Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Τρία θέματα για αντιπαράθεση

  • [01] Παπανδρέου: Τρία θέματα για αντιπαράθεση

    Πλήρη διάταξη μάχης ζήτησε από τα στελέχη του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος.

    Στο μεταξύ, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να επιλέγει τρία μεγάλα μέτωπα για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σημερινή του ομιλία στο πολιτικό συμβούλιο, τα μέτωπα που επιλέγει ο κ. Παπανδρέου είναι οι υποκλοπές, το θέμα του "Καποδίστρια" και η οικονομία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια και υπογράμμισε ότι το θέμα αυτό θα βρίσκεται στη δημοσιότητα μέχρι να εξιχνιαστεί. Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη συγκάλυψη του θέματος, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν είναι ζήτημα σκανδαλολογίας, αλλά θέμα βαθύτερο, θέμα δημοκρατίας, που συνδέεται με την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέβασε τους τόνους στο θέμα του "Καποδίστρια", τονίζοντας την αντίθεση του κόμματός του με τις επιλογές της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Όχι μόνο αντιστεκόμαστε στην πελατειακή και ανεύθυνη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά μιλάμε και για "Καποδίστρια 2", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Για μας, πρόσθεσε, υπάρχουν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι δήμοι και όχι περισσότεροι και ανίσχυροι. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της στρέφει τον πολίτη ενάντια στον πολίτη και το δημότη ενάντια στο δημότη.

    Σχετικά με την οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με στόχο την υπεράσπιση του εισοδήματος του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO για να τονίσει ότι ο κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει με επικοινωνιακά τρικ.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε εισήγηση του τομέα δημόσιας διοίκησης, η οποία θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου.

    Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από τους κυρίους Βενιζέλο, Πάγκαλο και Παπουτσή, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώσει πρόταση νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση απεργών, πρόταση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε συνεργασία με τον Συνασπισμό. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

    Σχετικά, εξάλλου, με τη στάση που θα τηρήσει το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής, όπου θα εισαχθεί προς ψήφιση τροπολογία για τον "Καποδίστρια", η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στην αποχώρηση από την ψηφοφορία.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στις υποκλοπές έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, ενώ πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν πρέπει να δεχθεί καμιά έκπτωση στη διαφάνεια, ούτε και συγκάλυψη ευθυνών. Το θέμα αυτό, τόνισε, πρέπει να κρατηθεί ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινωνίας.

    Το ίδιο ψηλά, πρόσθεσε, πρέπει να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του ΠΑΣΟΚ σε θέματα δικαιωμάτων των εργαζομένων και να συνεχίσει να εκφράζει την αγωνία του κόσμου της εργασίας. Εδώ, πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής, το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι καθαρό και συγκεκριμένο.

    Υποψηφιότητες για τις εκλογές στους ΟΤΑ

    «Οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές είναι ταυτόχρονα μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, γιατί συμπυκνώνουν, ταυτοχρόνως, πολυσήμαντα πολιτικά μηνύματα των Πολιτών, σηματοδοτώντας θετικά ή αρνητικά τις πολιτικές συγκυρίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκλογικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα υποψηφίων που θα υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η εκλογική διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί σε ένα «αποστειρωμένο» πολιτικά περιβάλλον και οι πολίτες δεν θα κλείσουν τα μάτια στα οδυνηρά αποτελέσματα της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ που εφορμά με κάθε τρόπο στη ζωή τους».

    Όπως ανακοινώθηκε θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα και άλλες υποψηφιότητες στους Νομούς και στους Δήμους, που θα γνωστοποιηθούν όταν ολοκληρωθούν «οι πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης».

    «Κεντρικός στόχος είναι οι επιλογές υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων να είναι σε αντιστοίχιση με τις τοπικές κοινωνίες. Επιλέγονται άτομα με κύρος, πολιτικό ήθος, εμπειρία, ικανότητες και παράλληλα δίνεται έμφαση για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στην προώθηση νέων υποψηφιοτήτων», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης σημειώνεται ότι οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές είναι μια κρίσιμη Αυτοδιοικητική και Πολιτική μάχη, που συνδέεται άρρηκτα με τις δυνατότητες της χώρας, με την εμπέδωση και την ενδυνάμωση όλων των δομών και θεσμών της Αποκέντρωσης και της συμμετοχής των Πολιτών, μία μάχη που «συνδέεται με τα αρνητικά αποτελέσματα και τις προοπτικές της νεοδεξιάς κυβερνητικής επέλασης στο παρόν και το μέλλον των πολιτών και της χώρας».

