Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Σ.Τσιτουρίδης με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό
  • [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

  • [01] Ο Σ.Τσιτουρίδης με ΟΤΟΕ για ασφαλιστικό

    Κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να πιεστούν οι τράπεζες να προσέλθουν στο διάλογο με την ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης, ζήτησαν οι συνδικαλιστές των τραπεζοϋπαλλήλων από τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη κατά την σημερινή τους συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δημήτρη Τσουκαλά, μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν είναι απίθανο να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη. Ο κ. Τσουκαλάς, μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι οι υπερβάσεις των τραπεζιτών στην εργασιακή νομοθεσία, όπως στην περίπτωση των απλήρωτων υπερωριών, έχουν κοστίσει στον κλάδο τουλάχιστον 5,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Κατά τους συνδικαλιστές, στη συζήτηση με τον κ. Τσιτουρίδη υπήρξε προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις.

    Μετά την συνάντηση ο υπουργός Απασχόλησης δεν έκανε δηλώσεις σχετικά με τα θέματα αυτά.

    Νωρίτερα, ο κ.Σάββας Τσιτουρίδης επισκέφθηκε το ΙΚΑ, όπου έγινε η παρουσίαση, από τη διοίκηση, του στεγαστικού προγράμματος του Ιδρύματος την περίοδο 2006-2011.

    Το ΙΚΑ νοικοκυρεύεται και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι το ΙΚΑ χτίζει το μέλλον του χωρίς δανεικά γιατί όπως διαβεβαίωσε ο κ. Βαρθολομαίος το ΙΚΑ δεν χρωστάει πλέον ούτε δραχμή στις τράπεζες.

    Ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι κατά την προσεχή 5ετια θα ανεγερθούν ή θα αποπερατωθούν 47 κτίρια του ιδρύματος με κόστος κατασκευής 232 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα των έργων αυτών θα είναι μια ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τα περισσότερα από 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του. Ταυτόχρονα ο κ. Τσιτουρίδης εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητη.

    Ο διοικητής του ιδρύματος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στεγάζονται σήμερα σε 104 ιδιόκτητα κτίρια και 629 ενοικιασμένα με συνέπεια την πολυδιάσπαση των υπηρεσιών και την καταβολή σημαντικών δαπανών για τα ενοίκια. Ο κ. Ιωάννης Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι στόχος του στεγαστικού προγράμματος είναι η καλύτερη χωροταξική κάλυψη των ασφαλισμένων αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει για δεύτερο 24ωρο ο νομός Έβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου, συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όρια επικινδυνότητας, εξβ αιτίας, κυρίως, της αποδέσμευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

    Στην περιοχή μετέβη σήμερα και ο υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α., κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε με έμφαση: «Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου επί ποδός. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών και οι ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα».

    Σε σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Έβρου υπό την προεδρία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιώργου Καλαντζή, όπου παρέστησαν και οι νομάρχες Ανδριανούπολης και Χασκόβου, κ.κ. Νουσρέτ Μίρογλου και Ράϊνα Γιόφτσεβα, αντιστοίχως, εκτιμήθηκαν όλες οι πτυχές και εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι του προβλήματος που αφορούν και τις τρεις χώρες - Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία.

    Ο κ. Καλαντζής που βρίσκεται από χτες στον Έβρο, τόνισε: «Βρισκόμαστε εδώ με εντολή του Πρωθυπουργού για να προσπαθήσουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των κατοίκων».

    Ο κ. Μίρογλου, από την πλευρά του, επισήμανε: «Η κατάσταση στην Ανδριανούπολη δεν είναι καλή. Σπίτια και δρόμοι στο Κάραγατς έχουν πλημμυρίσει, ενώ έχουμε εκκενώσει και το χωριό Μποσνάκογιου. Έχει σπάσει ένα ακόμη ανάχωμα και ίσως πλημμυρίσει και η Βύσσα».

    Για την εκτόνωση της κατάστασης και την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της γενικής γραμματείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, προέβησαν σε τεχνητές-ελεγχόμενες κατακλύσεις, σε διάφορα σημεία του ποταμού, με τον Περιφερειάρχη κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, να υπογραμμίζει: «Πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η ασφάλεια των κατοίκων και σε αυτόν επικεντρώνονται από την πρώτη στιγμή οι προσπάθειές μας. Στα Λάβαρα, με εκκενώσεις σπιτιών και τεχνητές κατακλύσεις, αντιμετωπίσαμε μερικώς την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, όμως, με όγκους υδάτων της τάξης των 2.000 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο, εστιάζουμε την προσοχή μας στη Βύσσα, καθώς έχει σπάσει το ανάχωμα της περιοχής στην τουρκική πλευρά». Παράλληλα, ο κ. Αγγελόπουλος, τόνισε ότι «προωθείται και πρόταση της γενικής γραμματείας της Περιφέρειας, περί της εφαρμογής σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, για τη διαχείριση των πλημμυρικών κινδύνων με κοινά σχέδια και υποχρεωτική συνεργασία των τριών εμπλεκομένων κρατών - Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας».

    Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Παναγιώτης Φούρλας, που επίσης βρίσκεται από χτες στον Έβρο, σημείωσε πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - Πυροσβεστική Υπηρεσία, Στρατός, Αστυνομία και εθελοντές διασώστες - βρίσκονται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο μεταφοράς κατοίκων», ενώ επισήμανε, ότι «η Πολιτεία εγγυάται, όπως και πέρυσι, την καταβολή αποζημιώσεων για τις πληγείσες καλλιέργειες».

    Πάντως, αξιοσημείωτα είναι:

    1ον) το ότι στα δέκα τέσσερα (14) σημεία του ποταμού όπου πέρυσι πραγματοποίησε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις η γενική γραμματεία της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά τις μεγάλες πιέσεις που ασκούν οι μεγάλοι όγκοι των ορμητικών νερών, γεγονός που παράλληλα απέτρεψε μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες.

    2ον) το ότι η σοβαρότητα της κατάστασης εντοπίστηκε από τη γενική γραμματεία της Περιφέρειας προ δεκαημέρου και κατόπιν παρέμβασής της δια της διπλωματικής οδού στη Βουλγαρική πλευρά, επέτυχε την μέχρι και το βράδυ της 12ης Μαρτίου, ελεγχόμενη απορροή υδάτων από τα φράγματα της γειτονικής χώρας προς την ελληνική κοίτη. Η συγκεκριμένη ενεργοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της στάθμης των ποταμών σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, παρά τους μεγάλους όγκους νερών που προέρχονται από τα φράγματα της γείτονος.

    Η στάθμη των νερών, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στους σταθμούς μέτρησης, έχει ως εξής: Πύθιο: 6,60 μ. (όριο συναγερμού 5,70 μ.), Άρδας: 6,50 μ. (όριο συναγερμού 5,20 μ.), Κήποι: 4,60 μ. (όριο συναγερμού 4,00 μ.), Πέταλο: 6,52 μ. (όριο συναγερμού 6,00 μ.).

    Πέραν των πλημμυρικών προβλημάτων στον ποταμό Έβρο, κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα δεν παρατηρείται στην υπόλοιπη Περιφέρεια, παρά μόνον διακοπή της κυκλοφορίας σε ορισμένα τμήματα επαρχιακών οδικών δικτύων των νομών Έβρου, Ροδόπης και Δράμας, ενώ στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας, καθώς και στην Εγνατία Οδό, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Η βούληση της κυβέρνησης είναι να επισπεύσει την καταβολή των αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες από ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας.

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι οι ζημιές στις παραπάνω περιοχές θα εκτιμηθούν άμεσα από κλιμάκια του ΕΛΓΑ. Ως προς τις ζημιές στο φυτικό, το ζωικό, το πάγιο και έγγειο κεφάλαιο που εμπίπτουν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ, θα υποβληθούν έγκαιρα προς έγκριση στην ΕΕ.

    Στο πλαίσιο της συνεννοήσεως και συνεργασίας Ελλάδος και Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που κατά καιρούς δημιουργείται από την υπερχείλιση των υδάτων του ποταμού Έβρου, η υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη επικοινώνησε σήμερα, με πρωτοβουλία της, με τον Βούλγαρο ομόλογό της Ιβάηλο Καλφιν (Ivaylo Kalfin) ώστε να υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση της καταστάσεως που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες αυτές ημέρες στην περιοχή.

    Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή στην περιοχή αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευάγγελος Αντώναρος. «Υπάρχει πλήρης συντονισμός όλης της κρατικής μηχανής: Βρίσκονται επί τόπου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Γ. Καλαντζής, ο περιφερειάρχης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς από τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο», σημείωσε σχετικά ο κ.Αντώναρος και ανέφερε πως «η κατάσταση ως τώρα ελέγχεται».

    «Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης», τόνισε ο εκπρόσωπος «είναι η προστασία των κατοίκων και των περιουσιών», ενώ σε ερώτηση σχετική με την εκκρεμότητα μιας μόνιμης διευθέτησης του

    προβλήματος σημείωσε ότι «οι συνεννοήσεις με τη Βουλγαρία και την Τουρκία είναι σε εξέλιξη, καθώς απαιτούν πολύ λεπτούς χειρισμούς».

    Για τα προβλήματα στο νομό από την υπερχείλιση των ποταμών ενημέρωσαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ βουλευτές της περιοχής, και συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα για το θέμα.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος κ.Παπανδρέου, τόνισε ότι σκέφτεται τους κατοίκους του Εβρου και ανάφερε ότι θα θα πάει άμεσα κλιμάκιο στην περιοχή, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πλημμύρες. Στο κλιμάκιο, με επικεφαλής την υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του Πολιτικού Συμβουλίου, Άννα Διαμαντοπούλου, μετέχουν ο αναπληρωτής συντονιστής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του Κινήματος, Κώστας Σπηλιόπουλος, ο γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Κουτσούκος, και οι βουλευτές του Νομού Έβρου, Γιώργος Ντόλιος και Απόστολος Φωτιάδης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 March 2006 - 17:30:13 UTC