Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με άστατο καιρό γιορτάζονται φέτος τα κούλουμα
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Απονομή Όσκαρ

  • [01] Με άστατο καιρό γιορτάζονται φέτος τα κούλουμα

    Με γενικά άστατο καιρό θα γιορταστούν σήμερα τα πατροπαράδοτα Κούλουμα, καθώς ο καλός καιρός που επικράτησε χθες σε όλη τη χώρα, δεν θα διατηρηθεί και σήμερα αφού στα βορειοδυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενώ από το απόγευμα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στα Κεντρικά και Βόρεια και αργότερα σε όλη την Ελλάδα.

    Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλη τη χώρα, από τους δήμους και τους τοπικούς φορείς.

    Στην Αθήνα επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο είναι ο λόφος του Φιλοππάπου. Στους επισκέπτες θα μοιραστούν σαρακοστιανά εδέσματα και άφθονο κρασί.

    Για όσους δεν πρόλαβαν να κάνουν τα ψώνια τους για το σαρακοστιανό τραπέζι, η κεντρική ψαραγορά της Βαρβακείου θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 13:30 μετά το μεσημέρι.

    Ανοιχτοί είναι σήμερα οι φούρνοι για τη διάθεση της παραδοσιακής λαγάνας, καθώς και τα μίνι μάρκετ και οι λαϊκές αγορές.

    Από το μεσημέρι αρχίζει η επιστροφή των εκδρομέων και αναμένεται αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς, καθώς σύμφωνα με την Τροχαία η φετινή έξοδος ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Άνδρες της Τροχαίας θα βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε επίκαιρα σημεία των εθνικών και θα επεμβαίνουν όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

    Το Καρναβάλι της Πάτρας

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6.30 χθές το απόγευμα η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες. Μεγάλοι πρωταγωνιστές και πάλι οι νέοι και οι νέες της Πάτρας, που με το κέφι τους και την ζωντάνια τους, βάζουν πάντα την δική τους σφραγίδα.

    Στη φετινή παρέλαση των 14 καρναβαλικών αρμάτων κυριάρχησαν η πολιτική σάτιρα και η Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επικεφαλής της παρέλασης ήταν ο βασιλιάς Καρνάβαλος, που κρατούσε μία πελώρια χρυσή κορώνα και διέθετε μια επιβλητικότατη γελαστή φυσιογνωμία. Φορούσε τη στολή του καπετάνιου, και βρισκόταν στο τιμόνι της Πολιτιστικής, οδηγώντας τους υπηκόους του σε μια πορεία καρναβαλικής διασκέδασης.

    Μετά τον Βασιλιά Καρνάβαλο ακολούθησαν το άρμα της Βασίλισσας και τα άρματα με την πολιτική και κοινωνική σάτιρα. Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι 30.000 νέοι και νέες της Πάτρας, μέλη των 142 πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», που για ακόμη μια χρονιά άφησαν ελεύθερη την φαντασία τους, δημιουργώντας πρωτότυπες και φαντασμαγορικές στολές.

    Συγχρόνως καθ΄ όλη την διάρκεια της παρέλασης κατάφεραν να σκορπίσουν το κέφι στους δεκάδες χιλιάδες των θεατών, που την παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια και την πλατεία Γεωργίου καθώς και από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Μέρος της παρέλασης παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την σύζυγό του και την κόρη τους, που βρίσκονται στην Πάτρα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιώντας καθαρά ιδιωτική επίσκεψη.

    Η αυλαία του Καρναβαλιού θα πέσει στις 9.00 σήμερα το βράδυ στο λιμάνι με την τελετή λήξης και το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Όσον αφορά των αριθμό των επισκεπτών εκτιμάται ότι είναι υψηλός και αγγίζει τις 200.000. Μάλιστα η πληρότητα των ξενοδοχείων της Πάτρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής ξεπερνάει το 90%, ενώ έχουν κλειστεί πολλά δωμάτια ξενοδοχείων από γκρουπ επισκεπτών ακόμα και στους γειτονικούς νομούς της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νέες δημοσκοπήσεις

    Με μισή μονάδα διαφορά προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της "Κάπα Ρισέρτς" για το "Βήμα της Κυριακής". Το 33,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη ΝΔ αν είχαμε σήμερα εκλογές και το 33,4% το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7%, ο ΛΑΟΣ με 4,6% και ο Συνασπισμός με 3,2%.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προηγείται με 45,4% έναντι 37% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 10% των ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης, μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ.

    Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας "Μέτρον ΑΝΑΛΥΣΙΣ" για την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" παρουσιάζει τη ΝΔ να προηγείται με 34,4% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 34,2% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,5%, ο ΛΑΟΣ 4,1% και ο Συνασπισμός 3,7%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 47,1% έναντι 33,4% του ΠΑΣΟΚ.

