Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδηλώσεις τιμής για τη γυναίκα
  • [02] Συνομιλίες στην Αθήνα για το κυπριακό
  • [03] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές ΠΑΣΟΚ
  • [04] Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ
  • [05] Στα 330 ευρώ οι συντάξεις ΟΓΑ ως το 2008

  • [01] Εκδηλώσεις τιμής για τη γυναίκα

    Με εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ψήφου των γυναικών θα τιμήσει σήμερα η Βουλή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Βουλής, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

    Στη συνέχεια, (12.45 μ.μ.) στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο «Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου, μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή» της καθηγήτριας Μάρως Παντελίδου-Μαλούτα.

    Τέλος θα προβληθεί ομώνυμο ντοκιμαντέρ παραγωγής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

    Πάντως, οι Ελληνίδες ζουν περισσότερο, αποκτούν παιδιά μετά τα 28 τους χρόνια, ο «πελαργός» χτυπά την πόρτα τους όλο και πιο αργά, αμείβονται χειρότερα από τους άνδρες, όταν βρίσκουν εργασία και δύσκολα αναρριχώνται σε υψηλές διευθυντικές θέσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ( Eurostat) στο πλαίσιο έρευνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

    Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Ελλάδα ανήλθε στα 81,4 χρόνια το 2004 έναντι 80,7 χρόνια το 2003. Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το προσδόκιμο ζωής των ανδρών από 75,4 χρόνια το 2003 σε 76,6 χρόνια το 2004. Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οι Γαλλίδες και οι Ισπανίδες με 83,8 χρόνια. Όσον αφορά τους άνδρες, μακροβιότεροι είναι οι Σουηδοί με 78,3 χρόνια ενώ το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Λετονοί με 65,9 χρόνια. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στη Λιθουανία όπου οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 77,7 χρόνια και οι άνδρες 66,3 χρόνια.

    Σύμφωνα με την Eurostat οι ελληνίδες δεν βιάζονται να κάνουν παιδιά καθώς το 2004 η μέση ηλικία για την απόκτηση πρώτου παιδιού έφτανε τα 27,9 χρόνια, ενώ το 1994 ήταν τα 26,4 χρόνια. Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας το 2004 ήταν 1,29 παιδί ανά γυναίκα (έναντι 1,28 το 2003), όταν στην Φιλανδία το ποσοστό παιδιών ανά γυναίκα ήταν 1,80 και στην Ιρλανδία 1,99, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των «25».

    Στην αγορά εργασίας οι Ελληνίδες αμείβονται κατά 10% λιγότερο από τους άνδρες, είναι σε ποσοστό 51% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ η ανεργία είναι γένος θηλυκού στη χώρα μας , πλήττοντας το 15,5% των γυναικών, έναντι 6,4% των ανδρών. Ταυτόχρονα οι Ελληνίδες δύσκολα καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις καθώς το ποσοστό των γυναικών που είναι στελέχη επιχειρήσεων δεν ξεπερνά το 25,8% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 32,1%. Σημειώνεται πως η «ψαλίδα» στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Γερμανία να έχει το αρνητικό ρεκόρ με ποσοστό 23%. Ακολουθούν η Βρετανία όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά 22% λιγότερο από τους άνδρες, η Ολλανδία με 19% και η Δανία με 17%.

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    "Η ισότητα για μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι το ζητούμενο, απαιτεί αγώνα, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές κυρίως στη νοοτροπία", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Το ζήτημα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε θέμα πρώτης προτεραιότητας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών έχουν μειωθεί αισθητά, αναφέρει ο Κ. Παπούλιας, παρατηρώντας ωστόσο ότι το χάσμα παραμένει, "καθώς οι θεσμικές αλλαγές, στις οποίες έχουμε προχωρήσει, δεν αρκούν από μόνες τους".

    "Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να αναλογισθούμε τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να «πέσουν» και τα τελευταία τείχη, να αρθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανδρών και γυναικών, να στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τις εργαζόμενες μητέρες, έτσι ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία", καταλήγει το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μηνύματα ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Η 8η του Μάρτη είναι μέρα δράσης των γυναικών για τα δικαιώματά τους, μέρα διεθνούς αλληλεγγύης στον ενιαίο αγώνα της εργατικής τάξης και των καταπιεζόμενων όλου του κόσμου, υπογραμμίζει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό τους.

