύναμη από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, όταν τα ΜΜΕ ελέγχονται από συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις".

    Η δημοκρατία, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι πραγματική "όταν οργανωμένοι εγκληματίες μπορούν να αγοράσουν αστυνομικούς, δικαστές και πολιτικούς, όταν η διαφθορά είναι διάχυτη στις κοινωνίες, υποσκάπτοντας το κράτος δικαίου σε βάρος των αδυνάτων, όταν η εκτεταμένη διαφθορά σημαίνει να κλέβεις από τον φτωχό με συμφωνίες πετρελαίου ή με εμπόριο διαμαντιών ή όπλων".

    Επέκρινε, εξάλλου, την τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οργανισμοι οι οποίοι, όπως ανέφερε, δουλεύουν με την αρχή "ένα δολάριο, μία ψήφος".

    Στην προσπάθεια για εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης χρειάζονται θεσμοί όπως τα Ηνωμένα Εθνη,όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να ενταχθούν τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας που σήμερα απέχουν από αυτή τη διαδικασία.

    Ως δεύτερη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Είναι, πρόσθεσε, ένα πείραμα για αλληλεγγύη, το οποίο αφορά όλη την ανθρωπότητα και γι΄αυτό πρέπει να πετύχει.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να δει, όπως ανέφερε, νέους διαύλους συνεργασίας με άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, να εξεταστεί η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτυχθούν στενότερες σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

    Η τρίτη προτεραιότητα αφορά στην ενότητα των πολιτών σε κοινή δράση.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κοινωνικό συμβόλαιο που πέτυχε η σοσιαλδημοκρατία για να προσθέσει, όμως, ότι οι ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν έχουν ανατραπεί.

    Σήμερα, τόνισε, "κεφάλαιο και εργοδότες είναι ελεύθεροι να ποδηγετούν τον κόσμο", ενώ οι κυβερνήσεις και οι εργάτες "είναι μοιραία πιο συγκρατημένοι και περιορισμένοι".

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθεριών, ενώ πρότεινε την εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί αν, "ενώσουμε τους πολίτες στον κοινό στόχο".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε , εξάλλου, ότι "όπως παγκοσμιοποιείται το κεφάλαιο έτσι πρέπει να παγκοσμιοποιούνται και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Αναφορικά με τις σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες, που αποτελεί την τέταρτη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά κόμματα σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι, όπως διαπίστωσε, "αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική". Και επισήμανε τον κίνδυνο ότι αν δεν αναληφθεί άμεση δράση "οι πολίτες θα γίνουν περισσότερο κυνικοί, την επόμενη μέρα θα είναι θυμωμένοι και τη μεθεπόμενη θα χάσουν κάθε ελπίδα ή θα την βρουν στον εξτρεμισμό, των φονταμενταλισμό και τη βία" και αυτό οι σοσιαλιστές δεν πρέπει να το επιτρέψουν.

    Επίσης αναφέρθηκε στην εμπειρία των μεταρρυθμίσεων στο ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση που γίνεται τώρα.

    Η πέμπτη προτεραιότητα αφορά στη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τη δημιουργία νέων συμμαχιών μαζί της.

    Υπάρχει έδαφος συνεργασίας,τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,με διάφορες θεματικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα γύρω από πολλά θέματα.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γυναικείο κίνημα, που αποτελεί την έκτη προτεραιότητα τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες, ενώ ανέλαβε τη δέσμευση να εργαστεί σκληρά ώστε η Σοσιαλιστική Διεθνής να σέβεται τις αρχές της ισότητας και να αναπτύξει μία νέα δυναμική απελευθέρωσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

    Ως έβδομη προτεραιότητα ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την οικοδόμηση της ειρήνης και την επίλυση των διενέξεων, με αναφορά και στην τρομοκρατία. Δεν θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία εκτός και αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες που την καλλιεργούν, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να αναληφθεί από την οργάνωση εκστρατεία "κατά της αλόγιστης επένδυσης σε όπλα", τονίζοντας ότι πρόκληση για τους σοσιαλιστές "είναι αυτά τα ποσά να μεταφερθούν στα σχολεία και την παιδεία".

    Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο Βίλι Μπραντ, ο Ουλοφ Πάλμε, ο Πιερ Μορουά, ο Μαντέλα, ο Γκάντι και Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ έδειξαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές μεταξύ νεοσυντηρητικών και σοσιαλιστών-δημοκρατών.

    Ο δεκαπεντάλογος των διαφορών μεταξύ σοσιαλιστών και νεοσυντηρητικών, όπως τον προσδιόρισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ως εξής:

    Πρώτα απβ όλα, οι νεοσυντηρητικοί προσπαθούν να επιβάλουν τις αξίες τους στον κόσμο. Εμείς, σοσιαλιστές και δημοκράτες προσπαθούμε να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από τις αξίες μας, είπε. Αυτοί μιλούν για φόβο. Εμείς μιλάμε για ασφάλεια. Αυτοί μιλούν για τείχη. Εμείς μιλάμε για γέφυρες.

    Αυτοί μιλούν για αντιπαραθέσεις. Εμείς μιλάμε για διάλογο.

    Αυτοί μιλούν για ελεύθερη αγορά. Εμείς μιλάμε για ελεύθερους πολίτες.

    Αυτοί μιλούν για καλά και κακά έθνη, καλές και κακές θρησκείες.

    Εμείς μιλάμε για καλές και κακές πολιτικές.

    Αυτοί μιλούν για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

    Εμείς μιλάμε για την τρομοκρατία της βίας.

    Αυτοί μιλούν για να εκμεταλλευτούν το αίσθημα του φόβου.

    Εμείς μιλάμε για να απελευθερώσουμε συνειδήσεις μέσα από την ειλικρίνεια.

    Αυτοί μιλούν για την προσαρμογή των ανθρώπων στην παγκοσμιοποίηση.

    Εμείς μιλάμε για την προσαρμογή της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους.

    Αυτοί μιλούν για το θεό εκεί ψηλά.

    Εμείς μιλάμε για το θεό μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

    Αυτοί μιλούν για μικρότερο κράτος, αλλά εννοούν ένα μεγαλύτερο κράτος που ευνοεί τους λίγους.

    Εμείς μιλάμε για διαφορετικό κράτος και εννοούμε ένα κράτος που ενισχύει τους πολλούς.

    Η πολιτική του βολέματος είναι δικιά τους.

    Η πολιτική της γνώσης είναι δικιά μας.

    Αυτοί πιστεύουν στις πολλές ώρες εργασίας.

    Εμείς πιστεύουμε στην δημιουργική εργασία.

    Όταν αυτοί μιλούν για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούν μείωση των ελευθεριών μας.

    Όταν εμείς μιλάμε για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούμε ενίσχυση των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

    Όταν αυτοί μιλούν για ηγεσία, εννοούν εξουσία.

    Όταν εμείς μιλάμε για ηγεσία, εννοούμε εμπιστοσύνη.

    Οι αξίες αυτές είναι έμπνευση, την οποία έχουμε ανάγκη.

    Αυτές είναι οι αξίες μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, οι οποίες, όπως είπε, "αποτελούν έμπνευση την οποία έχουμε ανάγκη", ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να υποκληθεί "στο μεγαλείο των παραδόσεων μας".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι θα πετύχει στο έργο του μόνο με τη στενή τους συνεργασία. Και πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του είναι και εμπιστοσύνη του ίδιου προς εκείνους.

    Ο νέος πρόεδρος της ΣοσιαλιστικήςΔιεθνούς έκλεισε την ομιλία του με μία ακόμη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση τονίζοντας ότι "γνωρίζουμε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση ανθρώπινη, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να υπηρετήσει τους πολίτες αυτού του κόσμου" και τέλος "μπορούμε να επανακτήσουμε τη δύναμη του σοσιαλισμού, σκεπτόμαστε τοπικά, δρούμε παγκόσμια".

    [06] "Ωρολογιακή βόμβα" το ασφαλιστικό

    "Ωρολογιακή βόμβα" που θα σκάσει σε 15, 20 ή 30 χρόνια είναι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και ο τρίτος πυλώνας" που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το πρόβλημα δεν είναι άμεσο αλλά κοντά μας και πρόσθεσε ότι απαιτούνται ήπιες και καλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας, αφού διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος της τετραετίας για το ασφαλιστικό, πρότεινε την έναρξη διαλόγου.

    Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ακριβό, αναποτελεσματικό και άδικο και είπε ότι επί μήνες προσπαθούν με τον υπουργό Απασχόλησης κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο να πείσουν τα κόμματα και τους φορείς ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η συνεισφορά του Δημοσίου για το ασφαλιστικό φτάνει το 5% του ΑΕΠ και αργότερα θα φτάσει το 15%, οπότε και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επεσήμανε.

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλογοσκούφης είναι "που θα βρεθούν τα χρήματα" και πρόσθεσε ότι για την απάντηση στο ερώτημα αυτό απαιτείται διάλογος. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση του 1992, σήμερα δεν θα ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

    Το απόγευμα ο υπουργός θα αναχωρήσει για τη Λισαβόνα όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών. Το Φόρουμ διοργανώνει η εταιρεία Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Λισαβόνα, υπό την αιγίδα του Πορτογάλου πρωθυπουργού κ. Ζ.Σόκρατες και της πορτογαλικής κυβέρνησης. Θέμα, η «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία» (Microsoft Government Leaders Forum).

    Στην Πορτογαλία ήδη βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Ανάπτυξης που θα συμμετάσχει στις εργασίες έως την 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Σιούφας θα έχει κατβ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, υπουργούς της Πορτογαλίας, τον υπουργό Οικονομικών και Καινοτομίας κ. Manuel Pinho και τον υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Mariano Gago. Επίσης, ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Microsoft International κ. Jean-Philippe Courtois.

    Ομάδα εργασίας για τη μελέτη των αρμονικών συχνοτήτων και δινορευμάτων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας

    Στην Αθήνα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για τη μελέτη των αρμονικών συχνοτήτων και δινορευμάτων στο σύστημα Μεταφοράς και Διανομής, των επιπτώσεων στους καταναλωτές, καθώς και μελέτη των μέτρων και επεμβάσεων για τον περιορισμό των απωλειών στις γραμμές Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Τάσεως. Πρόεδρος ορίσθηκε ο Γ.Γ. του υπουργείου κ. Ν. Στεφάνου.

    Έργο της Επιτροπής θα είναι η υποβολή στον υπουργό Ανάπτυξης συγκεκριμένου πορίσματος το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2006. Οι αρμονικές συχνότητες εισέρχονται στα ηλεκτρονικά συστήματα και δημιουργούν προβλήματα σε ευαίσθητα συστήματα, όπως ιατρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ., ενώ δημιουργούν τα δινορεύματα στους μετασχηματιστές υπερυψηλής, υψηλής και μέσης τάσεως με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμικών απωλειών στο σύστημα.

    Ο συνδυασμός αυτών των φαινομένων στο ηλεκτρικό σύστημα διανομής, μεταφοράς και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει τα ποσοστά απωλειών, τα οποία είναι περίπου για την υψηλή και υπερυψηλή τάση στο 3,8% και για τη μέση τάση στο 6,8%. Είναι ενδεικτικό ότι η βελτίωση κατά 1% των απωλειών στο σύστημα είναι περίπου 70MW για ένα έτος, ενώ εάν επιτευχθεί βελτίωση κατά 4%, το κέρδος είναι σχεδόν 300MW, δηλαδή το κόστος λειτουργίας και συντήρησης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στους καταναλωτές.

    [07] Γρίπη των πτηνών στην κατεχόμενη Κύπρο

    Δύο εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται από χθες το βράδυ στην Κύπρο για να διερευνήσουν τα αίτια και την έκταση της μόλυνσης από το θανατηφόρο ιο Η5Ν1 (γρίπη των πτηνών) μετά την επιβεβαίωση βρετανικού εργαστηρίου ότι ανιχνεύθηκε σε δύο πτηνά, στα κατεχόμενα. Ο υπουργός Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τίμης Ευθυμίου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι οι εμπειρογνώμονες θα μεταβούν στα κατεχόμενα.

    Ο "πρωθυπουργός" των κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ υποστήριξε ότι οι κατοχικές αρχές ενημερώθηκαν μόλις χθες για τον εντοπισμό του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών σε δύο οικόσιτα πτηνά στις κατεχόμενες περιοχές και δήλωσε ότι τα μέτρα προστασίας έχουν αυξηθεί. Στις σχετικές δηλώσεις προέβη ύστερα από επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, ότι ενώ τα πτηνά πέθαναν στις 12 Ιανουαρίου τα δείγματα στάλθηκαν στην Τουρκία για εξετάσεις μια εβδομάδα αργότερα και από εκεί στη Βρετανία με καθυστέρηση άλλης μιας εβδομάδας.

