Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στο δρόμο που χαράξαμε»
  • [02] Κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση
  • [03] Στο Ευρωκοινοβούλιο τα σκίτσα του Μωάμεθ

  • [01] «Να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά στο δρόμο που χαράξαμε»

    Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας η νέα κυβέρνηση. Στη συνέχεια έγινε η παράδοση-παραλαβή των υπουργείων και νωρίς το μεσημέρι συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο.

    Την απόφασή του "να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και πιο γρήγορα στο δρόμο που χαράξαμε και συμφωνήσαμε με τους πολίτες", τόνισε ο πρωθυπουργος Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση.

    Οι άξονες της στρατηγικής δεν αλλάζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι ακολουθεί στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία.

    "Δεν περιοριζόμαστε στη διαχείριση μιας κατάστασης πραγμάτων και στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα για να ωφεληθούν όλοι οι πολίτες. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεολογίες αλλά από τις ανάγκες της οικονομίας, της κοινωνίας, του κάθε πολίτη", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για την πλήρη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών ώστε αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος και υφίστανται οι πολίτες εξ αιτίας του παρελθόντος να μην ξανασυμβούν ποτέ πια.

    Η πολιτική μας, υπογράμμισε, συνοψίζεται στο τρίπτυχο σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική.

    Επενδύουμε, είπε, στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους τους γείτονές μας και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους, επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνο-τουρκικών σχέσεων, θέλουμε περισσότερο από κάθε άλλο την επίλυση του Κυπριακού ώστε να πέσουν και τα τελευταία τείχη που απέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Θέλουμε λύση λειτουργική και βιώσιμη συμβατή με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ακόμα πως αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική διπλωματία, καθώς και στη διεύρυνση και αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιδιώκει το διάλογο, τη συνεννόηση, τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τις παραγωγικές ομάδες καθώς και όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ακολουθούμε στρατηγική σύγχρονου κοινωνικού κέντρου, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνονταςε ότι δεν αιφνιδιάζει κανέναν και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "ακούμε, συζητούμε, συνθέτουμε. Δεν δικαιούμαστε όμως να ολιγωρούμε".

    Ο τέταρτος άξονας της πολιτικής μας είναι διακυβέρνηση ευθύνης εμπιστοσύνης και ασφάλειας, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν ταυτίζεται με το κράτος, εργάζεται συστηματικά για ένα καλύτερο κράτος δίπλα στον πολίτη, ενώ σημείωσε ότι "είμαστε σε διαρκή, ολική, μετωπική σύγκρουση με τη διαφθορά".

    Μίλησε ακόμη για την ενίσχυση των θεσμών, τη θεσμική θωράκιση της πολιτείας και την αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών της ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στη δικαιοσύνη αλλά και τους λειτουργούς της "τόσο στην απαλλαγή της από τα παραδικαστικά κυκλώματα όσο και στην ταχύτερη εκπλήρωση του έργου της".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως βασική επιδίωξη στο επόμενο διάστημα είναι η διαρκής ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η συνεχής επιτάχυνση στην παραγωγή έργου.

    Αναφέρθηκε στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν νομοθετηθεί ιδίως στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ, την απελευθέρωση των αγορών, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομίας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται απόλυτος συντονισμός των πρωτοβουλιών και των δράσεων του καθενός με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, λέγοντας ότι είναι κλειδί για την κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι χρειάζονται αυστηρά χρονοδιάγραμματα στα οποία κάθε υπουργείο οφείλει να ανταποκρίνεται στο ακέραιο.

    Απευθυνόμενος στους υπουργούς ο Κ. Καραμανλής είπε χαρακτηριστικά ότι "χρειάζεται να βάλετε όλοι συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε όλες τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που λειτουργούν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας".

