Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Στόχος μας να αυξηθεί η απασχόληση
  • [02] Πρωτοβουλία Κ.Παπούλια για τα ορφανά

  • [01] Κ. Καραμανλής: Στόχος μας να αυξηθεί η απασχόληση

    Μέρος από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνασπισμού, με θέμα την ανεργία των νέων. Η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος είναι ευθύνη του κράτους, αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλα κέρδη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Αφού είπε ότι οι άνεργοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν συλλογικά το δικαίωμά τους στην εργασία, ο κ. Καραμανλής επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν «σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «απέναντι στην ανεργία απαιτείται ισχυρή κοινωνική συνείδηση, από όλους. Και από τα κόμματα, και από τα συνδικάτα και από τις επιχειρήσεις». Ζήτησε μάλιστα από όλους να καταθέσουν προτάσεις καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει «κάθε εφικτή δράση».

    Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «δεν δίνουν λύσεις τα άκρα και οι ακρότητες».Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε αταλάντευτα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που ξεκινήσαμε».

    Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα «πήραν τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους» και πέτυχαν σημαντική αύξηση εισοδήματος και μείωση ανεργίας, τόνισε ότι για να δοθούν λύσεις χρειάζεται διορατικότητα, σύνθεση απόψεων και πολιτική γενναιότητα.

    «Ο λαϊκισμός είναι έκφραση πολιτικής φοβίας. Η αντιδραστικότητα είναι εκδήλωση απομονωτισμού. Η ατολμία είναι συνώνυμη του συντηρητισμού. Η χώρα δεν τα αντέχει όλα αυτά» είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι η μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από τους τρεις παράλληλους στρατηγικούς άξονες για εκπαίδευση, ανάπτυξη και απασχόληση».

    Συγκεκριμένα, είπε ότι στους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ένα σύγχρονο και ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα, εναρμονισμένο με όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε. και τον ευρύτερο διεθνή χώρο, η δυναμική στροφή στις νέες τεχνολογίες, στην ενθάρρυνση των νέων επενδύσεων, και στο να καταστούν ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Όσο για τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης ανέφερε - μεταξύ άλλων - την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου, την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, την επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για νέους και γυναίκες.

    Αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης είπε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7%, το τρίτο τρίμηνο του 2005. Επίσης, το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η ανεργία των νέων -15-29 ετών- από το 21,3% στο 19,3%. Η ανεργία των γυναικών από το 16,8% υποχώρησε στο 15%.

    Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, οι απασχολούμενοι έφτασαν πάνω από 4.380.000 αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ούτε εγώ, ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης, μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση, όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Ένα τέτοιο πρόβλημα, τόσο σύνθετο, τόσο περίπλοκο, τόσο οδυνηρό για τους πολίτες, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Απαιτεί ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς σβ αυτά που ήδη έχουμε ξεκινήσει. Απαιτεί από όλους μας υπεύθυνες θέσεις και πολλή δουλειά. Όλοι έχουμε ευθύνες. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση πρώτβ απβ όλα. Αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις, αλλά και τα συνδικάτα. Οι προκλήσεις είναι για όλους».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι απαιτείται ευθύνη από τις πολιτικές δυνάμεις, αίσθημα χρέους προς το κοινωνικό σύνολο από όλους, έμπρακτη απόδειξη εταιρικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις και καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

    Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ότι οι «τομείς που παρουσιάζουν υψηλά κέρδη έχουν δυνατότητα και ευθύνη για νέες επενδύσεις, δυνατότητα και ευθύνη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Έτσι ακριβώς μπορούν να αποδεικνύουν έμπρακτη κοινωνική ευθύνη, έμπρακτη εταιρική ευθύνη. Και αυτό, ανάμεσα στβ άλλα, σημαίνει ότι μέρος από τα μεγάλα κέρδη μπορεί να κατευθυνθεί και σβ εκείνους που συνέβαλαν στην επίτευξή τους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτό είναι πρωτίστως υποχρέωση του κράτους. Αφορά, όμως, και τους τομείς του ιδιωτικού τομέα με υψηλά κέρδη».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανεργίας δεν χωρούν λαϊκισμοί και ωραιοποιήσεις και ότι παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα «δεν εφησυχάζουμε». Πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά την εποχή των αποσπασματικών πολιτικών, των ευκαιριακών αναζητήσεων, της ατολμίας είπε ο κ. Καραμανλής: «Υπάρχει, τώρα, μακροχρόνια στρατηγική συνεννόησης και σύνθεσης η οποία φέρνει αποτελέσματα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι χρέος στον τόπο και την κοινωνία».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Πρωτοβουλία Κ.Παπούλια για τα ορφανά

    Με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, 800 παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου από διάφορα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας επισκέφθηκαν το απόγευμα το Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού χαιρέτησε τα παιδιά συζήτησε μαζί τους τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν.

    Στη συνάντηση παρέστη και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία αυτή του προέδρου της Δημοκρατίας η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει την γνωστή σε όλο τον Ελληνικό Λαό κοινωνική ευαισθησία που τον διακρίνει διαχρονικά.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης επανεξετάζει τις ισχύουσες σήμερα διατάξεις, με στόχο να τις κάνει αποτελεσματικότερες. Δηλαδή, εξήγησε, να γίνει μια σταδιακή, αλλά πραγματική, απορρόφηση σε θέσεις εργασίας ατόμων που ανατράφηκαν σε ιδρύματα.

    Προς τούτο, είπε ο κ. Παυλόπουλος, εξετάζουμε τη δυνατότητα διεύρυνσης της κείμενης νομοθεσίας προς τρεις, κυρίως, κατευθύνσεις:

    «Πρώτον, να καταλάβει όλους τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού σε επίπεδο νομού, ανεξάρτητα από το αν αυτοί διατηρούν ή όχι σχετικό ίδρυμα.

    Δεύτερον, να περιλάβει και άτομα που ανατράφηκαν και σε δημόσια, εκκλησιαστικά καθώς και ιδρυματικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα, και όχι μόνον αυτά των δημοτικών βρεφοκομείων.

    Και, τρίτον, να διασφαλίζει έναν ελάχιστο, κατβ έτος, αριθμό απορρόφησης των συγκεκριμένων ατόμων με ειδική διαδικασία που θα καθιερώσουμε, αφού συγκεντρώσουμε σχετικά στοιχεία, ιδίως σε σχέση με τον αριθμό των εν λόγω ατόμων».

    Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Ολυμπιονίκες που έσπευσαν μετά από πρόσκλησή του για να μιλήσουν με τα παιδιά των Ιδρυμάτων. Εκ μέρους των Ολυμπιονικών μίλησε προς τα παιδιά η πρωταθλήτρια πόλο Εύη Μωραΐτίδου, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την πρόσκληση και ζήτησε να μεριμνήσει η κυβέρνηση ώστε να έχουν καλύτερη τύχη τα παιδιά αυτά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 February 2006 - 19:30:10 UTC