Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ενεργειακή στρατηγική
  • [02] Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δ. Δασκαλόπουλος
  • [03] Ελληνοπακιστανικές συνομιλίες

  • [01] Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την ενεργειακή στρατηγική

    Καθησυχαστικός ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία από την έκρηξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση επαγρυπνά, αλλά δεν ανησυχεί, σημειώνοντας ότι "θέλω, για μια ακόμη φορά, να επαναλάβω ότι εξαιτίας της έκρηξης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, επαγρυπνούμε αλλά δεν ανησυχούμε, ως προς τους στόχους που έχουμε τάξει. Κι αυτό γιατί κάναμε ρεαλιστικές εκτιμήσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, επισπεύδουμε την εφαρμογή της πολιτικής μας, εντείνουμε τους ελέγχους στην αγορά".

    Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο θέμα του Ιράν, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις για την ειρηνική επίλυση της κρίσης ενώ έκανε και αναδρομή στην πορεία των διεθνών τιμών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο,ότι η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από το πετρέλαιο.

    "Οπως είναι σε όλους γνωστό, εδώ και κάτι παραπάνω από δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Είναι φανερό - και το είχαμε επισημάνει έγκαιρα- ότι δεν πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο. Από τον Ιανουάριο του 2004 εως σήμερα, η διεθνής τιμή πετρελαίου Brent αυξήθηκε κατά 130% και η διεθνής τιμή της βενζίνης κατά 145%. Η εξέλιξη αυτή πιέζει τις ευρωπαϊκές, τις δυτικές, αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Επιδρά αρνητικά στην παγκόσμια οικονομία. Στους ρυθμούς ανάπτυξης, την εκτέλεση κρατικών προϋπολογισμών, την ανταγωνιστικότητα, τον πληθωρισμό. Ολα αυτά αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα μας, αφού έχει πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από το πετρέλαιο, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα πήρε νέες διαστάσεις, μετά την υπόθεση του Ιράν. Μία υπόθεση για την οποία έχουμε ξεκάθαρες θέσεις. Οχι στη χρήση πυρηνικών, ναι στην αναζήτηση ειρηνικής διπλωματικής λύσης".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε από την πρώτη στιγμή επιθετική ενεργειακή πολιτική και αναφέρθηκε στις δύο βασικές γραμμές που κινήθηκε:

    "Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και την προώθηση μεγάλων ενεργειακών έργων, που την καθιστούν διεθνή ενεργειακό δίαυλο, στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού".

    Υπενθύμισε την κατασκευή του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Ιταλίας, για τον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, τη συμφωνία με τις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, την υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας, καθώς και την προώθηση των διεθνών διασυνδέσεων ηλεκτρισμού με τις γειτονικές χώρες.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι "πρόκειται για έργα που καθιστούν τη χώρα μας διεθνή ενεργειακό δίαυλο, αναβαθμίζουν το ρόλο της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και συμβάλουν στην εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο στους τομείς της μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου,που υπέγραψε πρόσφατα στο Κάϊρο ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Οπως είπε ο κ. Κ. Καραμανλής, "η δεύτερη κατεύθυνση της νέας ενεργειακής πολιτικής αφορά στη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου θεσμικού πλαισίου στο χώρο του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και βεβαίως των καθαρών μορφών ενέργειας. Αποβλέπει κυρίως στην ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με ηλεκτρισμό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στη διασφάλιση των χαμηλότερων, κατά το δυνατό, τιμών στα καύσιμα, στο σταδιακό περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, στην προστασία του περιβάλλοντος. Βασίζεται, κυρίως, στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, στην επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, στην ενίσχυση του συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, στην ενθάρρυνση των βιοκαλλιεργειών και της παραγωγής βιοενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε στην εισήγησή του λέγοντας ότι "την ώρα που αναλαμβάναμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου, αφενός το σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας είχε εξαντλήσει τα όριά του και, αφετέρου, υπήρχαν ακόμη μεγάλες εκκρεμότητες για την προετοιμασία της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιμετωπίσαμε, πράγματι, ιδίως στο πρώτο διάστημα, σημαντικές δυσκολίες. Τα καταφέραμε, όμως, πολύ καλά. Και σήμερα βρισκόμαστε σ΄ενα προχωρημένο στάδιο εφαρμογής της Νέας Ενεργειακής Πολιτικής. Εχουν προωθηθεί σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και προωθούνται νέα νομοσχέδια, νέες δράσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου μας. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Δημιουργείται, ήδη, μια νέα δυναμική που σημαίνει μεγάλες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στα αμέσως επόμενα χρόνια".