    Ακόμη αναφέρεται ότι ιστορικά οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές «έχουν κάθε φορά τη δική τους ιδιαιτερότητα και είναι συνδεδεμένες με τις επιλογές των πολιτικών και των προσώπων, που αφορούν το παρόν και το μέλλον ενός Νομού και ενός Δήμου. Βασικά κριτήρια στην αξιολόγηση που θα κάνουν οι πολίτες είναι η καθημερινότητά τους, ο απολογισμός από την παρουσία των αιρετών στην αυτοδιοίκηση, οι προσδοκίες από τις προτάσεις των υποψηφίων, η σύνθεση και η αναφορά των ψηφοδελτίων».

    Οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ είναι:

    Νομαρχίες

    1 Αχαΐας Κατσικόπουλος Δημήτριος, νυν Νομάρχης

    2 Βοιωτίας Περγαντάς Κλέαρχος, νυν Νομάρχης

    3 Εύβοιας Μπουραντάς Αθανάσιος, νυν Νομάρχης

    4 Θεσπρωτίας Λιάκος Ηλίας , νυν Νομάρχης

    5 Κυκλάδων Μπάιλας Δημήτριος, νυν Νομάρχης

    6 Λασιθίου Στρατάκης Αντώνιος, νυν Νομάρχης

    7 Πρέβεζας Ιωάννου Βασίλειος, νυν Νομάρχης

    8 Ρεθύμνου Παπαδάκης Γιώργος, νυν Νομάρχης

    9 Πέλλας Καραμάνης Μιχαήλ, υποψήφιος 2002

    10 Ηλείας Καφύρας Χαράλαμπος, νέα υποψηφιότητα

    11 Πιερίας Παπαθανασίου Γιώργος, νέα υποψηφιότητα

    12 Αιτωλοακαρνανίας Σώκος Ευθύμιος, νέα υποψηφιότητα

    13 Ευρυτανίας Παπαδόπουλος Γιάννης, νέα υποψηφιότητα

    14 Κορινθίας Παπαιωάννου Νίκος, νέα υποψηφιότητα

    15 Αρκαδίας Σπυρόπουλος Ροβέρτος, νέα υποψηφιότητα

    16 Μεσσηνίας Μαλαπάνης Χρήστος, νέα υποψηφιότητα

    Δήμοι

    1 Έδεσσας Σόντρας Ιωάννης νυν Δήμαρχος

    2 Κατερίνης Αμοιρίδης Ιωάννης νυν Δήμαρχος

    3 Άρτας Οικονομίδης Παναγιώτης νυν Δήμαρχος

    4 Πρέβεζας Κλάπας Ηλίας Μιλτιάδης νυν Δήμαρχος

    5 Καρπενησίου Καραμπάς Βασίλειος νυν Δήμαρχος

    6 Χαλκίδας Αναγνωστάκης Δημήτρης νυν Δήμαρχος

    7 Ερμούπολης Δεκαβάλας Ιωάννης νυν Δήμαρχος

    8 Ηρακλείου Κουράκης Ιωάννης νυν Δήμαρχος

    9 Βέροιας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδου Χαρούλα υποψήφια 2002

    10 Πάτρας Φούρας Ανδρέας νέα υποψηφιότητα

    11 Καβάλας Σημιτζής Κωστής νέα υποψηφιότητα

    12 Λαμίας Σερέτης Φώτης νέα υποψηφιότητα

    13 Ρεθύμνου Μαρινάκης Γιώργος νέα υποψηφιότητα

    14 Λάρισας Σάπκας Ιωάννης νέα υποψηφιότητα

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του για τη σημερινή ανακοίνωση υποψηφίων που θα υποστηρίξει το κόμμα του στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ ανέφερε ότι "έγιναν πρωτόγνωρες διαδικασίες, για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, με στόχο να υποστηριχτούν οι καλύτεροι, άτομα τα οποία είναι σε αντιστοίχιση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, με ήθος πολιτικό, και κυρίως ανθρώπους που να εκφράζουν τις προοπτικές του σημαντικού και γιγάντιου ρόλου που θα διαδραματίσει εφβ εξής η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο της νέας διακηρυγμένης από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αντίληψης για την αποκέντρωση".

    Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εκτός από τους έμπειρους Δημάρχους και Νομάρχες, κάνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε νέοι άνθρωποι, νέες υποψηφιότητες με κύρος, να δώσουν μια μάχη για τους πολίτες, για την ανάπτυξη της περιοχής τους και κυρίως να κομίζουν τη νέα αντίληψη για την αποκέντρωση.

    Αυτός είναι ένας όρος και μια βασική προϋπόθεση, πρόσθεσε και τόνισε ότι ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια, επειδή πάντοτε υπάρχει και το πολιτισμικό στοιχείο στις επιλογές αυτές, να προωθηθούν γυναικείες υποψηφιότητες, οι οποίες θα είναι πολλές αυτή τη φορά σε καίριους Δήμους και Νομαρχίες και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 February 2006 - 19:32:11 UTC