    Ο κατοχικός "πρωθυπουργός" ισχυρίστηκε ότι παρόμοιο περιστατικό εντοπίστηκε και στις ελεύθερες περιοχές και ότι οι αρχές της Δημοκρατίας το απέκρυψαν. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι μπορεί ο ιός να μεταφέρθηκε στη Μακράσυκα από τη λίμνη της γειτονικής Αχνας που βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο υπουργός Γεωργίας Ευθύμιος Ευθυμίου χαρακτήρισε φαιδρούς τους ισχυρισμούς του ''πρωθυπουργού.'' Τόνισε ότι γίνονται συχνές εξετάσεις σε όλους τους υδρ0βιότοπους και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα σε νεκρά πτηνά.

    Οσον αφορά την επίσκεψη δύο εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι η άφιξή τους ήταν προγραμματισμένη αλλά επισπεύσθηκε ύστερα από την εμφάνιση των κρουσμάτων σε ένα πετεινό ειδικής ράτσας για κοκορομαχίες και ένα κοτόπουλο. Ο κύριος Ευθυμίου επέκρινε το ψευδοκράτος διότι καθυστέρησε οκτώ ημέρες να αποστείλει τα δείγματα για εξετάσεις και πρόσθεσε πως εάν αποστέλλονταν στα εργαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα θα ήταν έτοιμα εντός τριών ημερών.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι 38χρονη που είχε επιστρέψει από την Τουρκία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό, ο κ. Ευθυμίου έκαμε λόγο για υπερβολική ανησυχία. Ανέφερε ότι οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε η γυναίκα ήταν αρνητικές.

    Στο μεταξύ, λειτουργοί των κτηνιατρικών αρχών πραγματοποιούν σήμερα συνάντηση με λειτουργούς της βρετανικής βάσης Δεκελείας-Αγίου Νικολάου, περιοχή που γειτνιάζει με την εστία μόλυνσης. Οι βρετανικές αρχές ελέγχουν επίσης ένα από τα σημεία διόδου προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Σκοπός της συνάντησης είναι ο συντονισμός των ενεργειών και η ένταση των προληπτικών μέτρων.

    Εν τω μεταξύ, η 17χρονη που πέθανε στις 17 Ιανουαρίου από πνευμονία στο ιρακινό Κουρδιστάν είχε προσβληθεί από τον ιό H5N1, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας του Ιράκ Αμπντέλ Μουτάλεμπ Μοχάμεντ Αλι.

    Ο υπουργός συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου όπου νοσηλεύθηκε η κοπέλα, η οποία κατοικούσε στην περιοχή Ράνια στα σύνορα με την Τουρκία. Μετά την ενημέρωσή του από τους γιατρούς του νοσοκομείου της Σουλεϊμανίγε δήλωσε ότι η μικρή είχε πράγματι προσβληθεί από τον ιό H5N1. Η μικρή Ιρακινή υπέφερε επί 15 ημέρες από πνευμονία. Ο θείος της που κατοικούσε στην ίδια περιοχή πέθανε επίσης από πνευμονία στις 27 Ιανουαρίου. Δείγματα ιστών του έχουν σταλεί για ανάλυση στα εργαστήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Αμάν.

    Σοβαρός κίνδυνος και από διοξίνες

    Οι αρχές ελέγχου τροφίμων της Ολλανδίας διέταξαν χθες να κλείσουν προσωρινά 275 κέντρα εκτροφής ζώων, που είχαν προμηθευθεί ζωοτροφές οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξίνης. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΡ πρόκειται για προληπτικές αναστολές εργασιών, ώστε να αποφευχθεί διείσδυση στη διατροφική αλυσσίδα αυξημένων συγκεντρώσεων της ουσίας. Η διοξίνη φέρεται να έχει προωθηθεί από δύο εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών του Βελγίου σε αντίστοιχη εταιρεία στη νότιο Ολλανδία και εκεί διοχετεύθηκε σε 275 κέντρα εκτροφής.

