Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η Ελλάδα έχει μια σταθερή, δεδομένη, στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»
  • [02] Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [03] Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

  • [01] «Η Ελλάδα έχει μια σταθερή, δεδομένη, στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

    «Η χώρα μας έχει μια σταθερή, δεδομένη, στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την οποία στηρίζουν πάνω από 30 χρόνια τα δύο μεγάλα (και όχι μόνον) κόμματα, της οποίας εργαλείο είναι η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες », δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για επέκταση των χωρικών υδάτων προ της προσφυγής στη Χάγη.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση περί της "απόκλισης" που παρουσιάζει η πρόταση Παπανδρέου από τη "σταθερή δεδομένη στρατηγική" της χώρας μας, ο κ.Ευ. Αντώναρος παρατήρησε ότι ο ίδιος έχει διαφορετική ερμηνευτική οπτική επί του θέματος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο, στη "νέα στρατηγική" που είχε ανακοινώσει ότι θα πρότεινε ο κ.Παπανδρέου».

    Σε ερώτηση-παρατήρηση ότι υπάρχει "διάσταση" ανάμεσα στις θέσεις της κυβέρνησης και την πρόταση Παπανδρέου, ο κ.Ευ.Αντώναρος απέδωσε την ερώτηση-παρατήρηση σε προσωπική "εκτίμηση" του δημοσιογράφου.

    Ως προς το αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προωθήσει το θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο κ. Ευ.Αντώναρος σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι «το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών των 22 γύρων, καταγράφεται σε πρακτικά που βρίσκονται στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και έχουν τον χαρακτήρα της εμπιστευτικότητας».

    Σε ερώτηση, τέλος, αν θα επιτραπεί η πρόσβαση στα πρακτικά αυτά στον εκπρόσωπο του ΣΥΝ στο ΕΣΕΠ Νίκο Κωνσταντόπουλο, όπως ζήτησε χθες με επιστολή του, ο Ευ. Αντώναρος ανέφερε ότι «αυτό είναι θέμα Κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ.Κουμουτσάκος, ερωτηθείς για την πρόταση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, απάντησε οτι δεν είναι το υπουργείο Εξωτερικών που θα σχολιάσει όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ.Παπανδρέου. Επισήμανε και ο ίδιος ότι η χώρα έχει μια σταθερή στρατηγική στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία στηρίζεται και απο τα δύο μεγάλα κόμματα και σημείωσε ότι χαρακτηριστικός πυρήνας αυτής της στρατηγικής είναι η ενθάρρυνση της Τουρκίας προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται όλες οι άλλες επαφές στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της οικονομίας. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται και μέσα «σε αυτή τη συνεκτική στρατηγική, το ενδεχόμενο του ρόλου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπήρχε πάντα και παραμένει πάντα ως εργαλείο, μια επιλογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν η υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει την άρση του casus belli κατά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι για την Ελλάδα η απειλή χρήσης βίας δεν είναι αποδεκτή. «Πρόκειται για πολιτική την οποία έχουμε επανειλημμένως χαρακτηρίσει αναχρονισμό, ειδικά μετά την έναρξη της ευρωπαϊκής πορείας προσαρμογής της Τουρκίας και ουδέποτε καμία ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει αποδεκτή αυτή τη λογική απειλή χρήσης βίας».

    Ερωτηθείς για το αν η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι απαραίτητο βήμα για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είπε πως η χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας εξαρτάται από τη χάραξη του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    «Η χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας εξαρτάται από τη χάραξη του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς, όπως προβλέπεται από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για τα αρχεία που αφορούν την πορεία των διερευνητικών επαφών, ο εκπρόσωπος είπε οτι δεν τίθεται θέμα παράδοσης-παραλαβής αρχείων. «Τα αρχεία δεν ανήκουν σε κανένα παρά μόνο στο ΥΠΕΞ».

    ΠΑΣΟΚ: Λάθος η ερμηνεία της πρότασης Παπανδρέου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση Παπανδρέου για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήλωσε πως «η ερμηνεία που δίνεται επί των προτάσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως λανθασμένη".