    "Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων υφίστανται και στην Ελλάδα μεγαλύτερη εκμετάλλευση, υφίστανται την καταπίεση. Η αιτία βρίσκεται στην καπιταλιστική ταξική κοινωνία, στην κυριαρχία της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι στις «πατριαρχικές» αντιλήψεις της κοινωνίας και στις «ανδροκρατικές» δομές της εξουσίας, όπως ισχυρίζονται άλλες πολιτικές δυνάμεις και φορείς", αναφέρει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οι λεγόμενες «ίσες ευκαιρίες» και τα «ίσα δικαιώματα» για τις γυναίκες χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να ενισχυθεί και να γενικευτεί η επίθεση εναντίον όλης της εργατικής τάξης, σε όσα δικαιώματα έχουν απομείνει.

    "Μπορούμε -προσθέτει το ΚΚΕ- να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται. Μπορούμε να ακυρώσουμε τη «νομιμότητα» των αντεργατικών - αντιλαϊκών αποφάσεων. Ο δικός μας δρόμος βρίσκεται στην ενιαία δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων εναντίον αυτής της πολιτικής και των οικονομικών στηριγμάτων της".

    Το ΚΚΕ, κάνοντας αναφορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του φθινοπώρου, σημειώνει ότι "πρέπει οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» να πάρουν την πρέπουσα απάντηση, είτε είναι γυναίκες, είτε εμφανίζονται ως υπερκομματικοί και δήθεν ανεξάρτητοι".

    "Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορεί και πρέπει να γίνει ένα μεγάλο βήμα: Να εγκαταλείψουν οι γυναίκες μαζικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια μάχης που υποστηρίζει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενες με το Κόμμα μας πολιτικές δυνάμεις (ΔΗΚΚΙ, «Κομμουνιστική Ανανέωση», «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών») και προσωπικότητες".

    Εξάλλου, ο Συνασπισμός, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τονίζει ότι η 8η Μάρτη 2006 βρίσκει τις γυναίκες, το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα σε θέση μάχης για την υπεράσπιση και διασφάλιση της ισότητας στην πράξη.

    Σήμερα, αναφέρει ο ΣΥΝ, η χώρα μας βρίσκεται "στη δίνη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής", η αποβιομηχάνιση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, αφού αποτελούν το 70% του συνόλου των ανέργων.

    "Οι γυναίκες υπερασπίζουν και μετέχουν στους αγώνες του κινήματος των εργαζομένων εναντίον της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους, ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης των συνδικαλιστικών οργάνων", αναφέρει ο ΣΥΝ και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα για την εφαρμογή στην πράξη της ίσης αμοιβής για ίσης αξίας εργασία, πρόσβαση σε όλα τα επαγγέλματα χωρίς αποκλεισμούς, εξασφάλιση πλήρους εργασίας σε όλες τις γυναίκες, μέτρα για τον συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθώς και εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.

    ΓΣΕΕ

    Παρά τους αγώνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότιμη επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Οι γυναίκες, αναφέρει η ΓΣΕΕ, αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. "Αποτελούν προνομιακή ομάδα για τη μερική απασχόληση, τις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία, τη μαύρη εργασία. Ήδη, τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται (από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου της ΕΕ για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών, Βλαντιμίρ Σπίντλα) ότι με «πρόσχημα» την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών".

    Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι παρά τις σημαντικές θεσμικές κατακτήσεις, η συμμετοχή της γυναίκας στους δημοκρατικούς θεσμούς παραμένει μικρή: η συμμετοχή των γυναικών στα τρία βάθρα της δημοκρατίας - κοινοβούλιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα - είναι χαμηλότερη του 10%.

