Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριακό & ελληνο-αμερικανικές σχέσεις
  • [02] Στην ΑΔΑΕ στελέχη της Vodafone
  • [03] ΟΤΟΕ για συμβάσεις εργασίας

  • [01] Κυπριακό & ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον υπουργό των Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού των Εξωτερικών Τζακ Στρο για την Κύπρο, τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στα θέματα αυτά είναι γνωστή. Υποστηρίζουμε, είπε, τη λύση που θα επανενώσει το νησί και είμαστε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, εφόσον γίνουν σεβαστές οι κυπριακές αρχές για το θέμα αυτό. Αν υπάρχει κάποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, αυτό οφείλεται στην κατοχή, σημείωσε.

    Υπενθυμίζεται πως ο κ. Στρό μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων έκανε λόγο για ''ελληνοκυπριακή κυβέρνηση'', ''διοίκηση του Προέδρου Παπαδοπούλου'' και για χειρισμούς της Λευκωσίας που μπορεί να οδηγήσουν σε διχοτόμηση. Ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Στρό ανέφερε πως αν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ προτεινόταν στις σημερινές συνθήκες, ούτε οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση ούτε και οι πλείστες ευρωπαϊκές

    κυβερνήσεις θα πλησίαζαν την ιδέα να επιτρέψουν σε μια διαιρεμένη Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα είπε πως η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησαν σαφές το πλαίσιο της ξεκάθαρης κατευθύνσης και τη γραμμή στο Κυπριακό.Ο εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης, βιώσιμης και αποτελεσματικής λύσης για την επανένωση του νησιού και υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Τόνισε δε ότι η ευθύνη για την κατάσταση και τα προβλήματα της Κοινότητας αυτής δεν μπορεί να αναζητηθεί στα θύματα της εισβολής και κατοχής.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η σύζυγος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ έχει αναλάβει την υπεράσπιση καταπατητών ελληνικών περιουσιών στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κύπρου, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι δεν επιθυμεί να το σχολιάσει. Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις του κ. Στρο βοηθούν στο Κυπριακό, απάντησε ότι οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού εκφράζουν τις αντιλήψεις της βρετανικής πολιτικής και μένει να αποδειχθεί αν βοηθούν ή όχι.

    Εξάλλου, ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις και απαντώντας σε ερώτηση αν στη μεταξύ τους συζήτηση τέθηκε το θέμα των υποκλοπών δήλωσε ότι "δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με υπευθυνότητα.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Ελληνα επιχειρηματία ο οποίος κατήγγειλε απαγωγή και ανάκρισή του από αμερικανικές υπηρεσίες στην Βουλγαρία, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι "οι ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές έχουν πάγιες οδηγίες να συνδράμουν κάθε Ελληνα πολίτη που προσέρχεται σε αυτές με νόμιμο αίτημα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε: "Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα κάνει δηλώσεις για ένα θέμα που αποτελεί αποκλειστική δικαιοδοσία του πρωθυπουργού."

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στην ΑΔΑΕ στελέχη της Vodafone

    Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών κατέθεσαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone κ. Γ. Κορωνιάς και στελέχη της εταιρείας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ι. Διώτη, που διερευνά την υπόθεση της αυτοκτονίας του στελέχους της Vodafone, κατέθεσε ο αδελφός του κ. Π. Τσαλικίδης. Ο κ.Κορωνιάς όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Το Ποντίκι» είχε ενημερωθεί από τον τεχνικό διευθυντή της Vodafone, Ν.Μαστοράκη ότι στο λογισμικό της εταιρείας υπήρχε «ειδικός κώδικας» ο οποίος μπορεί να σχετιζόταν με τη δυνατότητα διενέργειας υποκλοπών. «Το Ποντίκι» επίσης, υποστηρίζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, ότι Έλληνας επιχειρηματίας που βρισκόταν στη λίστα των υποκλοπών, απήχθη από τη CIA και ανακρίθηκε στη Βουλγαρία.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στο νέο κατάλογο των τηλεφώνων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, διευκρινίζοντας ότι από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση είχε πει ότι υπάρχουν αριθμοί τηλεφώνων που δεν ανήκουν σε πρόσωπα, αλλά σε άλλους φορείς.

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ακόμη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας διευκρίνισε ρητά ότι τα "αναπάντητα ερωτηματικά" στα οποία είχε αναφερθεί προηγουμένως, αφορούν τη δικαστική έρευνα του θέματος που παραμένει ανοιχτή και όχι την αστυνομική έρευνα η οποία έχει ολοκληρωθεί.

