Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Περιοδεία Παπαρήγα στην Κρήτη
  • [03] Γερμανία και Ισημερινός στους "16"

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η διεύρυνση της ΕΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου κορυφής, που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στις Βρυξέλλες.

    Στις 10 το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου,ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου, με πρωτοβουλία του κ. Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα αναμένεται να περιλαμβάνεται αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων. Σε ότι αφορά την τελωνειακή ένωση η κυβέρνηση υπογραμμίζει πως «όλοι, πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών και ο αρμόδιος επίτροπος δηλώνουν ότι εντός του 2006 θα κριθεί η ανταπόκριση της Τουρκίας. Αποτελεί πάγια θέση της ΕΕ».

    Αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να δώσουν διορία ως το 2008 προκειμένου να αποφασίσουν τι θα πράξουν με το ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο έχει μπλοκάρει μετά την απόρριψή του από τους Γάλλους και Ολλανδούς ψηφοφόρους. Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα αναμένεται να περιλαμβάνεται αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

    "Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων ουσιαστικά συμφώνησαν με την αυστριακή πρόταση", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αυστριακής προεδρίας, αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχαν οι 25 στις Βρυξέλλες σχετικά με το ευρωσύνταγμα.

    Με βάση την αυστριακή πρόταση, η ΕΕ θα παρουσιάσει μια έκθεση το πρώτο εξάμηνο του 2007 η οποία θα αποτελεί τη "βάση για μελλοντική εργασία επάνω στη διαδικασία επικύρωσης του συντάγματας, τα απαραίτητα βήματα για την οποία θα πρέπει να γίνουν το αργότερο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008", πρόσθεσε.

    Οι συζητήσεις των «25» ξεκίνησαν χθες με την τοποθέτηση του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καγκελάριου της Αυστρίας Βόλφανγκ Σιούσελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ακολούθησαν οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη Σύνοδο γίνεται συζήτηση και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την οποία υποστηρίζει σθεναρά η Ελλάδα. «Είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι έχουν ευρωπαϊκή προοπτική οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», σημειώνουν στην ελληνική κυβέρνηση.

    Χθες, Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του Ρομάνο Πρόντι με τον οποίο εκτός από τα θέματα της διεύρυνσης και του ευρωπαϊκού Συντάγματος συζήτησαν και για την ευρωμεσογειακή συνεργασία. Η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ της προώθησης μιας ουσιαστικής Ευρωμεσογειακής συνεργασίας που να αντιμετωπίζει θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό νότο και να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία.

    Πάντως στην πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ότι αφορά το θέμα της απορροφητικότητας των πόρων από το ΓβΚΠΣ δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Επιτροπής αναζητούν τεχνικές λύσεις. Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρωγός στην προσπάθεια για αύξηση των δυνατοτήτων απορρόφησης των κονδυλίων.

    [02] Περιοδεία Παπαρήγα στην Κρήτη

    Τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα, θα βρίσκεται στα Χανία, οπου θα μιλήσει και πολιτική συγκέντρωση και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα "Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές".

    Αύριο θα μεταβεί στο Ρέθυμνο, όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση και Γυναίκα". Την ίδια ημέρα θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας στο Ηράκλειο με θέμα "Αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού".

    Την Κυριακή θα επισκεφθεί τον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου, όπου θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση-συζήτηση στο Επιμελητήριο ΕΒΕ.

    [03] Γερμανία και Ισημερινός στους "16"

    Με μεγάλη δόση αισιοδοξίας αντιμετωπίζουν οι Μεξικανοί τον σημερινό αγώνα με την Ανγκόλα, που θα διεξαχθεί στις 22:00 στο Ανόβερο για τη 2η ημέρα του 4ου ομίλου στο Μουντιάλ. Μετά την νίκη με 3-1 επί του Ιράν στην πρεμιέρα, οι παίκτες του Ρικάρντο Λα Βόλπε θα προκριθούν στους «16», εφόσον επικρατήσουν σήμερα των Αφρικανών, οι οποίοι όμως είχαν αρκετά καλή απόδοση, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκαν από την Πορτογαλία με 1-0.

    Χωρίς τον Μποναβεντουρ Καλού θα παραταχθεί, όπως όλα δείχνουν, η Ακτή Ελεφαντοστού στον σημερινό αγώνα με την Ολλανδία στις 19.00 για τη 2η ημέρα του 3ου ομίλου, που θα διεξαχθεί στη Στουτγκάρδη. Ο έμπειρος επιθετικός δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση στην ήττα της πρεμιέρας από την Αργεντινή και, μετά την κριτική που δέχθηκε από τον Τύπο της χώρας, ο Ανρί Μισέλ σκέφτεται να τον αντικαταστήσει με τον Αρούνα Ντιντάν.

    Με στόχο να «καθαρίσει» την πρόκριση πριν από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της στον 3ο και πλέον αμφίρροπο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Αργεντινή αντιμετωπίζει στις 16:00 τη Σερβία/Μαυροβούνιο, η οποία βρίσκεται στο «μεταίχμιο της πρόκρισης», μετά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ολλανδία με 1-0.

    Από την δεύτερη μόλις αγωνιστική των ομίλων έγιναν γνωστές χθες οι πρώτες δύο ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Υστερα από τη διοργανώτρια Γερμανία, λοιπόν, στη φάση των «16» θα συνεχίσει και ο Ισημερινός, που επίσης προκρίθηκε από τον 1ο όμιλο μετά τη νίκη του επί της Κόστα Ρίκα με 3-0 (8΄ Κ. Τενόριο, 54΄ Ντελγάδο, 90΄+ Καβιέδες).

    Δύο γκολ στα τελευταία λεπτά από τους Πίτερ Κράουτς (83΄) και Στίβεν Τζέραρντ (91΄), χάρισαν στην Αγγλία τη νίκη 2-0 επί του Τρίνινταντ & Τομπάγκο και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου. Στο «Φράνκεν Στάντιον» της Νυρεμβέργης, παρουσία 41.000 θεατών, τα «τρία λιοντάρια» δυσκολεύθηκαν πολύ, αλλά πήραν τους τρεις βαθμούς και έφτασαν στους έξι που τούς εξασφαλίζουν μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις του 2ου ομίλου.

    Με ένα τέρμα του Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ στο 89ο λεπτό την αναμέτρησης, η Σουηδία επικράτησε 1-0 της Παραγουάης στο Βερολίνο, παρουσία 66.000 θεατών, σε αγώνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του 2ου ομίλου. Με αυτή τη νίκη οι Σουηδοί βρίσκονται με το ένα πόδι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Αντίθετα, η Παραγουάη με τη δεύτερη ήττα της σε ισάριθμα ματς, αποχαιρέτησε σήμερα το Μουντιάλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 6:30:21 UTC