Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνταγματική Αναθεώρηση
  • [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στη Λαμία
  • [03] Ολοκληρώνεται το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ
  • [04] Ημέρα της Μητέρας

  • [01] Συνταγματική Αναθεώρηση

    Ο υπουργός Εσωτερικών,Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ.Προκόπης Παυλόπουλος, αναλύοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής", διευκρινίζει ότι η μονιμότητα είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και δεν θίγεται.

    Ο υπουργός τονίζει ακόμη ότι θα προχωρήσει η εξομοίωση των αορίστου με τους μόνιμους στο Δημόσιο και δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία.

    Η υπουργός Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο "Εθνος της Κυριακής" θεωρεί ενδιαφέρουσες τις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αιρετό περιφερειάρχη και εφαρμογή μεικτού εκλογικού συστήματος.

    Η κ.Μπακογιάννη πιστεύει ότι η ΝΔ,στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ενδεχομένως με κάποιες αλλαγές, θα έχει καθαρή πολιτική υπεροχή στις νομαρχίες και τους δήμους.

    Αλλά και ο κ.Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" βρίσκει ενδιαφέρουσα την πρόταση του Γ.Παπανδρέου για άμεση εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας.

    Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,κ.Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο "Θέμα" δηλώνει για την αναθεώρηση ότι τρία θέματα είναι μεγάλα. Η Συνταγματική Δικαιοσύνη,το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και η σχέση Κράτους-Εκκλησίας.

    Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε συνταγματικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα κοινωνικό και πολιτικό. Δεν έχουμε θεσμικά κενά ούτε στο κράτος δικαίου-με ορισμένες εξαιρέσεις σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας- ούτε στο πολιτικό μας σύστημα.Επίσης το κοινοβουλευτικό σύστημα λειτουργεί στην Ελλάδα πολύ καλύτερα απ΄ότι σε πολλές ευρωπαικές χώρες.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ομιλία Γ.Παπανδρέου στη Λαμία

    Σε εξέλιξη είναι οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών, σε πέντε Περιφέρειες της χώρας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, είναι η προβολή και η συζήτηση των θέσεων του Κινήματος για την Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση και τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και η συζήτηση θεμάτων που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

    Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι, οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις να αποτελέσουν ευρύτερο χώρο διαλόγου και διαβούλευσης. Για τον σκοπό αυτό, η συμμετοχή πέραν των στελεχών του Κινήματος, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υποψηφίων Δημάρχων και Νομαρχών, περιλαμβάνει και τη θεσμική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της κάθε Περιφέρειας.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, και συγκεκριμένα:

    Στερεάς Ελλάδας, στην Λαμία. Η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

    Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    Νοτίου Αιγαίου, στην Αθήνα. Θα μιλήσει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Κώστας Σκανδαλίδης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ολοκληρώνεται το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ

    Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στον Περισσό,οι εργασίες του 9ου συνεδρίου της Κομουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος (ΚΝΕ), με την συμμετοχή πολυπληθούς αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και εκπροσώπων κομουνιστικων νεολαιών από πολλά μέρη του κόσμου.

    Όπως σημειώνεται στην εισήγηση του απερχόμενου κεντρικού συμβουλίου η ΚΝΕ "φτάνει στο 9ο συνέδριο της με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση με την πείρα της ηρωικής 38χρονης πορείας της το κίνημα της ελληνικής νεολαίας. Με την πεποίθηση που της δίνει όπως αναφέρει η τελευταία 15ετια στην αρχή της οποίας ξεκίνησε με λίγες δυνάμεις ως συνέπεια της κρίσης που ξέσπασε στο κομουνιστικό κόμμα και την οργάνωση νεολαίας την περίοδο 89-91 για να φτάσει σήμερα να αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρα μαχητική οργάνωση της νεολαίας".

    Η ΚΝΕ αυτοπροσδιοριζεται ιδεολογικά από το σύνθημα "το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός", που, όπως αναφέρει, είναι "τρόπος ζωης και δράσης" και διευκρινίζει: "Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα με όλους εκείνους που ορθώνουν μέτωπο αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι άμεσο ζήτημα η κινητοποίηση της νεολαίας στα πλαίσια του αντιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια με στόχο το Ιράν για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτά. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς και τις νεολαίες που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, τον πόλεμο και τις διώξεις".

    Όσον αφορά τους στόχους της οργάνωσης τονίζεται ότι η ΚΝΕ σήμερα μπορεί και πρέπει να σταθεροποιήσει την ανοδική πορεία της και να γίνει ταυτόχρονα πιο μαζική κι ισχυρή. Να μπει πιο βαθιά με την ιδελογία και την δράση της στις πλατιές μάζες της νεολαίας αναπτύσσοντας πιο στενούς δεσμούς μαζί της.

    Από την εισήγηση του κεντρικού συμβουλίου δεν έλλειψε και η αυτοκριτική. Προβληματίστηκαν όπως είπαν για αδυναμίες στον προσανατολισμό και την δράση των κομματικών οργανώσεων, για πρακτικισμό ή εμπειρισμό που χαρακτηρίζει πολλές φορές την καθοδηγητική δουλειά. Τόνισαν ωστόσο ότι η συντριπτική πλειοψηφια των μελών της ΚΝΕ όπως αποδείχθηκε στον προσυνεδριακό διάλογο, συμφωνεί με τις θέσεις του κεντρικού συμβουλίου.

    "Οι οποίες αναδείχθηκαν, υπογραμμίζεται, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προβλήματα καθοδήγησης γιατί η συμπορευση με το ΚΚΕ στη σύγκρουση και την πάλη με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια προϋποθέτει οργανώσεις βάσεις ικανές να συνδέονται μαζικά με την νεολαία και την ψυχολογία της"

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Ημέρα της Μητέρας

    Ημέρα της μητέρας σήμερα και σε πολλές περιοχές της χώρας διοργανώνονται εκδηλώσεις . Η μητέρα, πηγή ζωής, αποτελεί ταυτόχρονα θεμέλιο της οικογένειας αλλά και της κοινωνικής δομής γενικότερα, ενώ συμβολίζει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την Ημέρα της Μητέρας.

    Η μητέρα, σημειώνει ο κ. Παπούλιας, διαπλάθει την αξία και στηρίζει την προσωπικότητα του καθενός μας, είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα - βήμα την πορεία μας, και μας προστατεύει σε κάθε κίνδυνο ή δυσκολία.

    "Η Μητέρα προσφέρει τον άνθρωπο στην κοινωνία νβ αγωνιστεί για τον ίδιο, τον συνάνθρωπο, το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Διδάσκει με το παράδειγμά της και γεμίζει τις καρδιές μας με ό,τι ωραίο και υψηλό", τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σήμερα -προσθέτει- που και τα πλέον παραδοσιακά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ζωής ανατρέπονται, η μητέρα αναγνωρίζεται ως κοινό σημείο αναφοράς για όλους μας.

    Σε μια εποχή που μεταβάλλεται με ραγδαίους ρυθμούς ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολος και απαιτητικός, αναφέρει ο κ. Παπούλιας στο μήνυμά του και καταλήγει:

    "Όλοι πρέπει νβ αγκαλιάσουμε και να βοηθήσουμε την κάθε μητέρα στο έργο και την αποστολή της. Χρειάζεται σύμπραξη, συμπαράσταση, κατανόηση και βοήθεια απβ όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, ώστε να επιτελέσει την ύψιστη αποστολή της".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 May 2006 - 8:30:17 UTC