Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα

  • [01] Καραμανλής: Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα

    «Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμά μας και όχι μόνο για να συμμορφωθούμε με τα στάνταρ της Ευρωζώνης, αλλά επίσης και επειδή αποτελεί τη βάση μιας καλής οικονομικής πολιτικής» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "LES ECHO".

    Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ότι «ο πληθωρισμός δεν αποτελεί για μένα απειλή. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Απαιτείται σταθερότητα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί την εγγύηση για τη σταθερότητα αυτή».

    Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι "η άνοδος του πετρελαίου δεν αποτελεί καλό σημάδι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αλλά από την άλλη πλευρά αποτελεί μια προτροπή για να δουλέψουμε ακόμα πιο στενά μαζί, να θέσουμε σε εφαρμογή μια ευρωπαική πολιτική ενέργειας». Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξή του ότι «η εξυγίανση της οικονομίας δεν έγινε σε βάρος της πραγματικής οικονομίας , της οικονομικής δραστηριότητας. Η ανάπτυξη είναι ισχυρή , αγγίζει το 4% στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχωρεί. Οι επενδύσεις αυξάνονται. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται. Θα μειώσουμε το μέγεθος του δημόσιου τομέα με ιδιωτικοποιήσεις. Επιθυμούμε ένα κράτος αποτελεσματικό. Η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική πολιτική ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων».

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Τουρκία ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Για όλες τις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να υπάρχουν αρχές, κανόνες, και όροι. Η Τουρκία έχει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Όσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις που έχουν εκφραστεί από την ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την ευρωπαική προοπτική της. Εκτιμούμε ότι αυτό αποτελεί για τη χώρα αυτή τη μεγαλύτερη προοπτική για μεταρρυθμίσεις και για προσαρμογή στα ευρωπαικά δεδομένα».

    Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ

    O κ.Καραμανλής, στην πρωινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια της υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο Παρίσι υπό την ελληνική προεδρία, υπογράμμισε ότι με βάση την ημερήσια διάταξη παρέχεται η δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων η οποία εστιάζεται στο κεντρικό θέμα της ευημερίας.

    «Η παροχή της ευημερίας αντιπροσωπεύει το βασικό πολιτικό μήνυμα που επιθυμούμε να μεταφέρουμε στις χώρες μας και τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

    Όμως, τόνισε, υπάρχει και ένας αριθμός κινδύνων και εντάσεων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομόνωση και να περιορίσουν τον κύκλο της ανάπτυξης.

    Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι προοπτικές είναι θετικές. Η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη που παρατηρήσαμε τα τελευταία χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί και σε ορισμένες περιοχές του κόσμου να επιταχυνθεί. Η ανεργία αναμένεται να περιορισθεί και ο πληθωρισμός να παραμείνει ελεγχόμενος. Όμως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας,τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια, τις αυξανόμενες ανισορροπίες στα δημοσιονομικά μεγέθη και στα εξωτερικά ισοζύγια. Η αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση των θετικών προοπτικών απαιτούν υπεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές και κατάλληλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

    Ο κ.Καραμανλής, το βράδυ θα παραθέσει δείπνο στους υπουργούς και τους ξένους επισήμους που συμμετέχουν στο φόρουμ του ΟΟΣΑ. Αύριο (Τετάρτη) θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο Μέγαρο Ματινιόν, ενώ θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου με δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του στο Φόρουμ του Οργανισμού με θέμα "Εξισορροπώντας την παγκοσμιοποίηση" επισήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης. «Κοινός στόχος είναι η επίτευξη ωφελειών, η δίκαιη κατανομή τους σε όλες τις χώρες και η μακροχρόνια διατήρησή τους, έτσι ώστε οι πολίτες, σε όλες τις χώρες, να απολαμβάνουν αυξημένο εισόδημα και υψηλότερο βιοτικό επίπεδο,να γεφυρώνεται και όχι να διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, να διασφαλίζεται το δικαίωμα στην εργασία και η κοινωνική προστασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αλογοσκούφης: "Μεταρρυθμίσεις με προσεκτικό σχεδιασμό και ευρεία κοινωνική συναίνεση"

    Η αναζήτηση εκείνων των διαρθρωτικών πολιτικών που μπορεί να συμβάλουν στη μείωση των ανισορροπιών σε διεθνές επίπεδο και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς και ο καλύτερος δυνατός τρόπος προώθησής τους στην κοινωνία, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων της υπουργικής συνόδου του ΟΟΣΑ στο Παρίσι.

    Οπως επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, οι διαρθρωτικές αυτές πολιτικές αφορούν την ενίσχυση της απασχόλησης, την παραγωγικότητα, την καινοτομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε σε ποιά έκταση μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο συντονισμού των πολιτικών που θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προαναφερθέντων ισορροπιών, ανέφερε ο υπουργός.

    Οι μεταρρυθμίσεις για να εφαρμοστούν και να αποδώσουν, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, ευρεία κοινωνική συναίνεση και αποφασιστικότητα, ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτή η κοινωνική συναίνεση, απαιτείται η μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και η λεπτομερής παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε ο υπουργός. Η ευρεία αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αποδώσουν ή και να έχουν και τα αντίθετα αποτελέσματα, είπε ο κ.Αλογοσκούφης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 May 2006 - 18:30:14 UTC