Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος, καινοτόμος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας
  • [02] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [03] Απάντηση Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ
  • [04] Στις ΗΠΑ και την Κύπρο η υπ. Εξωτερικών

  • [01] Νέος, καινοτόμος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

    Η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών για τον κώδικα των δημοσίων υπαλλήλων, τον οποίο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα παρουσιάσει αναλυτικά την Πέμπτη. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν 35 καινοτόμα σημεία στον κώδικα που είναι προϊόντα συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς και την ΑΔΕΔΥ.

    Φιλοδοξία της κυβέρνησης, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι να διαρκέσει ο κώδικας για μεγάλο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα στη Δημόσια Διοίκηση είναι η έλλειψη συνέχειας.

    Ανάμεσα στα βασικά σημεία του Κώδικα είναι η αξιοκρατία στις κρίσεις,η αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικής ευαισθησίας και νέες πειθαρχικές κυρώσεις.

    Οι κρίσεις των γενικών διευθυντών και των διευθυντών θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια είπε ο υπ. Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι η συνέντευξη στη πρώτη περίπτωση θα συνυπολογίζεται το πολύ 12,5% και στην περίπτωση των διευθυντών κατά 8%.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι δίνεται η δυνατότητα για εθελούσιες μετατάξεις και ότι διευκολύνεται η μετακίνηση υπαλλήλων από το ένα υπουργείο στο άλλο.

    Οι διαδικασίες, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, θα είναι διαφανείς, καθώς οι προκηρύξεις των θέσεων θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις δυνατότητες που δίνονται για εξέλιξη στη Δημόσια Διοίκηση σε άτομα με αναπηρίες, για τις γονικές άδειες που θα μπορούν να παίρνουν εξίσου άνδρες και γυναίκες και για το νέο πλαίσιο πειθαρχικών κανόνων.

    Το μοναδικό σημείο, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, στο οποίο δεν υπήρξε συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ, ήταν ότι η Συνομοσπονδία ζητούσε την άμεση εφαρμογή του Κώδικα και να γίνουν νέες κρίσεις για τους διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές που ανέλαβαν πριν από λίγο διάστημα.

    «Μέχρι να γίνουν οι κρίσεις» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών «θα είχαμε φτάσει στο τέλος του 2006 και άρα το αίτημα της ΑΔΕΔΥ δεν γίνεται τυπικά δεκτό. Αλλά γίνεται στην πράξη αφού τον Ιούνιο του 2007 λήγει η θητεία των διευθυντών και γενικών διευθυντών που επελέγησαν πρόσφατα».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Συνεδριάζουν υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, οι Συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των πολιτών δίνοντας έμφαση στην αύξηση της εγκληματικότητας.

    "Στις περιοδείες μου", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, "διαπιστώνω μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους πολίτες στην οποία προστίθεται τελευταία, ειδικότερα στην Αθήνα, η εγκληματικότητα και πρόσθεσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο".

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει, δεν έχει σχέδιο και όραμα, ενώ χαρακτήρισε ''λαγούς ''της κυβερνητικής πολιτικής την απογραφή, τις τράπεζες και τον ΣΕΒ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε "δήθεν μεταρρυθμίσεις" τις επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες όπως τόνισε, απορρυθμίζουν τελικώς την ίδια την κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε κωμικοτραγικά τα πρόσφατα περιστατικά με την ασυνεννοησία υπουργών για τις ΔΕΚΟ και πρόσθεσε ότι οι δήθεν μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης δημιουργούν αρρυθμίες στην ίδια.

    "Ο πρωθυπουργός", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, "αντί να δώσει λύσεις κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου, κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, σαν να μην έχει αναλάβει την εξουσία εδώ και δυο χρόνια".

    "Τον κάλεσα", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ,"να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου και να κοιτάξει στα μάτια τον ελληνικό λαό".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο λαός όλο και περισσότερο κοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ και αυτό δημιουργεί μια μεγάλη ευθύνη για το Κίνημα και τα στελέχη του.

    Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα δώσει έμφαση στα προβλήματα της περιφέρειας, στον άνθρωπο της περιφέρειας, στον αγρότη.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Απάντηση Ρουσόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

    «Οι κραυγές του λαϊκισμού και τα προσκλητήρια οξύτητας και πόλωσης, με ενάργεια αναδεικνύουν την αδυναμία του κ.Παπανδρέου να παραθέσει στο έργο της κυβέρνησης εποικοδομητική κριτική, πειστικά επιχειρήματα, σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

    «Η μόνη συγκεκριμένη πρόταση του κ.Παπανδρέου αναφέρεται στην ανασφάλιστη εργασία των νέων", είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε - συμπληρωματικά σε όσα είχε πει χθες - ότι: "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να παραπλανήσει τους έλληνες πολίτες, όταν, προ λίγων εβδομάδων, στη Βουλή δήλωσε πως η πρότασή του είχε την έννοια καταβολής του ασφαλίστρου από το κράτος".