    Οι ελεγκτικές αρχές πρέπει τώρα να προβούν σε δειγματοληπτική σφαγή προκειμένου να διαπιστωθεί η ποσότητα διοξίνης στο κρέας. Σε περίπτωση που αυτές τηρούν τα όρια των κανονισμών διατροφικής ασφάλειας, τα εκτροφεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

    Αυξημένη τιμή της διοξίνης πάνω από τα επιτρεπτά όρια, διαπιστώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποσότητες χοιρινού λίπους που αγοράσθηκε στο Βέλγιο από ολλανδική εταιρεία ζωοτροφών. Μετά την ολλανδική προειδοποίηση, οι βελγικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα. Εως ότου προκύψουν τα αποτελέσματα από τους ελέγχους, έχει διακοπεί η λειτουργία 100 περίπου εκτροφείων.

    Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι εκτός από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία δεν υπάρχουν ενδείξεις προς παρόν ότι κτηνοτροφικές μονάδες άλλων χωρών μελών έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές που ενδέχεται να περιέχουν υψηλές ποσότητες διοξίνης. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ειδοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου -στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για τον εντοπισμό ύποπτων ζωοτροφών στην Ολλανδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση αντίδραση των ολλανδικών και βελγικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν σε απόλυτη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αναλύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζώα και κρέατα μολυσμένα με διοξίνη και σημείωσε ότι είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα συνεδρίαση των βελγικών και ολλανδικών αρχών με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εντοπισθεί η εστία μόλυνσης.

    Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν κλείσει προκληπτικά με απόφαση των αρμόδιων αρχών 275 κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία, 96 στο Βέλγιο και επτά στη Γερμανία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να διεισδύσουν στη διατροφική αλυσίδα ενδεχόμενες υψηλές ποσότητες διοξίνης.

    [08] Το νεοκλασικό της Πινδάρου 6 στα περιφερειακά ΜΜΕ

    Το κτίριο που θα στεγάσει τις επτά ενώσεις των περιφερειακών ΜΜΕ (ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και εφημερίδων) στην Αθήνα παρέδωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 6, στο κέντρο της Αθήνας και εκτός από τα γραφεία για τους προέδρους των Ενώσεων διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο ραδιοτηλεοπτικό στούντιο, Ιντερνετ-καφέ, αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων.

    Πρόκειται για το παλιό νεοκλασικό κτίριο, το οποίο στέγαζε μέχρι το 1996 τις υπηρεσίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στη συνέχεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, όπως υπενθύμισε σήμερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι το κτίριο αυτό, το οποίο έχει νοικιάσει η Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, διαμορφώθηκε τους τελευταίους μήνες, ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των επτά επαρχιακών Ενώσεων, ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και εφημερίδων.

    Είναι μια δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Υπάρχουν, εκτός από γραφεία για κάθε ένωση, στούντιο για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι συνάδελφοί σας της περιφέρειας, εάν θελήσουν να εργασθούν για μία ημέρα ή για λίγες ώρες στην Αθήνα, να έχουν ένα χώρο φιλόξενο γι' αυτούς, είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Με αφορμή την παράδοση των κλειδιών των γραφείων ο κ. Ρουσόπουλος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα των Ενώσεων.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ενώσεων των περιφερειακών ΜΜΕ ευχαρίστησαν τον υπουργό για τις έως τώρα ενέργειες που έχει κάνει για την ανάπτυξη των περιφερειακών ΜΜΕ.

    [09] Σε Βρυξέλλες και Λονδίνο ο Π. Μολυβιάτης

    O Υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, αναχώρησε για Βρυξέλλες και Λονδίνο όπου πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ και στη Διεθνή Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, αντίστοιχα.

    Χθες ο κ. Μολυβιάτης, παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο της Σερβίας Μπορις Τάντιτς, ο οποίος επισκέπτεται τις ημέρες αυτές ανεπισήμως την Ελλάδα, και συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις και τις προοπτικές στο ζήτημα του Κοσόβου, ενόψει και των επομένων σταδίων της εν εξελίξει διαδικασίας για τον καθορισμό του μελλοντικού του καθεστώτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 January 2006 - 21:41:24 UTC