Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Παπανδρέου σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης
  • [02] Συνομιλίες Μπακογιάννη στην Κύπρο
  • [03] Συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για συλλογικές συμβάσεις

  • [01] Ομιλία Παπανδρέου σε φοιτητές της Θεσσαλονίκης

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    "Χρειάστηκαν μόνο δύο χρόνια για να μάθουν και οι νεότεροι τι σημαίνει πραγματική Δεξιά", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως ο τίτλος της ΝΔ είναι "ψευδεπίγραφος".

    "Δεν είναι Νέα Δημοκρατία, είναι νέα δεξιά, νέα ολιγαρχία, νέα κομματικοκρατία", είπε.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και είπε πως κόβει χρήματα απο τη δημόσια παιδεία και προωθεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σημείωσε πως τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, αλλά πρέπει να μπουν κανόνες στη λειτουργία τους, οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν. Και κάλεσε τους νέους, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε μια δημοκρατική επανάσταση για να αλλάξουν τον κόσμο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνομιλίες Μπακογιάννη στην Κύπρο

    Τους στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ανέπτυξε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε σήμερα,η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη για εκπτώσεις και την κάλεσε να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε ως σημαντικό πλεονέκτημα της σημερινής Ελλάδας,την ευρεία συναίνεση που υπάρχει στις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας από όλους να διατηρηθεί το κλίμα αυτό γιατί -όπως είπε- είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Στο σημείο δε αυτό αναφέρθηκε «στην ιδιαίτερη συμβολή» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Ειδική αναφορά έκανε η κα Μπακογιάννη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι «η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι σαφής και φιλική και είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της,αλλά χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις».

    «Η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι η αδράνεια και η κωλυσιεργία δεν βοηθούν. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει κατανοήσει ότι η τήρηση εποικοδομητικής στάσης είναι και προς το δικό της συμφέρον»,επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις, με ένταση,όπως παρατήρησε,του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -κάτι που είχε επισημάνει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης- σημείωσε ότι «οι περισσότερες απευθύνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας».

    Το Κυπριακό

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Μπακογιάννη, στο Κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής για μια δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση η οποία θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    «Η απόρριψη του τελευταίου Σχεδίου Ανάν,με τόσο μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία,είναι αδύνατο να αγνοηθεί, όπως και ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να το κατανοήσει αυτό»,τόνισε η Υπουργός των Εξωτερικών.

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι μέχρι τέλος του 2006 είναι υποχρεωμένη η Άγκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

    Αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη της στην Κύπρο, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συντονιστούν ακόμα καλύτερα τα βήματα της ελληνικής και της κυπριακής ηγεσίας.

    Τα Βαλκάνια

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Βαλκανίων, η κα Μπακογιάννη έδωσε έμφαση κυρίως στο θέμα του Κοσσόβου, επισημαίνοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων,που θα προάγουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια,διαπραγματεύσεις στις οποίες η ΕΕ θα έχει ουσιαστικό ρόλο».

    Αναφορικά δε με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι θέσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ίδιας ήταν σαφείς προς όλους για αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

    «Η θέση μας είναι σαφής. Πρέπει να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι είναι προς το συμφέρον της η ύπαρξη και η σταθερότητα του κράτους αυτού. Η μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια είναι το θέμα του ονόματος. Και θα πρέπει να ξέρουν ότι η όποια πολιτική τους θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση ή ελληνικό κοινοβούλιο που θα επικυρώσει την ένταξη των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όσο και του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με την σκοπιμότητα των προτάσεων Νίμιτς, η Υπουργός Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι είχε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις συμπλήρωσε: «Ο κ.Νίμιτς έκανε πολλές προτάσεις που απορρίφθηκαν όμως,είτε από εμάς είτε από τους σκοπιανούς».

    Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης

    Για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Χρήστος Παπουτσής και τόνισαν ότι προϋπόθεση της συναίνεσης είναι η σαφήνεια των στρατηγικών θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    «Εμείς λέμε ναι στην συναίνεση. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λέμε ναι στην εξωτερική πολιτική της υποχωρητικότητας, της αδράνειας, της βιτρίνας και των δημοσίων σχέσεων»,επεσήμανε ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    Ακόμα ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί, όπως διευκρίνισε, αυτόματα θα σημαίνει και ντε φάκτο αναγνώριση της διχοτόμησης της Κύπρου.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη αναρωτήθηκε αν έχει αλλάξει θέση η χώρα μας σε ό,τι αφορά στη αναγνώριση των συνόρων στη βαλκανική περιοχή.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει και επιμένει στο casus belli και στο αμυντικό δόγμα εναντίον της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να πειστεί η Τουρκία να μπει στη διαπραγμάτευση.