    Ζήτησε να μην λησμονεί κανείς τη συμφωνία που έχει γίνει με τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται διαρκής αναβάθμιση της συνεργασίας όλων των υπουργείων με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Επίσης ζήτησε διαρκή συνεργασία όλων με τους βουλευτές και πρόσθεσε, όπως είπε, τρεις λέξεις κλειδιά: "Συνεννόηση, συντονισμός, συλλογικότητα, στο δρόμο των αλλαγών. Προχωρούμε όλοι μαζί με κοινό βηματισμό, με ενιαίο πολιτικό λόγο".

    Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς και υφυπουργούς να έχουν διαρκή επικοινωνία με τους πολίτες, να δώσουν τη μάχη των επχιειρημάτων σε όλους τους χώρους που αναπτύσσεται ο δημόσιος διάλογος με πολιτική ωριμότητα, δυναμισμό και υπεύθυνη δημόσια παρουσία, ενώ τέλος ζήτησε απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, εφαρμογή των νόμων και πολιτικές που εξασφαλίζουν προστασία στα δικαιώματα του πολίτη.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση και στο έργο που έχει γίνει, σημειώνοντας ότι τα έως τώρα αποτελέσματα εμπνέουν αισιοδοξία και ενισχύουν την πίστη μας στο καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε. Στο διάστημα που περασε, πρόσθεσε, υπήρξαν και αδυναμίες, ενώ ανέφερε ότι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν ήταν ευχάριστες,αλλά ήταν επιτακτικά αναγκαίες, γιατί χωρίς αυτές η χώρα θα οδηγείτο σε αξεπέραστα αδιέξοδα και οι επιπτώσεις θα έπλητταν πρωτίστως τους οικονομικά ασθενέστερους.

    Υπουργείο Πολιτισμού

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παρέδωσε το μεσημέρι την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού στο νέο υπουργό, στον κ. Γ. Βουλγαράκη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού κας. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη.

    "Οταν ανέλαβα το υπουργείο Πολιτισμού ,τόνισε ο Κ. Καραμανλής,πολλοί δεν περίμεναν την επιλογή αυτή, εγώ όμως ήθελα να καταδείξω ότι ο πολιτισμός είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο πολιτισμός είναι κρίσιμο μέσο για την ανάπτυξη της χώρας μας".

    Στους 23 μήνες που παρέμεινε στο υπουργείο Πολιτισμού ως πολιτικός προϊστάμενος ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι έγινε συγκροτημένη και επιτυχής δουλειά με πρώτη προτεραιότητα τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναδείχθηκαν παγκοσμίως σε πολιτιστικό γεγονός , αλλά και με την προώθηση έργων τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην προώθηση του πολιτισμού στη χώρα μας.

    Στην κατάμεστη αίθουσα του υπουργείου Πολιτισμού μίλησε και ο νέος υπουργός Πολιτισμού ο Γιώργος Βουλγαράκης που με τη σειρά του έκανε λόγο για μια εξαιρετική τιμή που του έγινε από τον κ. Καραμανλή να τον διαδεχθεί στο υπουργείο.

    Υπουργείο Εξωτερικών

    Προτεραιότητα στα μεγάλα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με πρώτο το Κυπριακό, την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, θα δώσει η νέα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανέλαβε νωρίτερα σήμερα τα καθήκοντά της από τον απερχόμενο υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. Μολυβιάτης συνεχάρη την κ. Μπακογιάννη, "η οποία είναι η πρώτη ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτύχει στο έργο της. "Η κ. Μπακογιάννη δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μία ισχυρή παρουσία στον δημόσιο βίο, με υψηλή δημοτικότητα και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την ίδια πορεία και στο υπουργείο Εξωτερικών", είπε ο απερχόμενος υπουργός και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε "προνόμιο" το γεγονός ότι διαδέχεται τον κ. Μολυβιάτη, "ο οποίος με τη μακρά διαδρομή του σφράγισε την εξωτερική πολιτική της χώρας και κέρδισε το σεβασμό" και πρόσθεσε: "νομίζω ότι μιλώ εκ μέρους όλων των Ελλήνων, λέγοντάς σας ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Η γνώμη και η συμβουλή σας θα είναι πάντα για μένα πολύτιμες", είπε η κ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον προκάτοχό της.

