Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Να αναθεωρήσει τη στάση της η Τουρκία
  • [02] Συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση
  • [03] Περιφερειακές συνδιασκέψεις ΠΑΣΟΚ
  • [04] Στη Βιέννη η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Κ.Καραμανλής: Να αναθεωρήσει τη στάση της η Τουρκία

    Μήνυμα προς την Τουρκία, να αναθεωρήσει τη στάση της, και να εγκαταλείψει οριστικά συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας, έστειλε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η Τουρκία «οφείλει να συμβάλει σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει το δρόμο προς την ΕΕ και αυτό είναι απόλυτα σαφές» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του εκφράζοντας την «απόλυτη θλίψη» του για την απώλεια του σμηναγού Κ. Ηλιάκη, που «έπεσε ανταποκρινόμενος με αυτοθυσία στην αποστολή του, στην προάσπιση συμφερόντων της πατρίδας μας».

    Αναφερόμενος στην «επικίνδυνη κατάσταση» που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο, τόνισε ότι «αποτέλεσμα της εγρήγορσης ήταν η ταχεία εκτόνωση της έντασης με πλήρη διασφάλιση δικαιωμάτων και αποκλειστικών δικαιοδοσιών μας στο Αιγαίο»

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από το βήμα του κοινοβουλίου ότι το τελευταίο συμβάν στο Αιγαίο οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα Τουρκία, να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει οριστικά συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας.

    Οι πρακτικές αυτές δεν μπορούν να συνεχιστούν, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι η Άγκυρα «οφείλει να αποδείξει έμπρακτα, ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να είναι καλός γείτονας, όπως θέλουμε και το αποδεικνύουμε οι Έλληνες. Να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ευρώπη, όπως ξεκάθαρα ορίζονται στα ευρωπαϊκά κείμενα με τα οποία ξεκίνησε την πορεία της προς την ευρωπαϊκή της προσαρμογή: Δηλαδή, το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τη δήλωση του περασμένου Σεπτέμβρη, και τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οφείλει να συμβάλει σε εξομάλυνση διμερών σχέσεων. Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει το δρόμο προς την ΕΕ και αυτό είναι απόλυτα σαφές» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Αλέκα Παπαρήγα

    Και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της αναφέρθηκε στον χαμό του άτυχου έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη χαρακτηρίζοντας αυτονόητη τη θλίψη όλων αλλά και την στήριξη της οικογένειας του υλικά και ηθικά.

    Παράλληλα επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της τονίζοντας ότι «υπάρχουν και είναι διαχρονικές οι ευθύνες της Άγκυρας η οποία αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο».

    «Το ερώτημα μας για τον άδικο χαμό του πιλότου είναι: Θα είναι ο τελευταίος;» διερωτήθηκε η κ Παπαρήγα ενώ απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε:

    «Πως εξηγείτε ότι ένα χρόνιο πρόβλημα το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η ΗΠΑ να λένε ότι είναι διμερές θέμα;» ενώ συμπλήρωσε:

    « Το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία είτε γιατί αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας είτε γιατί λένε κόψτε το λαιμό σας αλλά τι κάνουμε εμείς».

    Πρόταση ΠΑΣΟΚ για απόδοση τιμής στον Κ.Ηλιάκη

    Την αποδοχή πρότασης του ΠΑΣΟΚ, να αναλάβει η Βουλή τα έξοδα ανατροφής των παιδιών του αγνοούμενου αεροπόρου Κώστα Ηλιάκη, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, μετά από επιστολή που της απέστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία ανέγνωσε η κα Μπενάκη κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, είχε ως εξής:

    «Αγαπητή κα Πρόεδρε, στο τελευταίο δραματικό συμβάν στον εναέριο χώρο του Αιγίου, η πατρίδα μας απώλεσε έναν πιλότο, την ώρα που ηρωικά υπερασπιζόταν κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκφράζω την ελπίδα, ότι ο ηρωικός Κώστας Ηλιάκης δεν θα παραμείνει αγνοούμενος. Το παράδειγμά του φωτίζει τη συνεχή προσπάθεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας, να μην επιτρέψει σε κανέναν την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας μας. Μαζί με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να υιοθετήσει τα δύο παιδιά του Κώστα Ηλιάκη, προτείνω τις επόμενες ημέρες να οργανωθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, ειδική συζήτηση για την απόδοση τιμής στον πιλότο μας και σε όσους πριν από αυτόν, έπεσαν την ώρα του καθήκοντος».