    Αναλυτική εισήγηση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα του Ιράν.

    Η κα Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για την απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και πρόσθεσε πως ότι το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό της.

    Ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ζήτησε και έλαβε την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος για τα μέσα σταθερής τροχιάς.

    Επίσης ο κ. Λιάπης πρότεινε να συζητηθεί το θέμα της επέκτασης της πετρελαιοκίνησης των ΙΧ στην Αθήνα.

    Ο Υπουργός Μεταφορών ζήτησε τα 4 συναρμόδια υπουργεία να συζητήσουν διεξοδικά το ζήτημα - λόγω και των ενστάσεων που υπάρχουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις- και να ληφθεί η σχετική απόφαση.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η ενεργειακή μας πολιτική έχει δύο κατευθύνσεις:

    Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στην απελευθέρωση των εσωτερικών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου, την αξιοποίηση του εθνικού ενεργειακού πλούτου και λιγνίτη, την προώθηση μεγάλης κλίμακας επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και τις πολιτικές για την προώθηση εξοικονόμηση ενέργειας.

    Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στο σχέδιό μας με στόχο να καταστεί η χώρα διεθνής ενεργειακός δίαυλος στους τομείς του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και του πετρελαίου.

    Σημειώνω, είπε, ότι στις νέες πρωτοβουλίες περιλαμβάνονται: Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανανθράκων στη χώρα, την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, αλλά και την κωδικοποίηση της μεταλλευτικής και λατομικής νομοθεσίας για συστηματικότερη αξιοποίηση του εθνικού φυσικού πλούτου της χώρας".

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι "με την ενεργειακή πολιτική που ακολουθούμε, μέχρι το 2010 στο χώρο της ενέργειας θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις μεγαλύτερης των 4,5 δισ. ευρώ και πρόκειται να συμβάλουν οι επενδύσεις αυτές, τα έργα τα οποία πρόκειται να γίνουν, σε πιο ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και την ανάπτυξή της. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος της νέας οικονομικής και αναπτυξιακής μας πολιτικής που θα δημιουργήσει και χιλιάδες θέσεις εργασίας".

    Στη συνεδρίαση έκαναν επίσης παρεμβάσεις οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας,Αγροτικής Ανάπτυξης και Αιγαίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ ο Δ. Δασκαλόπουλος

    Με την εκλογή του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην προεδρία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρωϊνής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Στην ομιλία λίγο πριν την εκλογή του, ο κ.Δασκαλόπουλος τόνισε την ανάγκη για διευρυμένο ρόλο του Συνδέσμου, ο οποίος, όπως είπε, πρέπει να μετεξελιχθεί «στον κατβ εξοχήν θεσμικό εκπρόσωπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των δυνάμεων που παράγουν πλούτο και θέσεις εργασίας», να γίνει πιο ανοιχτός και αντιπροσωπευτικός. Υπογράμμισε ότι ο ΣΕΒ κρίνει «πολιτικές και πράξεις, όχι κόμματα και κυβερνήσεις», ενώ υπογράμμισε και την ευθύνη των ίδιων των επιχειρήσεων.