    "Αυτό όμως", είπε, "δεν προκύπτει από την ομιλία του Λαυρίου, όπου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σημειώσει ότι: η απασχόληση των νέων θα γίνει με τον τρόπο που είχε περιγράψει χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, ενώ σε άλλο σημείο

    υπογράμμισε ότι κατ΄αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται οι γονείς, ή το κράτος ή το ασφαλιστικό μας σύστημα».

    Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας πως «όταν ο κ.Παπανδρέου καλεί τους νέους να γίνουν «επαναστάτες με αιτία» παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι νέοι γνωρίζουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Γι΄αυτό και αξιώνουν μιαν επανάσταση ύφους,

    ήθους και πολιτικού πολιτισμού".

    "Οι νέοι μας", συμπλήρωσε, "αξιώνουν να εκριζωθούν οριστικά από τον δημόσιο βίο ο λαϊκισμός και η δημαγωγία, απαιτούν από όλους περισσότερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, απαιτούν κυρίως περισσότερο σεβασμό προς τη νέα γενιά της πατρίδας μας».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Στις ΗΠΑ και την Κύπρο η υπ. Εξωτερικών

    Συνεργασία με την υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενόψει του ταξιδιού της στις ΗΠΑ είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Η κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού σχετικά με την εφαρμογή της τελωνειακής σύνδεσης τόνισε πως οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δεν φέρνουν πιο κοντά την Τουρκία στην ΕΕ. Η Τουρκία, είπε η κ. Μπακογιάννη, έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες οφείλει να σεβαστεί μέσα στο 2006.

    Η κα Μπακογιάννη τόνισε, ενόψει και της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι παραδοσιακά καλές και ότι οι επαφές είναι πάντα χρήσιμες. Η απόφαση της 3ης Οκτωβρίου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ άνοιξαν προοπτικές για ένα μέλλον ειρήνης και σταθερότητας, για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβυ κ. Τσαρλς Ριτς.

    Η πολιτική της προσκόλησης σε αναχρονισμούς του παρελθόντος δεν ανήκει στη νέα εποχή και γι αυτό είναι θα αποδειχθεί αδιέξοδη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την επιβεβαίωση από την Αγκυρα της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδος σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων.

    Ο κ.Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι το θέμα του "casus belli" είχε ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις της υπ. Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που είπε ότι το "casus belli" "δεν είναι φιλική στάση που αρμόζει μεταξύ γειτόνων" και ότι "τέτοιου είδους λογικές δεν έχουν θέση στην ενωμένη Ευρώπη. Θα το καταλάβει η Τουρκία αν θέλει να γίνει τμήμα της Ευρώπης". Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε καταφατικά.

    Ταξίδι στις ΗΠΑ και την Κύπρο

    Οσον αφορά στο ταξίδι της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ, την Πέμπτη θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, όπου θα έχει σειρά επαφών με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Την Δευτέρα 27 Μαρτίου, θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αναμένεται ότι θα συζητήσουν το Κυπριακό, την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Ιράκ και το Ιράν. Καθώς η Ελλάδα δεν είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2005-2006, η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού κρίνεται από διπλωματικούς κύκλους ως "ιδιαίτερης σημασίας".

    Πέρα από τη συνάντησή της με την κ. Ράις, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα εσωτερικής ασφάλειας -με τον οποίον θα συζητήσει μεταξύ άλλων το θέμα των θεωρήσεων για τους Ελληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ- τον υφ. Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς και τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Η κ. Μπακογιάννη θα μετάσχει σε συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αϊτή.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στις ΗΠΑ η κ. Μπακογιάννη θα μετάσχει σε εκδήλωση, παρόντος του Αμερικανού προέδρου, για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Επίσης, θα παραστεί στη δοξολογία του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, στη Νέα Υόρκη, για την ελληνική εθνική επέτειο.

    Ο κ. Κουμουτσάκος απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η κ. Μπακογιάννη θα συζητήσει το θέμα των υποκλοπών με την Κοντολίζα Ράις, δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της ως υπ. Εξωτερικών στις ΗΠΑ, με συγκεκριμένο χαρακτήρα και πλαίσιο. Σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων και γι αυτό δεν θα συζητηθούν θέματα τη πρόσφατης εσωτερικής επικαιρότητας.

    Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος ανακοίνωσε ότι η υπ. Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 4 ως τις 6 Απριλίου προσκεκλημένη του Κυπρίου ομολόγου της Γιώργου Ιακώβου. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 March 2006 - 13:30:29 UTC