Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ράις με τον Κ.Καραμανλή και την Ντ.Μπακογιάννη
  • [02] Αντιδράσεις για την επίσκεψη της Κ. Ράϊς
  • [03] Κυβερνητική επιτροπή για τα ΜΜΕ
  • [04] Μείωση του ελλείμματος το 2005
  • [05] Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου

  • [01] Συνομιλίες Ράις με τον Κ.Καραμανλή και την Ντ.Μπακογιάννη

    Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό έχει το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα. Αυτή την ώρα συναντάται με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κ. Ράις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην διάρκεια της πτήσης από την Ουάσιγκτον προς την Αθήνα, τόνισε ότι στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα θα εξεταστούν η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι προοπτικές για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    Η επίσκεψη γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες κατά την άφιξη της κ.Ράις στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέχρι την ώρα της αναχώρησής της, που υπολογίζεται ότι θα είναι το απόγευμα, περίπου 5.000 αστυνομικοί των Δυνάμεων Τάξης, Τροχαίας και Ασφάλειας θα βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ θα απαγορευτεί η κίνηση ακόμα και σε πεζούς καθώς και οι πορείες στην αμερικανική πρεσβεία.

    Συγκεκριμένα, οι πορείες θα επιτραπούν μέχρι τη Βουλή, ενώ θα γίνεται σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πεζών και θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε όλους τους δρόμους στους οποίους θα κινηθεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία θα διαμείνει στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ".

    Οπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς στους εξής δρόμους: Αττική οδός, λεωφόρος Κηφισίας, Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, Λεωφόρος Κατεχάκη (Π. Κανελλοπούλου), λεωφόρος Μεσογείων, λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Ηρώδου Αττικού, λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου, λεωφόρος Βασιλίσσης Ολγας, λεωφόρος Αμαλίας, λεωφόρος Συγγρού, Κόκκαλη, Γέλωνος, Δορυλαίου και Π. Κυριακού.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Αντιδράσεις για την επίσκεψη της Κ. Ράϊς

    O υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια κι Άμυνα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , Χρήστος Παπουτσής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Ράις στην Αθήνα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε κάθε προοπτική πολέμου. Ότι επιθυμούμε την ειρήνη, το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του ρόλου του Ο.Η.Ε., τη συνεργασία και τη φιλία των λαών.

    Μέσα σβ αυτό το πλαίσιο, επιμένουμε και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, την Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την επίλυση του Κυπριακού, την εξέλιξη των σχέσεων των Η.Π.Α. με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του,καλεί "τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εκδηλώσουν μαζικά και πολύμορφα την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις, κλασσικού εκπροσώπου των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της σφαγής των λαών".

    Το ΚΚΕ οργανώνει διαδήλωση και στη συνέχεια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία , στις 10 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και την ίδια μέρα το βράδυ στις 7 στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος χαρακτηρίζει την κ. Ράις ως persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και σε δήλωσή του τονίζει ότι "η τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ λαμβάνει νέες ποιοτικές διαστάσεις με τα σχέδια για την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ιράν".

    Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, επισημαίνει ο Αλέκος Αλαβάνος και προσθέτει:"Δεν θέλουμε νέο, πιο άγριο Ιράκ. Θέλουμε διπλωματικές, πολιτικές λύσεις στις διεθνείς διαφορές και όχι άλλους πολέμους. Για τον ελληνικό λαό, που σύσσωμος συμμετείχε στην κινητοποίηση ενάντια στην επιδρομή στο Ιράκ, η κυρία Ράις είναι «persona non grata»".

    Το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ οργανώνει συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Κυβερνητική επιτροπή για τα ΜΜΕ

    Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ και την αδειοδότηση των σταθμών.

    Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής, καθώς ο διάλογος με τα κόμματα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ολοκληρωθεί.

    Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση αδειών για περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς αντί των 110 περίπου τοπικών τηλεοπτικών σταθμών που λειτουργούν σήμερα, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Μείωση του ελλείμματος το 2005

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλοτέρων στην ΕΕ, ωστόσο η μείωσή του το 2005 υπήρξε εξαιρετικά σημαντική. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την επίσημη δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων των 25 κρατών μελών της ΕΕ στην οποία προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε το 2005 στο 4,5% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα αυτό είναι το τρίτο μεγαλύτερο μεταξύ των 25 κρατών μελών της ΕΕ. Υψηλότερο έλλειμμα παρουσιάζουν η Ουγγαρία, 6,1%, η Πορτογαλία 6% ενώ μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία της οποίας το έλλειμμα είναι στο 4,1%.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, για την Ελλάδα ανήλθε το 2005 στο 107,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρέος μεταξύ των 25 κρατών μελών. Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία, 106,4%, το Βέλγιο 93,3%, η Μάλτα, 74,7%, και η Κύπρος 70,3%.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το 2004 είναι εξαιρετικά σημαντική αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat έπεσε από το 6,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, στο 4,5% το 2005. Σημειώνεται ότι το 2003 το έλλειμμα ήταν 5,8% και το 2002 στο 4,9%.

