Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών
  • [02] Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου
  • [03] Αισιοδοξία για την υπογραφή σύμβασης
  • [04] Αλαβάνος με εργαζόμενους Λιπασμάτων

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Εξωτερικών

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12.30, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δ. Γουργουράκη.

    Η κ. Μπακογιάννη αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία, για την πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο, ως υπουργός Εξωτερικών.Σε αποκλειστική συνέντευξη της,χθες στην εφημερίδα "Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" τόνισε ότι η στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν είναι δεδομένη στο διηνεκές.Η Τουρκία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν και αν εφαρμόσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναγνωρίσει ισότιμα όλα τα μέλη της Ένωσης, συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού και των διαφορών της με την Ελλάδα, αποκηρύξει την προσφυγή στη βία και προσφέρει σε όλες τις μειονότητές της όλα τα δικαιώματα, που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.

    Αναφέρει ότι η ένταξη της Τουρκίας, με προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, συμφέρει όλους, Ελληνες, Τούρκους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Επισημαίνει επίσης πως η αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με την συμβολή και της Άγκυρας, θα αποτελέσει σαφέστατο πρόκριμα για την ικανότητα της Τουρκίας να συμβιώσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    Η υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι βάση μιας νέας διαδικασίας για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι το διεθνές δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα και τα ψηφίσματα, που αναγνωρίζουν το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Εξάλλου, για το Σχέδιο Ανάν η κα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι, μετά την απόρριψη του στο δημοψήφισμα από τους ελληνοκυπρίους, αυτό "αποτελεί ιστορία".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

    Την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης θα κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σήμερα, στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) της Κομοτηνής. Ο αγωγός κατασκευάζεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.) στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

    Σκοπός της κατασκευής του Ελληνοτουρκικού Αγωγού Μεταφοράς Φυσικού Αερίου είναι η σύνδεση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΣΜΦΑ) με το αντίστοιχο Τουρκικό, ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά ποσοτήτων αερίου από την Τουρκία, με την προοπτική το ΣΜΦΑ να ενταχθεί στα διακρατικά ενεργειακά δίκτυα μεταφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το συγκεκριμένο τμήμα του έργου (Αλεξανδρούπολη - Κομοτηνή) αποτελεί το δυτικό τμήμα του Ελληνοτουρκικού Αγωγού μήκους 53,4 χλμ. και είναι η επέκταση του ήδη κατασκευασμένου τμήματος Ελληνοτουρκικά Σύνορα - Αλεξανδρούπολη μήκους 33,2 χλμ. Ανάδοχος του έργου Αλεξανδρούπολη- Κομοτηνή είναι η Κοινοπραξία εταιρειών OAO STROYTRANSGAZ-PROMETHEUS GAS S.Α., με συμβατικό τίμημα 20,87 εκατομμύρια ευρώ.

    Το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 42% από ίδιους πόρους της ΔΕΠΑ και κατά 58% από δημόσια δαπάνη, η οποία κατανέμεται ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): 29% και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): 29%. Η συγχρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΤΠΑ γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (2000 - 2006). Η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται τον Μάρτιο του 2007.

    Την αμερικανική στήριξη στην κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών Μάθιου Μπρύζα, ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στις εργασίες της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης, ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της Ρωσίας, Ιβάν Ματέροφ,ο οποίος μετείχε ως παρατηρητής στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής εργασίας, στα μέσα Απριλίου, θα καταστεί δυνατή η προσέγγιση των συμφερόντων των χωρών που συμμετέχουν στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και θα αρθούν τα εμπόδια.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Αισιοδοξία για την υπογραφή σύμβασης

    Αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη σημερινή συνάντηση ΣΕΒ-ΓΣΕΕ, για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

    «Ο βαθμός ευθύνης είναι πολύ υψηλός και από τις δύο πλευρές και φέρνει ένα

    πολύ καλό αποτέλεσμα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι υπάρχει κλίμα

    συνεργασίας, συνεννόησης και σύνθεσης και το σημαντικό είναι να δεχόμαστε

    ότι έχουμε έναν διπλό στόχο μπροστά μας. Πρώτον, πως θα μπορούν οι

    εργαζόμενοι να έχουν το δίκαιο μερτικό τους από τα κέρδη και δεύτερον, πως

    θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις στον διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό να έχουν σημαντικό ρόλο, να επιβιώνουν και να πρωταγωνιστούν. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση»

    Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχει διατυπώσει και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Οπως είναι γνωστό η πλευρά των εργοδοτών προτείνει συνολική αύξηση 9,8% στο τέλος της διετίας ενώ η ΓΣΕΕ προτείνει μονοετή σύμβαση και αύξηση 5,5% αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2006.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Αλαβάνος με εργαζόμενους Λιπασμάτων

    Με εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, συναντάται το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Παράλληλα, συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον της Βιομηχανίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων εργαζομένων και των δύο εργοστασίων (Θεσσαλονίκης και Καβάλας).

    Αναφορικά με τη λειτουργία του εργαστασίου ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, δήλωσε: «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε την πρόθεση της να επαναλειτουργήσει ορθολογικά τη μονάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Εκτιμώ ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, αρκεί όλοι να αποδεχθούμε ότι πρέπει να υπάρξει ορθολογική λειτουργία, κάτι το οποίο δεν γινόταν επί αρκετά χρόνια».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 April 2006 - 22:30:16 UTC