Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για προστασία των επικοινωνιών
  • [02] Εκστρατεία ενημέρωσης για τη γρίπη των πτηνών
  • [03] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου
  • [04] Συνέντευξη Αλαβάνου

  • [01] Ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για προστασία των επικοινωνιών

    Συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ κ. Αν. Λαμπρινόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ κ. Κ. Αλεξανδρίδη θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός. Στις συναντήσεις θα μετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρας και Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχ. Λιάπης. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τους καθηγητές Αντ. Μανιτάκη, Δ. Τσάτσο, Ν. Ανδρουλάκη, Γ. Μανωλεδάκη, Χρ. Καψάλη και Π. Τσανάκα.

    Είναι σαφής η στήριξη του πρωθυπουργού στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους, δήλωσε ο κ. Αντώναρος και πρόσθεσε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής θα ζητήσει τις προτάσεις των καθηγητών για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία των επικοινωνιών.

    Στο ίδιο πλαίσιο θα συγκροτηθεί επιτροπή για την επεξεργασία προτάσεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου.

    Σε ερώτηση γιατί στις συναντήσεις αυτές δεν θα παραβρίσκεται ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι είναι συναντήσεις με τις συγκεκριμένες επιτροπές που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δύο υπουργών που εκλήθησαν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έπραξε το καθήκον της και κινήθηκε με θεσμικό τρόπο και υπευθυνότητα. Πρόσθεσε ότι έδωσε το θέμα από την αρχή στην Δικαιοσύνη και όταν έπρεπε ενημέρωσε τη Βουλή σε βάθος, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί ενημέρωσαν την κοινή γνώμη.

    Ο κ. Αντώναρος είπε ακόμη ότι η συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τις ερωτήσεις των βουλευτών προς τον πρωθυπουργό δεν ματαιώθηκε αλλά αναβλήθηκε για την άλλη Παρασκευή.

    Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως και χωρίς χρονοτριβή. Σε ερωτήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε η ΑΔΑΕ απάντησε ότι έπρεπε να ενημερωθεί από την εταιρία.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες λίστες με ονόματα προσώπων που παρακολουθούντο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει τα στοιχεία που διαθέτει στη δημοσιότητα.

    Ερωτηθείς για το αν υπήρξε συνάντηση του κ. Γ. Βουλγαράκη με τους υπεύθυνους των εταιριών για θέματα παρακολουθήσεων πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Σημείωσε, όμως, ότι όποιος θέλει θα πρέπει να κάνει επώνυμες δηλώσεις και όχι ανώνυμους ισχυρισμούς.

    Ο κ. Αντώναρος ρωτήθηκε για το πότε ακριβώς ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για την αυτοκτονία του Κων. Τσαλικίδη και απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να πει, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος από την αρχή μόλις έγινε γνωστό το θέμα των υποκλοπών.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση δίνει αμέσως στη δημοσιοτητα ό,τι στοιχεία διαθέτει, ωστόσο, την έρευνα την κάνουν οι αρμόδιες αρχές.

    Σε ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε ο Υπουργός Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε θεσμικά και έστειλε το θέμα στην δικαιοσύνη.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την υπόθεση της καταγγελίας του Β. Κατσικέα περι απαγωγής και ανακρίσεώς του στη Βουλγαρία. Και απάντησε ότι ουδέποτε υπήρξε καταγγελία στο υπουργείο Εξωτερικών για σύλληψη και ανάκριση Ελληνα πολίτη σε τρίτη χώρα. Πρόσθεσε δε ότι οι βουλγαρικές αρχές συνέδραμαν τον κ. Κατσικέα όταν τους ζητήθηκε.

    Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει αίτημα του αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις για συλλήψεις τριών ατόμων απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

    Ο Π. Παυλόπουλος για τηλεφωνικές υποκλοπές

    «Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια και θα την γνωρίσει μέχρι την τελευταία κεραία», τόνισε για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαφάνεια και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου», που διοργάνωσαν η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς - Παράρτημα Θεσσαλονίκης» και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι για τις υποκλοπές η κυβέρνηση έπραξε στο ακέραιο το χρέος της, καθώς, χωρίς την παραμικρή ολιγωρία, οδήγησε το θέμα στην δικαιοσύνη και μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της δικαστικής έρευνας ενημερώθηκαν οι πάντες. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να προκαταλάβει και να αχρηστεύσει τη δικαιοσύνη δημοσιοποιώντας το θέμα νωρίτερα.