    «Η φωνή του ΣΕΒ και των μελών του μπορεί να αποκτήσει υπόσταση και κοινωνική αποδοχή", τόνισε, "μόνο αν έχει δώσει το απτό και ξεκάθαρο παράδειγμα της υγιούς επιχειρηματικής δράσης, της επίδειξης ουσιαστικής κοινωνικής ευαισθησίας, της ανάληψης πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη συμπλήρωση του ελλείμματος στη δράση του Κράτους». Ανέφερε ότι η πρόκληση για τον ΣΕΒ είναι να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός δημιουργικά συναινετικού κλίματος -όχι με αόριστα λόγια και υποσχέσεις πράξεων, αλλά με σημαντικά βήματα που θα έχουν ισχυρή σημειολογία.

    «Ας μην περιμένουμε από κανένα", κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος, "να μας χαρίσει περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ούτε και το σκήπτρο των εκσυγχρονιστικών αλλαγών. Εμείς οι ίδιοι, με τη στάση μας, με τις πρακτικές μας, με τις αποφάσεις μας, θα αποκτήσουμε ξανά το ηθικό ανάστημα να μιλάμε και να μας ακούνε -με προσοχή και χωρίς προκατάληψη».

    Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, στην ομιλία του, στάθηκε στο ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι η επιτυχία τους επιτρέπει ακόμη και τώρα στη χώρα μας να επανατοποθετηθεί στη διεθνή σκηνή, καθώς και στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης που κάνει τους πολίτες της Ευρώπης να διερωτώνται εάν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν αυτά που έως σήμερα θεωρούν δεδομένα, όπως οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές. Απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες δεν μπορεί παρά να είναι - τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος- μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, όπως διδάσκουν τα παραδείγματα των σκανδιναβικών χωρών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας, χωρών που καταλαμβάνουν σήμερα κορυφαίες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

    Ο κ. Κυριακόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μεγάλη πρόκληση για τους Ευρωπαίους βιομήχανους, που αναγκάζονται να επαναξιολογήσουν την ελκυστικότητα της δυτικής Ευρώπης ως τόπου παραγωγής, και για τις εθνικές κυβερνήσεις που οφείλουν να προετοιμάσουν τους πολίτες των χωρών τους, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης και να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από τους κινδύνους. «Αναμένουμε από τους ηγέτες μας την κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των προβλημάτων που μπορούν απλώς να ρυθμιστούν και εκείνων με τα οποία θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι, για να ανατρέψουν το ισχύον καθεστώς. «Σε αυτή τη χώρα, σε αυτήν ήπειρο, όπου όλοι φιλοσοφούν και αμφισβητούν, το μέλλον θα κριθεί από αποφάσεις και πράξεις ανθρώπων οραματιστών και γενναίων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου, κ. Θόδωρος Φέσσας, παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας για τις 1.000 κορυφαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, που διεξάγει ο ΣΕΒ με τη συνεργασία της εταιρίας συμβούλων McKinsey. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, παρά το δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπάρχουν παραδείγματα ιδιαίτερα επιτυχημένων επιχειρήσεων που ακολούθησαν με συνέπεια διαφορετικές μεν αλλά αποτελεσματικές στρατηγικές.

    Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της έρευνας, επιτυχημένες ανεδείχθησαν επιχειρήσεις που υιοθέτησαν αυξημένη διεθνή παρουσία, ενώ οι καινοτόμες φαίνεται να αντλούν περί το 30% των εσόδων τους από νέα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Φέσσας, οι εταιρίες που κινούνται ταχύτερα στην αγορά, χρησιμοποιούν διαφορετικά μοντέλα συνεργασίας και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του προσωπικού τους επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης θα συνεχιστούν στις 7 το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, με ομιλίες του πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή, του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γ.Αλογοσκούφη και του νέου προέδρου του ΣΕΒ.

