Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ν.Μπακογιάννη με Επίτροπο ΕΕ Ό.Ρέν

  • [01] Συνάντηση Ν.Μπακογιάννη με Επίτροπο ΕΕ Ό.Ρέν

    Η ΕΕ αναμένει οτι η Τουρκία θα υλοποιήσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση κοινοτικός Επίτροπος Ολι Ρέν, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και αποσαφήνισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και σημαίνει ελεύθερη πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα κυπριακά σκάφη.

    Ο κ. Ρεν τόνισε επίσης οτι η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με αυτή την υποχρέωση, καθώς και με την υποχρέωσή της να συμβάλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για την επανένωση της Κύπρου.

    Στην διάρκεια της συζήτησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, η κυρία Μπακογιάννη υπενθύμισε στον ευρωπαίο Επίτροπο την εποικοδομητική στάση που έχει δείξει η Ελλάδα ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και υπογράμμισε οτι από την ίδια την Άγκυρα εξαρτάται η πρόοδος ικανοποίησης των κριτηρίων,των υποχρεώσεων και των προαπαιτούμενων και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης σε όλα τα κράτη-μέλη.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών και υπογράμμισε οτι η Τουρκία έχει σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πιθανές συνέπειες από τη μη συμμόρφωση της γείτονος, ο κ.Ρεν τόνισε οτι «δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση, άλλωστε η Τουρκία, έχει αυτή τη στιγμή όλες τις δυνατότητες να αποφύγει τις κακές εξελίξεις»,αφενός επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της, ικανοποιώντας τους όρους και τις προϋποθέσεις, πρώτον για την εφαρμογή ενός κράτους δικαίου στην καθημερινή ζωή και δεύτερον, τις δεσμεύσεις της ως προς το Πρωτόκολλο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ρεν υπενθύμισε οτι στα τέλη του 2006 η πρόοδος αυτή θα αξιολογηθεί «με τον γνωστό αυστηρό τρόπο» που ακολουθεί πάντοτε η Κομισιόν.

    Η κα Μπακογιάννη και ο κ. Ρεν συζήτησαν εκτενώς τα θέματα της διεύρυνσης και, όπως σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, είναι γνωστό ότι στην κοινή γνώμη υπάρχει ένας προβληματισμός για την περαιτέρω πορεία και τα όρια της διεύρυνσης της ΕΕ.

    Τόνισε ότι η διεύρυνση πρέπει να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα, γιατί αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ειρήνη, την πρόοδο και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δ.Βαλκανίων.

    Ο κ. Ρεν ανέφερε οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά την συμβολή και το ρόλο της Ελλάδας ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε οτι η επόμενη διεύρυνση αφορά τη Ν.Α. Ευρώπη, όπου πρέπει η ΕΕ να στείλει ένα θετικό μήνυμα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 March 2006 - 13:30:10 UTC