    Απαντώντας στον πρώην υπουργό Άμυνας η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είναι θετικό βήμα πως τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα έχουν μπει στα ονομαστικά κριτήρια της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Επίσκεψη στην Κύπρο

    Στην Κύπρο, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μεταβαίνει σήμερα η κ. Μπακογιάννη. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, ενόψει και του νέου "μομέντουμ" που έχει δημιουργηθεί.

    Η κ. Μπακογιάννη θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Ιακώβου, με τον πρόεδρο της βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

    Σε συνέντευξή της στο ΡΙΚ, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι το σχέδιο Ανάν, όπως παρουσιάσθηκε στον κυπριακό λαό, αποτελεί Ιστορία, τονίζοντας ότι «από την ώρα που ο κυπριακός λαός το καταψήφισε, το σχέδιο δεν υπάρχει πλέον».

    Επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης και με την Κύπρο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για συλλογικές συμβάσεις

    Ως "έντιμο συμβιβασμό" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ως "συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί κανέναν" ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος το περιεχόμενο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης που συμφωνήθηκε τελικά χθες μεταξύ των συνδικάτων του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

    Η σύμβαση προβλέπει απο 1/1/2006 αύξηση 2,9% στους μισθούς και τα ημερομίσθια, από 1/9/2006 αύξηση ακόμη 2,9% και από 1/5/2007 αύξηση 5,1%. Με τη διετή αυτή συμφωνία ο κατώτατος μισθός, από 591 ευρώ σήμερα, διαμορφώνεται στα 658 ευρώ. Αντίστοιχα το κατώτερο ημερομίσθιο, από 26,4 ευρώ σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 29,4 ευρώ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία έντιμο συμβιβασμό και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί "μια έντιμη συμφωνία αξιοπρεπή αλλά που δεν είναι ασφαλώς για πανηγυρισμούς".

    Υπογράμμισε ότι επρόκειτο για εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση μέσα σε συνθήκες που έκαναν δυσμενείς η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και οι άλλες παρεμβάσεις, όπως στις τράπεζες, που έβαλαν σε αμφισβήτηση το κλίμα συλλογικής διαπραγμάτευσης που επικρατούσε στη χώρα.

    "Στις συγκεκριμένες συνθήκες", είπε, "πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία δίνει στο εισόδημα των εργαζομένων την απώλεια από τον πληθωρισμό και ένα τμήμα της αύξησης της παραγωγικότητας".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά. Η βιομηχανία, είπε, δεσμεύεται σε προσπάθεια μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της παραγωγικότητας να καλύψει το βάρος των αυξήσεων που συμφωνήθηκαν σήμερα.

    Χαρακτήρισε τις αυξήσεις ως "τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15" αλλά έκανε λόγο και για ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον όπου μέσα από σκληρή προσπάθεια θα διασφαλιστεί και η σύγκλιση των μισθών αλλά και η συνέχεια της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

    Εντονη διαφωνία ως προς το περιεχόμενο της σύμβασης εξέφρασαν οι συνδικαλιστές της Αριστεράς. Ο Γιώργος Μαυρίκος (ΠΑΜΕ) αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεργία στις 13 Απριλίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) έκανε λόγο για "ένα φτωχό αποτέλεσμα για το πιο φτωχό τμήμα των εργαζομένων που υπολείπεται και από τις ανάγκες και από τις δυνατότητες των συνδικάτων".

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) χαρακτήρισε τη σύμβαση ως "το καλό δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς πανηγυρισμούς, μετά τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων'. Ο κ. Πουπάκης δήλωσε ότι έρχεται πλέον η ώρα της πολιτείας να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις με πολιτικές άμεσης εφαρμογής υπέρ των εργαζομένων.

    Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πάνω στο θεσμικό μέρος της σύμβασης με στόχο την υπογραφή της γύρω στις 12 Απριλίου.

    Πολύ θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι καλή και για την οικονομία και για τους εργαζόμενους και σημείωσε πως αποτελεί απόδειξη ότι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι θεσμοί λειτουργούν στη χώρα μας.

    "Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που αποτελεί ένα μάθημα για την αλαζονεία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που έσπευσε μέσω φαξ να ανακοινώσει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό για τον δημόσιο τομέα", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

    Την αντίθεσή στη συμφωνία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ εκφράζουν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους.

    Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για αυξήσεις της ντροπής είναι πρόκληση, καθώς το βασικό μεροκάματο αυξάνεται κατά 77 λεπτά μικτά και ο βασικός μισθός κατά 17 Ευρώ μικτά το πρώτο εξάμηνο του 2006».

    Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κόμματος, σχολιάζοντας τη νέα διετή συλλογική σύμβαση επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που τα υπερκέρδη του κεφαλαίου κυριολεκτικά καλπάζουν και η παραγωγικότητα της εργασίας γνωρίζει σημαντική άνοδο, οι διετείς αυξήσεις που συνομολογήθηκαν ανάμεσα στους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ για τους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα, αποτελούν εμπαιγμό για τους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους της χώρας μας, που οι αμοιβές τους βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης»

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 April 2006 - 12:30:17 UTC