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε απολύτως θετικά στην πρόταση αυτή».

    [02] Συζήτηση στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση

    Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, η αντιμετώπιση του φαινομένου των «αιωνίων φοιτητών», η κατάργηση του μοναδικού συγγράμματος, και ο ουσιαστικός σεβασμός στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι μεταξύ των «Οκτώ + Έναν» στόχων της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, όπως τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία της γγ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προτείνουμε είναι:

    1ον: Η ενίσχυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοδιοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με την κατάρτιση Οργανισμών και Εσωτερικών Κανονισμών Λειτουργίας.

    2ον: Η καθιέρωση τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγραμματισμού για την επίτευξη των στόχων και την ανταπόκριση στην αποστολή τους.

    3ον: Η καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου των ΑΕΙ, τα καθήκοντα του οποίου

    θα ασκούνται από το Συνήγορο του Πολίτη.

    4ον: Η προώθηση μέτρων για τη διαφάνεια και τη δημοσιότητα και η συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας σε κάθε Ίδρυμα.

    5ον: Η κωδικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των μελών του Διδακτικού Προσωπικού.

    6ον: Η κατάργηση του μοναδικού διανεμόμενου συγγράμματος για κάθε μάθημα και η καθιέρωση ειδικής κάρτας, που δίνει τη δυνατότητα επιλογής από συγκεκριμένο κατάλογο συγγραμμάτων.

    7ον: Ο ορισμός ανώτατου χρονικού ορίου για τις προπτυχιακές σπουδές και η εισαγωγή εγγυήσεων αδιάβλητης εξέτασης.

    8ον: Η διασφάλιση ουσιαστικού σεβασμού στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, που δεν μπορεί, ούτε να θίγει την ελευθερία, ούτε να υποθάλπει εγκληματικές ενέργειες, καταστροφικές δράσεις, ή βίαιες επιθέσεις εναντίον διδασκόντων και διδασκομένων.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις της ΝΔ για τη μεταρρύθμιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η υιοθέτησή τους από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνιστά θετική εξέλιξη: «Είναι κρίμα βέβαια, που χάθηκε η ευκαιρία του 2001. Έστω και τώρα, όμως, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με την πιο πλατειά συναίνεση»

    Πρότασή μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να κατοχυρωθεί ρητά, όπως είχαμε προτείνει ήδη από το 1997, η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κρατικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

    Αναλύοντας την πρόταση αυτή, ο κ. Καραμανλής είπε πως (1) θα είναι δυνατή -πάντοτε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η δημιουργία μη δημόσιων φορέων Ανώτατης Εκπαίδευσης, (2) οριοθετείται η έννοια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τρόπο που εγγυάται την ορθολογική ανάπτυξή της, αλλά και την επιτυχή ανταπόκρισή της στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και γενικότερα του διεθνούς εκπαιδευτικού περιβάλλοντος (3) υπογραμμίζεται, με τρόπο απόλυτα σαφή, ότι η Παιδεία παραμένει δημόσιο αγαθό και ότι η παροχή της από μη δημόσιους φορείς γίνεται μόνο κάτω από την αυστηρή εποπτεία του Κράτους, (4) προβλέπεται ρητά ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα μη κρατικά ιδρύματα θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των διδασκόντων στα κρατικά ιδρύματα και να κατοχυρώνεται η αξιολόγηση όλων, και (5) υπογραμμίζεται ρητά η υποχρέωση διασφάλισης υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, σε όλο το φάσμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και να αναδεικνύεται, με σαφήνεια, η σημασία που αποδίδει η Πολιτεία στο στόχο αυτό.

