Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός εργατικής Πρωτομαγιάς με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις

  • [01] Εορτασμός εργατικής Πρωτομαγιάς με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις

    Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις γιορτάστηκε και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Η πρώτη διοργανώθηκε στο Πεδίο του Αρεως από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η άλλη από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και στη Θεσσαλονίκη.

    Για το πρωί και το βράδυ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 07:30 το πρωί και από 22:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Διευκρινίζεται στο επιβατικό κοινό ότι η νυχτερινή γραμμή τρόλεϊ 11 ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ-Ν.ΠΑΓΚΡΑΤΙ-Ν.ΕΛΒΕΤΙΑ καθώς και οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και το Μετρό (ΑΜΕΛ) έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 09:00 και από 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    O ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ σιδηρόδρομος και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Μηνύματα για την Πρωτομαγιά

    Μήνυμα του πρωθυπουργού

    Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παρέχει σε όλους μας την ευκαιρία να επιβεβαιώνουμε στην πράξη την πίστη μας στα δικαιώματα των εργαζόμενων, για εργασία, για κοινωνική ασφάλιση, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Η Πρωτομαγιά του 2006 βρίσκει τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, σε φάση προβληματισμού και αναζήτησης απαντήσεων στις νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η νέα εποχή. Στον πυρήνα της συζήτησης αυτής βρίσκονται η οικονομία και τα εντεινόμενα κοινωνικά αιτήματα. Αιτήματα, που μπορεί να εκφράζονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τους Ευρωπαίους πολίτες, όλα όμως θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Για πολιτικές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον.

    Έχω την πεποίθηση ότι η δικαίωση της πολιτικής περνά από την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι την μετακύλισή τους στο μέλλον. Πιστεύω βαθιά ότι κοινωνίες που δεν τολμούν είναι καταδικασμένες να ζουν με τα προβλήματα που τους κληροδότησε το παρελθόν. Γνωρίζω -όπως αναγνωρίζουν πλέον όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες- ότι πληρώσαμε και πληρώνουμε ακόμη ακριβά την εποχή της ατολμίας, της αναβλητικότητας, των αποσπασματικών πολιτικών και των ευκαιριών αναζητήσεων.

    Απόφασή μας είναι να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα αίτια των προβλημάτων. Γιατί μόνον έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο διαρκούς, διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η ανεργία. Μόνον έτσι μπορεί να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

    Απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε αταλάντευτα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ξεκινήσαμε. Γιατί το σχέδιο μας παράγει ήδη απτά αποτελέσματα, που εμπνέουν αισιοδοξία και σιγουριά για το μέλλον. Γιατί κερδίζουμε, μέρα με τη μέρα, σημαντικούς στόχους που οδηγούν την Ελλάδα μπροστά και αποφέρουν όφελος σε κάθε πολίτη, σε κάθε οικογένεια.

    Σήμερα υπάρχει επιτέλους μακροχρόνια στρατηγική. Στρατηγική συνεννόησης και σύνθεσης. Στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα. Προχωρούμε μακριά από ιδεοληψίες, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αναστολές, εξαρτήσεις και συμβιβασμούς. Προχωρούμε με σύμμαχό μας την πλατιά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών και την μεταρρυθμίσεων. Προχωρούμε με γνώμονα το κοινωνικό αποτέλεσμα και το συμφέρον των πολλών.

    Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς και δύσκολος. Το διακύβευμα όμως είναι κοινό. Απαιτεί απ΄ όλους μας προσπάθεια και επιμονή. Αξιώνει υπεύθυνη εκτίμηση της πραγματικότητας, υπεύθυνες θέσεις και ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων. Οι ευθύνες, οι υποχρεώσεις και οι προκλήσεις είναι για όλους. Για την Κυβέρνηση, πρώτα΄ απ΄ όλους, αλλά και για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, για τα συνδικάτα, για τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι μας αφορά προχωρούμε με ρεαλισμό, με τόλμη και με σύνεση. Με διάλογο και συνεννόηση. Ο δρόμος της σύνθεσης και της συναίνεσης είναι ανοιχτός για όλους. Ας τον βαδίσουμε όλοι μαζί, προτάσσοντας τα μεγάλα που μας ενώνουν.

