Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης
  • [02] Εικοσιτετράωρη γενική απεργία
  • [03] Αλογοσκούφης για μεταρρυθμίσεις και ανεργία

  • [01] Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης

    Πέθανε σήμερα από καρδιά σε ηλικία 88 χρονών ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης.

    Γεννήθηκε το 1918, στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλούσε Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

    Απόγονος πολιτικής οικογένειας με σημαντική παρουσία στη νεοελληνική πολιτική ιστορία. Ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διετέλεσε πρωθυπουργός το 1943, όπως και ο παππούς του, Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος υπήρξε 6 συνολικά φορές πρωθυπουργός της χώρας, με πρώτη θητεία το 1893. Η μητέρα του, Ζαϊρα, ήταν κόρη του Γεωργίου Θεοτόκη και αδελφή του Ιωάννη Θεοτόκη, που υπήρξαν επίσης πρωθυπουργοί της χώρας στα 1903 και 1950 αντίστοιχα.

    Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα και στην Κέρκυρα. Το 1931, για τέσσερα χρόνια, φοίτησε εσωτερικός στην Κοργιαλένειο - Αναργύρειο Σχολή Σπετσών. Το 1934, τελείωσε το Γ' Γυμνάσιο και μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας απ' όπου αποφοίτησε το 1939.

    Το 1940, υπηρέτησε στη Σχολή Εφέδρων του Ιππικού στη Λάρισα και όταν αποφοίτησε κατετάγη στο Α' σύνταγμα ιππικού. Το 1941, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο υπηρέτησε στο αλβανικό μέτωπο. Τον ίδιο χρόνο άρχισε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόροςστην Αθήνα. Την περίοδο 1946-1949, στον Εμφύλιο, επανήλθε στο στράτευμα καιυπηρέτησε στο Σώμα Τεθωρακισμένων.

    Το 1950, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πολιτική ζωή, όταν εξελέγη βουλευτής στην Αθήνα με το Λαϊκό Κόμμα. Το 1951, εντάχθηκε στον Ελληνικό Συναγερμό. Το διάστημα 1951-1953, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Το 1954, ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικό αξίωμα στην κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Παπάγου ως υπουργός Προεδρίας.

    Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1955 υπήρξε μέλος της πρώτηςτου κυβέρνησης ως υπουργός Προεδρίας, ενώ συνέπραξε, το 1956, στην ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Το διάστημα 1956-1958, ανέλαβε το υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων.

    Το 1958, συμμετείχε στην ομάδα των 15 βουλευτών της ΕΡΕ που διαφώνησε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή σχετικά με τον εκλογικό νόμο που καθιέρωνε την ενισχυμένη αναλογική, παραιτήθηκε από υπουργός, απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και έγινε αιτία να προκληθεί κυβερνητική κρίση και εκλογές από τις οποίες απέσχε. Για τη στάση του αυτή διαγράφηκε από την ΕΡΕ.

    Το 1961, επανεξελέγη στην Αθήνα με την ΕΡΕ και υπήρξε ο πρώτος σε ψήφους βουλευτής, μεταξύ όλων των κομμάτων και ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών μέχριτην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή το 1963. Το 1967, στην τελευταία προδιδακτορική κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως. Απο τη θέση αυτή προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να προβάλει δυναμική αντίσταση στους συνταγματάρχες πραξικοπηματίες, ζητώντας τη συνδρομή των στρατευμάτων που έδρευαν στη βόρεια Ελλάδα. Συνελήφθη τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967 και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα δίμηνο. Το 1968, συνελήφθη για δεύτερη φορά τον Απρίλιο και εξορίστηκε στην Κάσο, όπου παρέμεινε ως το ''δημοψήφισμα'' του Σεπτεμβρίου.