    Επισήμανε ότι το θέμα απαιτεί ενότητα και δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση και δεσμεύτηκε ότι «θα έρθουν όλα στο φως». «Ότι κρύβονταν στον παρελθόν θα έρθει στη δημοσιότητα γιατί αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός, αυτό το χρέος έχουμε, αυτό σημαίνει διαφάνεια», συμπλήρωσε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πράγματα του παρελθόντος θέλουν να τα χρεώσουν στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι δεν βλάπτεται η δημοκρατία όταν λάμπει η αλήθεια αλλά όταν υπάρχουν εποχές κατά τις οποίες γίνονται πράγματα εν κρυπτώ.

    Σε ό,τι αφορά το παραδικαστικό κύκλωμα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, την αφήνει ελεύθερη, αλλά την θωρακίζει. Ο υπουργός Εσωτερικών επαίνεσε τη δικαιοσύνη που προχωράει στην απαραίτητη κάθαρση.

    Υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα αυτά δεν είναι τωρινά και το ερώτημα είναι γιατί δεν πατάχθηκαν εν τη γενέσει τους ή γιατί απεκρύβησαν. «Η κυβέρνηση δεν αφήνει να λειτουργήσουν μηχανισμοί απόκρυψης», ανέφερε.

    Δηλώσεις Αν. Παπαληγούρα για τηλεφωνικές υποκλοπές

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, προσερχόμενος στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας για τη θωράκιση του νομικού πλαισίου στον τομέα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    Ειδικότερα ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε:

    "Η κυβέρνηση αντιμετώπισε με καθαρότητα και ευθύνη την υπόθεση. Σήμερα τον λόγο έχει η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οφείλουμε όλοι να την αφήσουμε απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Αποδεικνύεται από το εθνικό αυτό σκάνδαλο, στο οποίο πρώτος κύριος στόχος ήταν η κυβέρνηση, ότι χρειαζόμαστε επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε ότι ο πολίτης θα μπορεί ελεύθερα και χωρίς καμία παρακολούθηση να τηλεφωνεί. Πρέπει να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο που τον προστατεύει στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων του. Αυτό είναι το νόημα της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει πια προσωπικά ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη της Δευτέρας. Στο εθνικό αυτό σκάνδαλο δεν χωρούν κομματικοί διαγκωνισμοί και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, προσπάθεια να κερδίσει κανείς κομματικούς πόντους. Χρειάζεται με ευθύνη και με σύνεση, με κύριο στόχο την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, προς την αποτελεσματικότερη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων να κινηθούμε όλοι μας".

    Δηλώσεις Νίκου Αθανασάκη

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με δηλώσεις του που αφορούν σχετικά δημοσιεύματα, κάλεσε τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΠ και την ηγεσία του υπουργείου Δημοσίας Τάξης να απαντήσουν τώρα αν γίνονταν παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. «Η συνέχεια του κράτους υπάρχει, οι τότε τεχνικές δυνατότητες είναι γνωστές στην σημερινή διοίκηση της ΕΥΠ, να απαντήσουν τώρα και να μην αφήνουν να σέρνονται τέτοια θέματα» είπε ο κ. Αθανασάκης.

    Αναφερόμενος πάντα στο ιδιο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι «ανακάλυψε τελικά τις αρμόδιες Ανεξάρτητες Αρχές τις οποίες στα προηγούμενα δύο χρόνια αγνόησε και υποβάθμισε».

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός "δραπετεύει στο μέλλον για να αποφύγει το παρόν", πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο έχει πάντα την σημασία της, τόνισε, ωστόσο, ότι προέχει ο σεβασμός του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και υπογράμμισε ότι σημασία έχει το παρόν και αυτά που έγιναν.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πούν την αλήθεια για τα γεγονότα και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να ψεύδεται και να αυτοδιαψεύδεται.

    Συνέντευξη Γ. Κορωνιά

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γιώργος Κορωνιάς σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Στο Καρφί" τονίζει ότι δεν δέχθηκε να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις και διαβεβαιώνει ότι έχει ενεργήσει σύμφωνα με τη νομιμότητα, τους εταιρικούς κανόνες και την κοινή λογική.

