Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο επίκεντρο της συνάντησης Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Γράψαμε Ιστορία»
  • [03] Ανησυχία ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή
  • [04] "Οι επιλογές του ΣΥΝ θα επιβραβευθούν"
  • [05] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον Αλεξ

  • [01] Οι εξελίξεις στην οικονομία, στο επίκεντρο της συνάντησης Αλογοσκούφη-Γκαργκάνα

    Η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα.

    Την προσεχή Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να προβεί στην τρίτη κατά σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου, η οποία θα οδηγήσει σε αντίστοιχες αυξήσεις και των τραπεζικών επιτοκίων των δανείων.

    Παράλληλα θα συζητηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες διαγράφονται θετικές, υπό την προοπτική ότι θεωρείται βέβαιη η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8 φέτος.Το Υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι το έλλειμμα θα πέσει φέτος στο 2,6% και στο 2,3% το 2007 .

    Επίσης, σήμερα, συνεδριάζει υπό την προεδρία του κ. Γ.Αλογοσκούφη, η διϋπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Γράψαμε Ιστορία»

    Στην Ιδρυτική Συνέλευση της Δημοτικής Παράταξης, με επικεφαλής την Νόρα Κατσέλη, την οποία και θα υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ για τις Δημοτικές εκλογές στη Νέα Σμύρνη, θα μιλήσει το απόγευμα ο κ.Γ.Παπανδρέου, στο κλειστό Γυμναστήριο Μίλωνα.

    Χθες βράδυ, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Διαβουλευτικής Δημοσκόπησης για την ανάδειξη του υποψηφίου Δημάρχου που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αμαρουσίου.

    Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε, στην τελική φάση της Διαβουλευτικής Δημοσκόπησης, τις περισσότερες ψήφους πήρε ο Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος και θα υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές Εκλογές.

    Οι διαδικασίες άρχισαν χθες το πρωί, με τους συμμετέχοντες πολίτες χωρισμένους σε 15 ομάδες διαλόγου.

    Στη συνέχεια οι έξι υποψήφιοι εκλήθησαν να απαντήσουν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων πολιτών, σε περισσότερες από 20 ερωτήσεις, οι οποίες είχαν συζητηθεί και διατυπωθεί στην πρώτη φάση, των ομάδων διαλόγου.

    Στο τέλος της διαδικασίας οι πολίτες που συμμετείχαν στη Διαβουλευτική Δημοσκόπηση συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διαδικασίες και ακολούθως ψήφισαν (σε κάλπη) για τον καταλληλότερο υποψήφιο.

    Η ψηφοφορία έγινε σε δύο γύρους, καθώς στον πρώτο γύρο κανείς από τους υποψηφίους δεν συμπλήρωσε ψήφους που να ξεπερνούν σε ποσοστό το 50%

    Συγκεκριμένα στην πρώτη ψηφοφορία οι υποψήφιοι έλαβαν:

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΝΟΣ 52

    ΒΕΛΟΥΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 4

    ΒΛΑΧΟΣ ΧΑΡΗΣ 12

    ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ ΜΑΙΡΗ 15

    ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΙΡΗ 16

    ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΚΟΣ 26

    ΑΚΥΡΑ 16

    ΛΕΥΚΑ 1

    Στη δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν οι δύο πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι, το αποτέλεσμα ήταν:

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΝΟΣ 65

    ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΚΟΣ 48

    ΑΚΥΡΑ 12

    ΛΕΥΚΑ 6

    Παπανδρέου: «Γράψαμε Ιστορία»

    Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Δημάρχου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε: «Ουσιαστικά γράψατε, γράψαμε μαζί, αλλά εσείς περισσότερο, ιστορία, σε ότι αφορά την ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουμε αυτή την εμπειρία να την καταγράψουμε και να την μεταφέρουμε σε πολλές περιοχές της γης, όπως βεβαίως και να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία σε άλλες πόλεις και για άλλα θέματα. Ελπίζω και είμαι σίγουρος, ότι ο νέος Δήμαρχος του Αμαρουσίου θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία και για τη διαβούλευση που θα συνεχιστεί, για τα θέματα του Αμαρουσίου, ώστε να υπάρχει συνέχεια στη δική σας συμμετοχή πάνω στα μεγάλα προβλήματα και στις λύσεις αυτών των προβλημάτων, με ένα δημοκρατικό τρόπο».

    [03] Ανησυχία ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή

    Ανήσυχο για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και προβληματισμένο από το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων στο Αιγαίο και την Θράκη είναι το ΚΚΕ, όπως προκύπτει από την εκτενέστατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που αναφέρεται στη διεθνή κατάσταση και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Επί της ουσίας το ντοκουμέντο της Κεντρικής Επιτροπής είναι μια ανάλυση της διεθνούς κατάστασης με ιδιαίτερες επισημάνσεις όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας, (όσον αφορά τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ) αλλά και τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και καλύπτει τις εξελίξεις σε διάφορα σημεία -κλειδιά του πλανήτη, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μέχρι την Αφρική, την Κίνα και τη Ρωσία.

    Εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ επιβάλλουν «επαναπροσαρμογή -συγκεκριμενοποίηση» των βασικών στόχων τους αυτήν την περίοδο που, φαίνεται να κινούνται στην εξής κατεύθυνση:

    α) Προσπάθεια για διεύρυνση των συμμαχιών τους με την εξεύρεση όσο γίνεται περισσότερων «προθύμων» συνεταίρων σε όλες τις ηπείρους. Ως βασικό εργαλείο γι' αυτό θέλουν να χρησιμοποιήσουν το «νέο ΝΑΤΟ», με τον διευρυμένο και αναβαθμισμένο ρόλο που έχει. Σε αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και οι προεργασίες με την άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στη Σόφια της Βουλγαρίας, αλλά και οι άλλες που θα ακολουθήσουν.

    β) Επιδίωξη έχουν να μην προωθηθεί παραπέρα, μέχρι και να σπάσει τελείως η προσέγγιση Κίνας - Ρωσίας - Ινδίας (γενικότερα η Συνεργασία της Σαγκάης), όπως και η προσέγγιση χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία, Κίνα κλπ.

    γ) Η εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο και της ονομαζόμενης «ενεργειακής ασφάλειας» των ΗΠΑ και «απεξάρτησης» κρατών από τη Ρωσία, αλλά και ως παρεμπόδιση της «επέκτασης» της Κίνας, μέσω των ενεργειακών διασυνδέσεων, είτε προς τη Ρωσία, προς δυσμάς, είτε και προς την Αφρική.

    δ) Το χτύπημα των δυνάμεων που αντιστέκονται, τη χειραγώγηση λαών, το χτύπημα του επαναστατικού κινήματος, των Κομμουνιστικών Κομμάτων, με κάθε τρόπο και μέσο

    Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Με επίκεντρο την πρόσφατη επίσκεψη της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κ. Ράις στην Αθήνα την Αγκυρα και τη Σόφια , το ΚΚΕ εκτιμά ότι η κ. Ράις με την επίσκεψή της αποσκοπούσε στην προώθηση των παραπάνω αναφερόμενων «κωδικοποιημένων» στόχων και σχεδιασμών και προσθέτει ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία μάλιστα, που το ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, αλλά και τα Βαλκάνια, στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, όπως και στην Αφρική, η στρατηγική σημασία της Ελλάδας είναι προφανής.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι τεράστιιες οι ευθύνες της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ για την οποία ο ελληνικός λαός έχει και πείρα από την ενεργό συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες στα πλαίσια της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή και τη διευκόλυνση, με κάθε μέσο, στους «συμμάχους» της, κατά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ τονίζει ότι και σήμερα το ΠΑΣΟΚ , έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι απόλυτα σύμφωνο με τη στρατηγική που ακολουθείται στην εξωτερική πολιτική της χώρας, ότι σέβεται όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις, ότι συναινεί στους βασικούς χειρισμούς, κάνοντας επιμέρους κριτική μόνο σε πλευρές ορισμένων δηλώσεων και σε άνευ ουσίας χειρισμούς σε διαδικασίες προώθησης αυτής της ίδιας πολιτικής.

    Για τον Συνασπισμό αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών «αποδεικνύεται ο ρόλος του ΣΥΝ και η χρήση των πολιτικών του θέσεων από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ως άλλοθι των επιλογών τους, ιδιαίτερα οι θέσεις του για την ΕΕ, για τη στρατηγική του κινήματος, αλλά και ο χυδαίος, μέχρι προβοκάτσιας, αντικομμουνισμός που εκφράζει τελευταία στον πολιτικό του λόγο». Επισημαίνει ακόμη ότι «δεν πρέπει να υποτιμηθεί και ο Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ), γιατί καλύπτει τον εθνικισμό του με έναν κούφιο αντιαμερικανισμό, που σε συνδυασμό με το λαϊκισμό του μπορεί να βρει απήχηση σε μικροαστικές δυνάμεις, αλλά και σε πιο εξαθλιωμένα τμήματα της εργατικής τάξης, καθώς και σε νέους».

    Στη συνέχεια η ΚΕ κάνει μια μια μακρά ανάλυση των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι βασική επιδίωξη είναι να χρησιμοποιηθεί περισσότερο το ΝΑΤΟ - κι όχι μόνο ή κυρίως αμερικάνικες δυνάμεις - σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Κασπία, αναλαμβάνοντας πιο ενεργό ρόλο στα σχέδια για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών μεταφοράς τους.