    Η απουσία των γυναικών από τα «κοινά» οφείλεται στις διακρίσεις στην απασχόληση, στην άνιση κατανομή των υποχρεώσεων του οικογενειακού βίου, στην προβολή στρεβλών προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης, και - κυρίως - στην κρίση αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος, αναφέρει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως σήμερα, ακόμη περισσότερο, οι αγώνες της γυναίκας για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας ανδρών-γυναικών στη δουλειά, τις αμοιβές, τα δικαιώματα, στα οικογενειακά «βάρη», στη συμμετοχή στα κοινά πρέπει να ενταθούν και να συνδεθούν με τους κοινούς αγώνες μέσα στο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, που δίνει καθημερινά η ΓΣΕΕ. "Αγώνες, που θα συγκλίνουν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 15 Μάρτη και στο Συλλαλητήριο στο Πεδίο Άρεως", καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνομιλίες στην Αθήνα για το κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές που διαγράφονται μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κόφι Ανάν, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπαδόπουλος στις 11.45 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή , τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου , τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ , Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ , Αλέκο Αλαβάνο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συνεδριάζουν οι Συντονιστές ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζουν, υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει σε στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την Ημέρα της Γυναίκας.Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Χθες, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε την "Βίβλο αναξιοπιστίας της κυβέρνησης", με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις τελευταίες εκλογές.

    "Είναι σίγουρο ότι η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση της ΝΔ έχει αρχίσει", δήλωσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και τόνισε ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας βαθιάς κοινωνικής διεργασίας, με αποκάλυψη των πολιτικών της ΝΔ, αλλά και της θετικής δράσης του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία σταδιακής ήττας, που θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εκλογές, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει περισσότερο παρελθόν και λιγότερο μέλλον.

    Στη "Βίβλο αναξιοπιστίας", η οποία αποτελείται από 156 σελίδες,όπως ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου "αποτυπώνονται τα ψέμματα και ο λαϊκισμός της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά", τονίζοντας ότι "ήρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέμματα".

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι δύο χρόνια χαμένα για τη χώρα και το λαό, σημειώθηκε οπισθοδρόμηση της ελληνικής κοινωνίας, η χώρα οδηγήθηκε στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και επλήγη το κύρος της στο εξωτερικό.

    Η οικονομία, πρόσθεσε , βρέθηκε σε αδιέξοδο και επιτήρηση και τα εισοδήματα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων κλπ. για πρώτη φορά μετά απο 12 χρόνια συρρικνώνονται.

    Αυτά τα δύο χρόνια,πρόσθεσε,αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας δεξιάς, μονόπλευρης και αυταρχικής πολιτικής, η οποία πλήττει τους πολλούς και ωφελεί τα λίγα και μεγάλα συμφέροντα, κλείνει το μάτι στους ισχυρούς και ανακόπτει την ανάπτυξη της χώρας.

    Επίσης η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το Κίνημα δεν μένει στην καταγραφή των ανεπαρκειών της κυβέρνησης, αλλά προχωρά μπροστά με θετικό τρόπο, αναδεικνύοντας τον "άλλο δρόμο", αφού, όπως τόνισε, ο δρόμος της ΝΔ δεν είναι μονόδρομος.

    Ο κ. Δημ. Ρέππας έκανε λόγο για δύο χρόνια "διαλυτικής πολιτικής" για τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών και πρόσθεσε ότι σήμερα η κυβέρνηση δεν αξιολογείται από το ψέμα των λόγων της αλλά από την αλήθεια των έργων της.

    Εκανε λόγο για ταξική, πελατειακή και αυταρχική πολιτική που χαρακτηρίζει τη ΝΔ , ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την παράταξη των μεγάλων στερητικών "Α" (της ανεργίας, της ακρίβειας, της ανασφάλειας, της ανικανότητας, της αβεβαιότητας κλπ.).

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χωρίζει τους πολίτες σε ημετέρους και αντιπάλους, διαλύει την κοινωνική συνοχή και εμφανίζει καθεστωτική πολιτική, καθώς ταυτίζει τον εαυτό της με τους θεσμούς και το κράτος ,οπως έκανε στις περιπτώσεις των υποκλοπών και του "Καποδίστρια".