    Μελέτη ΣΕΒ - Boston Consulting

    Στην πρωινή συνεδρίαση της γ.σ. του ΣΕΒ παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της επικαιροποιημένης μελέτης που εκπονήθηκε με την υποστήριξη της Boston Consulting Group, για τους παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη μελέτη του 2006 καταδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στις επιχειρηματικές υποδομές, στην απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και ΔΕΚΟ, αν και το έλλειμμα επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τους διεθνείς δείκτες, παραμένει σημαντικό.

    Η μελέτη έχει στόχο αφενός την αποτύπωση και μέτρηση των κύριων ζητημάτων που επηρεάζουν τους τέσσερις βασικούς πυλώνες ανταγωνιστικότητας:επιχειρηματική υποδομή, φορολογικό πλαίσιο, αγορά εργασίας και δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού. Τα βασικά συμπεράσματα έχουν ως εξής:

    -Η Ελλάδα παραμένει η πιο ακριβή αλλά και η πιο γραφειοκρατική χώρα μεταξύ την χωρών της ΕΕ-15 για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα πρώτα βήματα για απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών περιορίζονται στις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης. Η πρόοδος στο αίτημα για κωδικοποίηση της νομοθεσίας αφορά σε πρώτη φάση στα δημόσια έργα, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη κωδικοποίησης τόσο της εργασιακής όσο και της φορολογικής νομοθεσίας και των διαδικασιών αδειοδότησης. Το αίτημα για αξιολόγηση της κάθε νομοθεσίας ως προς τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα (impact assessment) μένει προς υλοποίηση.

    -Η μείωση των φορολογικών συντελεστών νομικών προσώπων οδηγεί τη χώρα μας να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο με την ΕΕ-15. Το συνολικό φορολογικό πλαίσιο, όμως, παραμένει μη ανταγωνιστικό τόσο ειδικά σε σχέση με τις νέες χώρες της ΕΕ-25, οι οποίες χρησιμοποιούν τη χαμηλή φορολογία σαν έναν από τους βασικούς μοχλούς προσέλκυσης επενδύσεων.

    -Η επιδίωξη για πρόοδο στην αντικειμενικότητα, σταθερότητα και διαφάνεια του φορολογικού πλαισίου επιβαρύνεται από την αύξηση του χρόνου επιστροφής ΦΠΑ εξαγωγών και την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων με αναδρομική ισχύ τρέχοντος έτους, ενώ τα επίπεδα φοροδιαφυγής παραμένουν σημαντικά παρά τα διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων (ειδικά από το ΦΠΑ).

    -Ως προς την αγορά εργασίας, θετικά βήματα αποτελούν τόσο ο νόμος Ν.3385/2005 που διευρύνει περαιτέρω τη δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης του χρόνου εργασίας όσο και ρυθμίσεις σχετικές ?ε τη διεύρυνση των επιδοτήσεων του ύψους των εργοδοτικών εισφορών για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανέργους νέους, άνεργες μητέρες και μακροχρόνια ανέργους. Η Ελλάδα όμως εξακολουθεί να κατέχει τη χειρότερη θέση στην ΕΕ-15 τόσο στην ανεργία νέων όσο και στην μακροχρόνια ανεργία.

    -Μεγάλα ζητήματα με μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της χώρας εντοπίζονται στην ποιότητα της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

    -Παρά την αύξηση των δαπανών ανά μαθητή στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και την ιδιαίτερα θετική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναλογία διδακτικού προσωπικού προς μαθητές, εξακολουθούμε να βαθμολογούμαστε πολύ χαμηλά σε συγκριτικές έρευνες ικανοτήτων των μαθητών σε βασικούς τομείς όπως οι επιστήμες, τα μαθηματικά και οι αναλυτικές ικανότητες.