    Μιλώντας για την «κληρονομιά του παρελθόντος» και τους «πειραματισμούς, που κράτησαν ένα τέταρτο του αιώνα» ο κ. Καραμανλής είπε ότι φτάσαμε στο σημείο, κάθε παιδί στο Λύκειο να στοιχίζει στην οικογένειά του γύρω στις 4 χιλ. ευρώ το χρόνο, να κατέχει η χώρα μας το παγκόσμιο ρεκόρ στην εξαγωγή φοιτητών, να χρηματοδοτούμε με το φοιτητικό συνάλλαγμά μας τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στο εξωτερικό, να αναγνωρίζουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που λειτουργούν ακόμα και στα Βαλκάνια, αλλά να μην επιτρέπουμε την ίδρυσή τους στην Ελλάδα, και να έχουμε μη κρατικά σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά να απαγορεύουμε την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

    «Η κληρονομιά του χτες είναι πιο βαρειά για τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι για τους ισχυρούς. Και την κληρονομιά αυτή είναι απόφασή μας να την αλλάξουμε. Αυτό δεσμευτήκαμε, αυτό οφείλουμε να πράξουμε και αυτό κάνουμε. Είναι απαίτηση της κοινωνίας. Είναι αξίωση του μέλλοντος, που μας προκαλεί επιτακτικά, όλες και όλους» είπε ο κ. Καραμανλής χαρακτηριστικά.

    Όσο για τα έως τώρα βήματα της νέας διακυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης είπε ότι συγκροτήσαμε το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, θέσαμε σε εφαρμογή συγκροτημένη στρατηγική για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, και προωθήσαμε, σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που συνδέουν την ελληνική εκπαίδευση με το διεθνές γίγνεσθαι. Υπενθύμισε συγκεκριμένα, (1) το νόμο για τη διασφάλιση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που εισάγει σταδιακά την αξιολόγηση, εξασφαλίζει την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ και συνδέει τα πτυχία με την εσωτερική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, (2) την αναδιοργάνωση του συστήματος και την επανίδρυση του Οργανισμού Αναγνώρισης Πανεπιστημιακών Τίτλων, (3) τη θεσμοθέτηση ολοκληρωμένου συστήματος υποδομών για τη δια βίου εκπαίδευση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, (4) το νόμο για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και (5) το νόμο για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.

    «Το νερό μπήκε, ήδη, στβ αυλάκι. Χρειάζονται, όμως, πολλά ακόμη. Χρειάζεται τώρα να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, για να δώσουμε τέλος στις παθογένειες του χθες. Χρειάζεται να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουμε το επίπεδο σπουδών. Να διασφαλίσουμε περισσότερες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες στους νέους μας. Να μειώσουμε το κόστος που σηκώνουν οι ελληνικές οικογένειες. Σβ αυτό το δρόμο βρισκόμαστε. Σβ αυτούς τους στόχους κατευθυνόμαστε. Με διάλογο, συνεννόηση, σύνθεση. Αλλά και με αποφασιστικότητα» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρωτολογία του λέγοντας ότι τα προβλήματα δεν περιμένουν και ότι οι πολίτες αξιώνουν στάση ευθύνης με θέσεις , συνεννόηση, και σύνθεση απόψεων: Ο τελικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη, και η καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες. «Αυτό το δρόμο επιλέγουμε. Δρόμο ανοικτό για όλες και όλους. Δρόμο που περνά μέσα από ένα υψηλής ποιότητας σύστημα Παιδείας. Αυτός είναι ο στόχος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που προωθούμε. Γιβ αυτό το σκοπό εργαζόμαστε. Με τη θέληση να πετύχουμε όλοι μαζί. Να χτίσουμε μια κοινωνία περισσότερων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Μια πιο συνεκτική κοινωνία. Μια πιο δίκαιη κοινωνία. Να χτίσουμε την Ελλάδα που κερδίζει το μέλλον».