    Ο κ. Κορωνιάς τονίζει ότι ήταν υποχρεωμένος να αφαιρέσει το παράνομο λογισμικό για να προστατεύσει τα συνταγματικά δικαιώματα και τη ζωή των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το δίκτυό της εταιρείας. Στο ερώτημα εάν η λίστα με τα ονόματα είναι πλήρης απαντά: "Τα ονόματα δεν τα ξέρω. Τα έδωσα και τελείωσα. Ούτε έχω καθίσει να ψάξω. Τα ονόματα τα έβγαλε η εταιρεία, μου τα έδωσε σε ένα φάκελο και πήγα και τα παρέδωσα. Δεν έχω κρατήσει εγώ αρχείο ονομάτων, να ξέρω αν είναι όλα τα ονόματα ή δεν είναι. Η εταιρεία έχει ένα φάκελο νομικό που έχει κρατήσει τις καταθέσεις της".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εκστρατεία ενημέρωσης για τη γρίπη των πτηνών

    Εκστρατεία ενημέρωσης για την προστασία των πολιτών από την γρίπη των πτηνών πραγματοποιείται στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου εντοπίστηκαν οι νεκροί κύκνοι, στους οποίους ανιχνεύθηκε το λοιμογόνο στέλεχος H5N1.

    Συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και των δήμων Θερμαϊκού και Σταυρού μοιράζουν ειδικά φυλλάδια με τα μέτρα προστασίας, ενώ επιστήμονες ενημερώνουν με κάθε λεπτομέρεια τους κατοίκους και συνιστούν ψυχραιμία.

    Ανάλογη εκστρατεία πραγματοποιείται και στην Πιερία, καθώς στην Παραλία Κατερίνης εντοπίστηκε o τρίτος νεκρός κύκνος, θετικός στον επικίνδυνο ιό H5N1.

    Επιβεβαιώθηκε το ιογόνο στέλεχος Η5Ν1 στους τρεις κύκνους

    "Επιβεβαιώθηκε από το αρμόδιο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς του Λονδίνου η παρουσία του λοιμογόνου στελέχους H5N1 στα τρία δείγματα, που είχαν αποσταλεί (την Πέμπτη), νεκρών κύκνων που μετανάστευσαν στη χώρα μας από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα μας", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί ήδη τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά - υγειονομικά προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή που βρέθηκε θετικός κύκνος, σύμφωνα με την γνωστή ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι "δεν υπάρχει κανένα κρούσμα γρίπης σε οικόσιτο ή συστηματικής εκτροφής πτηνό στη χώρα μας και δεν δικαιολογείται κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού". Αν υπήρχε μόλυνση εγχώριων πτηνών, τα πτηνά αυτά θα είχαν πεθάνει εντός 24 ωρών, επισημαίνει το υπουργείο και συνιστά "εφαρμογή με ψυχραιμία όλων των κανόνων επαγρύπνησης".

    Σημειώνεται επίσης ότι "τα προβλεπόμενα και εφαρμοζόμενα μέτρα απβ τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές είναι τα ίδια, είτε σε περίπτωση Η5 είτε H5N1, που αφορούν, όπως στην παρούσα περίπτωση, άγρια πτηνά. Άρα δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων".

    Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Το Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφορών στο Ουέιμπριτζ της Αγγλίας, έπειτα από αναλύσεις στα δείγματα από τους τρεις άγριους κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, εντόπισε τον ιό υψηλής παθογένειας Η5Ν1, ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Όπως είχε ανακοινώσει, την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να παραταθούν τουλάχιστον για 21 ημέρες τα μέτρα που εφαρμόζονται στην πρώτη ζώνη προστασίας (ακτίνα 3 χλμ από την περιοχή που εντοπίστηκαν οι νεκροί κύκνοι) και κατά 30 ημέρες τα μέτρα που εφαρμόζονται στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης (ακτίνα 10 χλμ). Κανένα άλλο μέτρο δεν προβλέπεται προς το παρόν για την Ελλάδα, επισημαίνει η Επιτροπή και αναφέρει ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων που συνεδριάζει στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, θα εξετάσει την κατάσταση του ιού στην Ελλάδα και σε άλλες πληγείσες από τον ιό περιοχές.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη ζώνη, θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων ο υποχρεωτικός εγκλεισμός όλων των πουλερικών των ορνιθοτροφείων, καθώς και μέτρα απολύμανσης. Θα απαγορεύεται επίσης η εξαγωγή πουλερικών από τα ορνιθοτροφεία αυτής της ζώνης (εκτός και αν πρόκειται να οδηγηθούν για σφαγή), καθώς και η λειτουργία υπαίθριων αγορών πουλερικών.