    Εξάλλου, στην ερώτηση ποιά κυβέρνηση είναι πιο πετυχημένη, το 41,4% των ερωτηθέντων θεωρεί τη κυβέρνηση Σημίτη και το 36,8% τη σημερινή κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 65,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ως κοινωνικά σκληρή την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και το 59,5% ως συντηρητική.

    Σε πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας "Rass", την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Παρόν της Κυριακής", η ΝΔ προγείται με 31,1%, έναντι 30,8% του ΠΑΣΟΚ ή 0,3% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,4% και ο Συνασπισμός με 3,7%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κώστας Καραμανλής με 45% έναντι 28,2% του Γιώργου Παπανδρέου. Στην παράσταση νίκης, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 44,8%, έναντι 33,9% του ΠΑΣΟΚ, ή διαφορά 14,5%.

    Σε άλλες ερωτήσεις, το 30,5% εκτιμά οτι σήμερα η διαφθορά είναι λιγότερη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ το 22,7% οτι είναι περισσότερη. Ωστόσο, το 71% πιστεύει οτι η ΝΔ δεν έχει τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το 66,9% εκτιμά οτι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παροχές, το 56,7% δηλώνει οτι η οικονομική του κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με το παρελθόν και το 55,8% κρίνει την καθημερινότητα σήμερα χειρότερη.

    Για το ΠΑΣΟΚ, το 65,2% πιστεύει οτι δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα. Επίσης, το 33,2% είναι λίγο ικανοποιημένο και το 46% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο απο την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα, τα δύο τελευταία.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε οτι «η Ν.Δ και σε αυτές τις μετρήσεις είναι μπροστά. Αντιμετωπίζουμε, είπε, τα μεγάλα προβλήματα που φόρτωσε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στο μέσον της προσπάθειας. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται. Εμπιστεύεται τον Κώστα Καραμανλή. Ανταποκρινόμαστε δουλεύοντας ακόμα πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά. Εντείνουμε τους ρυθμούς, εντείνουμε την προσπάθεια για να βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη», τόνισε ο κ.Ζαγορίτης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Απονομή Όσκαρ

    Η ταινία Crash αποτέλεσε την έκπληξη, κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερης ταινίας στην 78η τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας. Επίσης απέσπασε τα βραβεία Πρωτότυπου Σεναρίου και Μοντάζ.

    Βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε ο Ανγκ Λι για την ταινία Το Μυστικό του Brokeback Mountain, η οποία θεωρείτο το φαβορί για την κατάκτηση του Όσκαρ καλύτερης ταινίας.Κατέκτησε επίσης το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου και Μουσικής Επένδυσης.

    Ο Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Καπότε,ενώ η Ρις Ουίδερσπουν κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Walk The Line.

    Ο Τζορτζ Κλούνι κέρδισε το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Syriana,ενώ το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο απονεμήθηκε στην βρετανίδα ηθοποιό Ρέιτσελ Βάις για την ερμηνεία της στην ταινία O Επίμονος Κηπουρός (The Constant Gardener).

    Τα βραβεία καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Φωτογραφίας και Κοστουμιών κατέκτησε η ταινία Αναμνήσεις μιας Γκέισας (Memoirs of a Geisha).

    Τρία βραβεία απέσπασε και η ταινεία Κινγκ Κονγκ ( King Kong), καλύτερου βΉχου, Ηχητικά και Οπτικά Εφφέ.

    Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Γουάλας & Γκρόμιτ Στον Τεράστιο Λαχανόκηπο (Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit).

    Ξενόγλωσση Ταινία: Tsotsi (Νότια Αφρική).

    Τραγούδι: Τζόρνταν Χιούστον, Σέντρικ Κόλμαν, Πολ Μπορεγκάρ, "It's Hard Out Here for a Pimp", από την ταινία Hustle & Flow.

    Μακιγιάζ: Το Χρονικό Της Νάρνια: Το Λιοντάρι, Η Μάγισσα Και Η Ντουλάπα (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch, and the Wardrobe).

    Ντοκυμανταίρ μεγάλου μήκους: Το Ταξίδι Του Αυτοκράτορα (March of the Penguins).

    Ντοκυμανταίρ μικρού μήκους: A Note of Triumph: The Golden Age of Norman Corwin.

    Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: The Moon and the Son: An Imagined Conversation.

    Ταινία Μικρού Μήκους: Six Shooter.

    Τέλος, για την συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Όλτμαν, 81 ετών (σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, της ταινίας M*A*S*H).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 March 2006 - 13:30:14 UTC