Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο 24ωρο για τις μεταφορές

  • [01] Κρίσιμο 24ωρο για τις μεταφορές

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την πορεία της απεργίας των εργαζομένων στα πλοία. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, ενώ αύριο τα ξημερώματα λήγει η νέα 48ωρη απεργία. Στα δικαστήρια Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλλει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Τα αιτήματα των απεργών εξετάσθηκαν το πρωϊ κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη.

    Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Ναυτιλίας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την απεργία της ΠΝΟ, υπενθυμίζοντας ότι «τα θεσμικά αιτήματα των ναυτικών έχουν ικανοποιηθεί μετά από διάλογο» και παρατήρησε ότι πλέον απομένουν οικονομικά αιτήματα που τίθενται υπό συζήτηση.

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι παγίως υπέρ του διαλόγου και της συναίνεσης» και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μ. Κεφαλογιάννης θα ζητήσει εντός της ημέρας συνάντηση με εκπροσώπους της ΠΝΟ.

    Εξάλλου, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση,ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για απόσυρσή του».

    Σε παρεπόμενη ερώτηση περί «διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου» που αποδίδουν στο ΚΚΕ ρόλο υποκινητή των απεργών, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν γίνονται διαρροές που έχουν ως πηγή το Μέγαρο Μαξίμου».

    «Ουδέποτε συνέβη αυτό και όσοι το επικαλούνται οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί», είπε και πρόσθεσε ότι «ουδέποτε η κυβέρνηση έχει υπαινιχθεί υποκίνηση των απεργιών. Ο μόνος που έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να υποκινήσει απεργίες είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή και έλαβε απάντηση από τον πρωθυπουργό».

    Τέλος, σε ερώτηση για τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι υποβάλλουν τα αιτήματα και η κυβέρνηση δεν διαπνέεται από τη λογική της «συλλήβδην απόρριψης των αιτημάτων», αλλά «κάνει διάλογο και συζητά τη δυνατότητα μιας δίκαιης απόδοσης».

    «Η κυβέρνηση πρωτίστως φρόντισε να επιλύσει μια σειρά από οικονομικά αιτήματα που της φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με έλλειμμα πάνω από 6% η κυβέρνηση είχε ως πρώτιστο μέλημα τη μείωσή του, καθώς το έλλειμμα δεν πληρώνεται από προϋπολογισμό γειτονικής χώρας - οι έλληνες πολίτες το πληρώνουν. Η πολιτική της οικονομικής δυσπραγίας που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στην ανεύθυνη πολιτική που είχε στα οικονομικά. ΄Οσοι σήμερα προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα,υποσχόμενοι γενικώς και αορίστως - όπως έκαναν στην ιστορία τους επί σειρά ετών - και ξεχνώντας πού έφτασαν τον τόπο, αυτοί είναι υπόλογοι απέναντι στον έλληνα πολίτη», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος

    Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που όπως υποστηρίζουν είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

    Η κατάσταση έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων τροφοδοσίας από και προς τα νησιά. Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί κηπευτικών αδυνατούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, που υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Στο λιμάνι του Πειραιά και άλλα λιμάνια της χώρας εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες περιμένουν σταθμευμένες, φορτωμένες με εκατοντάδες τόνους προϊόντων.

    Στην Κρήτη

    Οι τέσσερεις Νομάρχες της Κρήτης με κοινή τους επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητούν συνάντηση με τον κ. Κ. Καραμανλή προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί από την απεργία της ΠΝΟ. Οπως τονίζεται στην επιστολή που υπογράφουν οι Νομάρχες Λασιθίου , Αντώνης Στρατάκης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης και Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, "λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την Κρήτη, από την συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ και της αδιάλλακτης στάσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ζητούμε συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσομε επακριβώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που τείνει να γίνει δυστυχώς ανεξέλεγκτη". Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νομό Χανίων θα είναι αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στις 7 το απόγευμα στην Νομαρχία.

    Στο μεταξύ, δεμένο στο λιμάνι της Σούδας εξακολουθεί να είναι το οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ Agean Glory, αφού παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις δεν βρέθηκε το επαρκές πλήρωμα ώστε το πλοίο να αποπλεύσει. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου με φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, στο λιμάνι της Σούδας εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες φορτηγά οι ιδιοκτήτες των οποίων περιμένουν τις εξελίξεις με την απεργία της ΠΝΟ.

    Στο λιμάνι της Σούδας παρέμειναν όλο το βράδυ χθες ο νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης , μέλη του ΔΣ της ΑΝΕΚ που με επικεφαλής τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο του πλοίου συντόνιζαν την διαδικασία φόρτωσης του πλοίου. Η κατάσταση ήταν απολύτως ήρεμη και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πέρα από μικρές αντεκλίσειες για την τήρηση της προτεραιότητας των φορτηγών αυτοκινήτων.

