Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

  • [01] Aύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

    Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατα 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που πλέον διαμορφώθηκε στο 2,5%, το υψηλότερο της τελευταίας τριετίας.

    Η αύξηση του επιτοκίου ήταν η δεύτερη σε διάστημα τριών μηνών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων και είχε προεξοφληθεί στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα μετα την ανακοίνωση της σημαντικής αύξησης των λιανικών πωλήσεων στην Γερμανία την περασμένη Τρίτη.

    H επίπτωση στα δάνεια

    Μικρή θα είναι η επίπτωση στους δανειολήπτες από τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΚΤ. Επίπτωση θα υπάρξει στα στεγαστικά δάνεια που το επιτόκιο τους συνδέεται με το επιτόκιο της ΕΚΤ, καθώς αυξάνονται αυτόματα κατά 0,25%, αλλά και στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο στην περίπτωση που τελικά μετακυλισθεί η αύξηση της ΕΚΤ στο επιτόκιό τους.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι τραπεζίτες, ακόμη και εάν η αύξηση στα κυμαινόμενα επιτόκια είναι 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, οι δανειολήπτες που π.χ. έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, θα επιβαρυνθούν σε ετήσια βάση με 250 ευρώ ή σε μηνιαία βάση με μόνο 21 ευρώ περίπου. Εκτιμάται πάντως ότι δεν θα προχωρήσουν όλες οι τράπεζες σε ισόποσες αυξήσεις των επιτοκίων τους στην στεγαστική πίστη, καθώς προς το παρόν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, στο πλαίσιο μάλιστα του εντεινόμενου ανταγωνισμού.

    Από την μεριά των τραπεζών επισημαίνεται επίσης ότι η αύξηση αυτή έχει έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων στην στεγαστική πίστη στην χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα είχε προεξοφληθεί εδώ και πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν ενημερωθεί ανάλογα και οι υποψήφιοι δανειολήπτες, ώστε να συνεκτιμήσουν τις δυνατότητες λήψης του δανείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των τελευταίων μηνών πολλά υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών συνέστησαν επανειλημμένα στους υποψήφιους δανειολήπτες να προτιμούν τα σταθερά επιτόκια στην στεγαστική πίστη, καθώς κυμαίνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την χώρα μας, έχοντας κατά νου τον επικείμενο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων.

    Η επιβάρυνση πάντως στους δανειολήπτες αναμένεται να γίνει πιο αισθητή στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν προβλέψεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, ορισμένες απο τις οποίες κάνουν λόγο για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,50% μέχρι το τέλος του έτους.

    Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άποψη καταναλωτικών ενώσεων, με χαρακτηριστική εκείνη της ΕΚΠΟΙΖΩ, που σε πρόσφατο συνέδριο με θέμα τον υπεύθυνο δανεισμό έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι, σε μεσομακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η αδυναμία αποπληρωμής δανειακών οφειλών θα εξελιχθεί σε μάστιγα για την ελληνική κοινωνία.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 March 2006 - 15:30:08 UTC