Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου

  • [01] Eκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου

    Σε μόλις 3,5 ώρες προβλέπεται ότι θα γίνεται το 2011 το σιδηροδρομικό ταξίδι Θεσσαλονίκης-Σόφιας, το οποίο διαρκεί σήμερα σχεδόν έξι ώρες. Τα έργα εκσυγχρονισμού στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις, για τις οποίες το υπουργείο Μεταφορών (ΥΜΕ) θα «επιστρατεύσει» στο επόμενο διάστημα τον ΟΤΕ, την Cosmote και την Ελληνική Αστυνομία, φέρνουν εγγύτερα αυτόν τον στόχο.

    Το σχεδιασμό του ΥΜΕ παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, στη διάρκεια ομιλίας του κατά την τελετή υποδοχής που τού έγινε στον σιδηροδρομικό σταθμό της βουλγαρικής πρωτεύουσας από τον Βούλγαρο ομόλογό του, Πέταρ Μουταφτσίεφ.

    Σημείο-«κλειδί» για τη συντόμευση του χρόνου του ταξιδιού θα είναι η απλοποίηση των διασυνοριακών και τελωνειακών διατυπώσεων, με ελέγχους «πάνω στο τρένο», όπως άλλωστε προβλέπει και η συμφωνία για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που υπεγράφη πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, επβ ευκαιρία της συνόδου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

    «Οι έλεγχοι θα γίνονται μέσα στο τρένο, με σύγχρονα τεχνικά μέσα -δορυφορικά, πομπούς κινητής τηλεφωνίας, φορητούς υπολογιστές. Η Cosmote θα κληθεί να τοποθετήσει περισσότερους πομπούς και ο ΟΤΕ περισσότερες γραμμές τηλεφωνίας, ενώ έχουμε ήδη ζητήσει να προστεθούν στο δυναμικό της αστυνομίας άλλοι δέκα άνδρες», είπε ο κ.Λιάπης και πρόσθεσε ότι, για τη συγκεκριμένη γραμμή, Θεσσαλονίκης-Σόφιας, στόχος είναι να επιτευχθεί πληρότητα 50% μέχρι τον Σεπτέμβριο και 75% έως το τέλος του 2006. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνδράμει και το εξαιρετικά ανταγωνιστικό τιμολόγιο, αφού το εισιτήριο της πρώτης θέσης κοστίζει 21,90 ευρώ και της δεύτερης λιγότερο από 15.

    Από την πλευρά του, ο κ.Μουταφτσίεφ επεσήμανε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα τα δικά της project σε ό, τι αφορά τον πανευρωπαϊκό άξονα 4 στο επίπεδο των σιδηροδρομικών μεταφορών και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

    Εξάλλου, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένονται εξελίξεις ως προς τις προσφορές για τρία έργα στο τμήμα Θεσσαλονίκης- Καστανούσας του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκης- Προμαχώνα. Συγκεκριμένα, οι προσφορές για το εν λόγω τμήμα, μήκους 70 χλμ. και προϋπολογισμού 95 εκατ. ευρώ, αναμένεται να κατατεθούν προς το τέλος του Ιουνίου.

    Μετά την ολοκλήρωση των έργων, τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες έως 160 χλμ/ώρα, έναντι 120 χλμ. σήμερα. Εξάλλου, στη γραμμή για Βελιγράδι, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών επί ελληνικού εδάφους είναι αρκετά ικανοποιητική (120 χλμ/ώρα).

    Πρόοδος και στις τελωνειακές διαβάσεις

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στο βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών, ο κ.Λιάπης αναφέρθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις τελωνειακές διαβάσεις. Μετά τα εγκαίνια της συνοριακής διάβασης Εξοχής (Δράμα)- Γκότσε Ντέλτσεφ, πρόοδος σημειώνεται και σε άλλες δύο, αυτές της Κομοτηνής- Νυμφαίας- Μακαζάρ και Ξάνθης-Εχίνου-Ρουζοντέμ.

    Σε ό, τι αφορά την πρώτη, η κατασκευή «προχώρησε» ήδη τέσσερα χιλιόμετρα και ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές μελέτες για τη δημοπράτηση του υπόλοιπου έργου. Η δεύτερη, κόστους 30 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης των μελετών, που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2007.

    Κοινά προγράμματα για τη σύνδεση των λιμανιών

    Κατά τη διμερή συνάντηση που είχαν σήμερα οι κύριοι Λιάπης και Μουταφτσίεφ συζητήθηκε και η προώθηση κοινών προγραμμάτων για τη σύνδεση των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης με τα βουλγαρικά λιμάνια του Δούναβη -Λομ και Ρούσε- και του Ευξείνου Πόντου, Βάρνα και Μπουργκάς.

    Στόχος είναι η ανάπτυξη εμπορευματικών ροών διαμέσου των δύο χωρών προς τον Εύξεινο Πόντο, τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, μέσω των πανευρωπαϊκών διαδρόμων 4 και 9. Μάλιστα, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, ώστε να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

    Τέλος, ο κ.Λιάπης εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δίνει μάχη σε όλα τα επίπεδα, για να ενταχθεί η γειτονική χώρα ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2007. Ο κ. Μουταφτσίεφ ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη στήριξη._

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 May 2006 - 18:30:12 UTC