    Στη σημερινή της ανακοίνωση η Eurostat διατυπώνει επίσης ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με τα στατιστικά δεδομένα του Βελγίου και της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα η Eurostat επισημαίνει την καλή συνεργασία της με την εθνική στατιστική υπηρεσία, καθώς και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αναφέρει ότι υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, τα οποία χαρακτηρίζει δομικής και συστημικής φύσεως. Η Eurostat αναφέρει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει μία μεθοδολογικού χαρακτήρα επίσκεψη στην Ελλάδα, στόχος της οποίας θα είναι να αρθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη.

    Δηλώσεις Τόρες

    Αλματώδη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμέλια Τόρες, την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων που δίδει στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, η εκπρόσωπος υπογράμμισε την «άριστη συνεργασία» της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας με τις στατιστικές αρχές της Ελλάδος. Ανέφερε, επίσης, ότι τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα και διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα αρθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας. «Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Αμέλια Τόρες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν αφορούν την οικονομική κατάσταση των Δήμων και των Ασφαλιστικών ταμείων και ότι αυτές θα συζητηθούν τον Μάιο, οπότε κλιμάκιο της Eurostat θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

    Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

    Τα δημοσιονομικά στοιχεία για την Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2005, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Το έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ από 6,9% του ΑΕΠ το 2004, δηλαδή κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Η βελτίωση στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης συνεχίζεται με έντονο ρυθμό και φέτος, όπως προκύπτει από την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο. Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ κατά το 2006 είναι εφικτή, χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα. Δεν απαιτείται καμία αναθεώρηση του στόχου του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι συνεπής με τη δέσμευση της χώρας μας από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Παράλληλα, από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας προκύπτει το δημοσιονομικό χάος και η κακή διαχείριση που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Ένα από τα στοιχεία που επηρέασε το έλλειμμα του 2005 είναι και το πρόστιμο που πλήρωσε η Ελλάδα για την κακή διαχείριση των πόρων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης την περίοδο 2000-2003, το οποίο σύμφωνα με τους κανόνες καταγράφηκε ολόκληρο στη διαχείριση του 2005".

    Όσον αφορά τη διαφάνεια των δημοσιονομικών στοιχείων, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη, όπως έχουν τονίσει στο παρελθόν τόσο το Συμβούλιο Ecofin όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Ειδικά για το θέμα του πλεονάσματος των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν ορισμένα από τα προβλήματα που προέρχονται από το μακρινό παρελθόν. Τα προβλήματα αυτά η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει οριστικά, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως έκανε με όλα τα άλλα προβλήματα δημοσιονομικής αδιαφάνειας που κληροδότησε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν πόσο αναγκαία ήταν η δημοσιονομική απογραφή για την αποκατάσταση της διαφάνειας των στοιχείων", προστίθεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:

    "Η προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα σχετικά με τη δημοσιονομική απογραφή πέφτει στο κενό. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη αποστομωτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την καταγραφή των αμυντικών δαπανών. Το άγος της δημοσιονομικής αταξίας θα κυνηγά για πάντα τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

    "Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών που θα μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός που κατήγγειλε τη χώρα του, επιχαίρει για μια ακόμα φορά για τις συνέπειες της επιτήρησης στην οποία με πρωτοβουλία του έθεσε τη χώρα μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας

    Δήλωση Λαφαζάνη

    Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την έκθεση της EUROSTAT και τις κυβερνητικές δηλώσεις, τόνισε:

    «Χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις όσο και οι εκθέσεις της EUROSTAT υπογραμμίζουν τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας. Κάθε φορά όμως η πρόοδος αυτή ακυρώνεται από τους ίδιους που την χαιρετίζουν και εμφανίζονται συνεχώς «κρυφά» ελλείμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για άλλοθι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως από τις κυβερνήσεις για να εφαρμόζουν πολιτικές σκληρής λιτότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις.

    Η υπόθεση της δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει καταντήσει ένα κακόγουστο τέχνασμα για να μειώνονται αποκλειστικά και μόνο τα εισοδήματα και το βιοτικό επίπεδο των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.»

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου

    Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου μετά την δραματική άνοδο που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα,αλλά οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω της αναμενόμενης κλιμάκωσης της ιρανικής κρίσης και του κινδύνου έλλειψης βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Στην αγορά της Νέας Υόρκης ,το ελαφρό αργό έκλεισε στα 73,33 δολάρια το βαρέλι για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου,μειωμένο κατά 1,83 δολάρια από την περασμένη Παρασκευή.

    Το απόγευμα της Παρασκευής η τιμή του πετρελαίου είχε καταγράψει ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας στα 75,35 δολάρια για να κλείσει στα 75,17. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 6 δολάρια και τον τελευταίο μήνα κατά 15 δολάρια.

    Στο Λονδίνο,η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ μειώθηκε επίσης σήμερα κατά 1,73 δολάρια και έκλεισε στα 73 δολάρια.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή Τζ. Κίλνταφ της εταιρίας Fimat η πτώση των τιμών οφείλεται στην "αναγκαία διόρθωση" μετά την μεγάλη άνοδο της περασμένης εβδομάδας,αλλά ενδέχεται να υπάρξει νέα αύξηση εν αναμονή της εκπνοής του τελεσιγράφου του Συμβούλιου Ασφαλείας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν την προσεχή Παρασκευή.

    Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέρριψε το τελεσίγραφο του ΟΗΕ και απείλησε να αποσύρει τη χώρα του από τη Συνθήκη Μή Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (TNP).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 April 2006 - 8:30:25 UTC