    Μήνυμα ΠΑΣΟΚ

    Σε "συστράτευση, στη βάση μιας διαρκούς διαβούλευσης και ενός γνήσιου και ανυστερόβουλου κοινωνικού διαλόγου, για μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, που προσδιορίζει στόχους και προτεραιότητες, υποχρεώσεις και δικαιώματα για ένα άλλο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα μας", καλεί τους εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ, στο μήνυμα του, με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Στο ίδιο μήνυμα, το ΠΑΣΟΚ αφού παρατηρεί ότι "η 120η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει την ανθρωπότητα μπροστά στην απειλή πολέμου και επεμβάσεων, που δημιουργεί κλίμα εναντίον της ειρήνης επιτείνοντας την ανησυχία και την γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών", αποδίδει "το περιβάλλον ανασφάλειας που κυριαρχεί στην παγκόσμια κοινότητα, στην Ευρώπη, στη χώρα μας, στις πολιτικές των νεοσυντηρητικών, νεοδεξιών πολιτικών δυνάμεων, που στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής τους έχουν αποκλειστικά τις αγορές, τον ασύδοτο ανταγωνισμό, την αχαλίνωτη κερδοφορία, παραμερίζοντας όρους και κανόνες και κυρίως τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και τις σύγχρονες ανάγκες τους".

    "Η ελληνική κοινωνία και ιδίως οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της νεοδεξιάς πολιτικής, η οποία ως μοναδικό μέλημα έχει να εκθεμελιώνει και να ενοχοποιεί όσα με κόπους και προσπάθειες του λάου μας κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Η νεολαία μας βρίσκεται μεταξύ της «σφύρας», της ανεργίας και του «άκμωνος», των ψευδεπίγραφων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εισάγουν τον «κοινωνικό κανιβαλισμό» στη ζωή μας, καθώς διαχωρίζουν τους ανθρώπους με ηλικιακούς προσδιορισμούς.

    Οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες εντείνονται, καθώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ., ασκεί πολιτικές που μεταφέρουν πόρους από τους μη έχοντες στους κατέχοντες, από τους πολλούς στους πολύ λίγους", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους Έλληνες πολίτες "σε συστράτευση για μια νέα πορεία, σε έναν άλλον δρόμο για τη χώρα".

    Μήνυμα ΚΚΕ

    Σε συσπείρωση στη γραμμή της λαϊκής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου κατά της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, καλεί την εργατική τάξη, η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο μήνυμα της με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

    Ταυτόχρονα η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη με την μαζική συμμετοχή της στις ταξικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις να δώσει "περήφανη αγωνιστική πολιτική απάντηση στους ταξικούς αντιπάλους μας".

    Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει ότι "τα κόμματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά και το μέλλον της εργατικής τάξης. Είναι εκφραστές και στυλοβάτες των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα «μοντέλα ανάπτυξης» που προτείνουν, από το Ιρλανδικό έως το Σουηδικό, είναι παραλλαγές του «ίδιου δρόμου» που οδηγεί στην κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων της. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνεργοί και συνένοχοι για όσα έχουν γίνει σε βάρος της και για τα νέα χειρότερα μέτρα που σχεδιάζουν (στο ασφαλιστικό). Ο διάλογός τους είναι απάτη". Παράλληλα καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες να απορρίψουν "τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο Συνασπισμός, ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς".

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ζητά από τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ κατά του Ιράν, στο συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη και στην αλλαγή των συνόρων που επιδιώκουν στα Βαλκάνια και να απαιτήσουν "καμμία συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς".

    Τέλος, καλεί την εργατική τάξη να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το κόμμα και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 May 2006 - 10:30:16 UTC