    Το 1974, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας υπήρξε βασικό στέλεχος του νεοϊδρυθέντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ανέλαβε υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Το διάστημα 1976-1977, ως υπουργός Παιδείας, θεμελίωσε την επαιδευτική μεταρρύθμιση, επεκτείνοντας, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική εκπαίδευση από 6 σε 9 χρόνια και καθιερώνοντας τη διδασκαλία και χρήση της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το 1978, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μετέσχε σε όλη τη διαδικασία της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

    Τον Μάιο του 1980, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε πρόεδρος τηςΔημοκρατίας, εξελέγη αρχηγός του κόμματος της ΝΔ και ανέλαβε πρόεδρος της Κυβέρνησης. Επί πρωθυπουργίας του η χώρα επέστρεψε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, απ' όπου είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές του 1981, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και αρχηγός της ΝΔ εξελέγη στις 9 Δεκεμβρίου ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Στις 19 Ιουνίου 1987, διεφώνησε με τον αρχηγό της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,αποχώρησε από το κόμμα και ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά την 1η Οκτωβρίου 1989 ανταποκρίθηκε στη δημόσια πρόσκληση του αρχηγού της ΝΔ, δηλώνοντας ότι θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του κόμματος.

    Στις 29 Μαρτίου 1993, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που είχε υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ, παραιτήθηκε από βουλευτής, λόγω διαφωνίας με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο θέμα των Σκοπίων και αντικαταστάθηκε από τον Σόλωνα Γκίκα. Στις 21 Φεβρουαρίου 1994, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις 22 Αυγούστου 1994, μετά την ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ επί αρχηγίας, Μιλτιάδη Εβερτ, του παραχωρήθηκε το δικαίωμα έκτακτης συμμετοχής με δική του πρωτοβουλία στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Τον Ιανουάριο του 1997, διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Συνεδρίου της ΝΔ.

    Συγγραφικό έργο: ''Απολογία του πρωθυπουργού Ιωάννου Ράλλη'' 1946, ''Δυνατότης αυξήσεως γεωργικού εισοδήματος'' 1952, ''Κομμουνισμός και Δημοκρατία'' 1959, ''Η αλήθεια για τους Ελληνες πολιτικούς'' 1971, ''Η τεχνική της βίας'' 1972, '''Ωρες ευθύνης'' 1983, ''Χωρίς προκατάληψη'' 1983, ''Γεώργιος Θεοτόκης'' 1988 (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), ''Πολιτικές εκμυστηρεύσεις 1950-1989'' 1990, ''Κοιτάζοντας Πίσω'' 1993, ''Εις μη ακουόντων ώτα'' 1995, ''Το ημερολόγιό μου τον καιρό της δικτατορίας'', 1997, ''Με ήσυχη τη συνείδηση'', εκδ. Ποταμός, 2002.

    Παράσημα: αριστείον ανδρείας, ανώτερος ταξιάρχης φοίνικος, πολεμικός σταυρός γ' τάξεως, μετάλλιον εξαιρέτων πράξεων, μεγαλόσταυρος Αιθιοπίας, Γιουγκοσλαβίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ταϋλάνδης, Ανώτερος Ταξιάρχης Λεγεώνος της Τιμής (γαλλικό), Χρυσό Μετάλλιο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εικοσιτετράωρη γενική απεργία

    Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Αρεως έκαναν λόγο για σαφές μήνυμα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Μαζικότερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ήταν και η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η βροχή στο ξεκίνημα της απεργιακής συγκέντρωσης.

    Το τέλος της πορείας στο Σύνταγμα σημαδεύτηκε από περιορισμένης έκτασης επεισόδια με τους αστυνομικούς. Με την παρέμβαση των συνδικαλιστών με επικεφαλής το Χρήστο Πολυζωγόπουλο και το Σπύρο Παπασπύρο τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

    Η απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στις συγκοινωνίες.

    Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν ηλεκτρικός, μετρό, τραμ και προαστιακός. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7.30 το πρωί, και από τις 10.30 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας. Επίσης, τα τρόλεϊ ακινητοποιήθηκαν από τις 11 έως τις 3 το μεσημέρι.

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στις πτήσεις, καθώς οι Ολυμπιακές Αερογραμμές θα πραγματοποιήσουν ένα δρομολόγιο ανά προορισμό. Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της Ετζίαν.

    Επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στο νομό Εβρου.

    Λόγω της απεργίας, με προβλήματα θα λειτουργήσει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς θα μετάσχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι τραπεζικοί, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, οι γιατροί και το προσωπικό των νοσοκομείων.

