Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στρατηγική αλλαγών & μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του κράτους
  • [02] Επικρίσεις Αθανασάκη στην κυβέρνηση

  • [01] Στρατηγική αλλαγών & μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς του κράτους

    "Η πολιτεία δεν δικαιούται να είναι άβουλη και απαθής μπροστά σε βιαιότητες, ακρότητες και ενδεχόμενους κινδύνους" είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ που εκλέγει σήμερα το νέο γραμματέα της.

    "Σεβόμαστε στο ακέραιο και προασπίζουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Τα αιτήματα του ενός, όμως, όσο δίκαια και αν είναι, δεν μπορεί να διεκδικούνται με τρόπο που δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή ή την περιουσία των άλλων. Δεν μπορεί να διεκδικούνται με τρόπους που βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων και συνήθως πολύ ευρύτερων κοινωνικών ομάδων" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει αδιαφορία για τις συνέπειες προς το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον, ιδίως όταν θίγονται ευαίσθητοι τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός, ο αγροτικός τομέας, ο ανεφοδιασμός ακριτικών περιοχών.

    Οι αρχές της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, η πολιτική και κοινωνική ευθύνη υποδεικνύουν σε κάθε υπεύθυνη ηγεσία να προστατεύει πάντοτε με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους, τα συμφέροντα του συνόλου των πολιτών, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής.

    Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε επετειακό χαρακτήρα επισημαίνοντας ότι σε μερικές μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας. "Μπαίνουμε στο δεύτερο μισό της πρώτης τετραετίας μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι η οικονομία, το κράτος, η κοινωνία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, δεν τα αγνοούμε και δεν τα κρύβουμε. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας απαιτεί διαρκή σύγκρουση με τις παθογένειες που μας κληροδότησε το χθες" ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Ακολούθως έκανε σύντομο απολογισμό της διετίας επισημαίνοντας: χειριστήκαμε εθνικές υποθέσεις με απόλυτη επιτυχία, δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα μεγάλων ομάδων πληθυσμού. Κάναμε σημαντικά βήματα για την επανίδρυση του κράτους, δημιουργήσαμε και δημιουργούμε γερές βάσεις για ισχυρή οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική.

    Είπε ακόμη ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίζεται με τον πιο ήπιο δυνατό τρόπο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας άρχισαν να αντιστρέφονται. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Ο τουρισμός σημειώνει διαρκή άνοδο. Εκδηλώνεται σημαντική ανάκαμψη των ιδιωτικών ελληνικών και ξένων επενδύσεων.

    Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της διακυβέρνησής του:

    1. Στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.

    2. Στρατηγική που οδηγεί στην επανίδρυση του κράτους για ένα αποτελεσματικό, νοικοκυρεμένο και υπεύθυνο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών.

    3. Στρατηγική για τη δημιουργία ισχυρής οικονομίας ευκαιριών.

    4. Για την εξωτερική πολιτική στρατηγική που συνοψίζεται στο τρίπτυχο ειρήνη - συνεργασία - ανάπτυξη. "Επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση και πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού με λύση λειτουργική και βιώσιμη, διότι λύση που δεν είναι βιώσιμη δεν είναι λύση", τόνισε χαρακτηριστικά.

    5. Στρατηγική σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. "Επιδιώκουμε το διάλογο, τη συνεννόηση, τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με όλες τις παραγωγικές ομάδες, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους".

    6. Στρατηγική που βασίζεται σε οριοθετημένες σχέσεις ανάμεσα στο κόμμα, το κράτος, την κυβέρνηση, την κοινωνία.

    Περιγράφοντας το ρόλο του κόμματος ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το κόμμα είναι σε διαρκή διάλογο με τους πολίτες. Στηρίζει την κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος, το κόμμα δεν κρατικοποιείται και το κράτος δεν κομματικοποιείται.

    Ο κ. Καραμανλής κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά τον έως τώρα γενικο γραμματέα της ΚΕ Βαγγέλη Μεϊμαράκη για όλα όσα προσέφερε από τη θέση αυτή.

    Ομιλία απερχόμενου Γ.Γ. της Ν.Δ. κ. Ε. Μεϊμαράκη

    Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η τελευταία ομιλία του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς την Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της.

    Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε, ότι "πετύχαμε να δεθεί η κομματική βάση με την κοινωνία για τη δημιουργία της πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που έφερε στην κυβέρνηση, η ΝΔ".

    Ανέφερε ότι στα δυο χρόνια που μεσολάβησαν από τις εκλογές χτίζεται η νέα Ελλάδα και παράλληλα η νέα ΝΔ. Εστειλε δε, μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ΝΔ στηρίζει απόλυτα τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής.

    Η ΝΔ, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης, στηρίζει πολιτικά την κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις, ενημερώνει τους πολίτες, αφουγκράζεται την κοινωνία και μεταφέρει τις απόψεις στην κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο χαρακτήρα του κόμματος είπε ότι δεν αποτελεί ουρά της κυβέρνησης, βρίσκεται δίπλα και μπροστά από την κυβέρνηση, η ΝΔ δεν ήταν και δεν θα γίνει κόμμα κρατικοδίαιτων παραγόντων και ανεύθυνων διαμεσολαβητών.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι οι ρόλοι του κόμματος, κράτους και κυβέρνησης θα συνεχίσουν να είναι διακριτοί. Το κόμμα, είναι ο συνδετικός κρίκος της κυβέρνησης με την κοινωνία. Αποτελεί ανοιχτό χώρο επικοινωνίας και έκφρασης απόψεων, μεταφέρει τα αιτήματα της κοινωνίας στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ακόμη ότι θα είναι παρών σε όλες τις μάχες με το ίδιο σθένος που είχε μέχρι τώρα με την ιδιότητα του στελέχους του κόμματος. Εκανε αναφορά στις δημοτικές εκλογές, λέγοντας ότι το κόμμα έχει αρχίσει ήδη τις διαδικασίες και ο νέος γραμματέας παίρνει έναν ετοιμοπόλεμο μηχανισμό.

    Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανακόψει τους ρυθμούς των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων φοβούμενη το πολιτικό κόστος ενόψει των δημοτικών εκλογών.

    Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των δυο υποψηφίων κ.κ. Λευτέρη Ζαγορίτη και Κατερίνας Παπακώστα ξεκίνησε στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 2.30 το μεσημέρι.

    Η κα. Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να υπάρξουν πριν αρχίσει η ψηφοφορία τοποθετήσεις των δυο υποψηφίων. Στο αίτημα συμφώνησε και ο δεύτερος υποψήφιος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, ωστόσο απορρίφθηκε διότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία από το καταστατικό του κόμματος.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ

    Αυστηρή κριτική στα όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σημερινή ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ άσκησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να λύνει δημιουργεί πρόβλήματα κάθε ημέρα.

    " Ο κ. Καραμανλής έπαιξε και σήμερα την ίδια κασέτα. Διάβασε την ίδια ομιλία που περιφέρει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και μετά. Κάθε σημείο αυτής της ομιλίας είναι και ένα ψέμα,αλλά τα ωραία και παχιά λόγια που χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ανακυκλώνει ο κ. Καραμανλής δεν μπορούν να κρύψουν την υποκρισία,τον αυταρχισμό της κυβέρνησής του -την ώρα που μιλά δήθεν για διάλογο,συνεννόηση και συνεργασία - τις αντιλαϊκές πολιτικές,την κοινωνική πόλωση και την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής που προκαλεί η πολιτική του",δήλωσε ο εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Νίκος Αθανασάκης πρόσθεσε πως "το τι λέει ο κ.Καραμανλής για την κυβερνήσή του δεν ενδιαφέρουν ούτε το στενό κομματικό ακροατήριό του".

    Για τους πολίτες, είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,"σημασία έχουν οι πολιτικές του κ.Καραμανλή και της κυβέρνησής του, μιας κυβέρνησης συντηρητικής,δεξιάς, που κρύβει το πρόσωπό της πίσω από ωραία λόγια,πλήττει τους πολλούς,ευνοεί τους λίγους,μειώνει το κύρος της χώρας και αυξάνει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για όλους".

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη φράση του πρωθυπουργού για το "μέσον της πρώτης τετραετίας και την επόμενη τετραετία της ΝΔ",ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως "δεν είναι κακό να προσπαθεί κανείς να εμψυχώσει τον εαυτό του,αλλά ο κ. Καραμανλής γνωρίζει την αλήθεια και την πραγματικότητα, που είναι ότι γι' αυτήν την κυβέρνηση η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει".