    Στη δεύτερη ζώνη, θα επιβληθούν επίσης περιορισμοί στη διακίνηση των πουλερικών και θα απαγορευθούν οι υπαίθριες αγορές πουλερικών. Επίσης, θα απαγορευθεί το κυνήγι. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Κυπριανού ανέφερε ότι εναπόκειται πλέον στις ελληνικές αρχές να προσδιορίσουν τις μονάδες που λειτουργούν στις δύο ζώνες, καθώς και να λάβουν μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στα ορνιθοτροφεία.

    Υποπτο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε άγρια χήνα στη Σκύρο

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Μπασιάκος γνωστοποίησε το Σάββατο ότι το Εθνικό Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης για την γρίπη των πουλερικών απομόνωσε μετά από ιολογικές εξετάσεις τον ιό της γρίπης των πτηνών - υπότυπος Η5 - σε ένα δείγμα από άγρια χήνα στη Σκύρο.

    Ο κ.Μπασιάκος πρόσθεσε ότι το δείγμα προωθείται στο κοινοτικό εργαστήριο αναφοράς του Λονδίνου, προκειμένου να εξετασθεί η ύπαρξη ή μη του στελέχους του ιού Η5Ν1.

    Οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσαν τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές και λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία μέτρα, ενώ ήδη έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας το σχέδιο απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο τυπικά ισχύει από σήμερα στις περιοχές που διαπιστώθηκαν τα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών.

    Συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από νεκρά πτηνά που εντοπίζονται στον Εβρο

    Δείγματα από 15 νεκρούς κύκνους που βρέθηκαν χθες στην ανατολική παραλία της Αλεξανδρούπολης, συνέλεξαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου και τα έστειλαν για αναλύσεις στο αρμόδιο εργαστήριο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δειγματοληψίες από νεκρά πτηνά που εντοπίζονται στον υδροβιότοπο του Δέλτα του ποταμού Έβρου. Τους τελευταίους μήνες έχουν σταλεί από τη Νομαρχία Έβρου για εξετάσεις, 550 δείγματα νεκρών πτηνών, που ήταν αρνητικά.

    Όπως τονίζουν οι κτηνίατροι, τα εφαρμοζόμενα προληπτικά μέτρα είναι αυστηρά και έχουν στόχο να μη μεταδοθεί ο ιός της γρίπης, από τα αποδημητικά πτηνά στα οικόσιτα.

    Συγχρόνως, συνεχίζεται το τάισμα των πτηνών που βρίσκονται στο Δέλτα του Έβρου, όπως οι περίπου δέκα χιλιάδες κύκνοι, οι οποίοι μετανάστευσαν στην περιοχή από τα βόρεια και ανατολικά σύνορα της χώρας.

    Μέχρι στιγμής, από το δασαρχείο, κυνηγούς και τη Νομαρχία Έβρου, έχουν διατεθεί περίπου 8 χιλιάδες τόνοι σιτηρά για το τάισμα των πουλιών, που έχουν ταλαιπωρηθεί από τα χιόνια και το δριμύ ψύχος.

    Η ενέργεια αυτή, εκτός του ανθρωπιστικού σκέλους, έχει στόχο, τα αποδημητικά να παραμείνουν στον υδροβιότοπο και να μη μετακινηθούν προς κατοικημένες περιοχές, προς αναζήτηση τροφής.

    Ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 εντοπίστηκε στη Βουλγαρία και στην Ιταλία

    Η απομόνωση του στελέχους του ιδιαίτερα παθογόνου ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών, σε νεκρό κύκνο, ο οποίος βρέθηκε να επιπλέει στο Δούναβη κοντά στη βουλγαρική ακτή πριν δέκα μέρες είναι κεντρικό θέμα του σημερινού βουλγαρικού Τύπου.

    Ο υπουργός Γεωργίας Νχάτ Καμπίλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το άκρως επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό στέλεχος της γρίπης των πτηνών να βρεθεί και στα δείγματα από άλλους δύο κύκνους που βρέθηκαν νεκροί σε λίμνη στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

    Εξάλλου, ο ιταλός υπουργός Υγείας Φραντσέσκο Στοράτσε ανακοίνωσε, το Σάββατο, ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 με την εξαιρετικά παθογόνο μορφή του "έφθασε στην Ιταλία" όπου και εντοπίστηκε σε άγριους κύκνους.

    Δεκαεπτά άγριοι κύκνοι βρέθηκαν νεκροί τις τελευταίες ημέρες στη Σικελία, την Καλαβρία και την Απουλία (νότια) και οι πρώτες αναλύσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία του ιού σε ορισμένους από αυτούς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός.