    Τέλος, στάση εργασίας από τις 8 το πρωί, έως τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μιλώντας στους απεργούς, υπογράμμισε ότι έχει έρθει το τέλος της αντοχής των εργαζομένων, αλλά και το τέλος της ανοχής των συνδικάτων απέναντι στις ακολουθούμενες πολιτικές.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος αναφέρθηκε στην ακρίβεια, τις απολύσεις, την ένταση και τη διάρκεια της ανεργίας, ενώ έκανε λόγο για πολιτική άγριας ταξικής αναδιανομής και για φορολογία που τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νεοφιλελεύθερη πολιτική που απαξιώνει συνεχώς την εργασία, την υποβαθμίζει και την ενοχοποιεί ως υπεύθυνη για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Σημείωσε ότι η επιλογή της απογραφής έχει οδηγηθεί στη δύση της αφήνοντας όμως πίσω κοινωνικά και οικονομικά αποκαϊδια.

    Χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για μια νέα αγωνιστική συμμαχία αντίστασης στις πολιτικές κυβέρνησης και των βιομηχάνων.

    Εξάλλου, προειδοποίησε τους τραπεζίτες να προσέλθουν το ταχύτερο δυνατόν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την ΟΤΟΕ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης απεργών και να δώσει μέχρι το τέλος του Μάρτη λύση στα προβλήματα των ναυτεργατών.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι η ογκούμενη δυσαρέσκεια γίνεται ογκούμενη δράση και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, παρομοιάζοντάς τες ως ασφαλιστική τρομοκρατία.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δήλωσε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν έχει χρώμα και προειδοποίησε ότι θα καταρρεύσουν οι ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν ότι έστειλαν στη σύνταξη τους κοινωνικούς αγώνες.

    Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σημείωσε ότι η σημερινή απεργία στέλνει ένα τριπλό μήνυμα, στους βιομηχάνους να σταματήσουν την αλαζονική και στείρα συμπεριφορά, στους τραπεζίτες να προσέλθουν στη διαπραγματευση με την ΟΤΟΕ και να κατανοήσουν ότι η χώρα δεν είναι μπαϊράκι τους. Τέλος, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης αναφερόμενος στο κύμα κινητοποιήσεων στη Γαλλία δήλωσε ότι ένα τέτοιο κίνημα που θα ενώνει τους εργαζόμενους με τη νεολαία χρειάζεται και εδώ για να συντριβεί ο νεοφιλελευθερισμός.

    Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ πολλές ομοσπονδίες όπως η ΟΤΟΕ, η ΟΣΠΑ και άλλες, ενώ στην απεργιακή συγκέντρωση παρευβρέθη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Χρήστο Παπουτσή, τον Βαγγέλη Παπαχρήστο κ.α. Παρευρέθη επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και πολλά άλλα πολιτικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

    Συγκέντρωση ΠΑΜΕ

    Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν νωρίτερα ξεχωριστή συγκέντρωση. Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς.

    Ο κ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι το ΠΑΜΕ αναδείχθηκε πρωταγωνιστής των εργατικών-ταξικών αγώνων και της "σύγκρουσης" ναυτεργατών-εφοπλιστών και εμβάθυνε τη θέση ευθύνης του απέναντι στους ανθρώπους του μόχθου. Κατήγγειλε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καλώντας τους συγκεντρωθέντες να θυμηθούν «ποιοι οργάνωσαν το μεγάλο φαγοπότι στο χρηματιστήριο τρώγοντας τα χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ψήφισαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «συγκροτήσει αντιλαϊκή ιερή συμμαχία με τον ΣΕΒ, τους εφοπλιστές και τα μονοπώλια». Επίσης, κατηγόρησε τα προεδρεία των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών για συμμετοχή τους σε "στημένα αντεργατικά παζάρια". Κάλεσε τον κόσμο να συστρατευτεί στις τάξεις του ΠΑΜΕ, μη δείχνοντας καμία εμπιστοσύνη στο δικομματισμό. Κλείνοντας και με αφορμή τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές υπενθύμισε ότι αποτελούν καλή ευκαιρία για τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στις δυνάμεις του δικομματισμού, αλλά και "στη διγλωσία της ηγεσίας του ΣΥΝ".

    Η πορεία, με επικεφαλής τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και μουσική συνοδεία 50 οργάνων, πορεύτηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν: Υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων - 1.300 ευρώ βασικό μισθό, Δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση, αλλά και αποχώρηση των στρατευμάτων Κατοχής από το Ιράκ.