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έχει γνώμονα αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον, έχει συνέχεια και συνέπεια, ασκείται πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, σε συνεργασία και με το Κοινοβούλιο.

    Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

    Μέσα σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, έγινε η παράδοση-παραλαβή των καθηκόντων του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο στον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Στις δηλώσεις του ο απελθών υπουργός κ. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία που είχε τα δύο χρόνια της θητείας του με τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και διαβεβαίωσε ότι διαθέτουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, ικανές και αποτελεσματικές να υπηρετήσουν την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ευχαρίστησε τους δύο υφυπουργούς για τη στήριξη που παρείχαν στο δύσκολο έργο που επιτελέσθηκε στο υπουργείο.

    Ο νέος υπουργός κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι διακατέχεται από ανάμεικτα συναισθήματα, καθ'ότι από τη μία πλευρά καταλαβαίνει το μέγεθος της ευθύνης του υπουργείου και από την άλλη διαδέχεται έναν πολύ ικανό, άξιο, ηθικό άνθρωπο, το φίλο Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε όλα τα ζητήματα με πλήρη διαφάνεια. Παράλληλα, σχολίασε ότι αρχές και αξίες είναι η συμφιλίωση των πολιτών και η κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών. Οι πολιτικοί βάζουν τους κανόνες, τα ελεγκτικά όργανα κάνουν τη δουλειά τους ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία της δημοκρατίας, πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης, αφού εξήρε την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε την εμπιστοσύνη του προς αυτές, ενώ αναφέρθηκε στο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει και θα διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη συνεχή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων, μετά από συνεννόηση όλων των υπουργείων και υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

    Στη συνέχεια ο κ. Σπηλιωτόπουλος δέχθηκε δώρα από τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

    Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

    Με βουρκωμένα μάτια ο Νικήτας Κακλαμάνης, αποχαιρέτησε σήμερα τους φίλους και συνεργάτες του στο υπουργείο Υγείας, παραδίδοντας στο νέο υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι: "το έχει η μοίρα μου να επιλέγομαι για δύσκολα πράγματα" και εξήρε το έργο του προκατόχου του, δεσμευόμενος ότι θα κάνει ότι μπορεί για να το συνεχίσει.

    Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι το πετυχημένο έργο αυτό του Νικήτα Κακλαμάνη, του το αναγνωρίζουν οι πολίτες και γι'αυτό, ειδικά αυτοί της Αθήνας, θα του δώσουν τη δυνατότητα να περάσει το κατώφλι του δημαρχείου.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε ότι ο διάδοχός του έχει τη δύναμη να πολεμήσει, γι'αυτό θα έχει και την επιτυχία και είπε ότι ο ίδιος αλλά και οι υφυπουργοί θα σταθούν δίπλα του στα πρώτα βήματά του στο υπουργείο Υγείας.

    Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

    Αφήνουμε πίσω δύο χρόνια σκληρής προσπάθειας, κόπου και δημιουργικής εργασίας, αλλά είμαι ευτυχής που παραδίδω σε ένα φίλο από τα παλιά, δήλωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατά τη σημερινή τελετή παράδοσης του υπουργείου Απασχόλησης στο νέο υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη.

    Αναφερόμενος στον απολογισμό του έργου του υπουργείου του, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι κινήθηκε με δύο βασικούς στόχους: αφενός την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα. Αφετέρου στα μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, μέτρα που κατά τη γνώμη του αποτελούν εθνική προτεραιότητα για την παράταξη.