    Στο μεταξύ το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που αναφέρεται στη "δράση της OLAF" με ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι "στην ΕΥΠ δεν υφίσταται ομάδα OLAF" και ότι η OLAF είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αποστολή την προστασία των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράτυπης δραστηριότητας. Η υπηρεσία αυτή παρέχει στα κράτη-μέλη την απαιτούμενη στήριξη και τεχνογνωσία και στο πλαίσιο αυτό η ΕΥΠ προμηθεύτηκε με κοινοτική συγχρηματοδότηση εξοπλισμό για την εκπλήρωση της αποστολής της στον τομέα αυτό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] ΟΤΟΕ για συμβάσεις εργασίας

    Προς γενική πανελλαδική απεργία στις αρχές Μαρτίου κατευθύνονται τα συνδικάτα λόγω της κρίσης μεταξύ τραπεζιτών και ΟΤΟΕ σχετικά με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων. Αυτό προέκυψε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της ΟΤΟΕ σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι η απόφαση των τραπεζών να μην προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και συνεργασίας της κυβέρνησης με το οικονομικό "λόμπι" των τραπεζών, κάνοντας λόγο για απόπειρα να δοθεί ένα στρατηγικό χτύπημα στην ΟΤΟΕ. Ακριβώς γι' αυτό, υπογράμμισε ο κ. Τσουκαλάς, η απάντηση είναι υπόθεση ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, της ΓΣΕΕ, των Ομοσπονδιών της Κοινής Ωφέλειας, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ δήλωσε ότι αν καταργηθεί η κλαδική σύμβαση, οι τραπεζοϋπάλληλοι θα χάσουν βασικές προστασίες που αφορούν τον βασικό μισθό, το ωράριο εργασίας, τις άδειες, τις κοινωνικές παροχές και τα επιστημονικά επιδόματα.

    Οι εσωτερικές αντιθέσεις του συνδικαλισμού στις τράπεζες, τόνισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, που οι εργοδότες προσπαθούν να διογκώσουν υπέρμετρα και να τις χρησιμοποιήσουν ως κερκόπορτα για τη διάσπαση της ΟΤΟΕ, πέφτουν στο κενό.

    Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ταύτιση της ΓΣΕΕ με την ΟΤΕ. Δοκιμάζεται, είπε χαρακτηριστικά, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, η ίδια η ύπαρξη των συνδικάτων, κάνοντας λόγο για ολομέτωπη αναμέτρηση.

    Ο κ. Ανέστης σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες μορφές που θα πάρει η ενωτική αντίδραση των συνδικάτων θα προκύψουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μετά τις διαβουλεύσεις με τις μεγάλες ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, αλλά και μετά την πιθανή συνάντηση των συνδικάτων με τις εργοδοτικές οργανώσεις σχετικά με την Εθνική Σύμβαση.

    Παράλληλα η ΓΣΕΕ αλλά και η ΟΤΟΕ δηλώνουν ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τα θέματα που έχουν προκύψει.

    Ο κ. Σ.Κούκος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα, δήλωσε ότι ο Σύλλογος δεν θα προσέλθει σε συζήτηση για τα κλαδικά θέματα με την Εθνική Τράπεζα. Δεν πρόκειται να διασπάσει το μέτωπο των τραπεζοϋπαλλήλων και θα στηρίξει απόλυτα την ΟΤΟΕ, πρόσθεσε.

    Οι νομικοί σύμβουλοι της ΟΤΟΕ υπογράμμισαν, κατά τη συνέντευξη, ότι με βάση τους νόμους οι εργοδότες έχουν υποχρέωση να προσέρχονται στη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις. Οπως είπαν, η επί 15ετία εκ μέρους των τραπεζών αντιμετώπιση της κλαδικής διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ δια της συμμετοχής τους στις διαπραγματεύσεις και με τον ορισμό κοινού εκπροσώπου των τραπεζιτών αποτελεί νομικό προηγούμενο.

    Οι νομικοί σύμβουλοι, παρουσιάζοντας σειρά επιχειρημάτων, ισχυρίστηκαν επίσης ότι η Ελληνική Ενωση Τραπεζών στην ουσία αποτελεί Ένωση εργοδοτικών συμφερόντων και ως εκ τούτου υποχρεούται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν σε αυτήν διαφωνήσει με τα συνδικάτα, υπάρξει "ναυάγιο'' και άρα η διαπραγμάτευση καταλήξει στη διαιτησία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 February 2006 - 13:30:32 UTC