    Ο κ. Ρέππας χρησιμοποίησε έναν νέο όρο,την "εθναμεριμνησία" για να χαρακτηρίσει την απουσία της κυβέρνησης από το διεθνή στίβο, όταν, όπως ανέφερε, όλοι οι γείτονες διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής χειροτέρευση της διαβίωσης της πλειονότητας του ελληνικού λαού με πρώτα και μεγαλύτερα θύματα τους νέους.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι την απάντηση τη δίνει κάθε πολίτης αν ρωτηθεί πότε ήταν καλύτερο το βιωτικό του επίπεδο, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Σχετικά με το θέμα των δημοσκοπήσεων, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε πως αποτυπώνουν όλες πλήρη αντιστροφή του πολιτικού κλίματος,πλήρη διάψευση και απογοήτευση από τη ΝΔ και νέα εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου. Αυτά τα ευρήματα θα αποτυπώνονται όλο και πιο ξεκάθαρα στις επόμενες μετρήσεις, πρόσθεσε.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό και αν πρέπει τώρα να ανοίξει, ο κ. Ρέππας, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, απάντησε ότι όποια συζήτηση γίνει χωρίς εισήγηση από την κυβέρνηση για την κατεύθυνση που πρέπει να πάει το ασφαλιστικό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Ηδη, τόνισε, είναι πολλοί εκείνοι που επιδιώκουν την συνταξιοδότησή τους, καθώς αναμένουν δυσμενείς εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το θέμα με επιπολαιότητα, καθώς το θέτει με τρόπο που θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ από την άλλη πλευρά ψεύδεται προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ στο οποίο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτκού συστήματος κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει.

    Σε ερώτηση αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, η κα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ότι και μόνο αυτός ο ισχυρισμός δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης και τον πανικό της μπροστά στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

    Για τις δημοτικές εκλογές και αν το αποτελέσμα τους μπορεί να σημάνει και πρόωρες εθνικές εκλογές, η κα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ότι πρόκειται για μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση, η οποία, όμως, αφορά πάνω από όλα την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.Ούτως ή άλλως, πάντως,θα στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα, είπε.

    Για το θέμα των υποκλοπών και αν προοιωνίζονται ραγδαίας εξελίξεις, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το ζήτημα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα μετά την μεταπολίτευση και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες που αγγίζουν και τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε,υπήρχε γνώση και υπάρχει συγκάλυψη.

    Ζήτησε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης,πλήρης λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών και διαφάνειας της Βουλής και κάλεσε την πλειοψηφία να πάψει να δημιουργεί προσκόματα στην λειτουργία της επιτροπής.

    Για τη συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων,όπως αναφέρθηκε,η κα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ο διάλογος με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις είναι αναγκαίος και χρήσιμος, όχι μόνο για εκλογικές συνεργασίες. Είναι επωφελής γενικότερα για την κοινωνία,είπε και πρόσθεσε ότι προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ είναι να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες και κοινή δράση στη Βουλή, στους κοινωνικούς φορείς και στην Αυτοδιοίκηση.

    Η "Βίβλος αναξιοπιστίας" της κυβέρνησης, όπως ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπουλου θα παρουσιαστεί στις 10 Μαρτίου σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών,ενώ στις έδρες των περιφερειών στις σχετικές συνεντεύξεις Τύπου θα πάρουν μέρος και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μεγάλη πολιτική συνέντευξη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου,ο οποίος τις επόμενες μέρες, όπως είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου,θα έχει πολλές ευκαιρίες να αναφερθεί στο θέμα.

    Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την παρουσίαση της «βίβλου αναξιοπιστίας της κυβέρνησης της ΝΔ» από το ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως "μετά από είκοσι χρόνια άφησαν πίσω τους μεγάλα προβλήματα και τώρα μας κατηγορούν γιατί, μέσα σε δύο χρόνια, δεν λύσαμε όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα".

    "Το ΠΑΣΟΚ", είπε,"διέπρεψε και συνεχίζει να διαπρέπει σε αυτό που ο λαός μας λέει "μαύρη προπαγάνδα" και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να δημιουργεί, συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα" και "δίνει λύσεις πάντα με πολλή δουλειά, με στρατηγικό σχέδιο, και δίπλα στον Έλληνα πολίτη,που καταλαβαίνει ποιά είναι η αλήθεια".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Με θέμα τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Ο γραμματέας του κόμματος Ν.Χουντής, σε δηλώσεις του χθές ανέφερε ότι ο απολογισμός της διετίας της κυβέρνησης είναι αρνητικός για την κοινωνία, καθώς όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας, ενώ συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 March 2006 - 9:30:21 UTC