    Ο κ. Τσιτουρίδης απευθυνόμενος στον Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον Νίκο Αγγελόπουλο, σημείωσε ότι στην πολιτική υπάρχουν ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές. Η κυβέρνηση, είπε, ήρθε στην εξουσία με μήνυμα από την πλειοψηφία να προχωρήσει στην αποδόμηση ενός παρωχημένου οικονομικού και πολιτικού μοντέλου, να συντονίσει το κράτος και την κοινωνία μας, με τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Στο χώρο του υπουργείου Απασχόλησης, υπογράμμισε, έγινε πολύ και σημαντική δουλειά. Το υπουργείο πρωτοστάτησε στις μεταρρυθμίσεις, σε μια πολιτική που με εμμονή θα συνεχίσουμε την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομίας αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    Το αίσθημα ασφάλειας του λαού είναι η προτεραιότητα που έβαλε σήμερα ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας μιλώντας στο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατά την τελετή παραλαβής της σκυτάλης από τον απερχόμενο Γιώργο Βουλγαράκη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού.

    Ο κ. Βουλγαράκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, εκφράζοντας ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'', όπως είπε, στο προσωπικό του υπουργείου και τονίζοντας ότι δεν φανταζόταν ότι στα δυο χρόνια που ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης, θα συνδεόταν τόσο πολύ με τον κόσμο που υπηρετεί σε αυτό.

    Ο κ. Βουλγαράκης υπογράμμισε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του διόρθωσε πολλά πράγματα στον εαυτό του και κατέληξε ότι τον απολογισμό του θα τον κάνει μετά το τέλος της τετραετίας, γιατί το έργο ενός πολιτικού είναι αθροιστικό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι φεύγει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αφήνοντας πίσω του κάτι θετικό.

    Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό, για την εμπιστοσύνη όπως είπε, να του εμπιστευτεί ένα τόσο νευραλγικό πόστο και χαρακτήρισε τον εαυτό του τιμώμενο που διαδέχεται το Γιώργο Βουλγαράκη.

    Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

    Με την ευχή να "ζήσει το δικό της μύθο" στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος υποδέχθηκε τη νέα υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στα καινούρια της καθήκοντα.

    Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε την προσωπικότητα της κας Πετραλιά, επισημαίνοντας πως πρόκειται για εξαίρετο πολιτικό και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

    Κάνοντας έναν απολογισμό των δράσεων του υπουργείου, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η σύσταση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αποτελεί την ενσάρκωση της πολιτικής της ΝΔ για την επανίδρυση του κράτους. Πλέον, όπως είπε, η χώρα απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση ως νέα μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.

    Από την πλευρά της η νέα υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την τοποθέτησή της στο υπουργείο, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να διαδέχεσαι έναν επιτυχημένο υπουργό σαν τον κ. Αβραμόπουλο. Η κα Πετραλιά έκανε λόγο για "φυσική μετάβαση" από το υπουργείο Πολιτισμού σε αυτό του Τουρισμού, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου της. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι σταθερά η ανάπτυξη του τουρισμού, ανέφερε η κα Πετραλιά. Τέλος, θύμισε ότι ο πρώτος γραμματέας Τουρισμού υπήρξε ο παππούς της πριν εκατό χρόνια.

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Το υπουργείο Ανάπτυξης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, θα συνεχίσουμε το ίδιο δημιουργικά, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας, στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του υφυπουργείου από τον κ.Γ.Σαλαγκούδη στον κ.Αν.Νεράντζη.

    Ο κ.Σιούφας ανήγγειλε ανακατανομή των αρμοδιοτήτων η οποία όπως είπε θα οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Θα υπάρξει, είπε, μεγαλύτερη διάχυση των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Με τον κ.Νεράντζη, πρόσθεσε, συνεργαστήκαμε στο παρελθόν από πολλές θέσεις και είχε αποφασιστική συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού λόγου και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    Καραμανλής: Να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις

    "Να προχωρήσει ακόμη πιό αποφασιστικά, πιό γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος: στο κράτος, την οικονομία, την παιδεία, την υγεία και πρώτα από όλα στις αλλαγές για τις ΔΕΚΟ. Γιατί η μεταρρύθμιση αυτή επιδρά θετικά και άμεσα τόσο στο κράτος όσο και στην οικονομία" αυτός είναι ο σκοπός του νέου κυβερνητικού σχήματος, τόνισε, χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη δήλωση που έκανε στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας, είπε. Αυτή τη στρατηγική θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Με ακόμη εντονότερους ρυθμούς, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση που αφορά την οικονομία. Είναι γνωστό, είπε, πως η ανευθυνότητα και η σπατάλη των προηγούμενων κυβερνήσεων το 2004, εκτόξευσαν το έλλειμμα στο 6,6% του ΑΕΠ, και αυτό επιφύλασσε βαρύτατο κόστος και για την κοινωνία και για τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή την πολύ δυσάρεστη πραγματικότητα κληθήκαμε να αναστρέψουμε. Και το κάνουμε με σίγουρα, υπεύθυνα αποφασιστικά βήματα, αλλά και με τον πιό ήπιο τρόπο.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις που για την ώρα δεν είναι ευχάριστες, αλλά θα αποδώσουν καρπούς για όλους, κυρίως για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. "Ακολουθώ πολιτική με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε, ότι προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιθώρια για άμεση στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και ειδικά των συνταξιούχων. Διαβεβαίωσε όμως ότι οι δεσμεύσεις του θα τηρηθούν στο ακέραιο με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

    Η κυβέρνηση, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής, δεν διεκδικεί το αλάθητο, βάζει όμως γερές βάσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και προχωρά με αποφασιστικά βήματα στην επανίδρυση του κράτους, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην μετάβαση σε ένα κράτος πιό αποτελεσματικό, κοντά στον πολίτη. "Οι πολιτικές μας παράγουν ήδη απτά αποτελέσματα, οι μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και στους άλλους τομείς θα συνεχιστούν", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκει διάλογο, συνεννόηση και σύνθεση. Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ανοιχτός για όλους, είπε.

    Εκανε επίσης αναφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι είναι προσανατολισμένη στις ανάγκες της νέας εποχής. Τέλος, ανέφερε ότι έχει επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα, οι οποίες θα ξεπεραστούν με τόλμη και εντατική δουλειά. Αποδεικνύουμε, είπε, στην πράξη, ότι κάτι καινούργιο γεννιέται. Προχωρούμε μαζί με τους πολίτες. Η κοινωνία, πιό ώριμη παρά ποτέ, στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες γνωρίζουν πως μόνο έτσι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλειας, συνεχούς ανάπτυξης, διαρκούς ευημερίας για όλους. Και κατέληξε : "Η πραγματικότητα αυτή μεγαλώνει τις ευθύνες μας. Και στις ευθύνες που αναλάβαμε, είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στο ακέραιο".

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό της τον οποίο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει ως εξής:

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κώστας Καραμανλής

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

    Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος

    Υφυπουργός Απόστολος Ανδρεουλάκος

    Υφυπουργός Αθανάσιος Νάκος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης

    Υφυπουργός Χρήστος Φώλιας

    Υφυπουργός Αντώνης Μπέζας

    Υφυπουργός Πέτρος Δούκας

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη

    Υφυπουργός Γιάννης Βαληνάκης

    Υφυπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης

    Υφυπουργός Θόδωρος Κασσίμης

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Υφυπουργός Βασίλης Μιχαλολιάκος

    Υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Υπουργός Δημήτρης Σιούφας

    Υφυπουργός Αναστάσιος Νεράντζης

    Υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ

    Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς

    Υφυπουργός Σταύρος Καλογιάννης

    Υφυπουργός Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

    Υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου

    Υφυπουργός Γιώργος Καλός

    Υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος

    ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης

    Υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Υφυπουργός Αθανάσιος Γιαννόπουλος

    Υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΉΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    Υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος

    Υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Υπουργός Αναστάσης Παπαληγούρας

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης

    Υφυπουργός Γιώργος Ορφανός

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    Υπουργός Μιχάλης Λιάπης

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜ.ΤΑΞΗΣ

    Υπουργός Βύρων Πολύδωρας

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Υπουργός Μανόλης Κεφαλογιάννης

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Υπουργός Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Υπουργός Γιώργος Καλαντζής