    «Η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήμα του Ελληνα πολίτη»

    "Η κυβέρνηση ζεί μέσα στην κοινωνία και γνωρίζει τα προβλήματα καθημερινότητας του έλληνα πολίτη. Δεν τα αγνοεί, δεν τα παραγνωρίζει, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί - όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα έχουμε κοιτάξει στα μάτια τον έλληνα πολίτη και του έχουμε πεί τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε".

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το "μήνυμα" που απευθύνει στην κυβέρνηση η σημερινή 24ωρη απεργία.

    Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι "ήδη, στη διετία που πέρασε υπήρξαν αποτελέσματα και στο τέλος του 2006 η προσπάθεια θα έχει αποδώσει τους καρπούς, τους οποίους πολλοί δεν ανέμεναν. Οι Κασσάνδρες δεν θα επιβεβαιωθούν και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους έλληνες πολίτες, ότι οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Αλογοσκούφης για μεταρρυθμίσεις και ανεργία

    Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία θα συνεχιστούν και το 2008, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έτος αυτό το έλλειμμα θα έχει περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 θα έχει μειωθεί στο 2,3% έναντι του 2,6% το 2006 και του 4,3% του 2005.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν λόγω κάποιων επιφυλάξεων της Eurostat το έλλειμμα θα καταμετρηθεί τελικά σε άλλα επίπεδα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ σε ό,τι αφορά την μεθοδολογία καταμέτρησης στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αναφερόμενος στη θετική αξιολόγηση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη θετική γνωμοδότηση του ΕΚΟΦΙΝ, είπε μεταξύ άλλων ότι οι αξιολογήσεις αυτές δικαιώνουν τις επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής και αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι αξιόπιστο.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ΕΚΟΦΙΝ δεν ζήτησε τη λήψη νέων μέτρων αλλά ζήτησε να εξαλειφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση (καταπολέμηση φοροδιαφυγής), τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 6,4% το 2005 έναντι στόχου 5%, ενώ πολύ θετική είναι και η πορεία των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του 2006.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν αναμένει η θετική αυτή πορεία (17% αύξηση των φορολογικών εσόδων και περίπου 19% αύξηση του ΦΠΑ) να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απέδωσε την αύξηση των φορολογικών εσόδων τόσο κατά το 2005 όσο και το πρώτο δίμηνο του 2006 στους φορολογικούς ελέγχους και υπενθύμισε ότι οι έλεγχοι αυτοί έγιναν κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια οι μικρότερες επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε περαιώσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και είπε ότι οι αυξήσεις στο Δημόσιο ήταν οι μέγιστες δυνατές που μπορούσαν να δοθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.

    Επίσης, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι στηρίζει το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πάγια θέση μας, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να πραγματοποιείται διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    Είπε επίσης στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ότι η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι συμβατή με τον προϋπολογισμό και τη σταθερή πολιτική μείωσης του ελλείμματος κάτω του 3%.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργου Παπανδρέου για την οικονομία, είπε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις παραγόντων του δημοσίου βίου, ότι πρώτα απ'όλα απασχολεί η ανεργία την κυβέρνηση και κατέληξε ότι οι ανοίκειοι και ανεύθυνοι χαρακτηρισμοί δεν αντιπροσωπεύουν την κυβέρνηση αλλά εκείνους που τους εκτοξεύουν.

    Αλογοσκούφης:Στο 9,7% η ανεργία στο δ' τρίμηνο του 2005

    Στο 9,7% καταγράφηκε η ανεργία στο δ' τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο οποίος πρόσθεσε ότι κατά το έτος 2005 (συνολικά) η ανεργία θα είναι κάτω του 10%.

    Ο υπουργός έκανε ξεχωριστή παρέμβαση για το θέμα της ανεργίας στο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και είπε στους εταίρους μας ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να αποφευχθεί η ύφεση της οικονομίας και η αύξηση της ανεργίας.

    Το μείγμα της οικονομικής πολιτικής πέτυχε, είπε στους εταίρους μας ο κ. Αλογοσκούφης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 March 2006 - 15:30:16 UTC