    Η μελέτη καταλήγει σε 18 συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες κατά τον ΣΕΒ θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης με συνεχείς ρυθμούς άνω του 4%. Σε αυτές περιλαμβάνονται προτάσεις για:

    -Επιχειρηματική υποδομή: 1.Απλοποίηση επενδυτικών διαδικασιών και νομοθετικού πλαισίου 2.Ιδιωτικοποίηση και εύρυθμη λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών 3.Λιγότερο, μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος 4. Αξιολόγηση κάθε νέας νομοθεσίας ως προς τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα 5.Σταδιακή κωδικοποίηση της νομοθεσίας 6. Στήριξη επενδυτών και επιχειρήσεων και δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (ΚΕΕ)

    -Φορολογικό πλαίσιο: 7.Μείωση φορολογικού βάρους επιχειρήσεων 8.Αναδιάρθρωση επιμέρους φόρων 9.Αντικειμενικότητα, σταθερότητα και διαφάνεια στο φορολογικό πλαίσιο 10.Φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της περιφερειακής ανάπτυξης 11.Βελτίωση καθεστώτος για δημιουργία holding companies

    -Αγορά εργασίας: 12.Μεγαλύτερη ευελιξία στη οργάνωση χρόνου εργασίας 13.Ριζική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ 14.Προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης για συγκεκριμένες ομάδες εργατικού δυναμικού 15.Ενίσχυση θεσμού τοπικών και περιφερειακών συμφώνων απασχόλησης 16.Συνεχής πληροφόρηση και εκπαίδευση εργοδοτών

    - Δεξιότητες ανθρώπινου δυναμικού: 17.Προσαρμογή της εκπαίδευσης και κατάρτισης στις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά 18.Επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

    Το νέο ΔΣ του ΣΕΒ

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, όπως προέκυψε από τις εκλογές που έγιναν το πρωί, έχει ως εξής:

    1 Δασκαλόπουλος Δημήτρης Πρόεδρος 2 Ευλογημένος Ευριπίδης Αντιπρόεδρος 3 Καραμούζης Νίκος Αντιπρόεδρος 4 Κυριαζής Χάρης Αντιπρόεδρος 5 Μητρογιαννοπούλου Δήμητρα Αντιπρόεδρος 6 Σπηλιόπουλος Βασίλης Αντιπρόεδρος 7 Φέσσας Θεόδωρος Αντιπρόεδρος 8 Λαβίδας Θανάσης Γενικός Γραμματέας 9 Ταβουλάρης Γιάννης Ταμίας 10 Ακκάς Γιάννης Μέλος 11 Βιδάλης Ευθύμιος Μέλος 12 Γιαννακόπουλος Σταμάτης Μέλος 13 Καβουλάκος Πάνος Μέλος 14 Καλλιτσάντσης Αναστάσιος Μέλος 15 Κουκλέλης Κωνσταντίνος Μέλος 16 Μυλωνάς Γιώργος Μέλος 17 Παπαλεξόπουλος Δημήτρης Μέλος 18 Ρώμνιος Νίκος Μέλος 19 Στράτου - Βερνίκου Βαρβάρα Μέλος 20 Τσάγκος Χρήστος Μέλος

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ελληνοπακιστανικές συνομιλίες

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν κ. Μαχντούμ Χούσρο Μπαχτιάρ.

    Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που αναπτύσσονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

    Στην κατεύθυνση αυτή εξετάσθηκαν οι δυνατότητες δραστηριοποίησης Ελλήνων επιχειρηματιών στο Πακιστάν, ενώ συμφωνήθηκε η ενίσχυση των διπλωματικών αρχών σε Ισλαμαμπάντ και Αθήνα με τη δημιουργία εμπορικών τμημάτων. Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν επίσης για την ανάγκη δημιουργίας Ελληνοπακιστανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ώστε η επιχειρηματική κοινότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Πακιστανός υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης της χώρας του για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την εδραίωση της ειρήνης, ενώ συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Ιράν.

    Ο κ. Μπαχτιάρ κάλεσε τον κ. Κασσίμη να επισκεφθεί το φθινόπωρο το Πακιστάν.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 May 2006 - 14:30:20 UTC