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ και ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ με αρμοδιότητα σε θέματα επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ρουσόπουλος

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση

    Κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν την ιδιωτική ασφάλιση συμπληρωματικά με την κοινωνική ασφάλιση, θα χορηγηθούν από το 2007 στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής από την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, μετά την ετήσια γενική συνέλευσή της, θα προωθηθούν κίνητρα και ταυτόχρονα θα γίνει άρση των αντικινήτρων, ώστε οι Ελληνες πολίτες να χρησιμοποιούν, μαζί με την κοινωνική ασφάλιση, συμπληρωματικά και την ιδιωτική ασφάλιση.

    Οι Ελληνες πολίτες, πρόσθεσε ο κ.Αλογοσκούφης, δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένοι για την υγεία τους, την εργασία τους κλπ. και έκανε λόγο για την αυτορρύθμιση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών (βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών). Εάν προχωρήσετε σε αυτορρύθμιση, είπε προς τους ασφαλιστές ο υπουργός Οικονομίας, και ο δικός μας ρόλος στο υπουργείο θα είναι ευκολότερος σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και την εποπτεία.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, η οποία έχει ήδη συσταθεί, θα ελέγχει τη φερεγγυότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ο έλεγχός τους θα είναι αυστηρότερος με άμεση ωφέλεια την αξιοπιστία του κλάδου.

    Ειδική αναφορά έκανε στο ασφαλιστικό ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος είπε ότι το ασφαλιστικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οξύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ και κάλεσε όλους τους συναρμοδίους σε διάλογο, υπενθυμίζοντας ότι δεν θα υπαρξουν αποφάσεις στην παρούσα τετραετία.

    Ο διάλογος πάντως για το ασφαλιστικό είναι απαραίτητος προκειμένου να αποκλείσουμε την "ωρολογιακή βόμβα", όπως χαρακτήρισε ο υπουργός το ασφαλιστικό πρόβλημα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Στο Ευρωκοινοβούλιο τα σκίτσα του Μωάμεθ

    Οι εκπρόσωποι των κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και της ΕΕ ζήτησαν σήμερα να γίνεται υπεύθυνη χρήση της ελευθερίας της έκφρασης, καταδικάζοντας παράλληλα τις βίαιες αντιδράσεις στη δημοσίευση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ.

    "Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Αλλά η άσκησή της προϋποθέτει την υπευθυνότητα του ατόμου", υπογράμμισε εξ ονόματος της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Χανς Βίνκλερ, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν "όρια σ' αυτή την ελευθερία, ιδιαίτερα όταν τραυματίζει το θρησκευτικό συναίσθημα".

    "Δεν είναι διαπραγματεύσιμη", υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερωμένης στο θέμα: "Αλλά όπως όλες οι ελευθερίες, εξαρτάται από την υπεύθυνη χρήση της από τα άτομα".

    Μιλώντας εξ ονόματος της σοσιαλιστικής ομάδας (ΕΣΚ), ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν χρησιμοποίησε την "προσωπική ελευθερία έκφρασης (του) για να επικρίνει τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ", που φανερώνουν, σύμφωνα με τον ίδιο, "έλλειψη σεβασμού και γνώσης της μουσουλμανικής θρησκείας".

    Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ υπογράμμισε ωστόσο πως "οι θρησκείες, καθώς ανήκουν στο δημόσιο χώρο, θα είναι πάντα στόχος βλάσφημων γελοιογραφιών". Όσον αφορά "τον προσδιορισμό ενός κώδικα συμπεριφοράς, αυτό πρέπει να το κάνει ο Τύπος, όχι εμείς οι πολιτικοί".

    Ένα σχέδιο κοινής απόφασης το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, καλεί "να μην γίνεται κατάχρηση" της ελευθερίας της έκφρασης "εξωθώντας στο θρησκευτικό μίσος ή κάνοντας ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις". Στο κείμενο καταγγέλλονται επίσης οι βίαιες αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο μετά τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Μωάμεθ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 February 2006 - 13:30:14 UTC