    Ειδικότερα για το Ιράν το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ «για να λύσουν τα χέρια τους σε μέτρα και κυρώσεις, ν' ανοίξουν το δρόμο και για επέμβαση»

    Εκφράζοντας όμως την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Η θέση του ΚΚΕ

    Η θέση του ΚΚΕ στα ζητήματα αυτά είναι ότι ?οι διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί που υπάρχουν σήμερα, αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων στον έλεγχο των αγορών των πρώτων υλών, των πηγών και των δρόμων ενέργειας. Στοχεύουν στον ασφυκτικό έλεγχο ενός μεγάλου μέρους κρατών που είτε δεν ανήκουν οργανικά στις συμμαχικές ενώσεις τους είτε έχουν κάποιες αντιστάσεις, καθένα για τους δικούς του λόγους. Προσθέτει ακόμη ότι «δε νομιμοποιείται καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη, κανένας διεθνής οργανισμός να διατυπώνει αποφάσεις κατά λαών, να επεμβαίνει, να καθορίζει ποιος επιτρέπεται να έχει και ποιος όχι πυρηνική ενέργεια. Η προετοιμασία της κοινής γνώμης θυμίζει τις προετοιμασίες επίθεσης κατά του Ιράκ. Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι πρόσχημα, όπως πρόσχημα ήταν και τα «χημικά όπλα» που δήθεν διέθετε το Ιράκ» και τονίζει την ανάγκη «να αποτραπεί κάθε μέτρο, κάθε στρατιωτική εξέλιξη, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής και σοβαρές συνέπειες και για τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

    Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕ το ΚΚΕ απαιτεί:

    Β· Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν, κατά οποιουδήποτε λαού στον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση να μην ψηφίσει στο ΣΑ του ΟΗΕ κανένα μέτρο, καμιά άσκηση πίεσης.

    Β· Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε «συμβατική υποχρέωση» που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.

    Β· Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα.

    Β· Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων.

    Β· Να μη μείνει κανένας στρατιώτης σε Αφγανιστάν, Ιράκ, σε χώρες των Βαλκανίων ή αλλού.

    ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην αναφορά που γίνεται για τις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας το ΚΚΕ υπογραμμίζει κατ΄αρχήν τη θέση των ΗΠΑ ότι «η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να εμποδίσουν την ομαλή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

    Εκτίμηση της ΚΕ όσον αφορά την Τουρκία είναι ότι: οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Τουρκίας για στρατιωτικές εδαφικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν, μια και το μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών είναι εκτεταμένο και θα διευκόλυνε πολύ την επέμβασή τους. Οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν με αυτό τον τρόπο σε μια πλεονεκτική θέση κατά του Ιράν για στρατιωτικές επιχειρήσεις εδάφους. Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν συνδυασμένα από τρεις κατευθύνσεις: Από το έδαφος της Τουρκίας, από το έδαφος του Ιράκ και από το έδαφος του Αφγανιστάν. Υπάρχουν, επίσης, και τα εδάφη των Αραβικών Εμιράτων στον Περσικό Κόλπο. Οι βάσεις που υπάρχουν σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία είναι σημαντικοί κρίκοι για τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα της αμερικανικής μηχανής από αέρα και θάλασσα. Μια εμπλοκή στη χρησιμοποίηση αυτών των βάσεων θα δυσκόλευε σημαντικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Η ΚΕ θεωρεί ότι η υπόθεση της κρίσης του Ιράν ίσως αποτελέσει κρίσιμο ζήτημα το επόμενο διάστημα και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και προσθέτει ότι η ΚΕ ασχολήθηκε με την τελευταία έκφραση της τουρκικής προκλητικότητας, με αφορμή τις έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος στο Αιγαίο. Η στάση της Τουρκίας, αναφέρει η απόφαση , δείχνει ότι η Τουρκία επαναφέρει συνεχώς και με επιθετικό τρόπο τις θέσεις της για τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, θεωρώντας ότι έχουν «αδιευκρίνιστο καθεστώς», γι' αυτό αξιώνει τη συνδιαχείρισή του. Είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ντε φάκτο διχοτόμησης του Αιγαίου, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα ζητήματα, τα οποία από μόνα τους δε φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη όξυνση ή σοβαρή κρίση, καθώς οι αστικές τάξεις των δύο κρατών επιδιώκουν συνεργασίες στη βάση της πολιτικής απελευθέρωσης των αγορών. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι «ενταγμένες όμως, οι διάφορες προκλητικές ενέργειες ή επεισόδια στην περιοχή του Αιγαίου ή της Θράκης, σε ένα γενικότερο σχεδιασμό και όξυνση αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν εν δυνάμει επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες στους λαούς. Επίσης, δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία και τρόπο ανακινούνται μειονοτικά ζητήματα στην περιοχή».

    Η ΚΕ του ΚΚΕ, σύμφωνα με την απόφαση, θα εντείνει την παρακολούθηση και επαγρύπνησή της γι' αυτές τις εξελίξεις, παράλληλα με πρωτοβουλίες για κοινή δράση, αλληλεγγύη και φιλία μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού, όλων των λαών της περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 June 2006 - 6:30:22 UTC