    Ο κ.Αθανασάκης εξήγησε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε στον πρωθυπουργό "ξεκινήστε αύριο το πρωί και επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα", αλλά παρουσίασε μια συνολική στρατηγική, της οποίας πρώτο σημείο, για παράδειγμα, ήταν να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Η πρόταση Παπανδρέου λέει ότι πριν την προσφυγή στην Χάγη πρέπει να έχεις καταλήξει σε ό,τι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κανείς που λέει ότι πρέπει να πάμε στην Χάγη με 6 μίλια; Αν είναι να βγεί και να το πεί. Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι συνολική και συνεκτική πρόταση μιας στρατηγικής. Όποιος θέλει να την κρίνει. Παρακαλούμε να κρίνει την πρόταση, όχι αυτό που κατασκευάζει και διοχετεύει ως δήθεν πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

    Συνάντηση Ντ.Μπακογιάννη-Γκιουλ στην Κωνσταντινούπολη

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό το πρωί του Σαββάτου στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 4ης Ελληνοτουρκικής Συνάντησης των εκπροσώπων ΜΜΕ στην Κωνσταντινούπολη.

    Η υπουργός θα αναφερθεί στον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να έχουν τα ΜΜΕ. Στην ίδια εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό και ο τούρκος ομόλογός της Αμπντουλάχ Γκιούλ, με τον οποίο η ελληνίδα υπουργός θα έχει άτυπη συνάντηση αμέσως μετά.

    Η συζήτηση των δύο υπουργών θα αφορά κυρίως την ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, τα θέματα που άπτονται της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα της αποκαλούμενης χαμηλής πολιτικής.

    Επίσης αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση της κόκκινης γραμμής Εσκί Σεχίρ-Λάρισας, και όπως είπε ο εκπρόσωπος, αυτό το γεγονός είναι και προσδιοριστικό του πνεύματος που θα χαρακτηρίσει τις συνομιλίες αυτές.

    Αύριο η κυρία Μπακογιάννη θα γίνει δεκτή απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος το βράδι θα παραθέσει δείπνο προς τιμή της. Το πρωί της Κυριακής η υπουργός Εξωτερικών θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Πατριαρχείο, αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα, απο όπου μετά απο σύντομο σταθμό θα ταξιδέψει στο Λουξεμβούργο όπου τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    [02] Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Η διαρκής παρουσία του ΠΑΣΟΚ στα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, η ανάδειξη του δικού του εναλλακτικού σχεδίου για τη διακυβέρνηση της χώρας, η ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, η αναβάθμιση της πολιτικής του παρουσίας, η συνεχής ανασυγκρότηση των οργανώσεών του και η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων από τις 17 ως τις 25 Ιουνίου - με τη συμπλήρωση 10 ετών από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου -αποτελούν το πλαίσιο του πολιτικού προγραμματισμού, στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αμέσως επόμενο διάστημα,σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Ξενογιαννακοπούλου, στις 18 και 19 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση των οργανώσεων Εργαζομένων και Ετεροδημοτών, ενώ στις 7 και 8 Ιουλίου θα συγκληθεί Καταστατικό Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, η οποία θα προχωρήσει σε Εκλογικό Συνέδριο τον Νοέμβριο.

    Σε ό,τι αφορά στις εκδηλώσεις τιμής για τον Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ με τις εκδηλώσεις αποσκοπεί στην απόδοση τιμής στον ιδρυτή του, στην ανάδειξη του έργου του καθώς και των αξιών και οραμάτων του, σε μια περίοδο κρίσης και έκπτωσης των αξιών.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με έκθεση για το έργο και τη ζωή του Ανδρέα Παπανδρέου, στο Ζάππειο, στις 17 Ιουνίου, την οποία θα εγκαινιάσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, στις 18 Ιουνίου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ, στις 19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ηγέτης της Αλλαγής» στην οποία θα μιλήσουν οι Κώστας Λαλιώτης, Γιώργος Κατηφόρης και Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος.

    Στις 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΚ και ο αντιδικτατορικός αγώνας»,στην οποία θα παρευρεθεί και ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ στις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Ανδρέας Παπανδρέου από την πτυχή του οικονομολόγου», στην οποία θα πάρει μέρος ο γιός του Τζον Γκάλμπρέιθ, Τζέιμς και οι κ.κ. Πεπελάσης και Πολεμαρχάκις.

    Στις 22 Ιουνίου θα τελεσθεί μνημόσυνο για τον Α. Παπανδρέου στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών και την ίδια μέρα θα γίνουν αποκαλυπτήρια προτομής του στο Καλέντζι Αχαΐας.

    Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ανδρέα Παπανδρέου θα κορυφωθούν με μεγάλη λαϊκή συναυλία στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, στην οποία θα πάρουν αφιλοκερδώς μέρος, μεταξύ άλλων, οι Θ. Μικρούτσικος, Γ. Νταλάρας. Χρήστος Νικολόπουλος, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», Δημήτρης Μπάσης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Καίτη Γαρμπή, Χαρούλα Λαμπράκη, Λ. Μαχαιρίτσας και άλλοι καλλιτέχνες.

    Η κ Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι στις εκδηλώσεις αυτές θα κληθούν όλα τα κόμματα.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η πορεία της ανασυγκρότησης είναι δυναμική εξέλιξη και χάρις σε αυτή το ΠΑΣΟΚ απέκτησε νέα δυναμική, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «θα πάμε με ενότητα».

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «όπου δεν γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις θα εφαρμοστούν οι κανόνες δεοντολογίας του κινήματος».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετιζόμενη με την διαφοροποίηση της ΠΑΣΠ για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το Κίνημα ποτέ δεν μίλησε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά μίλησε για αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου και ίδρυση αυστηρά μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων με εγγυήσεις.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας, η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η πρόταση Παπανδρέου είναι πρωτοβουλία ευθύνης, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στέφθηκε με επιτυχία, καθώς κατάφερε να κάνει την Κύπρο μέλος της ΕΕ «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» και να επαναπροσδιορίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Η Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη του «Ελσίνκι» και απώλεια ευκαιριών τον Δεκέμβριο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005, καθώς και για το γεγονός ότι, όπως είπε,με την πολιτική της επιτρέπει στην Τουρκία να πορεύεται προς την ΕΕ, χωρίς να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου, τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση για ανεύθυνη εξωτερική πολιτική, που, όπως είπε, χαρακτηρίζεται απο αδράνεια και «αγορά χρόνου».

    [03] Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

    Στο τέλος του 2007 με αρχή του 2008 προσδιόρισε την έναρξη των εργασιών για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, παρουσιάζοντας σήμερα το σχέδιο ανάπλασης της περιοχής και πρόσθεσε πως, αν εργασθούν συστηματικά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, το τεράστιο Πάρκο θα είναι έτοιμο το 2013.

    Το πάρκο του Ελληνικού, εμβαδού 4.000 στρεμμάτων, θα ξεπερνά κατά πολύ το Χάιντ Παρκ του Λονδίνου, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο της Ευρώπης καλύπτοντας 2.500 στρέμματα, καθώς και το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης που καλύπτει 3.500 στρέμματα.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, μόνο στα 1.000 από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού θα υπάρξει μία ήπια οικιστική ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα χρήματα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση αυτή, θα διατεθούν για την κατασκευή και τη συντήρηση του τεράστιου πάρκου, το οποίο θα εκτείνεται σε 4.000 στρέμματα, ενώ άλλα 300 στρέμματα θα παραμείνουν ως έχουν, αφού καταλαμβάνονται από κτίρια που ήδη υπάρχουν, όπως το γήπεδο μπάσκετ.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι στο ύψος του Ελληνικού θα γίνει μετατόπιση και υπογειοποίηση της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, ώστε να υπάρχει πρόσβαση του πάρκου στη θάλασσα. Επίσης θα κατασκευασθεί λεωφόρος που θα ενώνει την Λ.Βουλιαγμενης με την Λ.Ποσειδώνος και την Δυτική Περιφερειακή Υμηττού.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε το Πάρκο του Ελληνικού ως ένα από τα σημαντικότερα έργα που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. "Θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ώστε να μην κάνουμε τσαπατσουλιές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποφασιστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα για το Ελληνικό θα παίξει ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Πάρκου που συστήνεται και θα είναι υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 1.000 στρέμματα που θα αξιοποιηθούν οικιστικά και εμπορικά, ο κ Σουφλιάς είπε ότι η πολεοδόμηση ενός μέρους της έκτασης δεν είναι παραχώρηση αλλά ανάγκη. Οπως επεσήμανε, δεν θα είναι σε βάρος αλλά υπέρ του πρασίνου, διότι χωρίς πολεοδόμηση δέν μπορεί να γίνει το πάρκο. Διευκρίνισε δε ότι ο συντελεστής δόμησης που θα καθορισθεί από τον φορέα διαχείρισης, θα είναι χαμηλός, στη λογική της ήπιας πολεοδομικής ανάπτυξης.