    Ο Στοράτσε θέλησε πάντως να είναι καθησυχαστικός δηλώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει "κανένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία", διότι "δεν υπάρχει κανένα παράδειγμα άμεσης μετάδοσης του ιού από άγριο πτηνό στον άνθρωπο".

    "Είμαστε σχετικά ήρεμοι για την ανθρώπινη υγεία, όμως υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την υγεία των ζώων", τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε επαφή με την ΕΕ για μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση της κατάστασης στην Ευρώπη.

    Ο ιταλός υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι και η περιοχή Αμπρούτσο, στο κέντρο της Ιταλίας, μπορεί να έχει πληγεί από το θανατηφόρο ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών, μετά την ανακάλυψη ενός νεκρού κύκνου.

    Μία μονάδα κρίσης ενεργοποιήθηκε ήδη στην επαρχία της Πεσκάρα, στην ορεινή περιοχή Αμπρούτσο, ανατολικά της Ρώμης, πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν διενεργηθεί στο πτώμα του μεταναστευτικού κύκνου.

    Ο εντοπισμός του πτηνού αυτού ανεβάζει σε 22 τον αριθμό των κύκνων, ο θάνατος των οποίων μπορεί να οφείλεται στον ιό H5NI, ενώ ο αριθμός των περιπτώσεων όπου ο ιός έχει ταυτοποιηθεί στην πιο θανατηφόρο μορφή του παραμένει στις πέντε.

    Ο ιός Η5 στη Σλοβενία

    Οι αρχές της Σλοβενίας πληροφόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο ιός H5 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε έναν κύκνο κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

    Η Σλοβενία δεσμεύτηκε να θέσει αμέσως σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία μετά τον εντοπισμό του ιδιαίτερα παθογόνου ιού H5N1.

    Δείγματα εστάλησαν στο βρετανικό εργαστήριο αναφοράς του Ουέιμπρίτζ για συμπληρωματικές αναλύσεις.

    Ινδονησία: Δυο ακόμα θύματα της γρίπης των πτηνών

    Αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ειδικευμένο εργαστήριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν ότι η γρίπη των πτηνών ευθύνεται γα το θάνατο δυο ακόμα ανθρώπων στην Ινδονησία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Τζακάρτας στο οποίο νοσηλεύονταν τα θύματα.

    Τα δυο νέα θύματα είναι γυναίκες ηλικίας 22 και 27 ετών, οι οποίες πέθαναν την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή το βράδυ αντίστοιχα.

    Συνολικά 18 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ.Γ.Παπανδρέου, θα συμμετάσχει σήμερα στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μπαρόζο «για το μέλλον της Ευρώπης στον κόσμο». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, να μιλήσει μαζί με τους Καρλ Μπιλτ, πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας και τον Λόρδο Πάτεν, πρώην επίτροπο και νυν Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Στην Επιτροπή εκτός του κ. Μπαρόζο συμμετέχουν οι επίτροποι: Μπενίτα Φερρέρο Βάλντερ, αρμόδια για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την ευρωπαϊκή πολιτική με τους γείτονες, Λουί Μισέλ, αρμόδιος για την Ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια, Πίτερ Μάντελσον, αρμόδιος για το Εξωτερικό Εμπόριο, Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά θέματα και Ολι Ρέν, αρμόδιος για τη Διεύρυνση. Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο.

    Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο κ.Παπανδρέου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, συζήτησε το θέμα που έχει προκύψει με τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, καθώς και το Μεσανατολικό.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, κατά την οποία συζήτησαν θέματα σχετικά με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, το ζήτημα που είχε προκύψει από τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, καθώς και για το Μεσανατολικό και το Κυπριακό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε, επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα με τον οποίο συζήτησε το Μεσανατολικό και το θέμα των σκίτσων του Μωάμεθ, ζήτημα για το οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά και με την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Δανίας, Χέλε Θόρνινγκ Σμιντ, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Συνέντευξη Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ.Αλαβάνος σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Αυγή», αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών ζήτησε από την κυβέρνηση να φέρει όλα τα σχετικά στοιχεία στην επιφάνεια, στα πολιτικά κόμματα και στον ελληνικό λαό. Επίσης, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι απάντησε με υπεκφυγές ενώ τόνισε ότι δεν πιστεύει λέξη από τα όσα λέει η κυβέρνηση. Ο κ.Αλαβάνος θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ ο κ.Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ.Δ.Λινό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 February 2006 - 7:30:15 UTC