    Ομιλία Αλέκας Παπαρήγα

    Η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, με πρωτοβουλία της οποίας έγινε η σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, καταλόγισε και στα δύο μεγάλα κόμματα ευθύνες «για τα φαινόμενα κρίσης και σήψης», όπως είπε, που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει ότι τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν προβάλλονται επιλεκτικά χωρίς να υπάρχει μία σοβαρή επιστημονική μελέτη.

    «Εμείς να συμφωνήσουμε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Ούτε εμείς υπερασπιζόμαστε αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει. Αλλά θέλουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα είναι δωρεάν, προσβάσιμο και δεν θα είναι απαξιωμένο» τόνισε η κ Παπαρήγα.

    Την έντονη αντίθεση της εξέφρασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων τονίζοντας ότι θα επιφέρει αντιδραστικές αλλαγές , θα απαξιώσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα πλήξουν τη νεολαία.

    «Στόχος είναι να λειτουργούν τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις για τους επιχειρηματίες. Να πληρώνει ακριβότερα ο λαός για μέτρα που αντιστρατεύονται την ουσιαστική εκπαίδευση. Θα επιβάλει στα δημόσια πανεπιστήμια όπως και τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια, με δίδακτρα. Είμαστε αντίθετοι στο να αναπτυχθεί εμπορική δραστηριότητα μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Δεν είναι τυχαία η σφοδρή επίθεση που κάνει ο ΣΕΒ κατά της εκπαίδευσης που μιλάει για εκσυγχρονισμό της παιδείας μαζί με προσαρμογές στην αγορά», τόνισε η κ Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    «Ποια αυτοδιοίκηση και αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων θα υπάρχει όταν στην πορεία θα είναι ενταγμένα στον ανταγωνισμό της αγοράς; Τα πανεπιστήμια ως επιχειρήσεις θα είναι ακόμα πιο εξαρτημένα. Αυτή είναι όμως η λογική της ΕΕ και εκεί βρίσκεται η ριζική μας διαφωνία. Η αποδέσμευση του κράτους από την υποχρέωσή του να χρηματοδοτεί την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ».

    Στη συνέχεια, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν χωρίς καμία ηθική συστολή ενώ το κυριότερο θα εκπονούν έρευνες για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, έρευνες κατά παραγγελία και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής λογικής.

    Την αντίθεση της, εξέφρασε και στο θέμα του επαναπροσδιορισμού της έννοιας του πανεπιστημιακού ασύλου, για το οποίο όπως είπε η κουμουνιστική αριστερά έχει δώσει εξετάσεις για την περιφρούρηση του.

    «Εμείς δεν θα το δεχθούμε. Θέλουμε να διαφυλαχθεί το πανεπιστημιακό έργο αλλά και να κινούνται ελεύθερα οι πιο αντιδραστικές ιδέες», σημείωσε η κ Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

    «Η κυβέρνηση φέρνει μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά, αλλά δεν θα χαριστούμε και στο ΠΑΣΟΚ που παλεύει συστηματικά το έδαφος, για να γίνουν αποδεκτά αυτά που φέρνει η ΝΔ».

    Κλείνοντας την ομιλία της η κ Παπαρήγα ανέφερε σειρά προτάσεων δίνοντας έμφαση στην παροχή δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και στη στήριξη των φοιτητών που οι οικογένειες τους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

    «Είναι ολοφάνερο ότι καμία πρόταση δεν μπορεί να αντέξει αν δεν συνοδευτεί από την πάλη για ριζικές αλλαγέ,ς όχι μόνο των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων για να αποτρέψουν τα χειρότερα», κατέληξε η κ Παπαρήγα.

    Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου

    Σε οριοθέτηση της πολιτικής του απέναντι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, σε σχέση με εκείνην της ΝΔ και του ΚΚΕ, προέβη στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, ενώ το 1974 επεδίωξε την συνταγματική καθιέρωση της αποκλειστικότητας του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση για να ελέγξει τις εξελίξεις στην Παιδεία και το φοιτητικό κίνημα, σήμερα προωθεί την ιδέα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων προκειμένου να απεμπολήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα κρατικά.

    Για να τεκμηριώσει τη θέση του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για δωρεάν κομπιούτερ στους αριστούχους, φθηνό Ιντερνέτ για τους φοιτητές, αύξηση των θέσεων στα ακριτικά Πανεπιστήμια, κατάργηση του «ενός και μοναδικού συγγράμματος», τα 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα - εξαγγελίες που περιμένουν, όπως σημείωσε, την εκπλήρωσή τους.

    Αλλά και τα όσα ξεκίνησε ως κυβέρνηση η ΝΔ, προχωρούν, όπως είπε, με πολύ βραδείς ρυθμούς. «Ανακοινώσατε πανηγυρικά τη συγκρότηση Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, η οποία συνεδρίασε μόνον μία φορά το Πάσχα του 2005 και έκτοτε περιμένουμε την ανάσταση και επαναλειτουργία της. Στο πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ δεν έχει δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων, υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες υποψηφίων που μένουν μετέωροι, δεν έχουν γίνει οι εξετάσεις της Ιατρικής. Δεν υπάρχει νομοσχέδιο για την τεχνική Παιδεία. Κανείς νόμος δεν υπάρχει, παρά μόνον διαρροές στον Τύπο?», τόνισε.

    «Πώς να σας πιστέψει ο φοιτητής, όταν του λέτε ότι το πτυχίο του δεν αξίζει, αλλά αξίζει η υποταγή του στα κελεύσματα της κομματικής εξουσίας; Βλέπουμε το πώς διαπαιδαγωγείτε την παράταξή σας, τη ΔΑΠ - την ΔΑΠ Α.Ε.. Το να μιλάτε εσείς για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ακούγεται ως ύβρις για τον νέο που βρίσκεται σήμερα στο Πανεπιστήμιο. Θέλετε καλή παιδεία για τους πλούσιους και μέτρια δωρεάν παιδεία για τους οικονομικά ασθενέστερους», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου.

    Από την άλλη, ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέκρινε και τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς - και κυρίως του ΚΚΕ. «Το άρθρο 16 του Συντάγματος δεν περιορίζει τον ιδιώτη, αλλά το κράτος. Περιορίζει το δικαίωμα της Πολιτείας, της κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, να νομοθετεί για την εποπτεία των ιδιωτικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων που ήδη λειτουργούν σε συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού. Είναι αριστερό να μην μπορεί να ρυθμίζει το κράτος τη λειτουργία των φορέων αυτών και να παίρνουν πιστοποίηση από ιδρύματα της Ανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ; Αυτή η άποψη είναι συντηρητική, που βολεύει τους χειρότερους κερδοσκόπους από την ιδιωτική πλευρά, και τους χειρότερους γραφειοκράτες από την άλλη», είπε.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις συνέπειες της έλλειψης ρυθμίσεων για το χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και για τον έλεγχο της εισόδου μεταναστών στη χώρα και προέβλεψε πως εάν παραμείνει ο χώρος της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως έχει, «θα το πληρώσουμε ακριβά».

    Άλλωστε, «εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πέρασαν από τα ιδρύματα αυτά. Δεν πρέπει να αξιολογήσουμε τις σπουδές τους; Είναι όλοι γόνοι καπιταλιστών; Είναι παιδιά κατώτερου Θεού;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου και απευθυνόμενος προς την κα Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε: «Τιμούμε τους αγώνες σας, αλλά δεν είστε η μόνη προοδευτική σβ αυτή τη χώρα. Το να αρνείστε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι σαν να λέτε στον Λένιν να μην προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της Σοβιετικής Ένωσης».