    Εξήγησε, επίσης, ότι από τα 1.000 αυτά στρέμματα, το 35%, δηλαδή τα 350 στρέμματα, θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και από τα 650 στρ. που θα μείνουν για δόμηση, θα καλυφθεί μόνο το 40%, δηλαδη συνολικά από τα 1.000 στρ. τα 740 στρ. θα είναι ελεύθεροι χώροι, κάνοντας λόγο για "μεμψιμοιρία και υπερβολη των αντιδρώντων". Ιδιαίτερα σημαντική, πρόσθεσε, θα είναι η ενοποίηση του πάρκου με την παράκτια ζώνη του Αγίου Κοσμά μέσω της μετατόπισης και της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος. Η ενοποίηση θα είναι κάτι το μοναδικό για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τόνισε.

    Το πάρκο θα είναι συνδεδεμένο με όλα τα μέσα μαζικής μεταφορας (Μετρό, Τραμ, Λεωφορεία κλπ) αλλά και με τη σχεδιαζόμενη επέκταση της Αττικής οδού. Ο βασικός διάδρομος προσγείωσης διατηρείται ως χώρος κίνησης πεζών, ενώ θα απελευθερωθούν μεγάλοι χώροι από το γκρέμισμα κτιρίων μέσα στο Ελληνικό και κυρίως στην περιοχή της πρώην Αμερικανικής Βάσης.Η περιοχή της Βάσης που σήμερα ανήκει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενσωματώνεται πλήρως στο Πάρκο και δεν θα υπάρχει πια καμία δραστηριότητα της πολεμικής ή της πολιτικής αεροπορίας. "Οταν μιλάμε για πάρκο, θα γίνει πάρκο. Τελεία και παύλα", τόνισε χαρακτηριστικά ο ύπουργός.

    Ο κ .Σουφλιάς, αναφερόμενος στις εμπορικές δραστηριότητες που θα επιτραπούν στα 1.000 στρ., διευκρίνισε ότι αυτές σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν κέντρα διασκεδάσεως, μπουζούκια, ντίσκο κλαμπ κλπ. Επίσης ο υπουργός απέκλεισε την πιθανότητα να πληρώνουν εισιτήριο όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το πάρκο. Αντίθετα, ίσως τεθεί θέμα εισιτηρίου για όσους κάνουν χρήση εγκαταστάσεων του πάρκου - πχ για αθλοπαιδιές κλπ- αλλα κι αυτό θα εκτιμηθεί τελικά από τα χρήματα που θα αποδώσει η οικιστική αξιοποίηση. "Προσωπικά πιστεύω", είπε, "ότι δεν θα χρειασθεί να υπάρξει ούτε αυτής της μορφής εισιτήριο".

    Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η ανάθεση στους μελετητές του 1ου βραβείου του διεθνούς διαγωνισμού, της εκπόνησης master plan, δηλαδή της εξειδικευμένης μελέτης ανάπτυξης της συνολικής έκτασης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σε επτά μήνες, η οποία και θα παρουσιαστεί δημόσια. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί το Σχέδιο Γενικής Διάταξης και Ανάπτυξης του Ελληνικού και θα προωθηθει η διαδικασία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τις ζώνες χρήσεων γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, όπως και τη χωροθέτηση ειδικών χρήσεων που έχουν ήδη αποφασισθεί και προγραμματισθεί. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει άλλο ένα εξάμηνο. Παράλληλα, ο Οργανισμός Αθήνας θα εκπονήσει σχέδιο ΠΔ για τον Οργανισμο Αναπτυξης και Διαχείρισης του πάρκου, ο οποίος και θα αναλάβει την προώθηση και υλοποίηση του προγράμματος.

    Ο κ. Σουφλιάς αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται τελευταία για την κατεδάφιση πολυκατοικιών σε βεβαρημένες περιοχές - με αποζημίωση βέβαια των ιδιοκτητών τους- ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και να διευρυνθούν πλατείες και δρόμοι. Συμφωνώ, είπε, με τον Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και με όσους το έχουν θέσει αυτό το ζήτημα από παλιά. Ανέφερε μάλιστα ότι η διάθεση ενός ποσού από την οικιστική αξιοποίηση του Ελληνικού θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή, το όχημα για να αρχίσει μια αναγκαία σαν κι αυτή πολιτική στο λεκανοπέδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 June 2006 - 14:30:20 UTC