    Στη Βόρεια Ελλάδα

    Αποκλεισμένη παραμένει, από τις 12 το μεσημέρι, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μετά την κινητοποίηση αγροτών του νομού Θεσσαλονίκης, εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και οδηγών φορτηγών του συνδικάτου μεταφορέων Μακεδονίας - Θεσσαλίας -Θράκης.

    Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και οι οδηγοί φορτηγών είχαν κλείσει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη-Αθήνα. Οι αγρότες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων Νίκος Αναστασόπουλος, είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στο άλλο ρεύμα, προς Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση των αγροτών θα λήξει μετά τις 3 το μεσημέρι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασόπουλο, ο οποίος πρόσθεσε ότι τροχονόμοι οδηγούν τα οχήματα που έχουν «εγκλωβιστεί», λόγω της κινητοποίησης, πριν από τα διόδια, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Πάντως, λίγα λεπτά της ώρας πριν από τις 14.00, οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ αποχώρησαν.

    Οι περίπου 100 οδηγοί φορτηγών του συνδικάτου της Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης μετέβησαν στην εθνική οδό μετά τη συγκέντρωσή τους το πρωϊ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου διαδήλωσαν κατά του νέου νομοσχεδίου του υπουργείο Μεταφορών. Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που -όπως καταγγέλλουν- είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους. "Το νομοσχέδιο που αναμένεται να "περάσει" άμεσα επιχειρεί να μας μετατρέψει σε ενοικιαζόμενους οδηγούς, να καταργήσει την υπαλληλική μας ιδιότητα και τον ασφαλιστικό μας φορέα, να μεταφέρει τις ευθύνες των εργοδοτών σ' εμάς και γενικά μας πάει 30 χρόνια πίσω", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου οδηγών φορτηγών και πάσης φύσεως αυτοκινήτων Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, Χρήστος Πασάκος.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η σημερινή 24ωρη απεργία, που προκήρυξαν οι τρεις Ομοσπονδίες Συνδικάτων Οδηγών Βορείου Ελλάδος, Πετρελαιοειδών και Χημικών Προϊόντων και Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων, είναι μόνο προειδοποιητική. "Θα συγκαλέσουμε έκτακτη γενική συνέλευση, πιθανότατα μέχρι τις 12 Μαρτίου, ώστε να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών μας" σημείωσε.

    "Βρισκόμαστε στο αντίθετο ρεύμα από τους αγρότες και μαζί με τους εργαζομένους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων που συμμετείχαν στη δική μας απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι είμαστε περίπου 350 άτομα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών και Πάσης Φύσεως Αυτοκινήτων Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, Σάββας Μωϋσιάδης.

    Πάντως, το ρεύμα του εθνικού δρόμου προς Θεσσαλονίκη, το οποίο είχαν αρχικά αποκλείσει οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ, άνοιξε λίγα λεπτά της ώρας μετά τις 12.30, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Δουμτσής. Οπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, το νομοσχέδιο "φορτώνει" ουσιαστικά όλα τα πρόστιμα για διάφορες παραβάσεις στους οδηγούς αντί για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων. Επίσης, κατά τους ίδιους, προβλέπει ότι οι οδηγοί θα πάψουν να πληρώνονται ως εργαζόμενοι, αλλά θα επινοικιάζουν τα οχήματα από τους ιδιοκτήτες.

    Συνάντηση κ. Α. Αλαβάνου με εκπροσώπους ναυτεργατών

    Το λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συνοδευόμενος από το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Θ. Δρίτσα και άλλα στελέχη του ΣΥΝ. Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των απεργών ναυτεργατών ο κ. Αλαβάνος δήλωσε τη συμπαράστασή του στη "μεγάλη μάχη που δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες. Είναι μια μάχη για τα δικαιώματά τους". Και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι δυστυχώς ο πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία".

    "Νομίζω", είπε, "ότι στο δόλωμα δεν θα πιαστεί κανείς, ότι τόσο οι ναυτεργάτες όσο και οι παραγωγοί στην Κρήτη και άλλα νησιά, οι νησιώτικες κοινωνίες, θα κρατήσουν κοινό αγωνιστικό μέτωπο". Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μήπως πρέπει να κινηθούν ένα ή δυο καράβια προκειμένου να εκτονώσουν την κρίση με τα ευπαθή αγροτικά εμπορεύματα, ιδιαίτερα από την Κρήτη, ο Αλ. Αλαβάνος απάντησε: "Οχι ένα ή δυο. Ολα τα καράβια και μέσα σε λίγες ώρες. Γι'αυτό και μέσα στις αμέσως επόμενες ώρες πρέπει η κυβέρνηση να αφήσει τις αοριστίες και να αποδεχθεί το συγκροτημένο πλαίσιο αιτημάτων που έχουν θέσει τα ναυτεργατικά συνδικάτα. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με δικαστήρια, με απώτερο σκοπό να θεωρηθεί η ανεργία παράνομη και καταχρηστική".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 February 2006 - 13:30:09 UTC