    Για το ΠΑΣΟΚ -διαβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου- το βάρος πέφτει πάντα στα κρατικά Πανεπιστήμια και στην άρση των ταξικών ανισοτήτων που υφίστανται. «Εμείς εγγυόμαστε το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ποια είναι η εναλλακτική λύση που δίνετε σβ αυτούς που δεν περνάνε το 10; Είναι πολύ εύκολο να βάζεις διάφορους φραγμούς αλλά το πρόβλημα είναι τι κάνεις μβ αυτούς που βρίσκονται στο περιθώριο».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αφιερώσει το 40% των πόρων του Δβ ΚΠΣ στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και τάχθηκε υπέρ της μετατροπής όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων σε διεθνή.

    Υπέδειξε δε την εφαρμογή ενός συστήματος αποκέντρωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, με αξιολόγηση επί τη βάσει των στόχων στους οποίους συμφωνούν με την Πολιτεία, λογοδοσία στις τοπικές κοινωνίες και διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων. Το κάθε ίδρυμα - υποστήριξε - πρέπει να είναι ελεύθερο να διαμορφώσει τη δική του φυσιογνωμία, να πάψει η εξάρτηση από την κρατική γραφειοκρατία και να δίνει στο φοιτητή το δικαίωμα διευρυμένων επιλογών στο πλαίσιο της φοίτησής του.

    Ομιλία Αλέκου Αλαβάνου

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για δογματική αντίληψη, ενώ σημείωσε ότι με τις πολιτικές παρεμβάσεις της κλονίζει τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

    Παράλληλα επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ για το επιχείρημα του για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια χαρακτηρίζοντας το ως άλλοθι, αφού στην ουσία, όπως είπε, οι φτωχοί φοιτητές δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης. «Εμείς συμφωνούμε με τους φίλους μας της ΠΑΣΠ που δίνουν τη μάχη με καταλήψεις. Είναι η μεγάλη μάχη που έρχεται και θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να μην είναι στην ίδια όχθη με τη ΝΔ αλλά να πάει στην απέναντι όχθη», πρόσθεσε ο κ Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για προσπάθεια συνταγματοποίησης της εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου στα πανεπιστήμια, ενώ υπεραμύνθηκε της άποψης για την αυτοτέλεια και τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

    Ακόμα, σχολιάζοντας την ρύθμιση για την αξιολόγηση των καθηγητών επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτοαξιολογηθείτε εσείς πριν αξιολογήσετε τους καθηγητές. Ποιοι θα αξιολογήσουν το πανεπιστήμιο; Από πού ως που οι εξωτερικοί αξιολογητές; Μην ρίχνετε λάδι στη φωτιά. Και μην οδηγείτε σε διάλυση τους διδάσκοντες και τους μαθητές».

    Καυστικός ήταν ο κ Αλαβάνος και για το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων κάνοντας λόγο για αποτυχημένο σύστημα «φράγκενστάιν». «Ας προχωρήσουμε στην αποδέσμευση του λυκείου, ώστε οι μαθητές να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο το οποίο πρέπει να στηρίξουμε όμως με υποδομές», επεσήμανε.

    «Πρέπει να υποστηρίξουμε την λειτουργία ελεύθερου, δημόσιου, και αυτοτελούς πανεπιστημίου. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στους αγώνες που γίνονται για δημόσια εκπαίδευση», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.

    [03] Περιφερειακές συνδιασκέψεις ΠΑΣΟΚ

    Ολοκληρώνονται την Κυριακή 28 Μαΐου οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού του ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Συνδιασκέψεων, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 2 και 3 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση.