    Δηλώσεις Κ.Κ.Ε.

    «Οι «ακρότητες», στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν βρίσκονται στους δίκαιους αγώνες και στις μορφές πάλης που οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν. Ακρότητες αποτελούν τα προκλητικά κέρδη των βιομηχάνων,των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων που τα συμφέροντά τους υπηρετεί η ΝΔ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει την ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ.

    Το ΚΚΕ προσθέτει ότι τα συμφέροντα της εργατική τάξης,των μικρομεσαίων αγροτών,των άλλων λαϊκών στρωμάτων πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και όχι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγει:

    «Ο κ.πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε ότι το κράτος είναι όλων.Η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στο αντίθετο:Το κράτος είναι όργανο του κεφαλαίου, είναι εχθρός της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι κράτος ταξικό, όπως ταξική είναι και η πολιτική όσων μιλούν για ακρότητες, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου. Σε εκείνο που έχει δίκιο ο Κ. Καραμανλής είναι ότι η ΝΔ εφαρμόζει το πρόγραμμά της.Πράγματι,αυτά που γίνονται,είναι το πρόγραμμα της ΝΔ.Υλοποιεί αυτά που υποσχέθηκε.Ας βγάλει ο λαός πολιτικά συμπεράσματα».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επικρίσεις Αθανασάκη στην κυβέρνηση

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επέκρινε την σημερινή απουσία του πρωθυπουργού από την "Ωρα του Πρωθυπουργού" στην Βουλή και πρόσθεσε ότι ο Κ. Καραμανλής "δεν έστειλε κάν κάποιον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει", στην ερώτηση της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εύης Χριστοφιλοπούλου,για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ.

    "Δεν θέλει κανείς να απαντήσει από την κυβέρνηση για την υποτιθέμενη πρώτη μεγάλη μεταρρύθμισή της,δεν αισθάνεται την ανάγκη ο πρωθυπουργός να υποστηρίξει την, υποτίθεται πρώτη μεγάλη, μεταρρύθμισή του, η οποία σήμερα αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;" διερωτήθηκε ο Νίκος Αθανασάκης, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε βγαίνει με την επερώτηση του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου για τις υποκλοπές.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας απο την ΝΔ έχει πάει μία φορά για να απαντήσει στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" στην Βουλή.

    Εξάλλου, ο Νίκος Αθανασάκης σε σημερινές δηλώσεις του, επέκρινε τον Υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα για τις απαντήσεις που έδωσε στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος ζητούσε στοιχεία για τις μετατάξεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο μετά τις εκλογές.

    Ο κ. Ν. Αθανασάκης είπε ότι έχουν υποβληθεί διαδοχικές ερωτήσεις, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει τα στοιχεία και "το ίδιο έκανε και σήμερα ο κ. Μπέζας στην Βουλή,παρά τις υποδείξεις και του προεδρεύοντος του Σώματος κ. Σούρλα,με αποτέλεσμα ν' αποχωρήσει ο κ. Ρόβλιας γιατί προφανώς υπήρξε προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας".

    "Το ένα μετά το άλλο τα σημάδια δείχνουν πόσο λίγο σέβεται αυτή η κυβέρνηση, θεσμούς, διαδικασίες, το Κοινοβούλιο και τις υποχρεώσεις της σε όλους τους τομείς.Είναι ένα θέμα που θα επανέλθει γιατί η κυβέρνηση δίνει δικαιώματα καθημερινά",πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναφορά της κυβέρνησης ότι "τα στοιχεία του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια είναι ανακριβή και ψευδά", δήλωσε πως " η κυβέρνηση αυτά να τα πεί στους πολίτες, πρόσωπο με πρόσωπο αν μπορεί".

    Τέλος ο Νίκος Αθανασάκης εξέφρασε την αντίθεση του κομματός του στην τροπολογία για το "Σχέδιο Καποδίστριας" και είπε ότι "η κυβέρνηση δεν υποστήριξε τον "Καποδίστρια", τις ενώσεις, δηλαδή,όπως και καμμιά άλλη μεγάλη θεσμική παρέμβαση στον τομέα της αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης και ανοίγει ένα πολύ κακό δρόμο με αυτήν την διαδικασία".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 February 2006 - 13:30:12 UTC