    Την Κυριακή 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν οι τρεις τελευταίες Περιφερειακές Συνδιασκέψεις:

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Υπολοίπου Αττικής, στο Καβούρι. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, θα ανοίξει με ομιλία της, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Φώφη Γεννηματά (Ξενοδοχείο DIVANI). Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, θα ανοίξει με ομιλία του, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος (Ξενοδοχείο ΙMPERIAL). Ώρα έναρξης: 10:00 π.μ.

  • Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Πελοποννήσου, στην Τρίπολη. Την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, θα κηρύξει με ομιλία του το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας (Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο). Ώρα έναρξης: 1:00 μ.μ.

    Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι επιδίωξη του Κινήματος είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει ευρύτερο χώρο διαλόγου και διαβούλευσης και για το σκοπό αυτό στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, οι υποψήφιοι Νομάρχες και Δήμαρχοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα, οι Γραμματείς, οι αναπληρωτές Γραμματείς και οι υπεύθυνοι Αυτοδιοίκησης των Περιφερειακών Επιτροπών,οι Συντονιστές και αναπληρωτές Συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών, τα μέλη των Περιφερειακών Επιτροπών και των Νομαρχιακών Επιτροπών της Αττικής, τα μέλη των Τομέων του Κινήματος, η Επιτροπή Έμπνευσης και Διαλόγου για τη Νέα Γενιά και τα πενταμελή Συντονιστικά της Αττικής, το ΙΣΤΑΜΕ, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, η ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ, τα Επιμελητήρια, εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, και συνδικαλιστικοί φορείς από το χώρο της Παιδείας και της Κοινωνικής Πολιτικής.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα ανοίξει με ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου και θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, του Θεόδωρου Πάγκαλου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Διοίκησης, του Κώστα Καρτάλη, Προέδρου του ΙΣΤΑΜΕ, και του Αλέξη Κόκκου, Προέδρου του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα λειτουργήσουν, επίσης, Ομάδες Διαλόγου, που στόχο έχουν, την συζήτηση των θέσεων του Κινήματος για την Αυτοδιοίκηση, την Αποκέντρωση και τη Δημόσια Διοίκηση, όπως και τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και την τοπική κοινωνία.

    Το Σάββατο 3 Ιουνίου, θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, τα συμπεράσματα των Ομάδων Διάλογου. Την παρουσίαση των συμπερασμάτων θα ακολουθήσουν ομιλίες της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γραμματέως του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, του Θεόδωρου Πάγκαλου, υπεύθυνου του Τομέα Αυτοδιοίκησης. και Δημόσιας Διοίκησης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, και του Αλέκου Παπαδόπουλου, Προέδρου της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών του Κινήματος.

    Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα κλείσει με ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    [04] Στη Βιέννη η Ντόρα Μπακογιάννη

    Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Ββ, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε το μεσημέρι η υπουργός Εξωτερικών. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα θέματα του Πατριαρχείου και η ενίσχυση της ιεραποστολής της Αφρικής.

    Αύριο η κ.Ντόρα Μπακογιάννη θα βρίσκεται στη Βιέννη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Υπουργική Σύνοδο για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Βιέννη, Σάββατο και Κυριακή 27-28 Μαίου. Τη Σύνοδο θα απασχολήσει η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Ιουνίου αναφορικά με το Μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα άλλωστε με τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2005 επί Βρετανικής Προεδρίας.

    Κύρια θέμα συζήτησης: Η Συνταγματική Συνθήκη. Η πορεία επικυρώσεώς της και η περίοδος περισυλλογής. Αναμένεται να υπάρξει δήλωση για την 50η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, ενώ θα συζητηθεί, επίσης, η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ζητήματα προξενικής συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια του δείπνου αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράν, στο Μαυροβούνιο και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προτάσεις για την μεγαλύτερη συνοχή και αποτελεσματικότητα στις Εξωτερικές Σχέσεις. Όσα ανέφερα σχετικά με το δείπνο, είναι απλώς αναμενόμενα θέματα συζήτησης, δεν έχουν οριστικοποιηθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 May 2006 - 12:30:25 UTC